Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Аватар
Местоположение: Dark pits of darkness and despair descending down decaying decrypted doom-damned dungeons
Заглавие: Умира ли ?
Публикувано на: 15 Яну 2011 12:06

Да си поговорим за българска музика...
http://www.youtube.com/watch?v=LMb7Fwv8qOc
(Благодарности към раце Бийд за линк-а в Тубата)

Естествено един линк сам по себе си не заслужава отделна тема, но този е специален - успя да ми скапе настроението за целия ден.
Не мога да не гледам тази 16 годишната и да не си мисля нещо различно от "Даа - вече всичко е изгубено"...
"Чалгата е музика на радоста - на стихията и духа на младоста и желанието за живот" Георги Лозанов преди около 5-6 години по БНТ....ГОГО ЕБИ СИ МАЙКАТА....

I see the stars come out tonight
I see the bright and hollow sky
Over the city's ripped backsides

I look to you
How you carry on
When all hope is gone
Can't you see

PS: Misery Loves Company - I AM NOT A GOTH!

Профил

Аватар
Заглавие: Re: Умира ли ?
Публикувано на: 15 Яну 2011 12:23

За българската музика общо взето ме боли фара. Отдавна съм забелязал че тук всичко отива на цигания и съм се примирил. А пък чалгата ми действа или депресиращо или ме избива на смях - зависи от настроението и от конкретното изпълнение. Особено някои текстове или клипове по планета тв. Тази телевизия не я бях пускал от 5 години може би, и просто като видях за какво става дума, отдавна не се бях хилил така. Например това http://www.youtube.com/watch?v=k0nu98zf ... _embedded#! :D :D Седим 5 човека на една маса, пием бири и това върви на телевизора. На никой не му направи впечатление примитивната цигания, която е чак смехотворна, ами дори ми се чудиха на реакцията като видях това безумие. Същото и с един друг клип на един обръснат shemale в някакво джакузи - смях, смях и пак смях. А пък ония ми се обидиха че им се хиля на музиката - некъви футболистчета и псевдо мутри. Объркани хора. Колкото и да се опитвам да не съм хейтър, просто не става.

Профил

Шефа на Кенефа
Аватар
В момента играе: на троянска чушка
Публикувано на: 15 Яну 2011 12:54

Поредното тъпанарско клипче, което оплаква фолка като поредното изгубено културно наследство на България, сякаш това, че не играем хора по дискотеките ни е изтъпило народното самосъзнание.
Стига глупости.
Първо, момичето е на 16 години. Нещо по-интелигентно ли очаквахте? Да ви чете Достоевски в 10-ти клас? Права е за едно - чалгата е позитивна музика. Не най-позитивната, но определено позитивна. Или поне клубната такава.
И това е главната идея на музиката. Не културна ценност, не манталитет, не дори и интелект. Забавление. И въпрос на идивидуални предпочитания на каква по-точно музика ще се забавляваш. Винаги съм бил нещо като метълче, кога повече, кога по-малко. Правя си купона и на чалга - забавлявам се. Няма да си я пусна тая музика вкъщи, ама уверявам ви, болшинството т.нар. "чалгари" и те не си я пускат вкъщи, сами пред колоните. Винаги ще предпочета ретро или денс парти, но не ми пречи ей така, от време на време, даже рядко, да отида с компания, която слуша чалга, да се напия достатъчно, че да не ме дразни, и да си направя купона. Далеч ми е от предпочитанията тая музика.

На практика клипа прави сравнение между две музики, които са практически несравними. Чалгата не е Българска музика. В най-добрия случай е Балканска. Нелепо е да й се слагат някакви тъповати национални определения. Та днешната чалга е в пъти по-добра от онази, която слушахме през '90-те. Да ви пусна "Бял мерцедес", "Баклава", нещо... Пее се за любов, не за коли, долари и чейндж бюра. Това е поп-фолк. Толкова национална, колкото и фолк метъла. Или просто музика с фолклорни елементи, но не и с фолклорна същност. Същността й е на "поп-", чети "популярна" музика. Това не е фолклор, това е народна музика (и това ще го разберете погрешно, пояснявам - просто музика на народа, "музика на масите" ако щете), затова и може да отразява разни обществени явления характерни за времето, но тази музика не е била, не е и няма да бъде народна ценност. Тя ще бъде музика, на която да се напиеш и да танцуваш.
От другата страна седи оня космясал наркоман, сигурно изпаднал студент незавършил образованието си, който посветил живота си на кавала и си верва, че прави нещо стойностно. ОК, тук приоритета е във фолклорните елементи, не в "попа". Това е национална музика, музика която пресъздава онези неща, които са били характерни в примитивната, селска музика на България. Музика с историческа цел, музика която да седнеш и да послушаш, концентрирано, с удоволствие, дори и релаксация. На мен лично Оратница са ми противни. Препоръчвам ви да чуете имена като "Kayno Yesno Slonce", "Исихия", "Ирфан" (макар те да се отклоняват малко). Там го има и модерното звучене, което кавалджията от Оратница си внуши, че има, но го няма. Ако има наследник на българската народна музика, това е тя, с всичките си етно-ембиънт елементи. Не хоро с нехарантерни за него инструменти.

А сега ше ви оставя да оплюете чалгата и как България е същинска помийна яма заради нея. Да се почувствате възвишени че слушате нещо различно и че не умеете да се забавлявате на нискоинтелектуална, безценностна, масова музика... която обаче никога не е и целяла да бъде нещо повече. Тони Стораро, с истинското си име Хасан, когато е откраднал гръцка мелодия, закачил е част от песен на KRS One (негър, америка, сеш'се) на нея и я е изпял на български означава ли, че се е опитал да създаде или пресъздаде народна ценност? Или се е изгаврил със съществуваща вече такава? Всичко е в тъповатите ви изгледи. Модерната чалга дори няма допирна точка с българската народна музика, та да има някакво значение. И след всичко това, единственото което мога да ви посъветвам е да си намерите етимологически анализ на думата "чалга". Тогава може и да схванете каква е тая музика и защо по-точно не заплашва на баба ви носията.

Да не се объркате нещо. Мразя чалга. Единствената която понасям е от онази, осъзнато дебилната, която не цели да драматизира или да пее за секс, а цели да е дебилна и забавна. И затова ме забавлява. Та... НЕ МОА СЕ ЗАПРА. :D

Профил ICQ

Аватар
В момента играе: The Second Encounter HD....
Публикувано на: 15 Яну 2011 13:17

Мен лично не ме дразни толкова чалгата, колкото голяма част от хората слушащи я.
Разни лицемерни копелдаци и тъпи шматки, имащи се едва ли не за каймака не българското общество...
Пък и да бъдем честни, всеки, който види някво чалга-фешънче по улицата, инстинктивно би си помислил:
"Дейба тъпото лекенце" или нещо от сорта. Дори и другите чалга фешънчета :D ...които се имат едни други за тузари, въпреки че сите са еднакви боклуци....
Абе, знам ли... толкова са омешани нещата, че ми е трудно да кажа дали умира българската музика, или пък, дали въобще има такава.

Профил

Аватар
Публикувано на: 15 Яну 2011 13:21

Тази чалга не е българска, дори не е и балканска. Има малко модерно звучене и малко гръцки и сръбски фолклор, но по-голямата част е от чалмите на юг от Турция - държави с много ниско интелектуално ниво, не искам да обидя някого, но са направо стада. Там където в момента се говори за джихад, смъртни присъди за прелюбодеяние или "накарнавяне на честта на рода" убийство с камъни и т.н бруталии. Точно там звучат тия гайди или там каквото е, не знам точно и там се играят тези кючеци. Тази "музика" разбира се, не подтиква към бруталиите изредени по-горе, а само към това да си яка мацка че да те хареса богатия чичко и да те вкара в харема си че да му танцуваш тия дебилни танци и да му правиш и други работи... всичко това в замяна на пари, храна и подслон. И това в 21 век. Съвременния вариант е същия само че с имения, лъскави коли и бижута, но идеята е същата. А пък при мъжете идеологията е да имат пари и да ги харчат по кура си, докато им се протърка напълно. Безмозъчните овце искат могъщ овчар сред себе си и това е. Това 16 годишно курве, дори не е е подготвено за това което защитава и не знае за какво става дума, а това че е малка не оправдава това че е тъпа.
Американски поп между другото и той е подобна работа, там нещата са представени чрез много по високобюджетни начини. Всъщност не смятам че толкова на сериозно трябва да се вземат тия работи. И аз нещо не мога да се спра :D Айде със здраве и още 100 години рокендрол

Профил

Аватар
Публикувано на: 15 Яну 2011 14:14

Лилавото уби ли жълтото ?
Баси тъпата тема честно...

Профил Skype

Аватар
В момента играе: Російський військовий корабель? Іди нахуй!
Публикувано на: 15 Яну 2011 14:49

Изкарвам си висшето тук, втора магистратура в чужбина и не се връщам поне 10 години след това.

- Алминатора

"напарфюмиран печен ебач"
- кримсънчето

Профил

Цар
Аватар
В момента играе: с чурка
Публикувано на: 15 Яну 2011 15:54

Хубава статия по темата има Мартин Карбовски, казва се "Чалга е". Тя е в същия драматичен дух.
Но като се замисля, и аз се носих веднъж-дваж на чалга, пиян, само защото това бяха единствените обстоятелства, при които имах шанс да хвана през кръста и да се натисна в колежка. Понеже си спомнях, на другия ден ме беше малко срам до днес, когато осъзнах колко е комплексарско да се тревожа.
Мнението на Ерик е world class, напълно го подкрепям :twisted:
Благодарим на Алекс за повдигнатата тема, заслужава си! :D

Профил

Аватар
Публикувано на: 15 Яну 2011 16:01

ето я българската музика ве http://www.youtube.com/watch?v=eJarZiMQaKA

Профил

Аватар
В момента играе: Игрътъ
Публикувано на: 15 Яну 2011 17:13

Евала на ериК, че е отделил време да се изкаже. аз не мога да се напъна, а и без това той е казал всичко, каквото има за казване по темата. освен това: кур за поп-фолка.

Профил

Публикувано на: 15 Яну 2011 17:34

Нямам нищо против чалгата като музика
Имам МНОГО против чалгата като начин на мислене, обличане, държание,внушение и лайняните й "ценности" които се опитва да налага като "правилни" на недораслите хлапета...

И стига сте наричали тая помия "поп-фолк", имайте поне малко уважение към родната си фолклорна музика да го еба! :x

Профил

Дидко Бандитко
Аватар
В момента играе: No man's sky
Публикувано на: 15 Яну 2011 18:47

Цитат:
Мнението на Ерик е world class, напълно го подкрепям :twisted:

[02:11:17] Алминатора: mejdu drugoto sym si mislel
[02:11:19] Алминатора: che imam leka forma
[02:11:22] Алминатора: na auizym ponqkoga :D

Профил

Аватар
Публикувано на: 15 Яну 2011 18:55

Butters написа:
Имам МНОГО против чалгата като начин на мислене, обличане, държание,внушение и лайняните й "ценности" които се опитва да налага като "правилни" на недораслите хлапета...

И стига сте наричали тая помия "поп-фолк", имайте поне малко уважение към родната си фолклорна музика да го еба! :x

не зная защо, може би случайно, а може би под влиянието на някакво дълбоко аргументирано съзнание в мен, за чието съществуване аз не подозирам, си помислих че си несравнимо тъп :o

Профил

Аватар
Местоположение: In the mountains In the mountains In the mountains...
В момента играе: LoL ,най-тъпата игра на света...
Публикувано на: 15 Яну 2011 19:21

Дано да умре.

Профил

Аватар
В момента играе: Игрътъ
Публикувано на: 15 Яну 2011 20:19

Nocturno написа:

не зная защо, може би случайно, а може би под влиянието на някакво дълбоко аргументирано съзнание в мен, за чието съществуване аз не подозирам, си помислих че си несравнимо тъп :o

това го добавям в списъка с форумните "нападки" до Гипо и неговото "ти конкретно си олигофрен... :twisted:

Профил

Шефа на Кенефа
Аватар
Публикувано на: 15 Яну 2011 20:40

High_voltage написа:
Аз пък съм съгласен с Грим. :Р

(с изключение на принизяващите слова за кавалиста)

Съжалявам, просто ми изглежда като пропаднал тип, като човек който ше ми иска пари. :cry:

Профил ICQ

Дидко Бандитко
Аватар
Публикувано на: 15 Яну 2011 20:40

Що бе, заради дългата коса и небрежната брада ли?

Профил

Шефа на Кенефа
Аватар
Публикувано на: 15 Яну 2011 20:45

Може би. И затова, че е кавалджия. И обяснява там за някво усъвършенстване на кавала и дядо му как по-точно е надувал дудука... Абе не го виждам кат човек завършил международни отношения например. Най-много да е минал през техническия. Или лесото. Или минно-геоложкия. Тъй де... Сигурно свири по улиците. Абе, изпаднал тип е бе, не ми казвайте че само на мен тъй ми се струва :!: :D

Профил ICQ

Дидко Бандитко
Аватар
Публикувано на: 15 Яну 2011 20:47

много пош си станал

Профил

Публикувано на: 15 Яну 2011 22:48

Nocturno написа:
Butters написа:

Being smart - you failed hard.

Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com