AlShu написа:
Има едно неисторически/псевдо самурайско екшънче, дето съм го листнал по-горе:
Sword of the Stranger - наврамето го имаше в маймундата с БГ субтитри. Ето такива героични истории ме кефят когато са свърхестестизирани и красиво нарисувани.
Хвърли му един поглед - според мен е абсолютен антипод на
Shigurui.
Ето инфо -
http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?sh ... e&aid=2185 Ето ти го в 720р. Наистина го бива.
AlShu написа:
Който извод ме води до две неща:
1. Няма начин реалността да е толкова естетична (т.е. не съм съгласен с "такива са били нещата"). Гадна - да, красива - цъ...не и от гледната точка на жертвите.
С това няма как да не се съглася, независимо че
Shigurui ми е едно от най-любимите заглавия. Наистина повсеместната гадория и нечовешка жестокост по времето на
Сенгоку де факто е била несъизмерима с представената в анимето, най-малкото защото японците кажи-речи никога не излагат исторически обективно гледище за този период от историята си, причината за което е пределно ясна - все пак става въпрос за едни от възможно най-кървавите, злощастни и преломни времена от цялата им история. Доста красноречив пример за това колко по-грозни и примитивни са в действителност.
Между другото, винаги съм се чудел защо идеята, че
бушидото и
самураите имат каквато и да била връзка (освен етимологична, може би, тъй като
буши (武士) означава
воин) е толкова широко разпространена, предвид че като термин, систематизиращ и обобщаващ различните аспекти на воинския етичен кодекс, съществува от края на XIX век и е въведено с чисто пропагандна цел, силно (и съвсем умишлено) наподобявайки рицарските добродетели от Средновековието в Европа.