Отностно международността на чалгата, част от лог с моя приятелка, която учи в Дания
[18.9.2010 г. 12:33:37] V. каза: FRESHMAN PARTY:
Danish boy: Where are you from?
Me: Bulgaria
Danish: Oooo Bulgaria! Do you know ANDREA? I listen to her all the time!
Пречката чалгата да се разпространи бързо е това, че се пее на родният ни език - който, за някой американец звучи като за нас арабски, например.Да не говорим, че много от метълите и рокаджиите са фенове на "некомерсиалното" в музиката, което е в тотална опозиция на дадения аргумент за международна музика.Още повече, че просто сравнение между текстове на "световните" хитове и чалга показва близък "смисъл" често.Даже, ако трябва да съм прекалено откровен - в текста на You shook me all night long на AC/DC също се пее за едно чисто и просто ебане.А що се отнася до "еднаквото" звучене на чалгата -
http://www.youtube.com/watch?v=5pidokakU4I .4 акорда за бая хитове...Слушайте каквото ви кефи, нямам против.Аз съм против заклеймяването на музика като "хубава" и "лоша" и определено смятам за лошо човек да се облича така, че от километри да му личи какво слуша.И не мога да разбера хората, които слушат прекалено хард стиловете - слушам електронно, но не и габа/спийдкор , слушам рок, но не и тежки метъл парчета, слушам чалга, но "завърти колана" просто не ми харесва.И те така...
За нещо си прав,но за друго не си.И много хора по света не разбират немски,ама Rammstein са светоно известни.