Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Заглавие: Коментари към Тема на седмицата – „На пазар от вкъщи”
Публикувано на: 22 Фев 2010 16:51

За разлика от обичайните дискусии, в които читателите отправят критики и препоръки към редакцията, тази тема съдържа някои мисли от редакцията към читателите и коментаторите в този сайт. Повод за това са коментарите в Темата на седмицата, посветена на онлайн пазаруването, разработена съвместно с Euromall.bg.

Всички коментари под статията, направени до момента са изтрити, най-малкото защото са офтопик, а това е нарушение на едно от двете прости правила, които виждате всеки път, преди да споделите своето мнение. Темата не е „свобода на словото” или „особености на рекламния текст”, а ОНЛАЙН ПАЗАРУВАНЕТО. Почти никой от коментаторите не се съобрази с това.

Сега за свободата на словото. PC Mania е една от малкото останали свободни трибуни в българското интернет пространство. В този форум има доста теми, които са „на ръба”, нарочно няма да ги посочвам. За тях бихме могли да си имаме, ако не неприятности в юридическия смисъл на думата, то поне със сигурност сочене с пръст заради съдържанието им. Оставяли сме и редица странни идеи, защото сме гледали на форума като на нещо, което се създава и принадлежи на читателите, а не на нас. Със статиите, обаче, положението е по-различно. Това е редакционен текст и който иска да коментира и да бъде един вид съавтор, трябва да спазва по-високи изисквания за смисъл и адекватност. Ако темата не ви харесва – не коментирайте. Ако не можете – не коментирайте пак. Не държим на количеството постове. Единственото, което ни интересува е качеството.

Когато имате вие някаква идея – поствайте я във форума. Или си запомнете мисълта и изчакайте да направим статия по въпроса. Писали сме достатъчно и за рекламните текстове и за журналистическата етика. Къде бяха тогава тези коментатори?

Може би е дошъл момента да напишем и няколко реда за читателската етика. Хора, безобразие е да поствате линкове „кое, къде може да се намери по-евтино”, които на всичкото отгоре, в 99 процента от случаите, са просто трик, а цените са всъщност по-високи, но когато човек не задълбава и самият хайп е предостатъчен. Да не говорим за случаите, когато маскирани като читатели, представители на дребен и едър „бизнес” или физически лица – мошеници, използвайки анонимността в мрежата, се пробват да пускат линкове към свои страници и сайтове-капани. Тези „търговци” най-често дават само имейл или анонимен GSM за контакт - няма посоченo юридическо лице. Резултатът в най-добрия случай е неясен произход на стоката или услугата и като следствие липса на гаранция и поддръжка. Зачестяват и случаите на директна кражба на пари и злоупотреба с лични данни. Понеже представителите на сивия и черен бизнес предпочитат да останат скрити пред своите клиенти и пред закона, техните сайтове не използват общориетия начин на реклама, която в общи линии да казва какво, къде и за колко се продава.

Искам още да ви обърна внимание на факта, че в момента PC Mania публикува повече съдържание от всички други геймърски сайтове взети заедно и съответно има повече разходи от всички останали взети заедно. Към момента PC Mania е единствената фокусирана и независима структура в този бранш. Старите геймърски медии ги няма – те са смляни от пазарната икономика. Останали са или разпръснати екипи, които са придатък на някакви други структури, или самостоятелни блогове и по-тясно специализирани инициативи, за които разбира се, респект, но това е друга работа. Медията изисква ресурс, не се лъжете.

Сега за платените текстове. Много рядко пускаме чисто платени текстове. Обикновено пишем за продукти на рекламодателите си в много широк диапазон, което ни оставя и достатъчно голям избор и достатъчно свобода. При нас така или иначе се рекламират фирми, които произвеждат компютри или игри, нещата се покриват естествено. Не сме писали статии за овцевъдството, както предположи един наш читател. Не се занимавайте с разследвания на тема кой е платил и кой не е. Почти всички световни марки, които присъстват на българския пазар, някога са се рекламирали в PC Mania, директно или чрез своите представители. Това не означава, че статиите, които пишем, са платени от някого. За съжаление или за щастие. Ако текстът е външен – ще индикираме това. Всички гейм инициативи в България са минали покрай нас и сме се опитвали да помагаме, често и без пари, особено ако става въпрос за местни предприемачи, които си рискуват кожата в един толкова несигурен бизнес като игрите. Затова смятаме, че PC Mania има авторитет. Нека уважението е взаимно.

Профил WWW

Аватар
Заглавие: Re: Коментари към Тема на седмицата – „На пазар от вкъщи”
Публикувано на: 23 Фев 2010 08:37

Така, с риск да разгневя много хора сега ще обясня още веднъж защо статията получи негативни отзиви. Има прост отговор за това - несъответствие между заглавие и анотация и съдържание.

Трябва да признаете, че точно темата за Онлайн Пазаруването е много сериозно и когато става дума за поръчки на продукти онлайн, трябва да сме наясно както с положителните страни, така и с отрицателните. Точно тези положителни и отрицателни страни би трябвало подобна тема да разисква.

Тук сами посочвате, че съществуват много мошеници и некоректни търговци, които се крият зад анонимността на интернет пространството. Не трябваше ли според вас една такава информация да присъства и в коректна и сериозна тема за интернет пазаруването? Не смятате ли, че трябва да се засегнат последствията от такова взаимоотношение, да се разяснят правата на потребителите и да се даде съвет на засегнатите от некоректни онлайн магазини?

Статията не се възприе толкова несериозно, защото рекламирате даден сайт. Статията се възприе несериозно, защото е написана несериозно и не предлага никаква истинска информация, която може да бъде полезна на общия потребител. Напротив, написана е в стил, който предполага реклама точно на некачествени продукти - неща от рода на крем за акне, колан за отслабване, магическата парочистачка и така нататък и така нататък.

Преди в темата на седмицата винаги сте предлагали един обективен поглед на нещата - гледна точка, която обхваща всички страни. Този път обаче рекламата изглежда застава на пътя на обективността, осакатява една много важна тема и оставя потребителя в недоумение как е възможно към точно половината от статията да е подходено професионално, а втората половина да изглежда, че е написана от някого, който мисли всички други за по-глупави от него.

Профил

Аватар
В момента играе: Assassin's Creed , Tom Clancy's Rainbow Six Vegas 2 , Medieval2, Titan Quest-Immortal Throne
Публикувано на: 23 Фев 2010 14:25

Как така ако темата не ни харесва, да не пишем. Или аз падам от друга планета, или ти, Боби, не си наясно с смисъла на коментирането. Коментарите под дадена статия/новина/тема на седмицата/видео и т.н. не са само за възхваляване, ами и за малко (градивна) критика. Не е трябва всички да харесват вси-и-и-чко, направено от вас.

Добра идея е, например, вместо да пускате рекламните материали като замаскирани теми на седмицата, или новини (много ме разочаровахте като пуснахте реклама за някакъв концерт, а след няколко месеца и за предстоящата примиера на Аватар), да направите в лентата отгоре на НАЧАЛО ; ИГРИ ; ВИДЕО и т.н да добавите РЕКЛАМА или нещо подобно.

Както ти сам каза, темата е ОНЛАЙН ПАЗАРУВАНЕТО. Само да проверя дали съм разбрал правилно - ОНЛАЙН ПАЗАРУВАНЕТО - не Euromall.bg, що е то и има ли почва у нас.

Ще ме извинявате за 1-2 безбожно дълги изречения...под силното влияние на чужди езици съм.

Профил

Аватар
Публикувано на: 23 Фев 2010 14:38

Цялото ругаене в статията беше безсмислено и в грешна посока. Подкрепят Сентри за заглавието-ако темата беше озаглавена Euromall.bg щеше да бъде приета доста по-добре.
Аз лично нямам нищо против подобни статии, макар да ги подминавам. Хубаво е, че сайтът е достатъчно влиятелен и има хора, които искат да рекламират в него.
Единствената ми забележка е следващия път да бъдете по-коректни в заглавието. Няма нищо лошо темата на седмицата да стане комерсиална обаче, дори бих подкрепил тази идея стига да се отрази добре на сайта :)

Успех!

агентите са педали
напускам форума

Профил

Аватар
Публикувано на: 24 Фев 2010 09:17

Чудя се кой ли шериф ще да е бил този който е давал линкове със предложения кое къде може да се намери по-евтино..... Не съм видял какви коментари е имало ама си представям, като стане дума за реклама или нещо друго свързано с харчене на пари, всички скачат като прости футболни фенове.
Както казаха не помня кой преди мен - коментарите наистина не са за възхвала... PCMANIA, като не искате негативни коментари просто забранете да се пишат такива в дадената статия !
П.П. Типично Българския манталитет - пример с WoW - "Аааа мани ги тия пе***аси от Blizzard, ще ми искат 25лв на месец тяхната мамка, аз едно че нямам толкова пари друго че не съм будала!!!" каза типичния Българин отваряйки втора кутия цигари, на път да купи бутилка водка.

Имам предвид че ако някой ми напише в интернет че нямал пари, лъже като изпаднал немец - ако нямаш пари откъде имаш тоя компютър да пишеш че и интернет ???

Профил Skype

Публикувано на: 24 Фев 2010 13:39

E то е нормално да изтрият коментарите под материала - едва ли уговорката с Евромол е била да се пусне реклама а под нея да - критика.

Профил

Аватар
В момента играе: джобен тенис
Публикувано на: 26 Фев 2010 15:24

Значи така.. Първо, направихте реклама и я замаскирахте със заглавието "На пазар от вкъщи". На нас очевидно това не ни хареса и се възпротивихме, а вие изтрихте коментарите... И къде по дяволите отива т. нар. "свобода на словото" в цялата тая работа? Както каза Sentry, вие пренебрегнахте темата за онлайн пазаруването, като вместо това набутахте реклама в самата статия, а след това дори не отвърнахте на потребителската критика към този полуфабрикат, който имате честта да наричате статия, а вместо това просто изтрихте коментарите. Буквално запушихте устата на потребителите, които изказаха мнението си, вместо (например) да промените името на статията на Euromall.bg или нещо друго, но по-подходящо за тази статия от "На пазар от вкъщи". Аз лично като дългогодишен читател на PC Mania съм разочарован от това, което се случи и, въпреки че вас едва ли ви интересува, ще подминавам всяка статия, която се опитва по подобен начин да ни "пробута" реклама... :notfair:

Профил

Публикувано на: 27 Фев 2010 03:02

По принцип повечeто хора които коментираха са прави - заглавието е подвеждащо. Но наистина е тъпо да се плюе по хората които стоят зад тази статия, защото същите хора си разбират от работата и пишат интересни неща които да четем. Самият факт че човек е регистриран в този сайт и пише коментари във форума или статиите и новините, означава че предварително се е съгласил с правилата на PCmania. Аз лично започнах да чета темата и когато започна рекламата спрях. Реших че така са решили от екипа и толкова. Който може да направи перфектен геймърски сайт без да слага реклами в него, нека опита вместо да плюе. Може също така да въвежда каквито си иска правила и норми в него. Това оплакване че се нарушава свободата на словото също е нуеместно - наличието на тази тема доказва това.

Аватар
Публикувано на: 01 Мар 2010 12:57

:OffTopic:
=SpeC= написа:
Имам предвид че ако някой ми напише в Интернет че нямал пари, лъже като изпаднал немец - ако нямаш пари откъде имаш тоя компютър да пишеш че и Интернет ???

Изобщо не си прав!
В днешно време всеки има комп, то не значи че има пари.
Може мама и тате да са го купили и да плащат Интернет-а, но това не значи че са длъжни/съгласни и да ти плащат месечната такса на еди-коя-си игра. /често срещан случай/

Друг пример: Може да работиш цяло лято за да си купиш един добър комп, но едното лято не може да ти покрие сметките за една година. /само пример/

Не всеки има редовна работа и може да си позволи всичко, което иска да има, както ти твърдиш!

P.S. Не играя WoW

Профил

Аватар
Публикувано на: 01 Мар 2010 13:00

ciborg написа:
Значи така.. Първо, направихте реклама и я замаскирахте със заглавието "На пазар от вкъщи". На нас очевидно това не ни хареса и се възпротивихме, а вие изтрихте коментарите... И къде по дяволите отива т. нар. "свобода на словото" в цялата тая работа? Както каза Sentry, вие пренебрегнахте темата за онлайн пазаруването, като вместо това набутахте реклама в самата статия, а след това дори не отвърнахте на потребителската критика към този полуфабрикат, който имате честта да наричате статия, а вместо това просто изтрихте коментарите. Буквално запушихте устата на потребителите, които изказаха мнението си, вместо (например) да промените името на статията на Euromall.bg или нещо друго, но по-подходящо за тази статия от "На пазар от вкъщи". Аз лично като дългогодишен читател на PC Mania съм разочарован от това, което се случи и, въпреки че вас едва ли ви интересува, ще подминавам всяка статия, която се опитва по подобен начин да ни "пробута" реклама... :notfair:

Напълно съм съгласен!
Само ще добавя, че можехте просто да изтриете коментарите съдържащи реклама...

Колкото до самия сайт - на мен лично не ми харесва - каталогът му с доста беден...

Профил

Аватар
В момента играе: League of Legends
Публикувано на: 17 Мар 2010 07:34

Мисля, че Sentry го каза съвсем ясно. Няма какво да добавя повече. Не знам какви са били тези коментари дето са били изтрити, но недоволството на потребителите е съвсем разбираемо.

Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com