Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта

Дизел или Бензин?

Дизел    39%  39%  [ 9 ]
 Бензин    61%  61%  [ 14 ]
Общо гласове : 23
Автор Съобщение

Дидко Бандитко
Аватар
В момента играе: No man's sky
Заглавие: Бензин vs. Дизел
Публикувано на: 07 Дек 2009 23:52

Такаа

Днес аз и Vermic освен че имахме взаимни изживявания от анален характер, захванахме и един много сериозен спор на тема как е по-добре да върви вашата кола (не камион, не тир, не автобус) - на бензин или дизел.

Единият от нас твърди, че дизелът е доста по-добър, защото:
- разходът е доста по-малък
- цената му е доста по-ниска
- при отпускането на съединителя, не е нужно да се подава газ, защото колата сама си продължава (тук е малко относително, но тези които са карали и двата типа ще разберат за какво става дума)
- като цяло кпд-то е доста високо

Другият от нас твърди, че бензинът е доста по-добър, защото:
- въпреки всички неоспорими плюсове на дизела, усещането да чуеш бензинов мотор, да ускориш с него и да вдигнеш едни по-стабилни обороти, е несравнимо
- майната му, че е неикономичен - неслучайно хората са казали "да имаш бензин в кръвта"
- защо всички супер коли (ферарита, ламборджинита, астън мартини; да не говорим разни зонди, кьонигсгеги и т.н.) са на бензин? (тука контрата на другия е - ама на не безизвестното състезание 24 часа на Льо Ман дизеловите мотори взеха да печелят повече и да издържат)

edit:
Не говорим за гъзария или показност, а за чистото удоволствие от шофирането

[02:11:17] Алминатора: mejdu drugoto sym si mislel
[02:11:19] Алминатора: che imam leka forma
[02:11:22] Алминатора: na auizym ponqkoga :D

Профил

Аватар
Заглавие: Re: Бензин vs. Дизел
Публикувано на: 08 Дек 2009 00:02

Дизел. Няма кво да се филмираш с тоя "бензин в кръвта"

Профил Skype

Аватар
В момента играе: q3
Публикувано на: 08 Дек 2009 00:04

Аз немога да изкажа компетентно мнение, но от посочените доказателства мога да заключа:
Дизел = практичният човек
Бензин = Гъзарят, или човек който наистина харесва да се вози с колата си а не я използва само за транспорт от точка А до точка Б.

Профил

Аватар
В момента играе: Със самолетчета :)
Публикувано на: 08 Дек 2009 00:16

Бензин - за състезатели и олигофрени :lol: Колата и мотора набират като откачени, особено във високите обороти...

Дизел - за нормални хора... Учиш се да го караш (особено по-модерните с ел. подаване на газ, без жило), защото ти скача много и отведнъж, по-муден е двигателя ако не е в обороти, много по-тесен работен диапазон...

П.С. Май дизелчето е по-яко - като мечка е 8)

Ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn

а.к.а. Багериста

Профил

Аватар
Публикувано на: 08 Дек 2009 00:53

denik написа:
- при отпускането на съединителя, не е нужно да се подава газ, защото колата сама си продължава (тук е малко относително, но тези които са карали и двата типа ще разберат за какво става дума

На скромното фиатче браво което карам от около две години(и е на бензин) също мога да не барам газта на първа и втора предавка. Не знам дали на дизелите не става номера и на по-горните, но поне мен ме съмнява да можеш да караш на четвърта(примерно) без изобщо да подаваш газ.

По темата- всичко зависи от човека който кара колата. Тук просто нещата не опират до факти, а до лични предпочитания.

Профил

Аватар
Публикувано на: 08 Дек 2009 03:43

Е те тука вече мога да се изкажа компетентно.

Дизела:
- Всички предимства, които каза Дилдо.
- Дизеловите коли като цяло са по-скъпи, а и поддръжката е много по-скъпа (филтри, масла и т.н.) Затова въпросът за икономичността е доста спорен.
- По-голям въртящ момент при ниски обороти.

Бензина:
- Всички неща, които каза Дилдо.
- Новите бензинови двигатели за изненадващо икономични. Не колкото дизеловите, но разликата е много малка.
- Отделяните вредни емисии са много по-малко.
- С новите малолитражни двигатели с турбина КПД-то се увеличава много за сметка на намаляващия разход.

Извод:
И двата типа имат предимства и недостатъци, но за мен номер едно ще си останат бензиновите. Може да горят малко повече, но поддръжката е по-евтина и си заслужава.

Профил

Публикувано на: 08 Дек 2009 04:02

Дизел мадафака :!:
Почнах с него и му свикнах всички магарии :!:

Sturm написа:
къв ханс бе...

Профил

Аватар
В момента играе: опаааааа
Публикувано на: 08 Дек 2009 12:14

Браво за темата Дидо :) Ти си знаеш за какво съм :)

Ще те повозя на Toyota-та и ще си промениш мнението ;)

Профил Skype

Дидко Бандитко
Аватар
В момента играе: No man's sky
Публикувано на: 08 Дек 2009 12:45

Vermic написа:
Браво за темата Дидо :) Ти си знаеш за какво съм :)

Ще те повозя на Toyota-та и ще си промениш мнението ;)

Добре, и аз ще те повозя на форда да видим :twisted:

[02:11:17] Алминатора: mejdu drugoto sym si mislel
[02:11:19] Алминатора: che imam leka forma
[02:11:22] Алминатора: na auizym ponqkoga :D

Профил

Аватар
Публикувано на: 08 Дек 2009 13:20

denik написа:
Добре, и аз ще те повозя на форда да видим :twisted:

Добре :lol:

Профил Skype

The King of Kings
Аватар
Публикувано на: 08 Дек 2009 13:45

Ти луд ли си дизеловият двигател да има по-скъпа поддържка? Не че съм автоексперт, но може да се каже, че помагам в стопанисвам дизелова японска кола още от 2002г. и за тези 7 години опит мога да ти кажа точно обратното! А и ако се запознаеш с дизеловият двигател по-обстойно ще разбереш, че няма какво толкова да се поврежда в него, както в бензиновият, който има по-сложно устройство.
Карал съм дизел, газ, метан и турбодизел и имам впечатления и от четирите горива. Метанът си е жива мъка, но е адски икономичен. Газта едно време си беше без пари почти всички учебни коли бяха на това гориво и затова имаше толкова скъсани жени на изпитите, хаха. Аз гласувам за дизела заради изброените плюсове, а и едно време наистина си беше далавера когато дизела беше супер евтин. А и спокойно човека с "бензин в кръвта" може да бъде преименуван и на човек с "турбодизел в кръвта" по разбираеми причини. Но нали се сещате, че за удоволствието от шофирането не е толков важно горивото, колкото качеството и марката на автомобила :D

Профил ICQ

Аватар
Публикувано на: 08 Дек 2009 17:33

Не се коси, френд.

За бизнес си дръпни дизелово возило. (нека твоите счетоводители те светна защо)
За лични преживелици,
заповядвам - бензинова колица!

+++++

Истината е, че и двата варианта имат плюс и минус.

Но ако си Цар,
ще употребиш и двете възможности.

Мир! :D

Профил

Аватар
Публикувано на: 08 Дек 2009 19:49

Дизел.
Защо дизел?
1. Икономия - дизеловите коли харчат по-малко, дизела е по-евтин, но като си купуваш кола X от магазина с дизел, то тя ще е по-скъпа от същата кола, но с бензин. По прости сметки, разликата в разхода и цената на горивото отново обръщат общата сума в полза на дизела, само за няколко месеца.

2. За който не знае - дизеловият двигател има приблизително два пъти по-дълъг живот. За това като си купуваш кола на старо, по-добре да е дизел. (колите на газ имат 3 до 4 пъти по-кратък живот на мотора в сравнение с тези на дизел)

3. В последните години се работи яко за подобряване на дизеловите двигатели, докато бензиновите не са пипнати от мнооого години (справка комънрейла(CDI, DCi, TDci...)).

3. Дизеловото гориво замръзва при по-висока температура(или по-точно се получават кристалчета). За това и е всеизвестно, че дизеловата кола пали по-трудно зимата. От няколко години обаче всяка сносна кола има "система за студен старт", която решава проблема напълно.

4. Защо няма супер-автомобили с дизелов двигател? Със сигурност не е, защото бензиновите двигатели превъзхождат дизеловите. По-скоро нещата опират до предрасъдъци и стереотипи. Освен това за компании, които никога преди не са произвеждали дизелови двигатели е малко трудно изведнъж да изкарат успешна серия дизелов двигател. Сега като се замисля, Порше биха могли да го направят, защото вече са собственост на Фолксваген, които са собственици и на АУДИ... които пък се славят с едни от най-добрите дизелови двигатели въобще.

5. В момента в топ 10 (и топ 100 ако щете) на най-здравите двигатели за масови автомобили са само дизелови двигатели. Всяка една кола, която е печелела "кола на годината", го е правила с дизеловите си двигатели.

6. Това за по-големите разходи на дизеловите двигатели беше смешно :)

7. Айде малко да поговорим за скоростните характеристики - опита ми с бързи коли с дизелов двигател приключва с един VW Phaeton с 5литров V10 двигател и едно Ауди А8 quattro с 4литров V8 двигател(но с тунинг от ABT, благодарение на който колата беше по-мощна от S8ца, която е с ~450коня). Ами какво да ви кажа, в спортен режим тия коли създават доста сериозно претоварване и те залепят за седалката. Като АУДИто имах възможност да го карам почти ежедневно в един период от време 8). Разходът му в града беше 16-18 дизел, но по магистрала слизаше до 8-9 и то при средна скорост над 160км/ч.

Аз лично като карах Golf GTI на един приятел и след това А3ка 1.9TDI, не открих осезаема разлика в скоростните им качества. И двете бяха с фабричните коне.

Това горе едва ли ще накара някой да предпочете дизела. Карал съм коли и с двата типа двигател и съм изградил мнението, че дизела има повече плюсове, отколкото бензина.

Профил

Аватар
Публикувано на: 08 Дек 2009 20:58

Гипо напълно съм съгласен с това което написа!

Профил Skype

Аватар
В момента играе: Planetside 2
Guild Wars 2
World Of Tanks
Team Fortress 2
Публикувано на: 08 Дек 2009 21:37

Хибрид !!1!
Водород-горивна клетка > секс.

Профил ICQ

Аватар
Публикувано на: 08 Дек 2009 22:29

Газова уредба. По-тънко излиза.
Ако пък толкова искаш да караш бързо, превключваш на бензин. Аз съм го правил само веднъж - в немско, като излязох на 4-лентов аутобан.
Къде из София ще караш бързо с тези задръстванията? Вече и Цариградско шосе е претъпкано.

Профил

Аватар
В момента играе: на сигурно...
Публикувано на: 09 Дек 2009 19:33

Господи, колко глупости на едно място!

Цитат:
- при отпускането на съединителя, не е нужно да се подава газ, защото колата сама си продължава (тук е малко относително, но тези които са карали и двата типа ще разберат за какво става дума)

Това тук зависи от въртящият момент при обороти на празен ход - демек ~ 800 при бензин и около 600-700 при дизел.Тъй като на БГ пазара МАСОВО се карат коли с 1.4-1.6 бензинови двигатели, а дизелите са 1.9 при това с турбо - разликата във въртящият момент става голяма, при все, че бензинът то прави при по-високи обороти и ето го мита.Опитайте това с двигател с по-голям обем бензин и ще видите как и той в ниските тръгва без газ - моята кола е 2.0 с мек съединител и газ на тръгване рядко пипам.

Цитат:
- като цяло кпд-то е доста високо

Като цяло поне 90% от дизелите са с турбо.Не сравнявай ябълки с круши ами сравти турбодизел с турбобензин и тогава разликата се стопява много.А за атмосферти ДВГ дори не е нужно да говим - такъв дизел вече няма не поради високо КПД...

Цитат:
- майната му, че е неикономичен - неслучайно хората са казали "да имаш бензин в кръвта"

Неикономични бяха бензините, в момента един чисто нов Passat CC 1.8 TFSI 160кс дава разход от 11 градско във Варна.

Цитат:
- защо всички супер коли (ферарита, ламборджинита, астън мартини; да не говорим разни зонди, кьонигсгеги и т.н.) са на бензин? (тука контрата на другия е - ама на не безизвестното състезание 24 часа на Льо Ман дизеловите мотори взеха да печелят повече и да издържат)

Защото дизелът като цяло е по-тежък двигател а при спортните коли се гони ниско тегло + задължителната турбина, а доста производители държат колата да бъде атмосферна заради по-специфичното усещане при шофиране и липса на турбо лаг.Също така бензиновият двигател се развърта по-бързо.Да не коментираме звукът, който е важно качество за една спортна кола.Между другото, защо приемате суперколите и състезателните коли като каймакът на авто-индустрията?

Цитат:
Дизел - за нормални хора... Учиш се да го караш (особено по-модерните с ел. подаване на газ, без жило), защото ти скача много и отведнъж, по-муден е двигателя ако не е в обороти, много по-тесен работен диапазон...

Учиш се да караш каквато кола ще караш, но по-лесен е прехода бензин->дизел отколкото обратното, защото бензина е малко по-сложно да го караш наистина добре.

Цитат:
- По-голям въртящ момент при ниски обороти.

И никакъв във високи, поради липсата на такива.

@AcTivE - дизела има капризни дюзи, има турбо, по-претенциозен е откъм масло.Не знам какво сложно видя в бензина за обслужване и много неща за повреда, но разликата между това да обслужиш 1.9TDI двигател и 1.8T такъв е над 200лв...

@Gipo
1.Прочети това и говори, за Active също се отнася. http://www.tuning.bg/forum/viewtopic.ph ... 76#p897476
2.Това като си купуваш чисто нова кола ме съмнява да те вълнува, а именно поради тази причина втора ръка дизел внесен в България под 300 000км няма, пък нема да му е по-дълъг живота.Още повече, че това е мит от старите дизели, в днешно време никой не прави толкова здрави коли - няма финансова изгода от това.А качествено сложена газова уредба съкращава живота и мощността на бензина и вдига разхода с до 5%.
3.Погледни последните дизелови ДВГ - например 1.4 TFSI на VaG групата и пак говори.
3.А при бензина дори не се замисляш.
4.Обяснил съм по-нагоре за суперколите.
5.Кола на годината е конкурс, в който никога не се взима конкретна модификация.Виж сайта и спри да говориш глупости.
6.Смешно или не, виж линка и пак кажи
7.И какво каза с тоя опит? Сложи 2 коли от 1 и същ клас ( например BMW 740i и 740d ) една до друга и прави стартове - от летящ, от място, както искаш.После ми говори пак за динамика.

Да, фен съм на бензина, но всичко зависи от конкретния автомоблил.За SUV, среден клас автомобили и дори някои лимузини дизелът е по-подходящ защото като цяло спокойната, плавна работа на дизела подхожда с философията на съответния клас автомобил, докато при едно купе например бензинът е по-подходящ спрямо насочеността на автомобила към конкретни клиенти.Аз обичам купета и харесвам бензин, но ако някой ден си взема SUV - най-вероятно ще бъде дизел.

Все агенти сме!

Профил ICQ Skype WWW

Аватар
Публикувано на: 09 Дек 2009 20:20

Squiz е напълно прав. А относто 24-те часа на Льо Ман и дизеловите двигатели - печелят заради по-рядкото спиране за презареждане, а не заради скоростта (тук въпроса за икономичността е съвсем друг).

Профил

The King of Kings
Аватар
Публикувано на: 10 Дек 2009 12:15

Цитат:
дизела има капризни дюзи, има турбо, по-претенциозен е откъм масло.

Аз също съм съгласен със Squiz, но не чета авто форуми, просто през моето семейство са минали 8 коли (от които 3 дизелови) за последното десетилетие и съм имал честта да съм съпричастен към проблемите на всяка една. Капризни дюзи и претенции към маслото съм срещал само в книгите, защото на практика досега не ми се е случвало. Най-големият проблем, който е действително сериозен при дизеловия двигател е този с дизеловата помпа и там трябва да се кихат доста пари :roll:

Профил ICQ

Аватар
Публикувано на: 10 Дек 2009 12:31

Помпата е важно да не се запуши за това само Лукоил нафта и проблеми няма.

Имал съм приятели които са се оплаквали от ОМВ и Шел.Ауди Q7 мисля че беше дето му беше заминала помпата на 74 000 км и не му ги признаха от Ауди при положение че е показал бележки от къде е зареждал.3 700 лева за помпа.

Профил Skype
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com