Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Аватар
В момента играе: League of Legends
Заглавие: Купуване на техника от чужбина?
Публикувано на: 09 Окт 2009 20:20

Първо пускам тази тема с цел да споделя една лична история, която може да е от полза за да не се прецакат и други като мене.

Второ бих искал да поискам съвет дали случилото се може да бъде избегнато за в бъдеще.

Историята е следната. Много се говори за това, че е по-евтино да си поръчаш техника то чужбина. Предстоеше ми да си купувам професионален фотоапарат и реших да ползвам ebay.com. Имам опит защото преди това си бях поръчал една книга от там. Фотоапаратът се намираше в САЩ и с поръчката излезе доста по-евтино. Всичко беше ок, докато вчера получих известие, че апаратът ми е пристигнал и да отида да си го взема от митницата. Самата дума "митница" не ми хареса от самото начало. Когато отидох там, един митничар разпори кашона пред мен за да направи митнически контрол. Тогава видях апарата си, прекрасен, като нов, точно както беше описан от продавача. Почти го докоснах, когато ми се обясни че трябва да платя ДДС :notfair:
На документите пишеше че апарата струва 399$, коеот е над 45 евро за физически лица и над 150 евро за фирми, което е необлагаемия минимум. Трябваше да платя 105 лв. ДДС + още ололо 20 лв. за различни такси и таксички по дългия, отнемащ един ден бюрократичен път, докато най-сетне освободих фотоапарата си от митницата. След всички главоболия се оказа че ми е излязал с около 50 лв по евтино, отколкото би било, ако си го бях взел от България.

Бъпроса ми е? Някой друг има ли опит в това? Има ли начин например изпращача на пратката да напише, че струва примерно 100$ за да не се набутвам? Ако продавача е от ЕС има ли мито?

Споделете!

Профил ICQ

Аватар
Заглавие: Re: Купуване на техника от чужбина?
Публикувано на: 09 Окт 2009 20:31

Съгласно Договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС през 2007г, за нас от 01.01.2007г. започват да важат всички договори на Общността, гарантиращи свободното движение на лица, стоки, капитали и услуги. Не съществува мито за стоки, движещи се в рамките на ЕС (т.е. от една към друга точка на Съюза).
За стоки и услуги извън ЕС има 2 положения:
1. Страните по покупко-продажбата да са физически лица. Тогава необлагаемият с мито максимум е 45 евро.
2.Страните по покупко-продажбата да са юридически лица. В такъв случай максимумът скача до 150 евро.
т.е. Много повече смисъл има да се пазарува от ebay shops, отколкото от някакви други лица. Не ползвам услуги на ebay.com, защото съществуват ebay.de и ebay.fr, които са достатъчни и в тях се намира наистина всичко :)
Дано да съм ти бил полезен!

Профил ICQ WWW

Аватар
Публикувано на: 09 Окт 2009 20:54

Да това го разбрах, за 150-те и 45-те евро още вчера, но не знаех че има отделни ebay-ове за Европа. Нищо, човек се учи докато е жив.

Профил ICQ

Публикувано на: 09 Окт 2009 21:04

По принцип за да се избегнат такива случки, продавача ти изпраща стоката като подарък или слага няква цена от рода на 12$ примерно..

Профил Skype

Аватар
Публикувано на: 09 Окт 2009 21:20

Progressor написа:
По принцип за да се избегнат такива случки, продавача ти изпраща стоката като подарък или слага няква цена от рода на 12$ примерно..

Да и аз се чудех дали това не е възможно? Защото митничарите ми удариха митото на базата на това което пишеше на пакета.

Профил ICQ

Дидко Бандитко
Аватар
В момента играе: No man's sky
Публикувано на: 09 Окт 2009 21:38

То поне, че ти е пристигнал апарата, защото съм чувал и за много по-лоши случаи ;)

[02:11:17] Алминатора: mejdu drugoto sym si mislel
[02:11:19] Алминатора: che imam leka forma
[02:11:22] Алминатора: na auizym ponqkoga :D

Профил

Аватар
Публикувано на: 10 Окт 2009 01:09

Аз копувам дрехи от щатите и тук(UK) не са ми правили проблем дори и при поръчки от над 45евроу. Врътката, която се използва от магазините, които ползвам, е, че пращат поръчката като подарък.

На времето в България се бях затичал да пропагандирам Ubuntu и ми бяха пратили 1000копия. След седмици разправии и какви ли не разяснения, митничарите отказаха да приемат, че linux няма пазарна стойност. -1 за BG

Профил ICQ WWW

Аватар
Публикувано на: 10 Окт 2009 04:20

Ако си декларираш стоката на $12 на толкова можеш и да я застраховаш.
Което не е приятно за скъпа техника. Иначе, спор няма, много голяма част от техниката е доста по-евтина навън. Макбукът ми там струва 2000лв (дори малко по-малко без такси по кредитната карта), тук е 3079лв. Фотоапаратът е 600лв, срещу хиляда лева и други такива.
Най-чиста работа е с човек, който си идва.
Иначе споменатите вече мита, понякога и ДДС. Има фирми, като Ломбард, които се ангажират да ти донесат токата, като си плащаш цената + транспорт+няколко процента за фирмата+евент мита и ДДС. Като цяло не товарят никак много отгоре за това, което предлагат - да се занимаят изцяло с пренасянето и вкарването (напълно законно!) на стоката. Но си плащаш мита.

Музиката от Star Wars ли е това или бъркам? Щото тя е Търъдъдъъън дъъън дъръдъдъъън а твойта версия някво различно ми звучи :?

Профил ICQ

Аватар
Публикувано на: 10 Окт 2009 09:07

Tук всъщност не ставаше дума за мито, а за ДДС, което си е цели 20% отгоре. Иначе да, ако можеш да убдеиш продавача да ти го прати като подарък си е екстра, макар че така няма застраховка, ама аз и без това не платих застраховка, така че...

Профил ICQ

Аватар
Публикувано на: 13 Окт 2009 17:41

Морт написа:
Ако си декларираш стоката на $12 на толкова можеш и да я застраховаш.
Което не е приятно за скъпа техника. Иначе, спор няма, много голяма част от техниката е доста по-евтина навън. Макбукът ми там струва 2000лв (дори малко по-малко без такси по кредитната карта), тук е 3079лв. Фотоапаратът е 600лв, срещу хиляда лева и други такива.
Най-чиста работа е с човек, който си идва.
Иначе споменатите вече мита, понякога и ДДС. Има фирми, като Ломбард, които се ангажират да ти донесат токата, като си плащаш цената + транспорт+няколко процента за фирмата+евент мита и ДДС. Като цяло не товарят никак много отгоре за това, което предлагат - да се занимаят изцяло с пренасянето и вкарването (напълно законно!) на стоката. Но си плащаш мита.

точно с познат който пристига или живее там е най-добре
спестих 700 лв от лаптопа :)

Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com