Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта

Смятате ли че темата ще е полезна?

Да.Ще имам нужда от малко консултация    78%  78%  [ 435 ]
 Не.Мисля че и сам ще се оправя    22%  22%  [ 126 ]
Общо гласове : 561
Автор Съобщение

Аватар
В момента играе: GTA IV, Heroes 6
Заглавие: Re: Хардуер:Какво да си взема за тея пари?
Публикувано на: 19 Юли 2009 12:45

Ами аз най-вероятно ще си купувам лаптоп към февруари месец, понеже ще ходя в Швеция по програма Еразъм. Този лаптоп не съм решил дали да е мощен и т.н. Както и да е, въпросът е, че най-вероятно нова конфигурация ще се взима чак след около година, че може би и повече.
Затова май ще се спра на варианта с 9600GT - и аз като гледах статистиките, има голям скок в производителността в сравнение с 9500, а цената не е чак толкова по-голяма.
Колкото до игрите, бих казал, че никога не ме е интересувала графиката (разбира се, радвам се, като е хубава), понеже геймплеят е това, което е важно за мен. Т.е. с две думи, нямам проблем да подкарвам игрите на ниски детайли, стига да вървят гладко. Затова и винаги съм предпочитал карти на nVidia.
ОК, мерси още веднъж за мненията! :)

Профил ICQ Skype

Публикувано на: 19 Юли 2009 17:41

http://tr.im/t2Db
http://tr.im/t2Dd
http://tr.im/t2DE

В х-ките на модела задължително да пише 256bit. 256/512/1 GB ли ще е, вече няма голямо значение. Макар че сега като ги огледах картите, специално от Jar-а, и...

http://www.jarcomputers.com/l_bg/?m=10& ... ext=9800GT
http://www.jarcomputers.com/l_bg/?m=10& ... ext=9600GT

Сортирани са по цени, най-горе най-евтина. Почти са изравнени като цени. Що е това и защо е така ? Причината е, че 9600GT се произвежда по 65nm производствена технология, а 9800GT - по 55nm ( и вече останалите малко залежали бройки по 65 ). И съответно производствените разходи са по-МАЛКО ( а от там и крайната цена за клиента ). Докато тук разликата е 20-40 лв., миналата година август-септември между 9800GTX и 9800GTX+ беше... ЦЕЛИ 200 лв. ! Първата над 600 кинта, втората около 400, най-ниска - 369 ( аз за толкова си я взех :) ). Така че щом си писал 150 лв., добър модел 9600GT гледам да струва... 188 лв. ( DDR3 + 256bits, DDR2 със старите няма какво да се гледат ). А най-горната ( и евтина ) оферта на 9800GT e: GF 9800GТ, 512MB Gainward PCI-E, 256bit, DDR3. Хем 256bits, хем DDR3, хем и по-добра и нова от 9600GT, хем и по 55nm. Най-евтините от 9600GT пак са на Gainward, но... 128bits, DDR2, ... или пък БЕЗУМЕНИЕТО - 1 GB DDR2 със 128битова шина!!! Аз залагам на тази в bold. 2 варианта са, разликите са в Connectivity.

Аватар
Публикувано на: 23 Юли 2009 19:52

Май ще се спра именно на 9800GT, която ти посочи.
http://jarcomputers.bg/l_bg/?m=7&i=536595
Само не съм сигурен доколко са качествени тия Gainward като производители, честно, за пръв път ги чух като сега разглеждах каталозите. Както и да е, май ще ги пробваме.
Другото, което ми е проблем, е самите Жар - от една страна се ползват с кофти репутация май, а от друга - офисите им са ми на сравнително неудобни места. Май ще трябва да ходя в събота чак за картата, а да не говорим, че не знам дали ще имат въпросната карта в офиса, в който отида.
Идеи как да процедирам със самия акт на закупуването?

EDIT: Благодаря на dx4, че ме подсети - а аз дали ще имам достатъчно ток за тази карта? На първо време не знам дали имам подходящ кабел за допълнителното захрaнване - ако се съди по предпоследната снимка тук - нямам:
http://www.newegg.com/Product/ShowImage ... -%20Retail )
Второ, дори и да намер преходник някакъв (имам свободни само такива като за към ATA HDD), дали ще й стигне тока? Имам захранване Fortron 350W, точният модел не го помня.

Профил ICQ Skype

Публикувано на: 23 Юли 2009 20:42

В офисчетата/дилърите... нормално да нямат почти нищо на склад :). Ако си от София пък може директно в централните/главни офиси да отидеш, аз един път ходих преди 3-4 години, наистина кеф си беше ( за времето ).

http://www.nvidia.com/object/product_ge ... gt_us.html -> Specifications. Пишат й 400W, но дали това важи за марково или китайско/гаражно захранване, не знам.

http://www.nvidia.com/object/product_ge ... gt_us.html -> за едната 400, за другата - 300. Ама как ще ги "разпознаеш" коя коя е в листите... кой знае. Според мен най-добре е да се пита НАПРАВО във фирмата, ТОЧНИЯТ човек, който има нужните хардуерни познания, и да ти каже дали ще върви 9800GT точната марка на твоето 350W Fortron захранване, като преди това му кажеш, че си гледал според официални спецификации от NVIDIA сайта, че пишат 400W. Ако ти предложи дори да тествате, може да си занесеш компютъра, служителят да я монтира и пробва как ще е, тестове за стабилност и подобни, и ако няма проблеми, да я вземаш. Ако иска вече 400W и е нестабилна, то вече наистина искаш-неискаш трябва да се пренасочиш към 9600GT, НО моделът, дето изисква 300W. Но, както писах в предният си пост, хубавите модели са още по-СКЪПИ от най-евтината 9800GT, предлагаща същото + дори отгоре.

Аватар
Публикувано на: 23 Юли 2009 20:54

Гледам от сайта на производителя на въпросната карта:
http://www.gainward.net/main/vgapc.php?vgapc_id=8
Макар че не намирам двете карти по код, гледам вариантите - и 9600, и 9800 искат 450 вата. Според един приятел, с когото в момента обсъждаме, може и да го "задоволя" това животно - имам процесор, 2 РАМ платки, вградена звукова карта, 1 хард и 1 ДВД.
Нещо обаче ми подсказва, че не всичко ще е цветя и рози... А да си разкарвам компютъра из София нещо не ми е много оферта, понеже нямам кола.

А бтв, различните варианти на 9600 се различават по честотата на ядрото - едните са с по-висока честота, предполагам, че са фабрично клокнати и затова искат повече ток.

Профил ICQ Skype

Публикувано на: 23 Юли 2009 22:07

По времето на писане на предният си пост, пуснах и едно запитване към един от шефовете на сервиза на ISP, към който съм, и отговорът е:

Цитат:
[22:49:07] ***: 400w moq ui
[22:49:17] ***: shte raboti syvsem normalno

Е, малко късно ми е отговорил, но все пак...

Така че... отговорът е ясен. Но най-добре си остава реалното тестване. Щото да си я купиш, да дойде, сам да си я монтираш или от някъде другаде/или сервиза там и после да се укаже, че нещо фал стане, вече си дал парите, нали ?

Цитат:
[23:10:45] ***: ako e dobre fortrona, ne bi trqbwalo da ima propoblem
[23:10:51] ***: e te sa edni i syshti
[23:11:44] ***: ami ok, no ti kazvam tova koeto sym vijdal
[23:11:48] ***: vse pak tova pravq po cql den
[23:12:40] ***: E7300, 2 x 500 GB Hitrachi, 2 GB ram, 9800GT na Palit - se hranqt s edin 350W PNR
[23:12:49] ***: i fortorna si ba4ka kato pi4
[23:13:27] ***: PNF e s nai siltana 12V liniq, PNR e sledvashtiq s 2-3A na liniq po malko

Цар
Аватар
В момента играе: с чурка
Публикувано на: 23 Юли 2009 22:13

За 6 месеца ли ще учиш, Рексе?

Профил

Аватар
Публикувано на: 23 Юли 2009 22:19

Мерси за информацията и труда.
Със споменатият по-горе приятел калкулирахме необходимия волтаж на РС-то ми чрез ето този сайт:
http://extreme.outervision.com/PSUEngine
В него посочвах т'ва-онова, сложих някои неща, които не съм сигурен, че ги имам (USB, fan-четата повече и по-мощни и т.н.), сложих 40% износване на кондензаторите (понеже захранването ми също е на над 2.5 години, като първите две от тях беше 24/7, откакто се изнесе единият ми съквартирант, май пак ще е така), и получих 340W.
Разбира се, това не означава 100% гаранция, че ще работи, но изглежда добре. Имам и един резервен вариант - захранването от стария компютър на съквартиранта ми, който вече не се ползва - 400W, ползвано около месец.
Така че май с големи надежди утре ще звъня на Жар и ще видим какво ще стане.

Ще пиша в темата дали съм взел картата и впечатленията ми от нея, на някой ако му е интересно, да прочете. Чудя се дали с нея най-сетне ще мога да подкарам, както трябва Unreal Tournament 3... 8)

п.п.
creator, май по-скоро 5 месеца ще е. Честно казано все още не съм се занимал достатъчно с уреждането на пребиваването ми в Швеция.

Профил ICQ Skype

Аватар
Публикувано на: 25 Юли 2009 18:17

Здравейте пак, хора!
Взех вчера картата и след известно чудене "абе това огромно нещо все пак ще влезе ли в дъното ми", инсталирах картата. Първото ми впечатление бе, че вентилаторът е УЖАСНО шумен, а аз съм свикнал и искам системата ми да е тиха. Но се оказа, че като сложиш софтуера за управление на вентилатора, той го кара да работи на доста по-малко обороти, докато си в десктоп режим, например. Всъщност все още не съм го накарал да ги вдигне...
И тук си идваме на думата - кажете някакви качествени тестове или бенчмаркове, които да натоварят системата на 101%, така че да видя дали токът действително ще ми стигне? Тестът с игри едва ли би могъл да е толкова добър, поне спорд мен. Разбира се, вероятно и до това ще стигнем (вчера си довърших "The Punisher" за 4-ти път, а тя не товари много).

Профил ICQ Skype

Публикувано на: 25 Юли 2009 18:35

http://www.google.bg/search?hl=bg&clien ... PU&spell=1
http://www.google.bg/search?q=Benchmark ... =firefox-a

И hardwarebg.com форума има насоки, упътвания и подобни.

Аватар
Публикувано на: 26 Юли 2009 09:00

Пусни 2та последни 3дмарка на затворена кутия да лупват 3-4 часа и ако не се ресне или забие значи имаш стабилна 3д машина...

Което според мен няма как да стане с 350 фортрон, но невидими са пътечките китайски може и да стане...

Профил

Аватар
Публикувано на: 26 Юли 2009 14:08

Пуснах 3dMark06, по 6 пъти да извърти всички тестове. Мина си всичко, а дори вентилаторът на видеокартата не се включи на пълни обороти. Точките ми са 4360, което май е доста малко. :(
Сега гледам Юнайтед, а по-късно може би ще пробвам още някакви тестове. :)

Профил ICQ Skype

Публикувано на: 26 Юли 2009 14:14

Futuremark Vantage си има :).

Аватар
Публикувано на: 26 Юли 2009 15:04

¦•••SHERIFA•••¦ написа:
Futuremark Vantage си има :).

Ползвам XP, а доколкото разбрах, Vantage-а е за Vista и DirectX 10, който пък от своя страна също е (официално) само за Vista. Затова ползвам 06.

Профил ICQ Skype

Аватар
Публикувано на: 26 Юли 2009 19:49

Пуснах и тестове с Performance Test 7.0 (1004), компютърът ги издържа с резултат 427. Май пак е ниско, но пък поне явно захранването държи.
Започвам да се замислям, че май и за тази карта останалата част от конфигурацията ми е прекалено слаба. Например със старата ми карта - 7600GT, играех S.T.A.L.K.E.R с всичко на макс и статично осветление. Сега пуснах ескпанжъна му - Clear Sky, и макар че с всичко на макс върви не лошо, отново е неиграемо, така че май отново ще мина на статично осветление. :(
Както и да е, въпреки че имам възможност да сменя картата с по-слаба, не ми се занимава и май ще оставя тази.

Благодаря на всички за съветите, които ми дадоха! :)

Профил ICQ Skype

Публикувано на: 26 Юли 2009 22:02

Пускай Fraps и гледай кадрите, като играеш. Ако са под 30, нормално. Тогава вече ще се наложи да изключиш някои други "екстри" от опциите на играта. 190.38 видеодрайвери също трябва да си.

Публикувано на: 05 Авг 2009 15:14

Здравейте пак съм аз.Преди около месец постнах тази конфигурация(малко я пипнах ама е дол-горе същото)
CyberSirius написа:
дъно-Gigabyte GA-E7AUM-DS2H
процесор-Intel Core 2 Duo E8600 3.33GHZ
видео-9800GTX(препоръчайте каква точно.Насочих се към XFX но има много противоречиви мнения)
RAM-4GB DDR II
Харддрайв-1TB 7200rpm
Захранване-550W

Тогава не бях сигурен какво захранване ми трябва ,но ми казаха че за тази конфигурация 550W е добре.Освен това ми казаха да си сменя дъното.Всъщност това ми е първия въпрос-Какъв му е проблема на дъното?Втория ми въпрос е относно видеото-вчера видях статията за Sparkle GeForce GTX 260 и доколкото разбрах тя е по-добра и по-евтина от XFX GF9800GTX+ХХХ edition(всъщност това мислех да сложа).Наистина ли е така и налага ли се да сменя някаква част от конфигурацията заради нея(може би захранване).Фен съм на nVidia и няма да сменям на АТI,а и няма да слагам повече от 1 карта.Имам още един въпрос относно оптичното у-во.Искам да питам дали си струва да сложа BluRay,на каква цена са и има ли комбинации CD/DVD/BluRay(става нахално ама ако може и да е записвачка)?А ако изобщо има такива ако може някои да каже цени дори и да бъдат те ориентировъчни.И да попитам за CD/DVD записвачки и цени.Естествено ако някой мисли че някаква част не струва да се обажда, да каже защо и да препоръча достоен заместител(само не сменяйте на ATI или AMD).Последния ми въпрос е малко offtopic защото е на софтуерна основа.Просто исках да питам дали тази система е добра за 64 битово Win Xp. Станах нахален тъй че спирам дотук :) .

Профил

Публикувано на: 05 Авг 2009 21:00

Дъното са ти казали да го смениш най-вероятното, защото е с вградено видео 9400. Като вземаш доста по-добро от него, за к'во ти е :D. Едно P45 базирано и толкова, като няма да правиш SLI. ASUS, Gigabyte, MSI.

Видеото - 9800GTX, ама с ПЛЮС отзад да е ИЛИ GTS250. Все същата карта е. ASUS или коя беше друга, все тая. Ако е с нестандартно охлаждане, вече има значение. ASUS-ките DK ( Dark Knight ) Editions са такива, и за +, и за 250. Жалко, че няма на eVGA, или пък има, на супер висока цена. GTX260 е по-бърза и добра от 9800GTX-+/GTS250 ( независимо какъв Edition e, колко е default overclock-ната или ръчно от теб, какви екстри и гъзарии има и т.н. ), но и по-скъпа :).

BluRay - и без да отварям ценовите листи, космически цени не ми се гледат. Същото и за дисковете им :). 200 кинта минимум, и то за най-гадният и кофти модел, който НЕ може да record-ва. Успех.

1 TB си писал, ама... на кое ? Hitachi или WD, едно от двете. Ако имаш повечко кинти, 32 MB Cache-овия модел избирай, повече струва. Иначе са 16 MB.

4 GB RAM DDRII - ама какво ? Corsair, A-Data, V-Data, G.Skill, Mushkin, Коч-марка ? Тея в Bold са добре. И на колко MHz ? 1066 минимум поне. 4x1 GB не е удачен вариант, да се впускам в подробности защо и как, няма, направо - 2x2 GB.

За Windows - с тая машина и XP x64 !?!?!??!?! XAx. Направо Windows 7 x64 вкарваш и се вкарваш във филмите. Няма Глиста, няма секXP. Естествено ще върви. x32 ако сложиш, само ~3 GB RAM ще ти разпознае ( аз съм така, но нарочно ), другите 800 MB се губят. При x64 не се губят вече и се разпознават.

Но ако имаш време за чакане, по Коледа примерно, хем нов процесор ще вкараш, хем нова видеокарта от GTX3xx поколението, хем и ново дъно, хем... Ако нямаш, buy-ваш сега :).

Публикувано на: 06 Авг 2009 15:30

Дъно-Ако изключим видеото, кое дъно е по-добро - Р45 базирано или моето? Освен това SLI ще увеличи ли много производителността или не си струва?
Видео-
Sparkle GeForce GTX260- http://pcmania.bg/?go=hardware&p=detail&articleId=1695
9800 GTX+ XXX- http://pcmania.bg/?go=hardware&p=detail&articleId=470
Това cа линковете. Както виждате 9800 е със повече от 100 лева по-скъп от GTX260.Не знам може да е от производителя - XFX не се славят като много евтини.
Хард-Мисля че ще е Hitachi , само че не знам още дали ще е 32МБ Cache
RAM- сигурно че е корсарска със 1066MHz.
BluRay- Отказвам се.
Долу горе колко ще е всичко със GTX260(цената на линка) и със обикновена CD/DVD записвачка?

Профил

Публикувано на: 06 Авг 2009 22:15

Айде спри да ги гледаш тея цени от тези статии. Виж ДАТИТЕ, когато са писани. Да не би специално да си играят авторите при всяка промяна на нещо, да го обновяват и в статията, цената му !? А се менят ПОСТОЯННО. Отваряш сайт за компютърни чаркалаци ( ПРОДАЖБИ, не ревюта ) и там реално вече гледаш кое, как, защо. 9800 е по-скъпа от GTX260 със 100 лв., с ТЕЗИ ДАТИ не ревютата, НОРМАЛНО. Реално обаче е точно ОБРАТНОТО :).

P45 базирано мисля, че ще е по-добре. SLI не е нужно, освен... зависи в какви резолюции ще играеш и какъв най-вече монитор притежаваш. 1920x1080px вече... друго ще е. 1280x1024 е напълно достатъчно за 1 видео.

RAM-та е добре, HDD добре, DVD-RW вече каквото има, т.е. най-бързото. Пропуснал си захранване ( PSU ) обаче :P. Охлаждания / coolers също нямаш.

За цени: Т У К.

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2025 PC Mania | Реклама | Контакти Хостинг от Actiefhost