Не знам доколко е правилно да ви предоставям моите произведения, но не пречи да използвам и тази форумна трибуна за някаква изява
Ще започна с последния ми засега разказ, който е един малко по-личен от останалите ми неща. В следващите си постове тук ще пускам и статиите от блога ми, за онези които ги намират за интересни.
Посвещавам този разказ на моя дядо…
Из мислите на…
Час 1: Имам чувството, че са ме прекарали през една много дълга тръба, в която съм седяла на тъмно и влажно. Колко дълго съм била в този затвор? Но дали е затвор? Или нещо друго? Гладки стени, меки при това, защо не съм могла да изляза по-рано? Главата и очите ме болят, още не мога да свикна да ги държа постоянно отворени. Нещо ме сърби по гърба, но не мога да се почеша, а на всичко отгоре и чувам странен бръмчащ звук, някъде зад мен. Странно. Още ми се вие свят и малко залитам когато се движа, но искам да се махна по-далеч от мястото с гладките стени. Не знам защо, но ме изпълва с ужас.
Час 2: Още не мога да свикна със светлината, но поне не ми се вие свят и не обръщам внимание на бръмченето зад мен. Сякаш го няма вече там. Започвам да различавам малко по малко нещата около мен. Край тавана е по-мрачно и хладно и има доста паяци, а към пода е влажно и преминават бързо мишки, а може би и плъхове. Ще спра на безопасно разстояние и от двете опасности – и без това не мога виждам добре в тъмното, а да правя компания на мишките, също не ми се нрави изобщо. Ще изчакам нещата да се успокоят и тогава ще продължа да се движа.
Час 3: Светлината угасна, всичко потъна в мрак. Очите ми се оправиха, но сега е прекалено тъмно, за да търся пътя навън. Но усещам нещо сладко и опияняващо вкусно да изпълва ноздрите ми някъде наблизо. С риск да се изгубя, ще се опитам да тръгна след сладкия аромат и дано го намеря. Толкова сладък мирис! Ето сега завивам малко надясно и миризмата става по-отчетлива, още малко и мисля, че го достигнах. Сега да го опитам. Мммммм вкусотия!!! Я още малко, само да не се надвесвам много над аромата, че може и да падна вътре в тази каша. Охаааа!!! Не мога да се спра… пак ми се замъгли погледа… удари ме на дрямка…
Час 4: Главата ми ще се пръсне, кой ме караше да ям толкова много от пенливата каша или по-точно от сиропа? Ох, всичко ми се върти и пак не мога да фокусирам, добре че, още е тъмно та да не ме видят с кръвясали очи. Още ми се спи – по дяволите, мразя този сироп!
Час 5: След това замайване, една разходка и то навън, ще ми дойде освежаващо, само ако успея да намеря пътя в тая тъмница, дано някой се сети да пусне светлина, за да се ориентирам. Като че ли пред мен съзрях едно ярко петно – ще се насоча натам, да не изпусна посоката. Пие ми се нещо по-различно от оня сироп, но май ще трябва да почакам. Ето, приближавам се до петното светлина, става все по-голямо, мисля че ще успея! О, не! Ослепях! Петното изчезна и бе заменено от огромен облак светлина, прекалено огромен…
Час 6: Очите ми са неспособни да виждат ясно все още, но дори и замъглени огромната бяла светлина е още пред мен. Ще направя един опит за измъкване от това влажно място, където рискувам да се пропия много бързо. Но, сега да карам по-бавно, за да не се объркам и да свърша в някое от чекмеджетата наоколо. Сега малко вляво, малко по-бързо, да оправя посоката. Приближавам се упорито към изхода и се радвам, че най-после ще се измъкна оттук. Тази мисъл ме изпълва с нови сили и се чувствам толкова жива. Свобода, ето ме!
Час 7: Първи впечатления от свободата – топло е, слънцето грее с пълна сила, мирише на нещо сладко и ароматно и има други като мен! Ура, сега ще се запозная с всички! Безгрижна съм и всичко ми е толкова интересно и непознато. Ще почина малко на топлия камък после ще продължа, бягството ми от тъмнината се оказа по-изморително отколкото съм предполагала. А и като че ли започвам да огладнявам.
Час 8: Дааа, определено вече съм доста гладна, ще следвам онзи аромат да видя къде ще ме отнесе. Нагоре, все нагоре – сред листа с причудлива форма, сенки, цветове и нови приятели. Ето тук се разминавам с двама, поздравих ги, те също – аз съм толкова щастлива! Достигнах до източника на аромата – нека само да си избера по-хубаво място и да се наям до насита. Да се надяваме, че ще е вкусно.
Час 9: Така се натъпках, че едвам се движа, следващия път по-малко ще пълня стомаха си.Сега не ми е до запознаване, въпреки че, доста изненадани погледи срещам тук – или не са виждали такова плюскане преди, или нещо съм се изцапала. Пак ще трябва да се оттегля за почивка – чудно защо съм толкова изморена, а уж нищо не съм правила. Дано следващия път ям по-умерено, но така е всеки първи път е без граници, докато не осъзнаеш докъде можеш да отидеш и спреш. Поставянето на собствени ограничения над желанията си е добър начин да се научиш да контролираш (до известна степен) съзнанието си. Но моето съзнание в момента е толкова сънливо, че явно пак ще трябва да се отпусна в топлите прегръдки на слънцето.
Час 10: Малко разходка след необходимата почивка е добро средство да спомогна на циркулацията на кръвта, леко застояла след спането. Не съм авантюристка и все още не ми се разхожда по-далеч от това, което мога да видя край мен. Никога не ми е харесвало да пътувам по света, по-земна съм (или така си мисля) и обичам да постигам по-обикновени неща – любим човек, семейство, деца, дом. Странно. Преди такива мисли не ме спохождаха, явно започвам да търся мястото си, където ще докосна щастието. Раздвижването на ума и тялото, винаги дава положителни резултати, харесва ми да започвам да намирам пътя си, но нека още малко обходя тук-там и ще се завъртя пак за малко хапване. Дано не надебелея прекалено много, че никой да не ме хареса.
Час 11: За малко пак да се увлека в ядене, но един тип привлече вниманието ми и успя да ме отклони от хранителното занимание. Разговаряше недалеч от мен с една доста красива (според моите виждания) женска, но просто не се сдържах да го огледам по-добре. Загладен, с леко студени маниери, с доза сдържаност и прекрасни очи – това видях за първи път в него. Казват, че първото впечатление е най-важно, но мисля, че тепърва ще разкрием у всеки един нови и изненадващи черти и действия. Които ще оставят онова първо (или може би първично) впечатление в миналото. Засега само мога да гледам отдалеч, нека не му се натрапвам, да не създам грешно виждане у него. Ако той ме забележи, сам ще дойде при мен. Ще разчитам на чисто женските си умения и оръжия, за да привлека неговото внимание.
Час 12: Продължавам да го наблюдавам от разстояние – забелязах, че доста често се смее, жизнерадостен е, но не и безгрижен, услужлив, но не и раболепен, понякога замислен, но не и отвеян. Обича да гледа нагоре към небето и да съзерцава подробности около него – разцъфнал цвят, върволицата от мравки пъплещи по стената на къщата, полъха на вятъра в листата – може в него да се крие един дълбоко чувствен и романтичен свят, който чака да бъде разкрит и опознат. Дълбоко в себе си искам, направо желая той да ме забележи (или заговори), ще чакам – спотайвам надежда, това да се случи скоро… Дано да се окажа права и моите инстинкти да не ме подведат.
Час 13: Не зная с какво мога бъда по-добра от другите, нито умея да готвя или да чистя като хората, но ще преглътна гордостта си и ще отида да му се представя (поне) – не издържам на неговия поглед, на стройното му тяло и на заразителния му смях, който ми звучи като разпилени кристални топчета по мраморен под. Само дано не ме отблъсне – отхвърлянето на нечии чувства има навика да боли доста дълго (поне така съм чувала), затова трябва да съм смела, напориста и самоуверена.
Час 14: Сърцето ми бие учестено и кръвта ми още кипи. Преди малко успях да поговоря с него насаме (въпреки някои досадни съседи) и развълнувана от този разговор, имам чувството, че летя по-високо от останалите. Те са се смалили, а аз се извисявам и поглеждам към слънцето, надничащо иззад натежалите гроздове. Макар и кратко, това изживяване ми даде сили да преодолея всички препятствия. Аз съм влюбена – лъча от щастие озари и мен, всичко сега е толкова леко и цветно, цветята ухаят, цялата природа пее с мен.
Час 15: откраднахме няколко часа от топлия ден с пухкавите облаци и дружелюбното слънце. Далеч от всички (и всичко) споделихме нашите чувства и се отдадохме на целувки и прегръдки в сянката на позеленялата ябълка. Говорехме за какво ли не, а аз не спирах да се оглеждам в неговите дълбоки очи, приковаващи ме с едно тайнствено и неуловимо излъчване, което ме впримчваше в неговите обятия и бях готова да му се отдам без свян и угризения, че някой може да ни види – нека гледат, нека завиждат и обсъждат – опиянението от новата любов е толкова силно, че всичко останало е превърнато във фина мъгла.
Час 16: Всяка среща с него ме укрепва и ме прави по-силна, но след днешния ни разговор, забелязах някакъв нов проблясък в очите му, нещо странно и необяснимо, което ме кара да се чувствам неловко – дали нещо в мен го смущава или пък му е трудно да го изрази с риск да ме засегне, не знам, не искам да мисля за това изпълнена с безпокойство, но все се връщам към този момент. Терзая се, но и той не е много разговорлив, има нещо – или някоя. Забелязах интереса, който провокира у другите девойки, красавец е и това няма как да остане незабелязано от останалите. Завистта и злобата им расте с всяка наша среща, а това почти винаги означава неприятности.
Час 17: Този път той говори, а аз слушам с тревога в сърцето и объркано съзнание. Обясни ми, че споделя всички чувства и иска да прекара живота си с мен – да си имаме деца, семейство, дом – мигом тревогата ми бе заличена и на нейно място дойде Щастието – онова вечно неуловимото, онова невидимо слънце, сгряващо с лъчите си всяка частица от тялото ми. Искаше ми се да изкрещя това щастие на всички, толкова много емоции се блъскаха в мен, толкова много усмивки искаха да излязат, че не знаех какво да направя първо. Хвърлих се на врата му и го обгърнах с цялата си любов на която бях способна. Целият свят засия във всевъзможни оттенъци и нюанси…
Час 18: Все още не мога да се успокоя – сърцето ми препуска по пътеките на голямото щастие и не иска да се спре, аз се оглеждам и всичко е златисто, сиянието на всички мои емоции ме изпълва и една странна топлина ме прегръща със силата на безброй слънца, осветяващи съзнанието ми и стопляйки душата ми. Забравила съм онези пламтящите от омраза очи и студените презрителни лица на останалите – сега сме само аз и той… и нищо друго няма значение. Аз съм едно с топлината, светлината и въздуха, вдишвам от новия живот пред мен и само вятъра ми нашепва нещо, което ме опиянява още пов………
- Още малко в манджата ми ще влезе! – мъжът отърси размазаното телце на мушичката от навития на руло вестник и се провикна към вътрешността на къщата:
- Станке, виното бая е втасало! Много винарки се навъдиха около бъчвите! – той се усмихна доволно и примижа към слънцето, прокрадващо се през листата на асмата в двора.
На външната врата се показа фигурата на ниска, пълна жена, с приятно кръгло лице, която обърса ръцете си в престилката и на свой ред се обади:
- Ууууу, голямата работа, викай по-силно, та да те чуят всички комшии! Чудо голямо! Още днес ще звънна на Иван и Веско да дойдат и да го преточат, та после да си вземат колкото си щат. Тъкмо няма да туриш ръка на виното изобщо!
Мъжът я погледна развеселен и се засмя:
- Добре, че си ми ти, да не се притеснявам за нищо – и като прокара пръсти през побелялата си гъста коса допълни – айде сега ела да обядваме, че ще изстине всичко. После ще го мислим виното.
Жената замаха с ръце все едно казваше „да те вземат мътните” и отиде под навеса на гаража да си сипе от яхнията, която все още вдигаше пара на котлона. Пътьом прогони един рояк мушички дрозофили и като разчупи крайщника топъл хляб, засърба от чинията, загледана в мъжа до нея – този с който споделяше всичко вече над 25 години и вътрешно се усмихна, когато той я погледна и после проговори:
- Ех, Станке, порадвай се на времето, отдавна не бях виждал такова чисто небе. Но, да знаеш, ако тръгна да мра, ей тука искам да си бъда, в тая къща…
И като обходи с поглед напуканата мазилка, по която върволица от мравки сновяха, старите ламперии, остарелите керемиди, плочника и лехите със зеленчуци в градината, въздъхна и сините му очи леко потъмняха:
- Ей тука…
КРАЙ