Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Заглавие: Прочети ме !
Публикувано на: 06 Дек 2009 11:10

'Прочети ме !"

Заглавието ме привлече - имаше нещо непоколебимо, нещо крещящо и до някъде нагло в него. Иначе, самата книга бе напълно безлична - сивкава, с грозна обложка, без написано име на автора или издателството. Взех я в ръцете си, и я разгърнах. На първа страница, историята започваше с раждането на героя. Клише.
Прехвърлих набързо няколко страници, набързо прелитащи през детството и юношеските години на бедния човечец, който се явяваше главен герой. Нищо особено интересно, нищо странно - всъщност, странно позната, обичайна история.
Осъзнах че съм седнал на пода в книжарницата и чета в тази поза. Леко засрамен, аз платих томчето, прибрах го и си тръгнах.

В следващите няколко дни нямах време за четене - само работа, работа и работа. Мисля, знаете как е - колкото и да обичаш книгите, времето което можеш да им отделиш никога не е достатъчно. Чак в събота вечерта обърнах внимание на покупката си - нямам много приятели, нито излишни пари, та повечето уикенди си ги изкарвам пред компютъра. Книгата продължаваше да разказва, леко и спокойно, за живота на героя - не точно ден след ден, но на кратки интервали. И четейки, страница след страница, изведнъж осъзнах - всичко, наистина - всичко което му се случваше, се бе случвало и на мен.
" В момента в който осъзна това, той бързо отгърна на следващата страница, жаден да разбере какво следва - само за да се сблъска с зловещата празнота на белият лист. Само две думи бяха изписани там - "Допиши ме !"

Отгърнах бързо.Да, наистина - следващите страници бяха празни, ако изключим тъй странния надпис. Засмях се и хвърлих книгата настрана - наистина, беше доста глупава шега. Или пък тъп рекламен трик ? Поредната шантава проява на "популярната" психология ?

Седмици наред не докоснах книжката, оставяйки я да събира прах - кризата се задълбочаваше, трябваше да давам сто и един процента от себе си, за да запазя своята работа и хич не ми бе до решаването на загадки. Накрая, отегчен от поредния уикенд на самота и отчуждение, смеейки се сам на себе си, аз добавих един ред в книгата :
" Първите думи, които чу в понеделник бяха : - Честито повишение !"

Отново метнах книгата под леглото. Не помня точно какво, но запазих спомен че през ноща сънувах чудни неща.

- Честито повишение, колега ! - Ник, съкилийника ми по кабинет разтърси ръката ми.
- Ъх.... ? - май само това можех да измисля
- Не са ти казали ? Боже, има имейл от големия Шеф. Всички вече знаят ! Късметлия си, момчето ми.

Седнах зад бюрото си. Отворих пощенската си кутия. Проверих. Наистина, бях повишен. И това бяха първите думи които чух в този ден !
Няма да изпадам в подробности - както виждате, нямам дар слово. По лесно ще е да прочетете страниците в книгата, от колкото да се мъча да ги пиша наново. Но ако мога да бъда кратък - щастие. Живота ми бе изпълнен с него. Пари, власт, успехи, здравословно количество приключения и много любов. Опитвам се да измисля - какво бих променил, какво бих изтрил, какво бих пренаписал. И не откривам такова - живях перфектно.
Но ето, моментът настъпи.
На последната страница съм. И не мога да добавя нови - нито с тиксо, нито с телбод, нито с лепило. Никак. И никой. Книгата не дава да лъжеш.
И на тази, последна страница се появи надпис - " Завърши ме".
Кратко. Ясно. Безпрекословно.
Нямам избор - трябва да напиша края. Своят край. И въпреки че бих могъл да го опиша величав, безболезнен, героичен - какъвто реша, аз се сковавам от страх. Край е.
Единственото, което ми дава сили, е болезненото осъзнаване на факта, че ако не го напиша сам, то книгата ще намери начин. И ще го напише някой друг...

Профил

Футболен разбирач
Аватар
В момента играе: Football Manager 2007
Pro Evolution Soccer 2013
Заглавие: Re: Прочети ме !
Публикувано на: 06 Дек 2009 18:52

Доста добро. Ама финала ми се струва, че си го претупал и нещо не се е получило добре... :?

Профил

Аватар
В момента играе: нищо, мързи ме
Публикувано на: 06 Дек 2009 19:41

Damnation, определено имаш талант. Продължавай :wink:

Профил

Публикувано на: 07 Дек 2009 08:38

В моментите в които ми писне от "сериозни" журналистически теми, си цъкам разказчета за разтуха. Или избивам орки в Wow :) Мерси за мненията

Профил

Публикувано на: 07 Дек 2009 22:28

Е тва е то Life Note!!! :D

Иначе е много добро! Много обичам такива кратки интересни разказчета с малко описания и много действие! Очаквам да видя бъдещата ти работа ;)

Профил

Аватар
В момента играе: опаааааа
Публикувано на: 10 Дек 2009 23:14

Добро е и ми хареса.

Профил Skype
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения