Автор |
Съобщение |
Xayzer
|
|
Мнения: 828 Местоположение: Starship Enterprise_____ Професия: Starfleet Lieutenant Commander
|
|
Заглавие: За фенове на Тери Пратчет и Света на Диска Публикувано на: 09 Апр 2006 02:22
Това се породи в темата на Актив за Ада в Общия форум. Там и щеше да си остане, ако не бяха жалбите на двама души да я преместя тук и да направя продължение. Продължение на знам дали ще има, но ето - постнах я и тук.
Предупреждавам ви, че ако не сте много запознати с Света на диска и особенно СМЪРТ, няма да разберете много от този текст. (нужни са и малко знания относно дуум )
Приятно четене:
Xayzer, получи сърдечен удар. Обичаше да си хапва човека, какво да го правиш. Лежеше гол във ваната, здраво стиснал старо парче пица в едната ръка и нагризана пилешка кълка с пияна от шампоан вместо сос по нея, в другата. Брадата му бе изцапана и рошава, лицето бледо като задник на ирландец.
Тогава се появи СМЪРТ, и каза с глас, плътен и дълбок като вселената:
- ВРЕМЕ Е XAYZER.
Но тои не говореше на отпуснатото тяло във ваната, а на полу-прозрачна фигура рееща се до тоалетната чиния, втренчила празен поглед в истиващото тяло.
- Мамка му, голям дебелак съм бил - каза духът.
- МОЛЯ? - попита СМЪРТ
- Казах, че съм бил голям дебелак - отвърна малко раздразнено духът - Никога не обръщах внимание на това какво ям.
- НИКОГА НЕ СЪМ РАЗБИРАЛ ЗАЩО ХОРАТ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ ТОВА КОЛКО ТЕЖАТ.
- Защото ти го нямаш този проблем. Скелетите не могат да качват килограми - каза духът с въздишка и отдели поглед от топката лои във ваната- Радвам се, че се появи лично, много щеше да ме е яд, ако ми се беше натресъл Морт.
- ТОИ ВЕЧЕ НЕ РАБОТИ ЗА МЕН. ПОЛУЧИ ПОКАНА ДА РАБОТИ В КАНАДА. МИЕ ЧИНИИ. - Духът не слушаше какво му говореше марачния жътвар.
- Какво ме очаква сега? - попита душата на Xayzer
- ТИ КАКВО МИСЛИШ - това не беше въпрос, а просто заповед изискваща отговор.
- Ще горя в ада.
- ТОГАВА ЩЕ ГОРИШ В АДА. НО В АДА НА КОИ БОГ
- Сигурно на всички наведнъж.
- КОФТИ - каза СМЪРТ и духът се учуди на съчувствието на тъмнатата персона, но изведнъж полу прозрачното му лице придоби физиономия, сякаш се е сетил за нещо.
- Нали се е случвало някои хора да те предизвикват на игра?
- ДА, НО АЗ СЪМ НЕПОБЕДИМ, АЗ СЪМ КРАЯТ, АЗ СЪМ....
- Да, да това го знам. Но също така знам, че си бил побеждаван преди.
- ДОБРЕ ДЕ, ИМАШЕ ЕДНА ДЪРТА КРАНТА ОТ ЛАНКЪР КОЯТО МЕ БИ, НО АЗ И ПУСНАХ...
- Искам да се пробвам - каза духът с преродена надежда в гласа и капчица рязкост.
- НА КАКВО МЕ ПРЕДИЗВИКВАШ, О СМЪРТНИ
- На каунтър страик
- НЕ, ТАЗИ ИГРА НЕ Я ПОНАСЯМ
- Тогава един детмач на Doom?
- КЛАСИКА. ДОБРЕ, ПРИЕМАМ.- Каза СМЪРТ, и двамата потеглиха по тъмните улици на София, към наи-близкия клуб, за една нощна. Лек ветрец духаше безшумно, но нито духът нито СМЪРТ го усещаха. Xayzer прекрати тишината с един въпрос - Смърт, ти знаеш ли какво е чиитване?
- НЯМАМ ПРЕДСТАВА. ДА НЕ Е ЛОСИОН ЗА КОСА?
- Да, точно това е - каза Xayzer, но си мислеше друго. Само една комбинация от букви му се въртеше в главата:
iddqd, iddqd, iddqd. Още не ми е дошло времето! - помисли тои наум, но толкова силно че СМЪРТ почти го чу.
Още не ми е дошло времето, помисли си тои пак, но този път по-тихо...
|
|
|
|
Silly Wizard
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 09 Апр 2006 02:30
Хм... това ме накара да се замисля над една стара идея, която е доста трудно осъществима... какво ще кажете за едно от онези хубави верижни разказчета, така приятно наричани ер-пе-ге-нца в Света на Диска?
___________________________________ Oh, there're sober men and plenty, And drunkards barely twenty, There are men of over ninety That have never yet kissed a girl. But give me a ramblin' rover, Fae Orkney down to Dover. We will roam the country over And together we'll face the world.
|
|
|
|
|
Xayzer
|
|
Мнения: 828 Местоположение: Starship Enterprise_____ Професия: Starfleet Lieutenant Commander
|
|
Заглавие: Публикувано на: 09 Апр 2006 02:39
Heavenly Bound написа: Хм... това ме накара да се замисля над една стара идея, която е доста трудно осъществима... какво ще кажете за едно от онези хубави верижни разказчета, така приятно наричани ер-пе-ге-нца в Света на Диска?
Ами ще е хубаво обаче не знам колко сме Пратчет феновете в този форум.
Нищо, може и да опитаме.
А иначе какво мислиш за разказчето?
|
|
|
|
Silly Wizard
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 09 Апр 2006 02:43
Лудо е! Ако можеха да се съберат достатъчно хора, които да могат да пишат така в стила на Пратчет щеше да е добре, иначе фенове на Света на Диска колкото щеш.
___________________________________ Oh, there're sober men and plenty, And drunkards barely twenty, There are men of over ninety That have never yet kissed a girl. But give me a ramblin' rover, Fae Orkney down to Dover. We will roam the country over And together we'll face the world.
|
|
|
|
|
Sirius
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 09 Апр 2006 08:20
С удоволствие бих взел участие в евентуално RPG по темата за Света на Диска.
Xayzer, тразказчето е издържано в стила на Пратчет и ми допадна. Мен спокойно ме брой към феновете и ако имаш някакви организационни или други въпроси във връзка с Discworld, пусни едно ЛС.
Heavenly Bound, нека да не имитираме излишно този титан на фентъзи жанра. Колкото до феновете на Света на Диска, те не са чак толкова много, понеже на всеки му се четели "сериозни" фентъзита. На прима виста си спом-Pluase, За кого-Plирзни заoъ; фто знам, че е фен. Други сигурно има и вероятно ще постнат в темата.
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 09 Апр 2006 09:20
Идея си нямате как ми се стопля сърцето като видя фенове на Пратчет Тва е все едно да видя дете с corpsepaint на улицата
Уви, не мога да се захвана със сериозно развиване на идеята ви/ни, срещам затруднения в намирането на свободно време ..
Айде, много поздрави на феновете на Пратчет
|
|
|
|
|
VALEN7INVS
|
Цар |
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 09 Апр 2006 11:57
Ох, доста жалко... Пратчет ми харесва като стил, но съм чел твърде малко книги, за да мога да вляза в някаква, каквато и да била, съществена роля в това... РПГ.
Чел съм единствено The Carpet People и макар, че ужасно много ми хареса, друго така и не прочетох.
___________________________________ QVOD·EST·SVPERIVS EST·SICVT QVOD·EST·INFERIVS
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 09 Апр 2006 12:04
Knjaz Varggoth написа: Ох, доста жалко... Пратчет ми харесва като стил, но съм чел твърде малко книги, за да мога да вляза в някаква, каквато и да била, съществена роля в това... РПГ.
Чел съм единствено The Carpet People и макар, че ужасно много ми хареса, друго така и не прочетох.
Като дойдеш лятос ще ти дам каквото имам
|
|
|
|
|
Xayzer
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 09 Апр 2006 12:07
Мога да кажа със сигурност за още два 100 процентови фенове - Тригър и Джокраинс.
А иначе, честно да си призная, не знам какво точно имате в предвид с това РПГ (поне във форумна версия)
Sirius, спокоино можеш, да започнеш ти ако желаеш в тази тема РПГ-то, аз ще следвам.
Knjaz Varggoth написа: Ох, доста жалко... Пратчет ми харесва като стил, но съм чел твърде малко книги, за да мога да вляза в някаква, каквато и да била, съществена роля в това... РПГ.
За съжаление The Carpet People не е от книгите на Пратчет за света на диска, но силно ти препръчвам да се зачетеш в неговите творения. Ще те очакват безброи приятни мигиве.
|
|
|
|
Abdominal Pain
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 09 Апр 2006 13:21
Хе хе, Xayzer, невероятно разказче. Искам още, и с удоволствие се влючвам във всякакви РПГ-та на тема "Света на Диска"
|
|
|
Friendly Devil
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 09 Апр 2006 13:27
Ще повторя само това което казах преди:
Xayzer, аз съм голям фен на Пратчет и искам да ти кажа че си уловил духът на книгите му по страхотен начин и си го интегрирал много плавно в нашата геимърска реалност. Докато го четох не знаех дали да се смея или да се ти се чудя на уменията. Искам това да го постнеш във Творческия и искам да прочета още за това какво става с Xayzer в историята.
И също така искам РПГ!
___________________________________ It's me!
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 09 Апр 2006 14:44
Включете ме и мен. Не съм чела всички книги на Пратчет, но ги знам тези за смърт и за вещиците от Ланкър.
Иначе историиката е невероятна. Успях да я схвана цялата освен това iddqd, но после разбрах че това е чиит за год-моуд в Доом. Паднах от смях!
|
|
|
|
|
SneakyDude
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 09 Апр 2006 16:45
РПГ в Света на Диска?
Тази идея ми се върти от доста време в главата. Радвам се, че има сродни души, които имат желание да направим нещо подобно. Аз съм навит.
___________________________________ Now, three Gods wait on the windowsill Where one God's blood was lately spilled While black tongues lap at the spreading pool And build the strength they need to rule.
|
|
|
|
|
Sentry
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 09 Апр 2006 17:29
Е, като го предложа един път ще стане я
Интересно ми е само дали писателите ще успеят да изградят толкова истински герои, колкото тези на самия Пратчет, толкова близки до реалността, въпреки че са изпратени в този свят Това е единственото нещо, което може да ме амбицира да пиша.
___________________________________ We're nothing like God. Not only do we have limited powers, but sometimes we're driven to become the devil himself. What's your answer this time? Repeat carefully after me! This world is made... This world is made of... made of... LOVE AND PEACE!
|
|
|
|
|
SneakyDude
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 09 Апр 2006 23:04
Ролята на Гейммастъра тук ще бъде много важна. Той трвбва да създаде света и да се опита да предаде стила на Пратчет в него.
Аз предлагам да го направим със същата система както в "Дискуърлд" форума едно време. (това главно към Сентри, той си го спомня ) Там акцента беше върху писането, но имаше нещо като ролева система, която правеше цялата работа все пак РПГ, не просто верижен разказ.
___________________________________ Now, three Gods wait on the windowsill Where one God's blood was lately spilled While black tongues lap at the spreading pool And build the strength they need to rule.
|
|
|
|
|
Friendly Devil
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 09 Апр 2006 23:48
Go-As-You-Please написа: Ролята на Гейммастъра тук ще бъде много важна. Той трвбва да създаде света и да се опита да предаде стила на Пратчет в него. Аз предлагам да го направим със същата система както в "Дискуърлд" форума едно време. (това главно към Сентри, той си го спомня ) Там акцента беше върху писането, но имаше нещо като ролева система, която правеше цялата работа все пак РПГ, не просто верижен разказ.
Добра идея. Хаиде някои с повече опит в тези форумни РПГ-та (Сентри изглежда се е занимавал ) да започне. Нямам търпение...
___________________________________ It's me!
|
|
|
|
|
Sentry
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 10 Апр 2006 00:26
О, аз не съм много по системи, просто знам, че по принцип не можеш да кажеш нещо от рода на "Принцеса Люмината взе свещника и заколи с него трима от пазачите." Гледаш да не се оливаш с глупостите, които пишеш и да не си изкарваш персонажа прекалено силен. Иначе повечето неща са ОК, може да се импровизира. Не е желателно да се месиш драстично в историята на друг, освен ако той излишно не ти е разрешил(това включва да изкарваш героите на другите слаби или тъпи, да не ги вкарваш в някаква голяма небивала беда и т.н.)
Иначе моя опит е скромен, само няколко РПГта(Един Ден в Ада 2, РПГто на Рекс, това в Discworld форума, Последните Нощи и Космическо-политическото РПГ на адмирал Траун(а бе къде остана тоя човек?))
___________________________________ We're nothing like God. Not only do we have limited powers, but sometimes we're driven to become the devil himself. What's your answer this time? Repeat carefully after me! This world is made... This world is made of... made of... LOVE AND PEACE!
|
|
|
|
|
Culture Nineteen
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 10 Апр 2006 08:58
Sentry написа: Иначе моя опит е скромен, само няколко РПГта(Един Ден в Ада 2, РПГто на Рекс, това в Discworld форума, Последните Нощи и Космическо-политическото РПГ на адмирал Траун(а бе къде остана тоя човек?))
Чака ви да се уредите, та да се запише най-накрая.
Като цяло идеята е добра, но съдейки по скромният ми опит с Тери Пратчет и малко по-големият ми с РПГ-та бих казал, че проекта е близко до невъзможен. Както знаем хуморът на Пратчет е доста изискан и се опасявам, че повечето от нас опитвайки се да направят нещата както трябва ще залеят темата с глупости достойни за Къци.
Xayzer, добра интерпретация, но тъй като от тебе досега лошо не съм видял, може да се каже, че покриваш норматива.
Ако ще слагаме някаква система в това РП, ще е препорачително да избегнем типичната система поради няколко фактора.
1.Накрая винаги ставаме някакви катили тип "Конан"
2.Затруднения няма(освен пресмятанията)
3.Обидно е да използваме нещо толкова канонично за Света на Диска.
|
|
|
|
|
Sentry
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 10 Апр 2006 13:34
Traun, радва, се да те видя, човече! Аз РПГ система не съм много склонен да ползваме точно поради факторите, които изброи. А и да "качваш умения" в Света на Диска си звучи почти абсурдно. Колкото до проблема със стила, мисля, че този цитат точно това коментираше:
Цитат: Ако можеха да се съберат достатъчно хора, които да могат да пишат така в стила на Пратчет щеше да е добре, иначе фенове на Света на Диска колкото щеш.
Иначе се чудя ако продължаваме да се организираме дали въобще ще се стигне до разказ. Та... някой да се осмелява да започне?
|
|
|
|
|
SneakyDude
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 10 Апр 2006 13:44
Типична РПГ система няма да използваме в никакъв случай.
Нека се опитам да обясна моята идея за система:
Значи имаме един-двама пичове (ударение на о), които са най-навътре в Света на Диска, които са чели почти всичко и смятат, че стилът им на писане може да се доближи на прилично ниво до този на Пратчет. Те са нашите импровизирани Гейм-Мастъри (означавани по-нататък с ГМ). Всички останали са редови играчи. Възможно е и самите ГМ да са играчи, като единият води приключението на другия и обратното.
Самата игра става в една или много теми. (По една за всеки или една обща, където се водят общо взето несвързаните помежду си истории. Ако изберем втория вариант има риск да стане меле. Първия пък трябва да водим в отделен форум.) Идеята е, че всеки играч разказва историята на своя живот в Света на Диска. Измисля си предистория, произход, външен вид, умения (за това малко по-късно) и т.н. След това просто започва да пише. Разказва за приключенията си, битките си (евентуално) и изобщо за странстванията си из света, като се старае да е максимално изчерпателен и да пише сравнително увлекателно. (Все пак искаме и някой външен да чете работите ни, нали?) В моменти от историята, когато се иска намеса на съдбата, късмета, и изобщо на "по-висша сила", играчът подсказва това с историята си и ГМ-то се намесва по положителен или отрицателен за героя начин. Това става отново под формата на разказ. След това играчът си продължава с историята, според реакцията на ГМ-то. Излишно е да казвам, че това дали намесата на ГМ е за добро или зло зависи от цялостното поведение на играча: дали пише интересно и изчерпателно, дали опитва да "чийтва" (тоест "Намерих насред пътя кесия с 2000 златни монети."), и т.н.
Относно уменията ще решим дали да ги има изобщо. Демек, дали преди играта изрично ще се определят няколко области, в които героят е дибър, или няма нужда от подобни ограничения.
Е, какво мислите?
|
|
|
|
|
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|