Автор |
Съобщение |
|
Заглавие: Стойността на Времето Публикувано на: 07 Юни 2005 10:24
Всеки човек все някога се питал какво е времето и има ли то някаква стойност?....Едва ли
някой би могъл да намери отговор на този въпрос....но все пак питайки се това ни кара да се замислим
за всичко – за нас, за другите, за самия ни живот, за това правилно ли го живеем и пълноценно
ли му се наслаждаваме....Това са все въпроси, на които всеки един човек трябва сам да открие
своите отговори, да намери грешките, които прави и да се опита да ги поправи....защото само
тогава той би могъл да разбере каква е стойността на живота, а живота от своя страна е свързан
с времето. Всеки трябва да се опитва да бъде поне малко добър в живота, за да може най-накрая да
каже “Аз живях пълноценно”.
Представете си една банка, например, която всяка сутрин ви кредитира с 86 400 лева. Вечерта тази
сметка се закрива, без значение каква част от сумата ви е останала. Каква бихте направили???
Всеки един човек си има такава банка. Тя се нарича ВРЕМЕ . Всяка сутрин тя ви кредитира със
86 400 секунди. Всяка нощ отчита загубите и добрите неща, в които сте инвестирали. Всеки ден ви се
открива нова сметка. Всяка вечер данните от деня се изтриват. Ако не използвате днешния депозит,
загубите са за ваша сметка. Няма връщане назад. Не можете да вземете заем от следващия ден. Трябва да
живеете с днешния депозит. Инвестирайте така, че да получите възможно най – доброто за здравето,
щастието и успеха си ! Времето тече. Възползвайте се от това, което имате днес....
За да разберете стойността на една година,
попитайте студент, който не си е взел изпитите.
За да разберете стойността на един месец,
попитайте майка, която е родила в осмия месец.
За да разберете стойността на една седмица,
попитайте редактор на седмичен вестник.
За да разберете стойността на един ден,
Попитайте работник, който храни 5 гърла вкъщи.
За да разберете стойността на един час,
Попитайте двама разделени влюбени.
За да разберете стойността на една минута,
Попитайте човек, който е изпуснал влака.
За да разберете стойността на една секунда,
Попитайте човек, който е избегнал катастрофа на косъм.
За да разберете стойността на една милисекунда,
Попитайте атлет със сребърен медал от Олимпиадата.
Ценете всеки един миг в живота си и помнете, че времето никого не чака. Вчерашният ден е история.
Утрешният е мистерия. Днешния ден е подарък – НАСЛАДЕТЕ МУ СЕ !!!
От един мъдрец
|
|
|
|
|
deep.ocean.mix
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 07 Юни 2005 10:46
благодаря ти bG_taL!BaNa ....Незнам дали е мъдро...но се радвам, че ти е допаднало:) Просто казвам това, което мисля благодаря ти отново !
|
|
|
|
|
deep.ocean.mix
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 07 Юни 2005 10:50
Velina R. написа: :) благодаря ти bG_taL!BaNa ....Незнам дали е мъдро...но се радвам, че ти е допаднало:) Просто казвам това, което мисля благодаря ти отново !
Мъдро и абсолютно правилно.Немаш грешка
___________________________________ http://ellusive.net http://www.trance.nu http://www.tranceaddict.com
God is a DJ, Trance is Religion, Live is a RMX (;
You've left me feel so helpless,
Every part of me is breaking down...
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 07 Юни 2005 11:04
Хаха...благодаря ти наистина
|
|
|
|
|
ivanatora
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 07 Юни 2005 15:24
Velina R. написа: :) благодаря ти bG_taL!BaNa ....Незнам дали е мъдро...но се радвам, че ти е допаднало:) Просто казвам това, което мисля благодаря ти отново !
А аз мисля, че си го взела от някъде другаде
Добро, но старо. Добро, но крадено.
___________________________________ 1: Пищови за Технически Университет 2: Void and Null 3: Експерименти с PIC16F88
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 07 Юни 2005 16:02
ам......крадено не е ! Има някои неща, които съм вмъкнала и които не са мои...и това са нещата свързани със
стойността на годината. месеца, деня, минутата и т.н. Другото си е мое....но все пак ти си знаеш....щом така си мислиш....мисли си ! Всеки има право на мнение !
|
|
|
|
|
Existence
|
|
В момента играе: Medieval 2: Total War
|
|
Заглавие: Публикувано на: 07 Юни 2005 16:17
И какво?
Стойността на времето, и какво?
Времето е наше, ние го определяме, единственото което не можем да направим е да го спрем...
Какво искаше да постигнеш с тези размисли? Не могат да се нарекат творчество, обаче са добри затова никой не се е заял за това какво правят тук... Обаче ти оценяваш ли това което си написала? Замисляш ли се за него или просто след като си го написала си мислиш, че го разбираш?
Просто ми е интересно... не каза абсолютно нищо ново, каза неща които са предъвквани хиляди и хиляди пъти. Just like that...
___________________________________ Ahhh, she looked into your jingles, And saw what laid beneath, Don't try to save yourself, The jingle is complete
Fading gently, Jingling through
Nothing else can jingle
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 07 Юни 2005 17:18
Това, което написах наистина не е творчество...тоса са просто размисли.....може би нямат никаква стойност...
и вече незнам защо ги пуснах. Но просто не ти ли се е случвало да стоиш и да си мислиш за живота, за времето......наистина това, което написах няма абсолютно никаква художествена стойност.....Аз никога не бих могла да разбера времето....и не вярвам някой да го разбере, защото мисля, че времето никога не може д бъде спряно, докато човекът може да бъде спрян. Замислям се над това, което написах....дори прекалено много...опитвам се да открия нещо значимо в живота си....винаги съм се стремяла към нещо добро и у мене винаги ще се пораждат много въпроси свързани със живота и времето.....които се опитвам да отгатна.....
Това са мои размисли. Аз ги разбирам и се замислям върху тях.........нямат никаква творческа стойност това не го отричам!
Не съм очаквала разбиране....а просто казах неща, които мисля !
|
|
|
|
|
На баба дрискоча
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 07 Юни 2005 18:12
И за кви милисекунди говориш казват сеСТОТНИ
|
|
|
|
|
deep.ocean.mix
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 07 Юни 2005 18:23
Мечето Люлю написа: И за кви милисекунди говориш казват сеСТОТНИ
Хааааахахахаххахаахаа, пинга се мери в..., иначе има и стотни, не отричам
Само едно не разбрах - защо трябва да се заяждате с всеки нов потребител?Да се покажете колко сте умни...върхът сте
___________________________________ http://ellusive.net http://www.trance.nu http://www.tranceaddict.com
God is a DJ, Trance is Religion, Live is a RMX (;
You've left me feel so helpless,
Every part of me is breaking down...
|
|
|
|
|
На баба дрискоча
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 07 Юни 2005 18:27
Не знам за другите ама аз лично не сам по ебавките.
|
|
|
|
|
slim_k
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 07 Юни 2005 18:33
Когато измислиш нещо ново , което не е изградено , само и единствено на стари и станали банални изводи отсноно човешкия живот и изживяването му , тогава се опитай да го напишеш със същата оригиналност и добро изразяване и ще създадеш нещо наистина стойностно .
___________________________________ http://wkoz.net - rap shit 24/7
|
|
|
|
|
junglist*
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 07 Юни 2005 18:36
Това ще бъде добра реклама на банка ДСК
___________________________________ +++
|
|
|
|
|
RoNi
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 07 Юни 2005 18:41
Това бяха 20 секунди...
___________________________________ Sweet desert rose This memory of hidden hearts and souls This desert flower This rare perfurme is the sweet intoxication of love
|
|
|
|
|
Existence
|
|
В момента играе: Medieval 2: Total War
|
|
Заглавие: Публикувано на: 07 Юни 2005 19:10
Бахахахахаахахахаха
Е всички вече се оляхте!!!
За какво трябва да се ебавате с темата сега, а?
Това бяха двайсе секунди, през които можехте да се спънете и да умрете, но понеже гледахте тъпо тази реклама, това не ви се случи... МТел - Това е твоят спасител! Ба-ха-ха-ха ми добре, много смешно, ама тука ли му е мястото???
Слим го каза много правилно
А и замисли се - никой няма да му обърне внимание защото е БАНАЛНО... Защо е банално? Ами самия факт, че си намерила и си копирала тези "за да разберете стойността на един/една ****" го прави банално. Така е!
Колкото до мен, под "разбираш ли" нямах предвид да разбереш времето, а да разбереш това, което си написала! И не очаквай разбиране - няма какво разбиране да получиш когато изкажеш някоя от универсалните истини. Вярно - добра метафора, това с банковата сметка, само че... дотам стига. Всеки малко по-умен да вникне го вижда...
А какво общо имаше това... Velina R. написа: не вярвам някой да го разбере, защото мисля, че времето никога не може д бъде спряно, докато човекът може да бъде спрян.
...така и не мога да разбера... говориш едно, говориш друго, само че не правиш логическата връзка между тях, но всъщност защо изобщо ти казвам това? Готова ли си да го приемеш? Казваш, че винаги си се стремяла към по-доброто... е добре - ще приемеш ли тази критика? Защото не я отправям за да се заяждам, а за да... помогна?... вероятно.
___________________________________ Ahhh, she looked into your jingles, And saw what laid beneath, Don't try to save yourself, The jingle is complete
Fading gently, Jingling through
Nothing else can jingle
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 08 Юни 2005 08:50
Приемам критиката....незнам дали ще ми помогне, но все пак благодаря за вниманието....не ми беше това целта, но......няма значение! благодаря за отделеното време и за 20-те секунди !
|
|
|
|
|
MetalGearRex
|
|
Мнения: 2086 Местоположение: Alaska secret underground military base
В момента играе: GTA IV, Heroes 6
|
|
Заглавие: Публикувано на: 18 Юни 2005 17:21
Не мога да разбера защо стана модерно подобните на това неща да се пускат в Творческия, преди година си се пускаха в Общия. Вероятно причината е, че погрешно се смятат за някакъв вид творчество, но по-скоро проблемът е, че вече всеки за да "блесне" във Форума, то той трябва да направи впечатление на останалите, а това се постига най-лесно през Творческия... Както и да е...
Велина, писаниците ти, макар и не лоши (метафората с банката наистина не беше лоша, а и правилна на всичкото отгоре) не са за тук. С много по-голям успех щеше да ги пуснеш в Общия.
А иначе аз ще ти отговоря на "питането". Много по-умни от мен и теб хора са го казали - времето е едно от измеренията. Дали е "четвъртото" не се наемам да казвам, но вероятно е така, понеже след дължина, широчина и височина, това е следващото нещо, което ни характеризира/ограничава. Тук вече ще добавя собствени разсъждения:
Какво ще рече два фигури да са еднакви? Това ще рече, че те имат еднакви характеристики - форма и съответните й измерения. Но това са абсолютните измерения - колко е дълго едно нещо, колко е високо, колко е широко и т.н. Това е така да се каже "в областа на абстрактното мислене" (за пример ще дам математиката, тя е абсолютно и само абстрактна наука - съществува единствено само в мислите ни). Да пренесем това в реалния живот, т.е. да внесем относителноста. Какво ще рече два обекта да са еднакви? Това означава абсолютно всяка една тяхна характеристика да им е еднаква - форма и съответните и измерения. Само че тези "измерения" вече са в пространството, т.е. за да се еднакви две неща, то те трябва да се намират на едно и също място (в пространството, спрямо ВСИЧКО останало). Така стигаме до идеята, че две абсолютно еднакви неща не съществуват, понеже те не могат да се намират на едно и също място едновременно. И тук точно е "ключът" от бараката - едно временно. Можем да махнем от даденото място (макар че "разположение" е по-правилната дума) единия предмет и да сложим на негово място втория. Така те ще станат еднакви. Но естествено те не са еднакви, защото сме променили мястото и на първия предмет, така че те отново не са ендакви. Т.е. в крайна сметка можем да кажем, че това е така, понеже "четвъртото им измерение" - времето им, отново не е ендакво и те не са еднакви.
Това последното може да се обясни и по друг път. Така, стигнахме до извода, че действително времето е измерение.
Така, сега някой сигурно би попитал "щом времето е измерение, то какво представлява вселената с четири измерения". Аз ще ви дам... "отговор" и за вселена с повече измерения. Въпросът е, че ще ви трябват елементарни познания по програмиране ( ).
Значи направо на идеята: Как изобразяваме на лист едномерен масив? Като редица от елементи. Какво представялва двуизмерния масив - "матрица" или с други думи "таблица". А как се построява тя - като под редицата поставим още редици. Така първото измерения определя редицата, а второто колоната (конкретния елемент). Сега нещо по-трудно - как се изобразява триизмерния масив? За това вече ни трябва пространството. Дефакто върху тази ни таблица/матрица поставяме още такива. Така вече първото измерение определя матрицата, второто реда, а едва третото колоната. Ето и отговорът на въпроса ни - четириизмерния масив дефакто е прибавяне на още такива конструкции към първата, Къде ще се сложат вече не знам, може би именно във времето. Петизмерен масив - прибавяме още едно измерение и т.н. и т.н.
Не знам дали успяхте да си го представите... Ето два начина за това: Представете си един архив от папки. Трябва да откриете точно едно от тях. Знаете къде се намира: пета редица от шкафове, втория такъв, на третия му ред, петото чекмедже, седмата папка. Така ние "тръгваме" да открием нашата папка. Първо намираме шкафчето - петата редица, второто. След това засичаме реда и номера на шкафчето, в която е тя. Накрая го отваряме и изваждаме папката. Така първото измерение на нашата папка е редицата от шкафове (5), второто е номерът на шкафа (2), следва третото - редът (3), четвъртото е номерът на конкретното чекмедже (5) и накрая петото измерение е номерът на папката (7). Значи в крайна сметка това е петизмерен масив (от информация ). Тук можем да прибавим още измерения! Например може в папката да търсим четвъртия лист, на който има таблица със снимки, от които ни трябва петата от третия ред. Това са още три измерения: шесто измерение - листа (4), седмо е редът на снимката (3) и осмо е номера на снимката (5). Също така можем да добави и измерение "отпред": например тези шкафове са в стая номер 6 в архива на МВР. Така тези две измерения "изместват" всички и стават първи две - първото измерение става в кой архив ще търсим (този на МВР), а второто е номера на стаята (стая номер 6). Така за да открием тази снимка (на издирваното лице) ние търсим в масив с... цели десет измерения! За да "включим" и времето, нека например вземем така търсената снимка и сложим на нейно място друга. Така тези две снимки ще имат еднакви измерения - архив, стая и т.н. само дето ендата ще се е намирала там преди, а сега вее на нейното място седи втората, т.е. те се различават по едно измерение - моментът, в който са "стояли" там.
След горния начин не мисля, че ще има нужда и от втори метод за обясняване, но нека, да има ( ). Имаме една координатна система (все пак измеренията в смисъла, в който аз ги разглеждах досега дефакто са си точно координати). Как си представяме нещо с едно измерение? Това е отсечката разбира се. Тя има дължина. Следва второто измерение - две равни отсечки с общо начало и прав ъгъл между тях. Дефакто те ще определят квадрат, който има лице/площ. След това третото измерение - нова отсечка, равна на първите две и поставена така, че да започва от същата точка, от която и предните две. Така получаваме един куб, който има обем. Ами четвъртото измерение ще добави нова равна по дължина и със същото начало "отсечка". Разбира се, не знам къде точно да я поставя, но пък знам нейната величина - време, а мерната й единица е секунда! Това естествено е само, ако наистина времето е "четвъртото измерение".
Такааааа...ааамммм... Мисля, че бях изчерпателен, дори прекалено. Мисля, че и "обикновен" човек (каквото и да означава това в случая) би го разбрал.
И не мога да не кажа накрая, че в крайна сметка времето може и да е нещо абсолютно различно от това, което описах тук...
п.п. Мечето Люлю написа: И за кви милисекунди говориш казват сеСТОТНИ
Една стотна е десет хилядни, а една хилядна е точно една милисекунда (ms (m означава мили, което ще рече нещото по 10^(-3), което ще рече една хилядна от него)). Само дето май и това го обясних прекалено сложно...
___________________________________ Never save anything for the swim back!
|
|
|
|
|
ivanatora
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 18 Юни 2005 22:42
MetalGearRex
Относно масивите, това е доста схваната идея. Прав си - ограничаваш се от триизмерността и разбирането си за пространството. За многомерните масиви е много по-лесно да мислиш като масив от масив. Или дори да го принизиш до 'обикновен масив с повечко опции' Може би за масви, сложен до няколко други такива. Но да не се навлиза в познатото евклидово пространство. Нека не оприличаваме масивите на ябълки подредени в касетки или каси бира
ontopic, мнението вече си го казах. Това е Творческия Форум. Творчество е когато се хванеш и сътвориш нещо. Направиш го сам. Когато идеш в fun.dir.bg или нам-си-кой-сайт-като-е-бане и копипейстнеш една страница... това НЕ Е ТВОРЧЕСТВО! Това е копипействане, как се прави се обяснява в Общия Форум
___________________________________ 1: Пищови за Технически Университет 2: Void and Null 3: Експерименти с PIC16F88
|
|
|
|
|
The_prophet
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 22 Юни 2005 20:58
Може и да се бъркам, но мисля че Ванката имаше някаква такава тема за четеризмерността. Няма значение. Сигурен съм обаче, че такава тема имаше в ТВОРЧЕСКИЯ! Тъй че не виждам защо й се нахвърляте на момичето. Вярно може да е копи/пейс, вярно може да е малко ненамясто тук, но пък поне се е постарала да постне нещо интересно. То пък по друг начин на вас човек не може да ви затвори устата, да не плюете новите! Еййййй, че народ!
Ванка, ти и ти какво наливаш масло в огъня, бе човек! Засрами се, момичето едва вързало 20 поста, не е свикнала кви сте хиени, вместо да я защити той и той плюе!
ОФТОПИК: Ванка как си бе човече? Пиши някой път едно ЛС! Как минаха изпитите... ще учиш ли в Пловдив, защото ако "да", то мога да се сетя че ми дължиш 1 бира ))). Хахахаха!
___________________________________ Когато на готин човек му е кофти това е блус!
Когато на кофти човек му е готино това е чалга!
|
|
|
|
|
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|