Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Аватар
Заглавие: Нещото[полуработно заглавие :)]
Публикувано на: 14 Мар 2005 19:04

Ето и нещо сериозно от мен...още не е завършено,но ми се ще да видя дали става...

Един ще жали,друг ще ме проклина

-Какво съм аз? Къде съм? - утекна викът ми в мрака.
-Какво ли? Ти си сянка от миналото или по - точно сянката от бъдещето... но как, но защо ще се запиташ, но скоро ще разбереш? Каква е причината да видиш миналото? Нали няма да можеш да го промениш? Защо ли? Как си стигнал до тук? Просто наблюдавай и ще разбереш всичко едно по едно всичко. Търпението е господар на волята.
Изведнъж се отзовах в някакъв ресторант... в ъгъла на някаква отдалечена от останалите маси, незабележим за човешките погледи... цялото заведение е пълно, напомня ми на детските години когато бях прекарвал много време с родителите си в такива подобни вечери в компанията на множество приятели, но вече всичко е променено-всеки един от хората е различен, има собствена съдба, собствени мисли, собствен живот.И всички са очуждени и студени с другите... никаква капка любезност не се усеща от тях, а напротив-само злоба и завист... по-силните се присмиват на по - слабите и окаяните без никаква капка срам... къде ли са отишни онези славни времена, когато законите са били драконови и са облагодатялсвели всички... ? Къде отиде топлотата на хората? Къде отиде магията на истинското приятелство? Къде отиде доброто?
Сянката ми доловя шума на малкото звънче над вратата и след секунда тя се отворя и в заведението влеза грамаден мъж с космясало лице и прилепнали по дебелата му фигура дрехи... няколко човека поглеждат за миг към него, но веднага махват погледите си от това ‘’същество’’ - той не заслужава вниманието им.Мъжът е на средна възраст с измъчено от умората тяло... той успява да се провлачи до една откъсната маса от останалите и се отдава тъжен на самотата си... След миг до него дотичва сервитьора и високомерно казва:
-Ще желаете ли нещо... господине? - поглежда надолу към грамадния мъж и потупна с ръка менюто.
-Един сок моля - отговаря великанът и разстръсва космясалото си лице.
-Само? - същевременно учудено и заядлико казва сервитьорът.
-Да... само - потвръжди мъжът и навежде отново глава.
-Хахах... виж го тоя клошар - от съседната маса се чува пискливя глас на една жена, която побутва събеседника си и посочва окаяния човек. Великанът натдига глава и погледна с присвити вежди. От много години винаги среща у хората само присмехи обидни и арогантна злоба.’’ Тълпата не признава различните от нея ако не станат като нея ’’
Жената седи до висок бял мъж с раздразнен поглед, който поглежда с пренебрежение и погнуса дебелият мъж и продължава интелектуалния си разговор за новата чалга звезда Капина... явно двамата са мъж и жена. Този човек ми напомня на нещо, но не всичко в главата ми е размътено от пренасянето във времето... със сигурност е нещо свързано с детството ми... може би съм го виждал някъде. Но дали пък е някой от бъдещето... все още е загатка къде се намирам и какво правя... къде ме е пратило съзнанието? Може би прилича на един стар приятел... с него учихме заедно две години и бяхме другари в добро и лошо... е... повечето пъти в добро, защото той винаги ме изоставяше в най - нужните моменти - казваше се Иван. Но защо ли виждам точно него? До сега не се бяхме срещали от много години и изведнъж изниква в съзнанието ми! Защо? Какво ли трябва да разбера? Какво си спомням за него? За първи път се срещнахме в пети клас... тогава всички му се смееха заради женския му глас, който вече беше мутирал и бучеше мъжествено... мечтата му да бъде нормален се беше сбъднала, но дали беше и заслужено? Още в училище Иван беше един от най - арогантните и злобни хора - винаги прецакваше другите и не му пукаше за тях, но въпреки това ние го приехме в групата ни. От досандния задръстеняк се бе превърнал в част от каймака на чалга обществото. Явно бе станал мениджър на някаква чалга певица, с която говореше в момента. Отново погледнах към грамадният мъж-той гледаше със завист, лицето му излъчваше гняв и разочарование - двамата явно се познаваха. Богатството срещу самотата, първичното срещу духовното... глупоста срещу ума. Иван хвърли кратък поглед към грамадният мъж и се случи най - невероятното-за миг мозъкът му си спомни за доброто старо време и думите като че ли излязоха сами от устата му:
-Андрея? - каза той и великанът вдигна бавно глава и ококори очи.
-Иване? - след секунда каза с тежкия си глас той.
Андрея! Това име ми е повече от познато... той беше един от класа ни... Андрея... леко дебел, но с остър ум и малко мързелив характер с него бяхме добри приятели,но накрая подобно на приятелството ми с Константин спряхме да се виждаме отделени от новото бъдеще в новите училища. Защо ли виждам точно тях? С какво ли са свързани в бъдещето ми? Толкова много въпроси чакащи отговор...
-Познаваш ли го? - изписка учудено жената до Иван.
-Не... всъщност да... това е един стар приятел... - отговори някак притеснено той.
-Хахах - с такива хора ли си ходил преди? - засмя се жената.
-Ъ... да - погледна към нея Иван и отново срещтна раздразненият поглед на Андрея.
-Да... с ''такива'' ...та ние бяхме като братя! - изкрещя той и трясна по масата. Всички в заведението поглеждат към него с удивление.
-Напуснете заведението веднага!-сервитьорът дотичва бързо при великана.
-Разбира се... - наведе глава Андрея и тръгна бавно към изхода.
-Чакай! - извика отчаяно Иван.
-Какво? - погледна го недоумяваща жената до него.
-Нищо... - каза тъжно той и затвори очи.
Двамата приятели седяха и се гледаха и никой не смееше да каже и дума, а аз наблюдавах отстрани с любопитство какво ще последва. Идваше ми да отида при тях, но нещо ме задържаше далече и дори и да исках някаква сила ме теглеше назад далеч от двамата ми приятели. Андрея разтърси глава и погледна настрани сякаш не искаше да обръща внимание на бившия си приятел и някакси погледите ни се срещтнаха, но той сякаш не виждаше нищо... вратата се отвори и той излезе навън. Какво става?

Профил

Аватар
В момента играе: Много и все различни неща :)
Заглавие:
Публикувано на: 15 Мар 2005 09:12

Идеята на разказа ти много ми хареса. По - точно идеята, че с времето дори и голямото приятелство може да изчезне ако двамата приятели се окажат, от различни социални групи или просто в много различен живот. Реализацията обаче яко куца и разваля целия разказ. Значи ще те посъветвам НАЙ - ВЕЧЕ оправи си времената бе човек. Така са просто отвартителни. Или пиши в сегашно (по - трудно е) или в сегашно - историческо или в минало. А ти си ги омешал яко. Също и понктуацията ти куца яко (след точки, запетаи и т.н. има интервали). Но ако ги оправиш тези неща ще си заслужиш похвалата. :wink:

Профил ICQ Skype

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 15 Мар 2005 15:13

Riven написа:
Идеята на разказа ти много ми хареса. По - точно идеята, че с времето дори и голямото приятелство може да изчезне ако двамата приятели се окажат, от различни социални групи или просто в много различен живот. Реализацията обаче яко куца и разваля целия разказ. Значи ще те посъветвам НАЙ - ВЕЧЕ оправи си времената бе човек. Така са просто отвартителни. Или пиши в сегашно (по - трудно е) или в сегашно - историческо или в минало. А ти си ги омешал яко. Също и понктуацията ти куца яко (след точки, запетаи и т.н. има интервали). Но ако ги оправиш тези неща ще си заслужиш похвалата. :wink:

мерси за съветите...ще се опитам да си поправя грешките и скоро ще пусна редактирания вариант с продължението...

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 31 Мар 2005 22:54

Сянката на времето

Тишината настъпи в целия този шум.Хаосът беше изместен от съвършенната простота на нищото.Сякаш времето спря за миг-никой не помръдваше и не показваше никакъв признак за живот.Завъртях глава и се заогледах наоколо... явно всички бяха замръзнали и обвити от нещо наближаващо... земята започна да се тресе, но отново никой не показа признак за живот... хората просто бяха спрели в съня на ежедневието си и не усещаха студа и приближаващата опасност.Трусовете се усилиха и след няколко заплашителни разлюлявания на помещението спряха изведнъж както се бяха и появили.Светлината замря и бе изместена от бездънната мрачна яма...погледнах нагоре в отклик на безащитност, но нищо....едва блещукащата лампа се залюля и пресветна няколко пъти, но на следващият трус тя се спука и малките й стъкълца паднаха на пода около замразените хора... навън затъмня и светлината едва успяваше да проникне в заведението.Звънецът извъня отново и звукът му утекна в тишината след бурята.Вратата се отвори и отвън влезе мракът и заля всичко-добротата беше погубена.И най-светлото кътче бе покрито с мантията на тъмнината.Сянката се отправи с затанцува победоносно над умиращата доброта.... сякаш беше жива и идваше към мен.Тя стигна до ъгъла и се завъртя няколко пъти около тялото ми после полетя нагоре и падна върху мен.Силен вятър задуха в заведението, но никой не обръщаше внимание-той шепнеше нещо-какво ли ми разкриваше?Напрегнах слуха си и се опитах да уловя песента му, но безуспешно... нова вълна премина през вратата и удари слабото ми тяло... сега вече чувах ясно думите му.Някой крещеше и се опитваше да излезе, но след малко виковете му секнаха и ехото забуча навън.Сянката се завъртя няколко пъти около масите и бутна няколко стола от паниката си... после влезе в тъмното кътче на душата ми.Последва някакво избухване-ударната вълна счупи прозорците на заведението и удари слабото ми тяло.Сянката запищя от изгарящата я болка.Светлината погуби всяка нейна частица обгърнала бедните души на хората попаднали в обхвата й...те вече не бяха души в тела, а тела в души.Умът им беше завладян-вече нямаше спасение,но когато дойде светлината отново изпълни ума им с човешката помисъл.Те бяха избавени от оковите на тъмнината.Третият трус погуби всичко...ордите на мрака бяха покосени от мощтта му.Както хората бяха погълнати от злобата и омразата така и получиха добротата и всички други блага.Тогава всичко дойде по местата си-хилядите стъкълца от прозореца се сляха, лампата стана цяла, а от парчетата на пода нямаше и следа, хората отново продължиха дейностите си, но още не виждаха случващото се... но защо аз?С какво съм по-различен от тях?Всичко утихна и от бурята нямаше и следа... минувачите обсъждаха еродирано някаква тема докато се хранеха,сервитьорите ги обслужваха,а управителят гледаше със задоволство колко добре върви бизнесът му.Погледнах отново към Иван... той седеше и не смееше да завърже някакъв разговор с жена си... ситуацията преди миг ги бе поставила в неодобно положение и нямаха думи.Съпругата му беше гневна и само чакаше повод,за да се заяда с него,а Иван гледаше надолу с преклонение.Слаб вятър духна във врата ми... обърнах се и видях сянката настанена в ъгъла зад мен.Тя се завъртя и изобрази бледа усмивка... след това отвори устата си и прошепна с злокобен кикот:
-Ти живееш в бъдещето на миналото-обърнах се, но нямаше никой...само някаква тъмна сянка садеше зловещо над мен и сякаш наблудаваше случвашщото се редом с мен... но сянките не са живи... поне така си мисля.Тя потъна в ъгъла и отстъпи на прииждащите снопове светлина.Аз смръщих вежди и се концентрирах... насочих мислите си към танца на мрака... как само се въртяха тези мрачни сенки редом до изгарящата светлина... хилядолетната борба между доброто и злото в най-ранната си форма... първичното срещу духовното.Сянката не смееше да се сблъска с лъчите на доброто, а в същото време те не смееха да навлязат в ъгъла на мрака... а сянката разчиташе точно на това... тя се въртеше подканващо и сенките й падаха сякаш ей сега ще оживеят и ще ме поведат в древните си тайни....Но е повече от необичайно как тъмнината върти и мени цвета си в светлата стая... за пореден път се завъртя и потъна в ъгъла.Много инресно... отново погледнах в нея... неочаквано сенките и заформиха някакво злобно лице и тя отвори смразяващите си очи:
-Съдбата те зове!

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 05 Апр 2005 18:38

Нямам нищо против някоя и друга препоръка :roll:

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 05 Апр 2005 18:47

PEPINO написа:
Нямам нищо против някоя и друга препоръка :roll:

Избягвай клишетата. Бъди по-конкретен в представянето на историята. Внимавай за граматиката - не се пише "заяда", а "заяжда" и т.н. Не обичам да давам съвети........

шол мъст гол он

Профил ICQ WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com