Автор |
Съобщение |
SLS
|
|
В момента играе: Няма време да играе...
|
|
Заглавие: Как изглежда четириизмерния свят... Публикувано на: 14 Окт 2003 15:24
Абе това не е съвсем разказ (дори хич не е ), ама все пак...
За да ви покажа как изглежда според мен четири-измерния свят, ще започна от нищото:
1. НУЛА-измерен свят:
НУЛА-измерен свят е ето това -> .
Каквото и да си ти, каквото и да правиш, ти се намираш точно в тази точка.
В този свят не можеш да (из-)мериш къде си по никакъв начин, защото няма къде
другаде да си освен в тази точка, т.е. този свят е НУЛА-измерен. (добре де, няма
такова чудо, но то ще ми послужи при по-нататъшните обяснения)
2. ЕДНО-измерен свят:
В него новото измерение спрямо НУЛА-измерния е "наляво-надясно".
ЕДНО-измерния смят представлява това -> ................
Тоест - той се образува като наредим безкрай НУЛА-измерни светове в новата посока
"наляво-надясно".
Получаваме редица, в която можеш да (из-)мериш само едно нещо (ще го кажа по три начина):
2.1. В кой-точно НУЛА-мерен свят от редицата се намираш.
2.2. На езика на математиката - в коя точка от линията се намираш.
2.3. Колко наляво-надясно си в момента.
3. ДВУ-измерен свят:
В него новото измерение спрямо ЕДНО-измерния е "напред-назад".
ДВУ-измерния свят представлява това:
НАПРЕД
::::::::::::::::
:::::::::::::::: НАДЯСНО (НАЛЯВОто е от другата страна, но нещо
:::::::::::::::: не ще да излезе както трябва и го махнах)
НАЗАД
Тоест - той се образува като наредим безкрай ЕДНО-измерни светове в новата посока
"напред-назад".
Получаваме плоскост, в която можеш да (из-)мериш две неща :
3.1. В кой точно ЕДНО-измерен свят се намираш (от тези, които наредихме) и
в кой точно НУЛА-измерен от този ЕДНО-измерен.
3.2. Отново математика - на коя линия от равнината се намираш и
на коя точка от тази линия.
3.3. Колко наляво-надясно и напред-назад си в момента.
4. ТРИ-измерен свят:
Новото измерение спрямо ДВУ-измерния е "нагоре-надолу".
Предполагам, че не трябва да го рисувам, защото живеем в него.
Той се образува като натрупаме безкрай ДВУ-измерни свята в новата посока
"нагоре-надолу", т.е. един върху друг.
Получаваме... как да го нарека... ОБЕМ, в който можеш да (из-)мериш вече три неща:
4.1. В кой ДВУ-измерен свят се намираш (от тези, които натрупахме), в кой
ЕДНО-измерен от ДВУ-измерния и в кой НУЛА-измерен от ЕДНО-измерния се намираш.
4.2. В коя равнина, на коя линия в тази равнина и в коя
точка от тази линия.
4.3. Колко наляво-надясно, напред-назад и нагоре-надолу си в момента.
5. ЧЕТИРИ-измерен свят:
Можем само да фантазираме как действително ще изглежда, но според мен ще се получи по същия
начин:
1. Да речем, че новото измерение спрямо нашия свят е "назинк-нагонк"
2. Като натрупаме безкрай ТРИ-измерни свята в новата посока "назинк-нагонк" ще
получим нещо, в което ще могат да се мерят четири неща(пропускам това със "блябля-в
кой ЕДНО-измерен от ДВУ-измерния-блябля", щото ще стане много дълго):
* Колко наляво-надясно, напред-назад, нагоре-надолу и назинк-нагонк си в момента
Това е според мен, а за да сме безкрайно точни нашия свят е ЧЕТИРИ-измерен, защото
може да се измери и "посока" "напред-назад-във-времето". По същата логика всеки от изброените
светове всъщност е "ПЛЮС 1"-измерен.
Съжалявам, че сигурно съм прозвучал като ония от Канал 2001, които само говорят за
разни светове ("оня свят", "тоя свят"...), но изпитвах желание да споделя това нещо.
Ако темата не ви харесва или ви иде да ме опсувате просто не поствайте нищо и ако до 2-3 дена няма пост ще я изтрия.
|
|
|
|
|
Night Shade
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 14 Окт 2003 18:03
Четох я тази тема два пъти и още не съм сигурен какво точно искаш да кажеш. Че времето е четвъртото измерение е всеизвестна истина или поне такова твърдение се върти из sci-fi романите много отдавна. Така, че не ми е ясно какво е това назинг-нагонк. А пък дали сме "безкрайно точни" с твърдението, че живеем в четириизмерен свят - никак не е сигурно. Защото не е сигурно и че съществува възможност за придвижване във времето. Мен ако питаш аз по-скоро споделям идеята, развита в книгата "Ланголиерите", че миналото не съществува, а бъдещето се формира след настоящето, т.е. то не съществува едновременно с настоящето. Ако доразвиеш идеята си ( може и без математически пояснения и термини, ще те разбера и без тях ) може пак да си поговорим. Темата ми е интересна.
___________________________________ you don't get what is fair you get what you bargain
|
|
|
|
|
SLS
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 14 Окт 2003 18:13
Аз разглеждам как би изглеждал свят с 4 ПРОСТРАНСТВЕНИ измерения + времето стават общо 5 ИЗМЕРЕНИЯ.
Иначе е ясно, че ние живеем в свят с 3 ПРОСТРАНСТВЕНИ измерение + времето общо 4 ИЗМЕРЕНИЯ.
Ако пак не разбираш просто забрави за тоя ред с това допълнително обяснение за времето и чети само нагоре.
Още нещо - във времето МОЖЕ ДА СЕ ПЪТУВА и вече се пътува. Всъщност още откакто е "почнало" времето, всичко материално се движи в него - в посока от минало към бъдеще, и със постоянна непроменима скорост от 1 секунда в секунда (1с/с). Това звучи тъпо ама е така... поне според мен.
|
|
|
|
|
Night Shade
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 14 Окт 2003 18:18
Не, ти не разбираш. Все още НЕ Е доказано, че времето е четвъртото измерение. Така че не можеш да го приемеш за даденост и да твърдиш, че живеем в четириизмерен свят.
___________________________________ you don't get what is fair you get what you bargain
|
|
|
|
|
SLS
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 14 Окт 2003 18:21
Е как така "не е доказано, че времето е 4то измерение"??? Случайно да е доказано, че не е така? Аз не го ТВЪРДЯ, а го ИЗЛАГАМ КАТО ТЕОРИЯ.
BTW, промених се последния пост, виж дали си прочел промяната...
|
|
|
|
|
Night Shade
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 15 Окт 2003 09:15
Добре, значи темата си е доста сложничка като материя и за да се разбираме, трябва не само да си излагаме ясно мислите, но и да си четем постовете внимателно и да се "слушаме" един друг. Не съм сигурен дали други членове на форума ще се включат тук и май ще си остане "two men show", но карай, аз ще се включвам, когато имам време или когато имам какво да кажа. И така, първо ще те помоля да прочетеш отново поста ми, в който говорех за ланголиерите. Собственото ми мнение е, че НЕ МОЖЕ да се пътува насам-натам във времето, защото то не съществува извън настоящето, т.е. миналото вече го няма, а бъдещето все още не е формирано. Но за да продължим разговора, ще приема идеята ти, че времето съществува като измерение (петото, да речем) и че в него може да се пътува. Но ти и без друго развиваш идеята за 4-измерен пространствен свят, така че спокойно можем да оставим времето настрана. И така, как си го представяш този свят, къде е назинг-нагонк? Имаш ли математически модел или поне теза подкрепена с някакви аргументи или просто развиваш фантастичен разказ? Съвсем сериозно съм готов да изслушам разсъжденията ти по този въпрос. Какво ще кажеш за "черните дупки"? Смяташ ли, че твоят 4-измерен пространствен модел може да съществува там, защото за нашия свят е малко вероятен.
|
|
|
|
|
ivanatora
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 15 Окт 2003 09:35
Пряко включване от зарата
Според мене идеята е прекалено философска за да се разисква и дискутира.. Не ме рабирайте погрешно - дискусиите са хубаво нещо, но просто тук всеки (може би) си има мнение и няма намерение да се отказва от него при каквито и да било обстоятелства. Да не говорим пък че тука си е почти чиста философия, и научни доказателства не могат да се приведат в полза на една или друга теория..
Ама ей на, ще споделя моето мнение. Това за четириизмерния свят.. Защо да е само 4-измерен? Ами хипотетичното пето измерение? Тоест ако наредите още 4-измерни светове в 'посоката' натрак-начук? Ами 6-измерен свят? Ами 7-измерен? Мисля че науката която може най-точно да се занимава с това е квантовата механика. Не ме питайте защо
После за времето. Според мен то е просто свойство на пространството. Тоест няма 'вчера' и 'утре'. Както и зеленото на жабата няма квадратчета и триъгълничета за шарки. Ако има и пространство, има и време. Ако няма пространство.. е не съм виждал нещо такова
За черните дупки и 'червейните дупки' вижте теориите на относителността на Айнщайн и почетете научна фантастика Мисля че там са развити предостатъчно пре-интересни теории, коя от друга по-интригуващи.
Ей ви още теми за размисъл, па може по-късно пак да се включа (ако ми съществува акаунта още де): паралелни вселени, микро и макро вселени, антиматерия..
___________________________________ 1: Пищови за Технически Университет 2: Void and Null 3: Експерименти с PIC16F88
|
|
|
|
|
SLS
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 15 Окт 2003 13:37
Night_Shade, сори, че явно съм прескочил някое нещо то поста ти. Разбирам какво искаш да кажеш, а и е вярно, че времето може да го забравим, защото аз действително разгелждам пространствените измерения. И все пак ще кажа какво мисля за това, че "миналото не съществува...се формира":
Според мен миналото, тъй като вече се е случило, си ОСТАВА "някъде там" и в него можеш да се върнеш по всяко време. Но не физически, т.е. не може да се изобрети машина, която да те пренесе в миналото, но може да се изобрети такава, с която да разглеждаш (все едно е снимано с камера) всеки един момент от миналото, който пожелаеш.
За бъдещето - съгласен съм, че пътуване към него не е възможно, тъй като то още не съществува (нека не навлизаме в религиозен спор дали съдбата е предписана).
Но толкова за времето... За черните дупки и за това какво е "назинг-назонк" всъщност прочети и отговора ми към ivanatora.
Ivanator, действително си прав - както четириизмерния свят (вероятно) се образува от безкрай триизмерни, по същия начин един n-измерен свят се образува от безкрай (n-1)-измерни и аз точно това се опитвам да покажа с тази тема.
За черните дупки - (Night Shade, мерси, че ги въведе в темата, щото не се бях сетил) може именно те да са "назинк-назонг", т.е. следващия триизмерен свят (от тези, който са натрупани, за да се образува четириизмерния) да се намира "една черна дупка вдясно".
Имам предвид, че след влизането в черна дупка и излизането от "бяла дупка" (за повече инфо за белите дупки - справка в интернет), ти вече се намираш в друг триизмерен свят от тези, които съставят четириизмерния. Не би трябвало обаче за нас като триизмерни хора да е възможно да пътуваме в другите триизмерни светове, както е невъзможно за мастилото на листа хартия да се издигне над листа (просто защото листа е двуизмерен и няма "над" и "под").
Колкото пък до Айнщайн (един от хората, на които се възхищавам), прочел съм какво ли не (в http://www.howstuffworks.com/science може да се намерят статии "Как може би работят черните дупки", "Как работи специалната теория на относителноста", "Парадоксът на близнаците" и тем-подобни много интересни работи, които препоръчвам на всички заинтерсовани и знаещи английски).
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 15 Окт 2003 14:05
Аз доколкото си спомням, има елементарни частици, които изкривяват времето или пътуват назад в него. Т.е. възможно е някой ден и ние да успеем. Друг е въпроса за времевите парадокси и доколко е безопасна промяната на настоящето.
|
|
|
|
|
ivanatora
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 15 Окт 2003 16:12
Ъъъъ.. не можеш да 'влезеш' в черна дупка, щото приливните сили стават прекалено силни.. гравитацията се увеличава адски бързо.. всъщност ако влезеш с краката напред, те ще бъдат откъснати от тялото. За адски сили говорим.. толкоз яки че да свият остатъците от супернова в едно минимално пространство..
А това за белите дупки не съм го чувал. Намерени ли са реални такива обекти и ако да - какво представляват?
Лорд На Тъмнина - и аз съм чувал нещо за тея елементарни частици, но беше друго.. че при такива минимални разстояния между тях пространството не било триизмерно, а възниквали някакви допълнителни измерения.. некакви такива писания. За това ми беше думата за квантовата механика.
Ето ви домашно: какво представлява хиперкуб-а?
___________________________________ 1: Пищови за Технически Университет 2: Void and Null 3: Експерименти с PIC16F88
|
|
|
|
|
SLS
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 15 Окт 2003 16:23
Знам за твърде силната граватиция около черната дупка, която не пуска и светлината навън, но това не пречи да се изобрети силово поле (е малко научно-фантастически звучи), което я възпира тази сила и така в крайна сметка да влезеш в дупката.
За белите дупки - не съм сигурен дали изобщо е намирано такова чудо, но има теория, според която съществуват бели дупки, които имат обратен ефект на черните, т.е. те не пускат нищо да се приближи а само могат да изхвърлят навън. Според мен, това значи, че ако все пак влезеш в черна дупка, ще излезеш от бяла, която се намира някъде другаде в този триизмерен свят или пък в някой друг триизмерен свят.
За елементарни частици и квантова мехяника още нищо не знам (уви, твърде съм малък )) ), но знам и една теория, която предполага, че всяка елементарана частица е малка вселена(микровселена), а нашата вселена е елементарна частица в една друга, по-голяма вселена (макровселена). Ами представете си, че микровселените са свързани помежду си с черни и бели дупки (портали да ги наречем), а пък ние сме свързани с другите вселени от нашата големина пак чрез портали, а пък макровселените също са свързани помежду си с бели и черни дупки... и така всъщност нашият свят се оказва четири-пространствено-измерен от гледна точка на микросветовете, а пък от наша гледна точка макросвета също се оказва четири-пространствено-измерен(защото, както обяснявах, четири-пр-измерния свят е натрупване на безкрай три-пр-измерни).
Това горе стана малко заплетено... ако имате проблеми с разбирането, кажете!
|
|
|
|
|
ivanatora
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 15 Окт 2003 17:01
Ех, теории.. четете научна фантастика Туй за белите дупки съм го чувал, интересно ми беше дали Наистина са намерени такива неща.. Явно все още са само на книги. Силови полета.. дабе, Стар Трек
|
|
|
|
|
SLS
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 15 Окт 2003 17:09
ivanatora написа: Силови полета.. дабе, Стар Трек
Не е бяш така... Черната дупка (и всеки друг обект) има гравитационно поле, с други думи - гравитацията е поле. Още никой не може да каже (поправете ме, ако бъркам, щото не съм много сигурен) точно какво представляват гравитационното, електромагнитното и т.н. полета. Мисълта ми е, че може би е възможно, когато се открие принципа на гравитацията (няма да е много скоро...), да се създаде някакъв вид анти-поле, което възпира действието на всякакви външни гравитационни сили. Нямам предвид някой "щит" като в игрите и филмите.
Между другото кажи какво представлява хиперкубът. Чувал съм го, но не знам какво е.
|
|
|
|
|
Night Shade
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 15 Окт 2003 17:38
Другото име на хиперкуба е тесеракт, а самия хиперкуб представлява куб в 4-ри измерно пространство (ако можеш, представи си го). Малко странно ми се струва да задаваш въпрос от областта на анализа на компютърните алгоритми, който се изучава едва в техническите университети или в СУ, предполагам в ФМФ.
|
|
|
|
|
SLS
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 15 Окт 2003 17:50
Въпроса не го зададох аз, ами ivanatora. И аз просто му казвам, че не знам и искам да ми обясни ако може и ако не е твръде сложно.
Ако грешно съм те разбрал и имаш предвид него, а не мен със "Малко странно ми се струва да задаваш въпрос..." - Sorry!
|
|
|
|
|
Night Shade
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 15 Окт 2003 17:55
SLS написа: Въпроса не го зададох аз, ами ivanatora. И аз просто му казвам, че не знам и искам да ми обясни ако може и ако не е твръде сложно. Ако грешно съм те разбрал и имаш предвид него, а не мен със "Малко странно ми се струва да задаваш въпрос..." - Sorry!
Ами като знаеш, че не си го задал ти, значи отговора не е насочен към теб. Да, Ivanatora имах предвид, но сега като се замисля освен него друг в този форум едва ли ще зададе такъв въпрос. Много знай туй момче.
|
|
|
|
|
ivanatora
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 15 Окт 2003 17:59
Ами тесаракта е многоизмерна фигура.. куб изграден от кубове.. за това го споменах, все пак вижте заглавието на темата.
Електромагнитното поле.. това е способността на всяко електрическо заредено тяло да си взаимодейства чрез магнитни сили с друго такова тяло.. ух че сложно излезе. Не съм много сигурен в определението, учихме го в школото Ако имате настроение по-късно ще се опитам да го преведа на човешки език.
Инак тая идея да взаимодействаш на някакво поле, чрез друго, получено от някакъв уред.. струва ми се че в задачката има прекалено много неизвестни
Темата става интересна, продължавайте в същия дух
|
|
|
|
|
SLS
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 15 Окт 2003 18:20
ОК, Night Shade, просто явно имам проблем със зацепването на това кой-какво-на кого говори, когато чета нещо от този форум...
Ivanatora, и много интересно - за какъв дявол ти трябва да го знаеш това? В смисъл - за какво можеш да го "използваш" този тесаракт?
За полетата - определението е ясно, но какво всъщност е "поле"(...уф не знам как да го кажа, за да не излезе, че просто питам какво значи термина "ел.магн. или гравитационно поле"...), как така гравитацията действа на безкрайни дължини, каква е "скоростта" на гравитацията, гравитацията на частици ли е (в смисъл - имаше някакви "гравитони")...
Ето това имам предвид под """Още никой не може да каже (...) точно какво представляват гравитационното, електромагнитното и т.н. полета""".
Прав си, че задачата има много неизвестни, но намирането на стойностите им ще оставим на идните поколения. Не забравяйте как преди не много години човека е живял без ток (дори не е знаел какво е "ток") и изведнъж "хоп" и някой го измисля... ами защо да не стане и сега така с въпросното анти-поле?
П.С. Е, това не беше най добрия пример, но...
|
|
|
|
|
TT2
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 15 Окт 2003 19:46
Хмм... я дайте малко инфо за тези емелементарни частици, пътуващи във времето. Кой го е наблюдавал това, някакви links...
___________________________________ Reise, Reise, Seemann, reise, und die Wellen weinen leise, in ihrem Blute steckt ein Speer, blutet leise in das Meer
The Rivalry - онлайн портал и списание за гейминг
|
|
|
|
|
Night Shade
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 15 Окт 2003 21:31
Ще влизам в тази тема от време на време, повече за да науча нещо ново, отколкото аз да постна нещо. Е, два дни няма да влизам по разни причини, но като се върна се надявам да видя темата поне 7 страници. Много се кефя, че се включиха хора като Ivanatora и TT2. Това гарантира интерес.
|
|
|
|
|
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|