ЗАДАЧА: АНГЕЛСКИ ПРАХ
Почти през цялата година дните в Аризона са горещи. Повечето от тези дни са сухи и пращни. Особено в южната чт на щата, където се простира голямата пустиня Хийла.
В един такъв горещ, сух и прашен ден Бъгс Роджър, възседнал горещ мотоциклет е единственото човешко същество в околността. Оставаха му още двайсетина мили. Или поне той така си мислеше...
ЦЕлта му е голямото рокерско сборище при Тахакулуана, малко градче до мексиканската граница. Преследването на поставена цел за него е знак на мъжество и същевременно, желание за една ледена бира. Още по-добре срещу две, три, четири...
Слънцето пече немилостиво. Сянката на един огромен кактус е прекалено силно изкушение. Пълна тишина. Или почти пълна. Само пукането на изстиващия двигател и тихото похъркване на рокера нарушават величественото спокойствие на пустинята. Бъгс сънува приближаваща лекооблечена красавица, с цяла каса леденостудена бира и... изведнъж красавицата се превърща в ръмжащ звяр, в диво виещ демон, който с гръм и трясък изтръгва блаженството на рокера от съня.
Оказва се, че все пак не е демон, а трещящият мотоциклет на рокер събрат. Оня заковава машината си пред смаяния Бъгс. Засипва го с пясък, ухилва се приятелски и пита:
- Извинявай брат, това ли е пътят за Париж?
Все още сънен Бъгс, решава да се включи в играта, независимо каква е тя.
- Не, бе! От тука е за Москва. За Париж се минава през Аржентина.
- А, добре. Значи ти си новият. Ето, това е от Дебелия Ангел. Утре сутринта да си в Тахакулуана със стоката.
Преди Бъгс да схване шегата, оня му подава някакво листче и отпрашва. Бъгс, зяпнал от учудване, разгъва листчето и чете:
Иди в кактусовото поле Ичунуа. Намери кактус с два клона, единият насочен нагоре, другият на север. Разрови под него. Ще намериш кутия със заповеди. Подпис: Дебелия Ангел"
Бъгс може и да не разбра в какво успя да се забърка, но знае, много добре кой е Дебелия Ангел. Един опасен тип, който контролира трафика на наркотици в региона. Още по-добре знае, че да заставаш на пътя му е, меко казано, нездравословно. Но Бъгс нямаше да е Бъгс, ако не умееше да се възползва от ситуациите. Той мразеше малко неща на тоя свят, едно от тях беше дрогата.
Без да му мисли, Бъгс пришпорва мотора и ето, че точно преди залеза, навлиза в огромното кактусово поле и се спира пред избелелия череп на говедо, забучен на върха на един от кактусите.
Слънцето докосва хоризонта. Сенките се проточват надалеч и Бъгс вече е открил скривалището. Разравя под един от кактусите и изважда голяма картонена кутия, омотана в канап. В кутията има три съвършено еднакви пакетчета, а най-отгоре се мъдри лист с "Инструкции".
"В кутията ще намериш три пакета, които ще си приличат много. В два от тях има захар. Един от тях е пълен с Ангелски прах. На единия от пакетите и двата надписа са верни. На втория - и двата надписа са неверни, а на третия пакет - един от надписите е верен, а другия - грешен.
Изхвърли двата пакета със захар. Донеси пакета с дрогата при мен. НЕ ОТВАРЯЙ ПАКЕТИТЕ И НЕ СМЕЙ ДА ГИ ОПИТВАШ!
Подпис: Дебелия Ангел"
Върху пакетите има следните надписи:
ПЪРВИ ПАКЕТ:
1.Тука има захар.
2.Ангелския прах е във втория пакет.
ВТОРИ ПАКЕТ:
1.В първия пакет няма Ангелски прах.
2.Дрогата е в третия пакет.
ТРЕТИ ПАКЕТ:
1.Тука има захар.
2.Ангелския прах е в първия пакет.
Първата мисъл на Бъгс е да изхвърли всичко и да изчезне набързо. После обаче се сеща, че куриерът е запомнил физиономията му. На Бъгс никак не му се ще цял живот да се крие от отмъщението на Дебелия Ангел, затова избира един от пакетите и слага го в джоба на коженото си яке.
На другата сутрин точно в посоченото време, на уреченото място, Бъгс Роджър стои облегнат на една ограда и чака. След минутка до него спират четири мотора. Вчеращният куриер, живописно украсен със синини и под двете очи, скача от машината си и радостно крещи:
- Казах ли ви? Ето го момчето! Ама нали ви казах, че никой няам да послее да прецака Дебелия Ангел?! Ето го приятелчето, цяло целеничко!
- Носиш ли стоката - приближава се една страховита, мечоповидна фигура и протяга ръка.
- На теб нищо не нося. В магазина шоколадчетата бяха свършили...- иронично подхвърля Бъгс.
- Ей сега ще те смачкам - изръмжава грамадния, но вместо да ти посегне, обръща погледа си към третия моторист - самият Дебел Ангел.
- Спокойно, Шкембо. Остави момчето да говори. Думай, приятел!
- Ето ви стоката. Айде чао - промърморва Бъгс и обръща гръб.
- Чакай малко! Хърба, я провери какво ни е донесло приятелчето!
Последният от рокерите, едина дълга върлина, с телени очила се приближава нерво и трескаво разкъсва пакета. Опитва съдържанието му и с отвратена физиономия отвръща:
- Захар, шефе!
Дебелият Ангел изведнъж променя флегматичното си държание. Скача и косматата му ръка сграбчва Бъгс за яката.
- Какво са тези шеги, глупако? - съска ядно Ангела. - Какво направи с дрогата?!
- Я стига глупости - мърмори Бъгс. Донесох ти я, разбира се. Изпълних точно заповедите...
- Недей да хитрееш! Ти си едно хитро ченге, нали?
- Точно така, шефе - намесва се Хърбо. - Иначе нямаше да намери скривалището. Бях закодирал страхотно инструкциите.
- Ха, ченге - изсумтява Шкембо. - Т'ва е един тъпак, дето си мисли, че мой' ни прикара! Скрил е някъде наркотика! Да му извия ли врата, шефе?!
- Така може! Може и да е ченге, може и да е някой от нашите, дето се пише за голям тарикат. Е, момче, ще ни кажеш ли нещо, или Шкембо да ти освежи мозъка?
- Чакай малко - прошепва Бъгс. - Накрай горилата да ме пусне, за да разбереш всичко. Никакво ченге не съм и не се опитвам да те метна. Просто съм сгрешил някъде в инструкциите. А бе, що ги измисляте такива сложни?!
- То не е твоя работа. Обяснявай да видим, но имай предвид, че Хърбата е изкарал почти година в колежа. Умна глава е. Не можеш лесно да го метнеш.
- Добре де, добре. Обяснявам:
Ако съм ченге мошеник, независимо дали глупаво или умно, щях да ти свия дрогата и никога да не ме видиш.
Ако съм умно и честно ченге, щях да пристигна с подкрепления. Иначе нямаше да съм умен.
Ако съм глупаво и честно ченге, наркотиците щяха да са у мен. Никое ченге не се разделя с веществените доказателства.
Следователно, не съм ченге.Ако съм глупав рокер, независимо дали честен или мошеник, нямаше да открия скривалището.
Ако съм умен рокер и съм мошеник, щях да продам наркотиците и да изхвърля захарта. След това щях да избягам зад граница и да не ме видиш повече никога.
Какво следва от всичко? Че единствената възможност е да съм умен и честен рокер, който се е опитал да изпълни нарежданията ти. Е, признавам, не излязох толкова умен, щом сгреших с пакетите. Но какво съм виновен, че закодираната информация се оказа прекалено сложна за мен?
Дебелият рокер гледа тъпо и сръгва дългуча:
- Хърбаааааа...
- Ами-и-и-и... Май е прав, шефе. Всичко е точно. Има страхотен мозък това момче. Жалко дето не го е използвал когато е трябвало...
- Хърбаааа! Ти разбираш ли какво ми казваш?! Усещаш ли кой ще го отнесе, Хърба?!
- Ама шефе... чакай сега... виж... спри за малко...
Преди Дебелия Ангел и великият му логик да разберат, как Бъгс ги е метнал, напият рокер вече бил далеч от тях. Мълвата твърди, че и нямало защо да бърза. И до днес, Дебелия Ангел смята, че Хърбата направо се е престарал с научните си методи.
ПИТА СЕ:
1. Под кой кактус е било скривалището?
2. В кой пакет е бил наркотикът?
3. Къде "куцат" разсъжденията на Бъгс?
ИДИОТСКИЯТ ВЪПРОС:
4. От къде според вас идва името на главния герой?
Е, надявам се да ви е харесало. Извинявам се за малко простоватата картинка, но дотолкова ми стигнаха ресурсите по рисуване
Цитирал съм дословно, така че не съм виновен за неясности и неточности. Аз лично успях да реша и четирите въпроса