Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Цар
Аватар
Заглавие: Re: Как изглежда четириизмерния свят...
Публикувано на: 02 Мар 2009 12:18

В интерес на истината, и аз не съм убеден, че знам за какво си говорят. :lol:

QVOD
·EST·INFERIVS

Профил WWW

Аватар
В момента играе: Urban Terror най-вече
http://urbanterror.info/
Публикувано на: 13 Мар 2009 18:35

SLS написа:
Абе това не е съвсем разказ (дори хич не е :-) ), ама все пак...

За да ви покажа как изглежда според мен четири-измерния свят, ще започна от нищото:

1. НУЛА-измерен свят:
НУЛА-измерен свят е ето това -> .
Каквото и да си ти, каквото и да правиш, ти се намираш точно в тази точка.
В този свят не можеш да (из-)мериш къде си по никакъв начин, защото няма къде
другаде да си освен в тази точка, т.е. този свят е НУЛА-измерен. (добре де, няма
такова чудо, но то ще ми послужи при по-нататъшните обяснения)

2. ЕДНО-измерен свят:
В него новото измерение спрямо НУЛА-измерния е "наляво-надясно".
ЕДНО-измерния смят представлява това -> ................
Тоест - той се образува като наредим безкрай НУЛА-измерни светове в новата посока
"наляво-надясно".
Получаваме редица, в която можеш да (из-)мериш само едно нещо (ще го кажа по три начина):

2.1. В кой-точно НУЛА-мерен свят от редицата се намираш.

2.2. На езика на математиката - в коя точка от линията се намираш.

2.3. Колко наляво-надясно си в момента.

3. ДВУ-измерен свят:
В него новото измерение спрямо ЕДНО-измерния е "напред-назад".
ДВУ-измерния свят представлява това:

НАПРЕД
::::::::::::::::
:::::::::::::::: НАДЯСНО (НАЛЯВОто е от другата страна, но нещо
:::::::::::::::: не ще да излезе както трябва и го махнах)
НАЗАД

Тоест - той се образува като наредим безкрай ЕДНО-измерни светове в новата посока
"напред-назад".
Получаваме плоскост, в която можеш да (из-)мериш две неща :

3.1. В кой точно ЕДНО-измерен свят се намираш (от тези, които наредихме) и
в кой точно НУЛА-измерен от този ЕДНО-измерен.

3.2. Отново математика - на коя линия от равнината се намираш и
на коя точка от тази линия.

3.3. Колко наляво-надясно и напред-назад си в момента.

4. ТРИ-измерен свят:
Новото измерение спрямо ДВУ-измерния е "нагоре-надолу".
Предполагам, че не трябва да го рисувам, защото живеем в него.
Той се образува като натрупаме безкрай ДВУ-измерни свята в новата посока
"нагоре-надолу", т.е. един върху друг.
Получаваме... как да го нарека... ОБЕМ, в който можеш да (из-)мериш вече три неща:

4.1. В кой ДВУ-измерен свят се намираш (от тези, които натрупахме), в кой
ЕДНО-измерен от ДВУ-измерния и в кой НУЛА-измерен от ЕДНО-измерния се намираш.

4.2. В коя равнина, на коя линия в тази равнина и в коя
точка от тази линия.

4.3. Колко наляво-надясно, напред-назад и нагоре-надолу си в момента.

5. ЧЕТИРИ-измерен свят:
Можем само да фантазираме как действително ще изглежда, но според мен ще се получи по същия
начин:
1. Да речем, че новото измерение спрямо нашия свят е "назинк-нагонк"
2. Като натрупаме безкрай ТРИ-измерни свята в новата посока "назинк-нагонк" ще
получим нещо, в което ще могат да се мерят четири неща(пропускам това със "блябля-в
кой ЕДНО-измерен от ДВУ-измерния-блябля", щото ще стане много дълго):
* Колко наляво-надясно, напред-назад, нагоре-надолу и назинк-нагонк си в момента

Това е според мен, а за да сме безкрайно точни нашия свят е ЧЕТИРИ-измерен, защото
може да се измери и "посока" "напред-назад-във-времето". По същата логика всеки от изброените
светове всъщност е "ПЛЮС 1"-измерен.

Съжалявам, че сигурно съм прозвучал като ония от Канал 2001, които само говорят за
разни светове ("оня свят", "тоя свят"...), но изпитвах желание да споделя това нещо.

Ако темата не ви харесва или ви иде да ме опсувате просто не поствайте нищо и ако до 2-3 дена няма пост ще я изтрия.

не съм чел какво става по-надолу във форума ,но
това твоето 4-то измерение в посока ''назинг-нагонг'',
трябва да се сетиш защо абсолютно не е вярно самостоятелно
(само те насочвам в момента), а цялостното ми мнението по въпроса би те
изненадало ,но няма да споделям.... само се сети защо грешиш!

Профил WWW

Аватар
В момента играе: Knight online
Публикувано на: 13 Мар 2009 22:15

Тхс, дай да ти дам няколко безплатни съвета, че като те гледам и ми се къдри косата, а аз наистина съм по-хубава с права.
Като начало можеш да използваш едни неща, като главни букви и препинателни знаци ( един иддяд ни стига ).
Когато решиш да цитираш някой, без да посочваш определена част от неговият пост, която да обсъждаш, моля ти се не цитирай 5 страници пост, само за да напишеш "Аз съм по-умен, сети се защо." същото можеш и ако вместо текста на цитирания сложиш многоточие, ако не друго поне не изглеждаш чак толкова смешно и зле.
А и последно, но не по важност. Мислиш ли, че има смисъл да обясняваш на човек писал преди 4 години, че си по-пекан, но той да се сети сам от ... ника ти?

Колкото по темата, с Диста имахме умна дискусия по нея или иначе казано, бе хора, ние си имаме 4-то измерение, вика му се време, но ни е малко трудно да го преглътнем :D Все пак когато описваш някой казваш "дебел, нисък 20 годишен мухльо" :D
Иначе нямам намерение да се вкарвам в разни филми тука, евентуално бих дискутирала с Хами историята, но просто защото има аспекти, които са ми интересни и ми е интересно специално неговото мнение по въпроса :D

Профил

Аватар
В момента играе: Medieval II:Total War
Публикувано на: 14 Мар 2009 02:13

Може би малко късно се включвам в темата,но уви-така се случило......
Въпросът,който е поставен е доста интересен.Има една теория,чието разработване е започнало още през 80-те години на миналия век - М-теорията.Според тазя теория в пространство-времето(обединяването на пространството и времето в един континиум) съществуват не 4 измерения(x,y,z и t) - каквото е конвекционалното мислене,а 10 + t.Тази теория все повече набира доказателства като е подкрепена от супеструнната и срунната теории.Ние не можем да си представим повече от три измерения(като нашето зрение е 2+1 - не можеш да видиш отвътре!!!),така че можем да си представим другите 7(!!!) измерения като допълнителни чусла в уравнение,съставящо Вселената ни.

П.С. Следващото май няма да има много общо с темата,но прочетох на една от по-задните страници нещо за гравитация и антигравитационно поле.Антигравитацията едва ли ще я бъде.Ако си представим Вселената като плосък,тънък извънредно здрав и свръхгъвкав гумен лист и сметнем,че масата се изразява в тегло,както е и на Земята,то може да се очаква,че всяка поставена на гумения лист маса ще образува вдлъбнатина.Колкото по-голяма е масата,толкова по-дълбоко ще потъне.В реалната Вселена има най-различни по големина маси и ако си преставим едно тяло,което се търкаля по нашия осеян с неравности гумен лист,то ще потъва и ще се изкаява,когато минава през всяка вдлъбнатина ,и ще променя посоката си.Точно тези промени на посоката ние възприемама като доказателство за наличието на гравитационна сила.Ако пресдмета се движи достатъчно бавно и мине близо до центъра на вдлъбнатината,той ще се завърти около него.И при липса на триене въртенето ще продължи вечно.Така че,ако се опитаме да създадем антигравитация,всъщност ще се опитваме да изменим геометрията на Вселената.Ако се върнем към примера - ще се опитваме да изправим гумения лист.Да си представим,например,че повдигаме масите и ги подпираме отдолу,за да не потъват.Ако изправим така гумения лист,ще създадем поне част от вселена,в която не съществува гравитация.Търкалящото се по такъв лист тяло ще премине покрай непотъващата маса,без да се отклони,и ние ще закльюим,че липсва гравитавионна сила.Лошото е,че за тази цел ще ни е необходима маса еквивалентна на потъващата.За да постигнем такава антигравитация на Земяата,ще трябва да оказим над главите си маса точно равна на земната.А за да направим това ни трябва енергия.....много енергия.
НАдявам се да не съм ви досадил много с моите бръщолевеници - просто като се запаля и не мога да спра :Oooops:

Профил

Аватар
Публикувано на: 14 Мар 2009 03:04

Eleril, добре дошъл във форума! Радвам се, че има някой наскоро регистриран, който всъщност пише разумно.
За нагледно обяснение на десетте измерения предлагам следния линк: http://www.tenthdimension.com/flash2.php

Профил

Аватар
Публикувано на: 14 Мар 2009 11:28

IceQueen , това ,че не цитирам малък отрязък,а цялото, е нарочно търсен ефект .......

Профил WWW

Аватар
Публикувано на: 14 Мар 2009 12:39

Txc написа:
IceQueen , това ,че не цитирам малък отрязък,а цялото, е нарочно търсен ефект .......

Единственият ефект, който можеш да постигнеш с това е болката в средните ни пръсти, получена от чегъртане на скрола.

Профил

Публикувано на: 19 Мар 2009 00:14

Крайно време беше някой да спомене M-theory :>
Самата теория всъщност е изключително проста като идеология, и се базира на значително количество факти (но не достатъчно много за да се докаже). Всеки човек, с малко повече интерес в сферата на физиката би могъл да разбере основната мотивация за теорията и главната й идея, въпреки че на пръв поглед може да звучи малко абсурдна, особено на факта, че голяма част от нея се базира на съществуването на parallel universes, но от своя страна това също води до безкрайност, което не се харесва особено на учените. Но поне успява да обясни т.нар. `singularity', за разлика от много други теории включително string theory.

Профил

Аватар
В момента играе: Няма време да играе...
Публикувано на: 03 Апр 2009 13:45

OFF TOPIC
Ех... изминали са 4-5 години и тази тема още съществува :shock: и относително скоро е имало активност :shock: :shock: - поласкан съм, и изумен от персистентността (не ми идва българската дума...) на този форум.
А дори не вярвах, че още ще имам акаунт...

ON TOPIC
След завършване на гимназията, един семестър Информатика в Карлсруе, Германия и една книга на Stephen Hawking (горещо препоръчана на интересуващите се от повдигнатите тук въпроси - The Universe In A Nutshell , наред с всички останали негови книги), като прочетох писаното дотук, особено своите собствени писания, мога само да се усмихна широко :)

Друго нещо, което препоръчвам на всички ви, е общо тричасова научно-популярна поредица от мини-епизодчета, изцяло достъпна онлайн (на английски):

The Elegant Universe
Самите филмчета: http://www.pbs.org/wgbh/nova/elegant/program.html
Full-screen версия: http://www.pbs.org/wgbh/nova/elegant/program_d.html

Засягат се много интересни теми от модерната физика като Теория на относителността, квантова механика, Теория на струните (тук идва и M-theory), паралелни вселени и др.

Профил ICQ

Публикувано на: 05 Апр 2009 19:29

Има много интересни книги по тези въпроси :>

Ето още няколко:
* An Introduction to Black Holes, Information and the String Theory Revolution: The Holographic Universe by Leonard Susskind and James Lindesay - 2005
* Astrophysics in a Nutshell by Dan Maoz - доста нова, от 2007
* Theoretical Astrophysics: Galaxies and Cosmologies by T. Padmanabhan - последно издание от 2008

Профил

Аватар
В момента играе: WoW, Tomb Raider, CS ;P
Публикувано на: 09 Апр 2009 15:47

Хмм...идеятя ти ми е пределно ясна. 1 ще добавя: ако вземем едно летящо в пространството тяло(примерно в космоса) то как ще се ориентираш, след като можеш да се въртиш по оста му ? Четвъртото( или 5-тото измерение(справка "Наемниците на Дендарии")) ще е съобразяването със това движение около оста. :wsle:

Профил

Аватар
В момента играе: На стражари и апаши. И покер.
Публикувано на: 09 Апр 2009 16:54

Представи си пространството като разчертана тримерна координатна система и тяло, което е в позиция 2;2;2 , въртящо се около оста си. Въртенето около оста променя ли положението му в координатната система? Ако отговора ти е "Не" - връщай се към WoW-a и не се тормози с глупости ;) Ако пък кажеш "Да" - дай ми аргументация.

ЕДИТ: Icy:
А да:
Serj P написа:
.......след като можеш да се въртиш по оста му ? .......

По коя от всичките?

These words I write keep me from total madness.

How many of you people know you're REALLY alive ?!

Профил

Аватар
В момента играе: WoW, Tomb Raider, CS ;P
Публикувано на: 09 Апр 2009 19:19

Която си избереш... в същност май са 2. Цаката е че със това мърдане, дори на секунда(които са работили с координати ще схванат), се променят останалите 3 "измерения" - там ляво, горе, дясно и т.н. ... Манията е че точно подобен вид навигация ще ни трябва за да направим свестна навигационна система за корабите(космическите) в бъдеще ... :senile: ...

На практика не променя положението на тялото спрямо системата, ами системата по отношение към тялото, и оттам следват допълните изчисления, понеже се плучава че точката(дестинация), примерно 4;4;4, ако се обърне по оста си на 1 сек, вече няма да е там, където си мислиш ... незнам аз си го представям, нз за останалите ... Ако искаш/те да видите подобие, джиткайте малко Sins of a solar empire ... :icq4:

Профил

Аватар
Публикувано на: 09 Апр 2009 23:15

Застреляй се О.О

Профил

Аватар
Публикувано на: 10 Апр 2009 00:19

Serj P написа:

На практика не променя положението на тялото спрямо системата, ами системата по отношение към тялото, и оттам следват допълните изчисления, понеже се плучава че точката(дестинация), примерно 4;4;4, ако се обърне по оста си на 1 сек, вече няма да е там, където си мислиш ...

Всъщност това, реално погледано, е едно и също нещо. Смяната на положението на един предмет спрямо системата е смяна на положението на системата спрямо един предмет когато системата ти представлява всичко.

Профил

Публикувано на: 10 Апр 2009 02:16

@SerjP:
Говориш глупости. Тялото не променя местоположението си по която и от осите си да се върти. Може да се промени гледната точка на даден обект фиксиран на даденото тяло, тъй като очевидно няма да може да вижда едно и също нещо при половин ротация, но самото местоположение на тялото си остава същото при въртене около осите. Simple as that :> Игрите не учат на физика. В тях 90% от нещата са измислени ;)

Ако става дума за навигация в космоса, най-практичното нещо е starmap. А карта на звездите има изработена от столетия, и всеки нов открит обект се добавя. Всичко останало е преизчисление на далечината и точното местоположение спрямо звездите, а това естествено не се прави на ръка, тъй че не е проблем. Естествено, може по-натам да бъде измислено и нещо по-advanced...

Проблемът не е в навигирането, а в осъществяването на едно междузвездно пътешествие. NASA вече имат сериозен напредък в откритието на горива, потенциални кандидати за междузвездни пътешествия, едно от които с 2ml (или май бяха µl, не помня точно - детайли има в сайта им) от него може да се стигне до Марс и обратно, но отделя гама частици, и не може да бъде използвано от жив екипаж докато не се намери 100% сигурен начин за изолирането им.

Профил

Аватар
Публикувано на: 10 Апр 2009 10:16

The Only написа:
Проблемът не е в навигирането, а в осъществяването на едно междузвездно пътешествие. NASA вече имат сериозен напредък в откритието на горива, потенциални кандидати за междузвездни пътешествия, едно от които с 2ml (или май бяха µl, не помня точно - детайли има в сайта им) от него може да се стигне до Марс и обратно, но отделя гама частици, и не може да бъде използвано от жив екипаж докато не се намери 100% сигурен начин за изолирането им.

Дай линк да чета :D

Профил

Аватар
Публикувано на: 10 Апр 2009 15:57

Serj P написа:
... в същност май са 2.

Tи сериозно ли ?! :stooped:

Профил WWW

Публикувано на: 10 Апр 2009 20:41

Warbringer написа:

http://www.nasa.gov/exploration/home/an ... eship.html

Грешка - mg, не ml.

Профил

Аватар
Публикувано на: 29 Апр 2009 11:11

The Only написа:
Warbringer написа:

http://www.nasa.gov/exploration/home/an ... eship.html

Грешка - mg, не ml.

Това е доста интересно четиво, а автора освен всичко е духовит (gamma rays are like x-rays on steroids). Аз мислех че сме далеч дори и от концепции за протонни двигатели, явно съм бъркал.

Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com