За да разберете напълно историята е препоръчително да изчетете първо тези 3 кратки разказа в този ред
viewtopic.php?f=3&t=60044viewtopic.php?f=3&t=60080viewtopic.php?f=3&t=60094Спас сънуваше как взима пенсия, чиято стойност наистина е увеличена с 50 лева и се наслаждаваше на живота с кисело мляко 4,5% масленост. В следващия миг се събуди от пронизителен експлозивен стон идващ от горния етаж, където живееше Гриша Гогов. Внезапно всичко бе обгърнато в пламъци плътни като глазура на торта в проста сладкарница, а пенсионерът се задушаваше. Изгуби съзнание.
Минаха 5 дена след инцидента.
- Къде съм? – Пробуди се Спас в болнично легло.
- Господине спокойно. – Каза му сестрата.
Дадоха на Спас болнична храна, сякаш сготвена от продавач на сладолед,
който се опитва да продава продукта си през зимата. Минаха още няколко часа.
- Аз съм вашият лекуващ лекар. – Дойде след малко някакъв мъж при Спас. – Нямате много рани от изгарянията, но открихме нещо по-лошо. Имате увреждане на дробовете, но е в твърде късен стадий. Остават ви няколко дена живот. Обадете се на близките си. Оставям ви насаме да помислите.
Спас обаче сякаш не бе изненадан от това. Имаше два сина, но единият бе изчезнал отдавна. За щастие пазеше номера на другия. Спас званя 3 дена поред, но той не вдигна.
- Не мога да се свържа със сина си, каза той на сестрата един следобед. Може ли да направите нещо по въпроса?
- Разбира се господине, само ми дайте името и ще кажа на секретарката да провери какво може да открие за сина ви.
На другия ден сестрата се върна.
-Господине, опасявам се че сина ви, Ваньо Генев е напуснал страната след като е спечелил голяма сума пари наскоро. Не можем да го открием.
Спас почина скоро след това сам в болничната стая.