Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Заглавие: Грижа за лаптоп
Публикувано на: 09 Авг 2012 10:44

Здравейте,работя с лаптоп от близо 1 година и вече усещам,че трябва да се грижа за него,определено е станал по-бавен,а не знам как,бихте ли могли да ми дадете някакви съвети или да ми препоръчате програми който примерно трият нежелани файлове и т.н. Абе с 2 думи искам да удължа здравето на пц-то си .

Профил

Дидко Бандитко
Аватар
В момента играе: No man's sky
Заглавие: Re: Грижа за лаптоп
Публикувано на: 09 Авг 2012 12:57

Най-добрия начин е сам да си го дъжиш подреден. Тоест, да слагаш програми и файлове, които си напълно сигурен, че ти трябват, да триеш веднага ненужните програми и да си прочистваш program files папката от останали празни папки с по 1-2 файлчета от вече изтрита програма.

Също така можеш да си го дефрагментираш от време на време с вградената програма в Уиндоус. За мен най-доброто средство за основно прочистване на харда обаче си остава пълния формат (да не се бърка с преинсталиране на уин-а). Качваш си ако имаш възможност някъде на друг хард или по друг начин най-важната информация (снимки, документи, музики) и пускаш един цялостен формат и след това си връщаш файлчетата. Голяма играчка си е, но е един от най-ефективните методи. След това просто си теглиш наново само най-важните програми и си готов.

Ако не ти се занимава с това, можеш да си пуснеш един цялостен скан (няколкочасов) на целия комп с някоя антивирусна и да видиш дали ще извади някакви вируси, троянци и т.н. Също така, можеш да си изтеглиш някоя програма за почистване на регистрите и да ги пооправиш (никога не съм ползвал такава и не мога да ти помогна с точна програма).

Друг много важен момент, особено сега лятото е, да водиш лаптопа си профилактично на сервиз на всяка година-година и половина. За около 40-50 лв. ще ти почистят вентилаторите (при лаптопите е много по-трудно, отколкото при настолните пц-та) и ще ти сменят термо пастата на процесора и графичния ускорител. Много често лаптопа бави не заради софтуерни проблеми, а от чисто прегряване (можеш да си дръпнеш програмата Everest от замунда и от нея да видиш какви температури държи).

[02:11:17] Алминатора: mejdu drugoto sym si mislel
[02:11:19] Алминатора: che imam leka forma
[02:11:22] Алминатора: na auizym ponqkoga :D

Профил

Аватар
В момента играе: Російський військовий корабель? Іди нахуй!
Публикувано на: 11 Авг 2012 11:37

Само не закачай регистрите, особено пък с тия програми, които уж ги оправяли и дефрагментирали :!: Не съществува положително мнение от компетентен човек за тях, та затова недей си ги причинява.

Ако си с Win 7, дискът ти надали е фрагментиран, защото той сам си се грижи за това.

И последно - не можах да разбера какво значи пълен формат на харда, без да се наложи преинсталация на Windows след това. Виждам някаква логика само ако дискът ти е разделен на два партишъна, но тогава отново няма смисъл да форматираш другия, в който са ти файловете, а този с операционната система на него да не го закачаш, защото това няма да промени скоростта на работа.

- Алминатора

"напарфюмиран печен ебач"
- кримсънчето

Профил

Дидко Бандитко
Аватар
В момента играе: No man's sky
Публикувано на: 11 Авг 2012 20:30

Ми много хора си мислят, че просто като сложат свежа инсталация на Windows върху старата и проблема ще се оправи. Аз говоря за формат на харда направо. Разбира се, можеш само едната партитиция да си форматираш, но аз винаги предпочитам изцяло. По-голяма играчка е и отнема повече време, но пък съм абсолютно сигурен, че няма да пропусна нещо (което да е бавело компа).

По принцип и аз не съм фен на тези почистващите програми на регистрите, но му го дадох като възможност. То тея програми не ги "оправят", просто чистят останалите регистри на вече изтрити програми, които само ти затлачват компа.

За дефрагментирането не знаех, че Уин 7 го оправя автоматично.
едит: омг сега отворих тая вградената програмка и въобще не знаех, че си е насрочено всяка седмица автоматично... баси якото :Д

[02:11:17] Алминатора: mejdu drugoto sym si mislel
[02:11:19] Алминатора: che imam leka forma
[02:11:22] Алминатора: na auizym ponqkoga :D

Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com