Phantom написа:
в повечето биоси волтажа на паметта е означен vdimm.
А за паметта - разхлаби таймингите, пробвай Т2 command rate ако толкова искаш да стигнеш повече.
Може и да пробвам. Производителя е сложил default да е T1.
Phantom написа:
Обаче съвета ми е да си направиш една табличка като описваш за всеки отделен опит таймингите, волтажа и мхз-ите.
Полезно ще е. Досега не съм правил. На "Mandelbrot" правя 29 sec. със сегашния клок. В работата ми имам Pentium D 940 3.2Ghz с памети "Corsair XMS2" 2 x 1024MB,6400, DDR2-800 и с такава конфигурация по без клок на същия тест правя ~34 sec. Много странно
Phantom написа:
След всяка успешна промяна първо пускаш един еверест да направи read и write бенчове.
Аз ги правя на "Sandra" и за сега най-високият ми резултат е 6100 Bandwidth. Мисля, че не е толкова зле. Все пак default-ния е 4200.
Phantom написа:
Тогава пускаш мемтест да си побичи малко за да видиш дали всичко е наред.
Пускам го, пускам. Но забелязвам, че докато се врътка и се опитам да вляза в някоя интернет страница, компота се рестартира. Явно не трябва да се човърка нищо докато стресира паметта.
Phantom написа:
Само внимавай с волтажа - не го вдигай много над default-ния. При ДДР400, където 2.6В беше общо взето стандартно до 2.9В се считаше, че паметта не е застрашена. За ДДР2 не знам обаче как стоят нещата. Пък ако си ги знаеш нещата, дето съм ги написал, все някой друг ще ги научи
Ами DDR2 е по-нова технология за производство и в следствие на това са достигнати по нисък работен волтаж. На моята DDR2 памет (Kingston-а) default-а е 1.8v. Сега съм го сложил на 1.9v. Явно за да проверя дали не съм му направил overvoltage ще трябва да пускам memtest-а за по-продължително време, а аз съм мързел и ме мързи да чакам за над 100%-овата бариера.
Също така разбрах, че CAS латенциите за Pentium системите не е от толкова голямо значение и при намаляване не дава осезаем приръс в производителността. Но RAS to CAS латенцията е от много голямо значение за бързината и тя е тази, която може да повиши значително бързината. Само не знам кое е по-добре за паметта - стегнати тайминги и ниски честоти или отпуснати тайминги и високи? В момента клокът съм го направил в асинхронно съотношение м-ду RAM-а и проФесора, точно поради причината, която дадох - паметта не е от най-добрите. Та се питам има ли файда от по-голям клок на CPU в асинхронен режим или е по-добре синхронен, но няма да мога да пусна проФесора на 3.9 заради ограничаващата ме памет?