Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Аватар
В момента играе: Friendzone Escape 2: Fuck This Shit
Заглавие: Как се овърклоква памет?
Публикувано на: 13 Ное 2007 18:03

Някой може ли да ми обясни как мога да си овърклокна РАМ-а? Искам да изтискам докрай възможностите на 2-та ми GB, ама не знам точно как, така че плс хелп :)

a.k.a Хикс

Профил Skype WWW

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 13 Ное 2007 18:57

Не е много препоръчително.
1во, паметта няма добро охлаждане, нито сензор за прегряване и може да изгори без предупреждение.
2ро, при овърклок започва да прави ЕЕС грешки и да забива компютъра на случайни интервали.

Пусни я там на DDR2, в книжката на дъното пише как, пробвай да надуеш скоростта и да вдигнеш малко напрежението, но внимателно, защото лесно се омазва. На моя комп всеки опит за овърклок водеше до забиване през 5 мин.

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 13 Ное 2007 20:48

Wile E. C. написа:
На моя комп всеки опит за овърклок водеше до забиване през 5 мин.

Щот си некадърник.

Хикс ,нищо няма да и стане на паметта ако не и вдигнаш прекалено много напрежението.

Как става самото овърклокване; От биоса си вдигаш малко по малко FSB честотата. Примерно през 5 мхз. Като вдигнеш - пускаш уина и тестваш с нещо тежко(PC/3D Mark ,някоя нова по-тежка игра) дали е стабилна машината. Ако е стабилно(не забива и не вади сини екрани) вдигаш с още 5 и така докато стане нестабилна машината. Тогава връщаш на последната стабилна честота. Имай предвид че така вдигаш и честотата на процесора ,демек хвърляй по едно око на температурата Друго нещо което можеш да направиш е да стегнеш таймингите на паметта - колкото по-добри тайминги слагаш обаче ,толкова по-ниска максимална честота ще достигнеш. Демек стегнати тайминги и по-ниска честота или разхлабени и висока честота. С таймингите(грубо казано това са циклите които рама извършва за да изпълни дадена операция - демек колкото по-малко - толкова по-бързо) работиш като сваляш тяхната стойност с по 1. В биоса ще ги намериш с означения като тези например CL-RCD-RP-RAS. Най-много производителност ще качиш от намалянето на CL или както е означен при теб тайминга с най-малка стойност.

Ако вдигаш и напреженията на паметта/процесора ще постигнеш съответно и по-високи резултати. Тук обаче изниква фактора захранване. Ако не е хубава марка може да не издържи - съответно ще изгърми и може да замине я дъно ,я видеокарта. Също така температурата на процесора/рама се качва осезаемо и ако нямаш добро охлаждане или въздушен поток в кутията(за да се охлажда и рама) може до доведе до изгърмяване на нещо(в случая рама ,всеки съвременен процесор си има защити от прегряване). Това е общо взето най-грубо казано. Късмет! (:

Не е необходимо да знаеш всичко , стига да знаеш къде да го намериш-Google

My Deviantart

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 13 Ное 2007 21:19

M174K4 написа:
Wile E. C. написа:

Щот си некадърник.

Хикс ,нищо няма да и стане на паметта ако не и вдигнаш прекалено много напрежението.

Как става самото овърклокване; От биоса си вдигаш малко по малко FSB честотата. Примерно през 5 мхз. Като вдигнеш - пускаш уина и тестваш с нещо тежко(PC/3D Mark ,някоя нова по-тежка игра) дали е стабилна машината. Ако е стабилно(не забива и не вади сини екрани) вдигаш с още 5 и така докато стане нестабилна машината. Тогава връщаш на последната стабилна честота. Имай предвид че така вдигаш и честотата на процесора ,демек хвърляй по едно око на температурата Друго нещо което можеш да направиш е да стегнеш таймингите на паметта - колкото по-добри тайминги слагаш обаче ,толкова по-ниска максимална честота ще достигнеш. Демек стегнати тайминги и по-ниска честота или разхлабени и висока честота. С таймингите(грубо казано това са циклите които рама извършва за да изпълни дадена операция - демек колкото по-малко - толкова по-бързо) работиш като сваляш тяхната стойност с по 1. В биоса ще ги намериш с означения като тези например CL-RCD-RP-RAS. Най-много производителност ще качиш от намалянето на CL или както е означен при теб тайминга с най-малка стойност.

Ако вдигаш и напреженията на паметта/процесора ще постигнеш съответно и по-високи резултати. Тук обаче изниква фактора захранване. Ако не е хубава марка може да не издържи - съответно ще изгърми и може да замине я дъно ,я видеокарта. Също така температурата на процесора/рама се качва осезаемо и ако нямаш добро охлаждане или въздушен поток в кутията(за да се охлажда и рама) може до доведе до изгърмяване на нещо(в случая рама ,всеки съвременен процесор си има защити от прегряване). Това е общо взето най-грубо казано. Късмет! (:

Мерси за изчерпателния отговор :) Тези дни ще пробвам, и ще докладвам какво е станало :wink:

a.k.a Хикс

Профил Skype WWW

Аватар
В момента играе: DOOM,QUAKE II,RAGE,GOTHIC 3,Redneck Rampage,Outlaws,Diablo II,Blade of Darkness,excalibur-wow.com
Заглавие:
Публикувано на: 14 Ное 2007 17:08

OMG. Заблудени души. Оверклока е най тъпото нещо което може да ти хрумне!!! А па за памет да не говорим, ти млади момко да си благодарен на тоя горе ако си ти работи нормално, щото аз за 130 лева за 1 гб памет дадох за "марковата" Кингстън и дефектна и на 1 месец не я сменяват ами уж я ремонтират.
За оверклока конкретно. НЯМА НЯМА път когато да съм клоквал нещо и да е нямало проблеми. От целерон на 400 мхц и к6-2 300 насам сам клоквал така че знам поне малко. Предишната ми карта Ати уж си работеше нормално... работи 6 месеца и почна да създава такива проблеми за които всеки се моли никога да няма. Накрая я свалих и направих на трески щото за нищо неставаше вече само и единствено заради оверклок. Преди месец, макар че знам и сам патил хиилядии пъти, реших заради една игра да клокна малко процесора. Съвсем малко! Преди съм го клоквал много по яко и уж работеше. Сега като го клокнах се прееба директ 3д, което е неоткриваемо братче, няма как да се сетиш че заради съвсем маничко клок ше се преебе все едно софтуер проблем, пак и карта соунд бластер лифе си я върнах в тоя момент точно когато и клокнах и у чудо игрите не тръгват са кво стана мама му... добре че не форматирах диска. Смених алл дривери 100000 проблеми и като върнах процесора на стандарт честота се оправи всичко!
Нема кво да обяснявам повече. Клоквайте на воля, слушайте малоумниците дето ви го препоръчват. Всеки сам ше разбере кой прав кой крив...
Все пак обичам да казвам "Кажете НЕ на оверклока". Щото за мен това си е болестно състояние.

Профил Skype

Curse of the Sands
Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 14 Ное 2007 17:17

Имаш 2 гигабайта и искаш да овърклокваш, бе Хикс ти съвсем изключи нещо :)

Профил WWW

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 14 Ное 2007 17:21

CABRON написа:
OMG. Заблудени души. Оверклока е най тъпото нещо което може да ти хрумне!!! А па за памет да не говорим, ти млади момко да си благодарен на тоя горе ако си ти работи нормално, щото аз за 130 лева за 1 гб памет дадох за "марковата" Кингстън и дефектна и на 1 месец не я сменяват ами уж я ремонтират.
За оверклока конкретно. НЯМА НЯМА път когато да съм клоквал нещо и да е нямало проблеми. От целерон на 400 мхц и к6-2 300 насам сам клоквал така че знам поне малко. Предишната ми карта Ати уж си работеше нормално... работи 6 месеца и почна да създава такива проблеми за които всеки се моли никога да няма. Накрая я свалих и направих на трески щото за нищо неставаше вече само и единствено заради оверклок. Преди месец, макар че знам и сам патил хиилядии пъти, реших заради една игра да клокна малко процесора. Съвсем малко! Преди съм го клоквал много по яко и уж работеше. Сега като го клокнах се прееба директ 3д, което е неоткриваемо братче, няма как да се сетиш че заради съвсем маничко клок ше се преебе все едно софтуер проблем, пак и карта соунд бластер лифе си я върнах в тоя момент точно когато и клокнах и у чудо игрите не тръгват са кво стана мама му... добре че не форматирах диска. Смених алл дривери 100000 проблеми и като върнах процесора на стандарт честота се оправи всичко!
Нема кво да обяснявам повече. Клоквайте на воля, слушайте малоумниците дето ви го препоръчват. Всеки сам ше разбере кой прав кой крив...
Все пак обичам да казвам "Кажете НЕ на оверклока". Щото за мен това си е болестно състояние.
o.O

Ходи се прегледай...

Профил

Аватар
В момента играе: DOOM,QUAKE II,RAGE,GOTHIC 3,Redneck Rampage,Outlaws,Diablo II,Blade of Darkness,excalibur-wow.com
Заглавие:
Публикувано на: 14 Ное 2007 17:25

M174K4 написа:
Wile E. C. написа:

Щот си некадърник.

Ахахах като го слушам тоя "спец" яко смехх. Мога да му дам заглавие на речта хихи "Упътване как да си преебеш компа" от неизвестен леймър... хаха. С подзаглавие "Рано или късно това ше стане, помни!" хихи аре гл ви

Профил Skype

Аватар
Заглавие: Re: Как се овърклоква памет?
Публикувано на: 15 Ное 2007 20:10

Dwayne Hicks написа:
Някой може ли да ми обясни как мога да си овърклокна РАМ-а? Искам да изтискам докрай възможностите на 2-та ми GB, ама не знам точно как, така че плс хелп :)

пич не прави тъпотии преди да е станало късно и ходи се прегледай

Профил Skype

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 15 Ное 2007 21:03

@Cabron Ти глупав ли си или да? Не, че нищо не разбираш от ПС, а и говориш с голяма сигурност пълни глупости!
В момента съм на 24/7 колкната система от 2 месеца и нямам тези страхотни проблеми за които казваш :lol: А и клока хич не ми е малък! Въпреки, че нищо няма да разбереш ще ти кажа:
E6600 2.4GHz@3.0Ghz
8800GTS 500/1600@675/2200 (само в 3Д, защото е безсмислено да работи на такива честоти в 2Д)
С нетърпение очаквам коментара ти.

Профил ICQ

Аватар
Публикувано на: 15 Ное 2007 21:21

bgcomando написа:
Dwayne Hicks написа:

bgcomando написа:
(знам не разбирам много от компиутри моля не ме псувайте)

ХАХАХААХА NO COMENT :lol: :lol: .А дава акъл дхахахахах.
П.П Брех кви затапки ръсиш ейййй :lol: :lol: Човека бисер :)

Профил

Аватар
Публикувано на: 15 Ное 2007 21:25

DJ Cat написа:
bgcomando написа:
Dwayne Hicks написа:

bgcomando написа:
(знам не разбирам много от компиутри моля не ме псувайте)

ХАХАХААХА NO COMENT :lol: :lol: .А дава акъл дхахахахах.

давам акъл щот съм правил грешка като тази(помагам когато мога не кат тебе)

Профил Skype

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 15 Ное 2007 21:29

Ами авторе само да ти кажа,че най-добре е да послушаш M174k4 той е доста добър в областта на хардуера :wink: Има разбира се и други като него,той ти се отзова изчерпателно и бързо!

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 15 Ное 2007 23:14

Limp написа:
@Cabron Ти глупав ли си или да? Не, че нищо не разбираш от ПС, а и говориш с голяма сигурност пълни глупости!
В момента съм на 24/7 колкната система от 2 месеца и нямам тези страхотни проблеми за които казваш :lol: А и клока хич не ми е малък! Въпреки, че нищо няма да разбереш ще ти кажа:
E6600 2.4GHz@3.0Ghz
8800GTS 500/1600@675/2200 (само в 3Д, защото е безсмислено да работи на такива честоти в 2Д)
С нетърпение очаквам коментара ти.

Брат през пацата ми е за твойта система. Ако искаш я клоквай 100%, ко ме интересува мене тва.
Кой колко разбира е относително. Ти очевадно си спец (омг ква ирония хиихих смех)
Аз лично никога не бих работил на клокнат комп и никой никога неможе да ме убеди в противното, щото не 1 и 2 пъти съм патил, ами стотици, от които доста с фатален край. А па на тебе щом си ти работи ок, гони работа.
Нека клокват, напротив нека всички тука клокнат, нищо не съм казал. Нека всеки за себе си разбере кое е правилно. И аз съм изчел бая чужди форуми на тая тема и винаги съм правил всичко необходимо за правилен оверклок. Купувал съм все оверклокърски дъна, винаги с допълнително охлаждане, но знам едно, че като се клокне винаги създава някви проблеми, които с времето стават по тежки. Имал съм и не един случай в който да не работи нормално и след връщане на стандартните честоти. Немаше смисъл да пиша този пост, кой кво си е наумил си го прави, беше достатъчно само с едно изречение да кажа. Както казах няколко пъти до сега, всеки ще разбере за себе си...

Профил Skype

Аватар
Публикувано на: 15 Ное 2007 23:50

bgcomando написа:

Ей, пишлеме! Нито си ми на годините да ми говориш така, нито на акъла! Откакто си тука в тоя форум нищо свястно написано от тебе не съм видял, така че айде бягай се скрий под полата на майка си и не се занимавай с мене! :x

@Каброне, клока по принцип не е страшен, а дори полезен (стига естествено да знаеш как да го направиш, без да си скапеш нещо). Имам поне 5 познати, които са с овърклокнати ПЦ-та и хората нямат НИКАКВИ проблеми с тях. Или нещо при твоя клок си сбъркал, или просто компонентите не са били за клокване :wink:

a.k.a Хикс

Профил Skype WWW

Аватар
Публикувано на: 15 Ное 2007 23:54

Dwayne Hicks написа:
bgcomando написа:

Ей, пишлеме! Нито си ми на годините да ми говориш така, нито на акъла! Откакто си тука в тоя форум нищо свястно написано от тебе не съм видял, така че айде бягай се скрий под полата на майка си и не се занимавай с мене! :x

@Каброне, клока по принцип не е страшен, а дори полезен (стига естествено да знаеш как да го направиш, без да си скапеш нещо). Имам поне 5 познати, които са с овърклокнати ПЦ-та и хората нямат НИКАКВИ проблеми с тях. Или нещо при твоя клок си сбъркал, или просто компонентите не са били за клокване :wink:

пич пълво не го пиша за да те обиждам а да кажа че поне при мен стана гаф второ не се меря с теб само ти казвам при мен се преба работата

Профил Skype

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 15 Ное 2007 23:54

Каброне, хем не разбираш хем пак даваш съвети...Замълчи си като си нямаш понятие по дадена тема и се опитай да помогнеш в друга от която разбираш.

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 16 Ное 2007 21:30

Cabron написа:
Ахахах като го слушам тоя "спец" яко смехх. Мога да му дам заглавие на речта хихи "Упътване как да си преебеш компа" от неизвестен леймър... хаха. С подзаглавие "Рано или късно това ше стане, помни!" хихи аре гл ви

Абе девойко .. замълчи. Видяхме те колко разбираш. Това че не си успял да овърклокнеш като хората и един от "многото" пъти не ти дава абсолютно никакво право да се изказваш по този начин. Аз като не мога да карам болид ,това означава ли че и пилотите са некадърни? Я виж колко хора са си клоквали компютрите и не се оплакват. Иронията няма да я коментирам. Мизерен си.

Не е необходимо да знаеш всичко , стига да знаеш къде да го намериш-Google

My Deviantart

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 17 Ное 2007 15:25

Оувърклока според мен не е само красата, спорт или хоби. Понякога се налага. Примерно аз след като си бях оувърклокнал стария процесор, съответно и рама на НФС играех с 35 фпс на определени настройки. По едно време гледам че играта върви с 25 и повече не иска на същите настройки. Кога гледам - boot failure guard-a на дъното решил да ресетне и паметта и процесора на дефулт настройките. И всичко това при игра, където видеото би трябвало да окаже по-голямо влияние. Всички ще се съгласите, че на 25 не се играе приятно за разлика от 35 фрейма :)

Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com