Да споделя накратко, че този филм с лекота влиза в Топ 5 на най-тъпите филми, които съм гледал. Абсолютна простотия, в която не е вложен грам интелект и креативност. Плашещо е как човек като Дарън Аронофски е способен да напише подобен безплоден сценарий. Тавтологията присъства в почти всяко изречение от това творение, а думите "извинявам се" се повтарят само около 1000 пъти.
Сега за тези, които ще ми кажат, че не съм разбрал идеята зад филма. Моля ви се - тя е очеизбождаща на пръв поглед(липсващото ребро, двамата братя и тн.). Трябва да си пълен глупак за да не схванеш уж сложната идея. Просто филмът не става. А и честно казано режисьорът-сценаристо-продуцент(
) сам не знае към каква аудитория всъщност се цели с това недоразумение. Едва ли към силно вярващите, защото повечето от тях съвсем логично са с леко назадничаво аборигенско мислене. Именно такива хора(най-вече такива) не са схванали какво е искал да каже авторът. Ако се е целил пък в атеистите си заслужава всички подигравки, понеже няма как на човек, който не одобрява конкретна история, да му се хареса екранизираната и версия.
А за тези, които твърдят, че това било арт филм... сериозно? Предъвкан сюжет, безпредметно насилие, подкрепено със слаб сценарий? Това арт ли е? Всъщност какво е арт? Всеки път, когато някоя чакана продукция се сгромоляса се появяват хора, които зорлем се опитват да изкарат психарията и тъпотията като арт. Според много хора(предимно абсолютни имбецили) филми като Майка, Сръбски филм, Лигата на справедливостта, 50 нюанса сиво, комедиите на Сет Роугън и документалките на Годфри Реджио са чиста форма изкуство. Истината е, че са просто протяжни неадекватщини, които нормално развиващ се човек не би харесал, още повече пък да ги определи за невиждано досега изкуство.
3,5/10.