High_voltage написа:
AcTivE написа:
Аз пък точно от Red Cliff бях ужасно разочарован като фен, закърмен с Dynasty Warriors. Персонажите са изкривени до неузнаваемост и филмът е принизен до прост екшън.
Не съм запознат с Dynasty Warriors и нямам голям опит с китайското кино, но това да наречеш Red Cliff "прост екшън" ми се струва адски невярно. Да, филмът определено е изпълнен с екшън, но залага и на много дълбочина и епизъм, с доста моменти, които те омагьосват и те карат да зяпваш възторжено.
И къде точно видя да са му дали ниска оценка? Прегледах набързо няколко сайта, и навсякъде филмът е оценен високо.
Сега гледах трейлърът на "A Battle of Wits", който ти си препоръчал. Специално от това, което показват, точно
това изглежда като филм, който залага единствено на екшъна.
Странно ми стана, че съдиш филм по трейлъра му, затова ще оставя това без коментар
Нормално е когато не си гледал много азиатски филми да си впечатлен от драматизма. Все пак е нужно да те предупредя, че драматизъм има във почти всеки китайски филм на историческа тематика (общо взето ако американският драматизъм е прочувствен хепи енд, то китайския драматизъм се отличава по това, че обикновено накрая всички умират
). Просто гледай
Three Kingdoms: Resurrection of the Dragon и открий трите разлики (и двата са на една и съща тематика). Ниската оценка я гледах в хонг-конгските ревюта навремето, тъй като американската критика не я считам за компетентна, сега не ми се рови. Филмът беше номиниран за много награди, но спечели едва няколко. Но все пак въпрос на личен вкус, на мен не ми се понрави как е изкривена призмата на "добри" и "лоши", а много герои са или пренебрегнати или коренно изменени от оригинала. Визирам най-вече Цао Цао и Гуан Ю, първия представен като слаб стратег, заобиколен от посредствници (нищо, че накрая царството му превзема останалите две), а за втория почти нищо не видяхме (нищо, че е втория най-легендарен генерал в романса). Мога да дам много примери, но филмът го гледах преди доста време и не помня всичко. Миналата година излезе филмът за Гуан Ю. За последния миналата година излезе доста добър филм -
The Lost Bladesman, който се концентрира върху неговия персонаж като човек от народа, а не като епична легенда.