denik написа:
Скрийншотни поста сложи си го на видно място и чакам след 5-10 години да ми кажеш, че съм бил прав.
Мисля, че е пределно ясно, нямам предвид, че "Киното" ще изчезне безвъзвратно така сякаш не го е имало никога... Както все още не са изчезнали и вестниците в хартиен формат примерно.
Това което имам предвид е че 70%+ от филмовото съдържание ще се прави от и за стрийминг и, че 70%+ от филмовите приходи ще идват от стрийминг.
Дори в момента числата са 3x в полза на дигиталното домашно кино:
Home Theater - ~ 70$ bln
Global Box office - ~ 21$ bln
Но хайде нека да изчакаме да отмине прословутото възстановяване на пазара, за да се убедиш, че тенденцията ще е същата и след макс 5-10 години.
Ако средностатистически човек е ходил 10-тина пъти на кино в годината, то ще започне да ходи по 1-2 пъти и то само за филми от ранга на Аватар.
Наистина ли вярваш, че ще се върне времето в което ще чакаме година за Blue-Ray или стрийминг рилийз след кино премиера?
Ковид ерата просто форсира допълнително процеса, а историята има десетки примери с които показва, че хората могат да направят компромиси в замянана удобство.
Да не говорим, че расте цяло едно поколение закърмено с Youtube и Tik-Tok чието внимание трудно се задържа и буквално с едно преместване на палеца вече искат да гледат нещо друго.
В киното трябва да се съобразяваш с:
1. Час на прожекция. Гледаш когато киното реши, че може да гледаш.
2. Свободни места за въпросната прожекция.
3. Хубави удобни места ( първите редове знаем че не са за предпочитане и т.н.)
След втория час не знам за вас, но аз винаги се схващам на тия скапани седалки.
4. Съобразяваш с още стотина човека които вероятно ще ти мляскат пуканки на главата и ще подмятат на висок глас, в най-неподходящия момент, разваляйки ти удоволствието от филма.
5. Кенеф тайм...Последно няма да забравя как на филма Батман броих около 15 пъти отваряне на вратата от тинейджърчета чието непрестанно наливане с кока кола, логично водеше до постоянно пикаене...
В крайна сметка осъзнах как парите за кино реално бих ги дал, но да си гледам филма с 4-5-ма близки на дивана в хола,
и то тогава когато аз реша, без да се съобразявам с нищо и никой...
Технологийте напредват постоянно в ерата на високоскоростният интернет сме, на прага на 8k съдържанието, сравнително евтини 55 - 65 инчови телевизори, и мощни многоканални аудиосистеми...
Малко кина в България не могат да докарат близка картина до безкрайният контраст, и бруталният HDR от на средностатистически OLED телевизор към днешна дата... Не ви стигат 65 инча? ОК добавете в картинката и домашните лазерни проектори чиято цена пада постоянно. В звуково отношение също не е толкова огромна разликата вече, и в една малка стая баса, ефектите, съраунда, карат стените да потреперват почти като в голямо кино.
Serious Sam написа:
Според мен борбата за ексклузивност при стрийминг платформите ги подкопава бавно, но сигурно, в полза на добрият стар Торент.
И да и не... До няква степен това потстрекава пиратството, но дори в БГ, въпреки че няма особен контрол, всеки трети вече има поне една стрийминг услуга вкъщи... HBO MAX, Disney+, Netflix, Apple TV etc. въпреки, че съдържанието е на два клика в торент тракерите.
В момента борбата е голяма, стриийминг платформите се роят с всеки изминал ден като всеки иска да вземе част от пая. Това което очаквам обаче е, че пазара ще се пренасити и ще започне да се консолидира, в крайна сметка ще останат може би макс 4-5 платформи ... Това дори започна да се случва вече, онзи ден примерно HBO MAX се обедини с Discovery+...