Та нека споделя пълните си впечатления от играта (нищо че това е секцията за филми). Като цяло останах очарован. Играта си е истински шедьовър. Единствената критика е откъм техническо изпълнение - че пората за РС е много неоптимизиран. Но в творческо отношение е една от най-яките игри които съм цъкал. От една страна не представя нищо ново или оригинално, от друга обаче всички тези елементи които сме свикнали да виждаме в други игри са изпипани много по-добре.
Изиграх я на Hard Difficulty, което препоръчвам, защото тогава всеки един патрон е от значение, което допринася за истинското сървайвъл усещане. В това отношение, както и като цялостни игрови механики напомня много на Resident Evil игрите. Историята и света в който се развива обаче е несравнимо по-дълбок и интригуващ.
Много неща, които се срещат и в други игри - като бележки и диктофони например, тук са докарани до истинска висота, като откривайки ги разкривате цели сюжетни линии на разни случайни хора, което допринася за дълбочината на света в който се развива действието. В Tomb Raider игрите например също използват този приом, но там той е много тъпо реализиран, бележките са скучни и никога не ги чета/слушам ако са повече от няколко реда. В Horizon Zero Dawn е малко по-добре в това отношение, но не може да се сравни с The Last of Us.
Радва ме че сюжета е линеен и са се въздържали от това да го направят "Отворен свят". Това позволява да се фокусираме в сюжета и да го изживеем "на един дъх" без да се разсейваме в безкрайни странични куестове ( за разлика от Tomb Raider и Horizon Zero Dawn например). Недостатък на това е по-краткото игрално време за да минете играта.
Като лек недостатък отбелязвам, че създателите все пак не са се въздържали да сложат твърде много излишни оръжия. Разваля иначе перфектния реализъм. Така до края на играта не успявате да ъпгрейтнете нито едно от тях на 100%, а някой се дублират, като например пушката снайпер и пистолета снайпер, както и пушката помпа и пистолета помпа. Няма смисъл и от двете.
В играта липсват всичките Woke шитни, които са ни познати от сериала, като изключим това че Ели е лесбийка, което се разкрива в допълнителната игра Left Behind. Но ще им го простим защото Left Behind сюжетната линия всъщност е черешката на тортата и мен лично най-много ми хареса изиграх го на един път.
Характера и визията на Ели в играта са супер. Джоел си е 1 към 1 с филма, даже интерпретацията на Педро Паскал като че ли е с една идея по-добре.
Като цяло единственото място в което сериала сякаш превъзхожда играта беше в самия финал на основната история. Момента в който Джоел се саморазправи със "светулките" в болницата създаде драматичното усещане за безпощадна ярост на баща който иска да спаси детето си. В играта това се размива, защото във финалното ниво има твърде много противници, а вие все още сте слаб и оръжията ви не са нищо особено. Така че трябва да се промъквате и криете като мишка и всичко това отнема твърде много време, а накрая просто бягате. Може би ако я изиграя 3-4 пъти ще мога да я мина като Педро Паскал не знам ще видим.
Като цяло това. Силно препоръчвам, ако някой още не я е изиграл. Трябва си хардуер обаче. Или плейстейшън.