И аз съм на мнение, че един филм не може да бъде 10/10, но тази година определено имам няколко претенденти, които се доближават до това.
Whiplash 9.5/10
Birdman 9/10
The Grand Budapest Hotel 8.5/108/10Nightcrawler - наистина великолепен, но малко не му достига, за да ми влезе в топ 3
Edge Of Tomorrow - останах приятно изненадан, една от най-оригиналните научни фантастики в последно време
The Lego Movie - филм с доста смисъл; радвам се, че го излъчваха със субтитри
7.5/10Snowpiercer - много силен 1984-тип филм
The Babadook - първият нов хубав филм на ужасите от хиляда години
The Imitation Game - хубав, красив филм, но драматичните моменти ми дойдоха малко в повече
Gone Girl - тук края ми развали кефа, иначе стабилен филм
Dawn Of The Planet Of The Apes - доста ми хареса; фен съм на поредицата
Predestination - изключително оригинална концепция, обожавам wtf mindfuck филми
Interstellar - безумно красиви космически кадри.. абе космическата част от филма беше 10/10; глупавият лигав сълзлив сценарий и потресаващо глупавият край с библиотеката развалиха най-очакваният от мен филм през 2014.
Need For Speed - противно на общото мнение, останах приятно изненадан; състезанията бяха доста добри (пък и това, че го гледах на 4D помогна)
7/10Guardians Of The Galaxy - не съм фен на комиксовите филми, но този ми хареса и беше забавен
22 Jump Street - забавен, ставаше; първият обаче ми хареса повече
Teenage Mutant Teenage Turtles - за разлика от общото мнение, много му се накефих; доста фън
Chef - много симпатична готварска фемили комедийка
The Zero Theorem - тук съм със смесени чувства - Тери Гилиъм ми е от любимите режисьори, идеята на филма беше доста-доста добра, но в крайна сметка всичко беше прекалено объркващо дори и за представите на Гилиъм
6.5/10The Interview - имам добро мнение за Франко/Роген комедиите, въпреки че не са шедьоври; този беше ок
Neighbours - като горното - беше ок
300: Rise Of An Empire - готини ефекти, готини битки, но бях напушен; щях да му дам по-малко ако бях адекватен
Dumb And Dumber To - що-годе ставаше
Rio 2 - фън, сладък
6/10Horrible Bosses 2 - първият беше по-забавен
5/10Exodus: Gods And Kings - не съм очаквал много от библейски филм и не получих много
A Million Ways to Die in the West - защо ли въобше бях решил да гледам филм с тоя пеерас?
4/10
Godzilla - глупав трейлър; събитията във филма щяха да се развият и без наличието на актьори
Deliver Us From Evil - накараха ме да го гледам; бях забравил защо не съм гледал хоръри скоро
Transformers 4: Age Of Extintion - заспах, докато го гледах
2/10
Redirected - oh, god, why...
Lucy - как може нещо от Люк Бесон, с участието на Скарлет и Морган Фриймън да е такава пръдня?
Transcendence - а това можеше да е потресаващо яка киберпънк история с Джони Деп
Whiplash и Birdman тепърва ще ги дават по кината (но ги има в нета със стабилно поносимо качество)
Predestination, Chef, The Zero Theorem, The Interview, Snowpiercer и The Babadook не са ги давали по кината, но ги има в нета.
Най-скандалния момент е, че тази година се излъчваха пак една камара МАЛОУМНИ хоръри, а най-големият диамант - The Babadook - никой не се хвана да го дистрибутира в БГ. Надявам се да го дават на София филм феста.
едит: The Imitation Game излезе 2015, но вече съм го вписал, заеби