Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Аватар
В момента играе: Mozilla Firefox
Заглавие:
Публикувано на: 13 Окт 2009 04:52

Добро утро на всички :D

Demon__Hunter написа:
Добре ,от твоята гледна точка Силата е само една и няма тъмна или светла страна и казваш ,че във филмите няма достатъчно доказателства за нейното "разделение".Но моята гледна точка е ,че е абсурдно да се оспорва нещо което е станало ,като символ на цялата сага.В смисъл такъв ,Лукас измисля историята с ясната нагласа да има "зла" и "добра" сила.Надали ,някога той си е мислил ,че някой ще оспори нещо родено от собственото му въобрaжение.

Лукас е лицензирал всичко, което аз казвам. Персонажи като Крея, които оспорват вярванията на джедаите, също са позволени от него.

С поста, който цитира, имах предвид, че нито едно действие на героите във филма, не изглежда провокирано от Тъмната страна. Много хора, например, казват, че Анакин е извършил "злодеянията" си под влиянието на Мрака. Действията на Анакин всъщност са напълно рационални и логични - всяко разумно човешко същество (без достъп до Силата) би направило същото. Не виждам къде действията му са диктувани от така наречената "тъмна страна". Въобще... можеш ли да ми покажеш нещо във филма, което да не може да се обясни

Всъщност, ако трябва да сме честни, всички in-universe тиради срещу Тъмнината идват от устата на джедаи. Поради тази причина изпитвам силни съмнения в истинността им, тъй като джедаите рядко са обективни за каквото и да е свързано със ситите. Можеш ли да ми кажеш какво прави гледната точка на Йода по-вярна от тази на Сидиъс?

Във филмите, виждаме как Йода надъхва и фанатизира младо момче, карайки го да убие баща си и да изостави приятелите си да умрат. Проповедите на Йода са силно базирани на страх ("ако веднъж поемеш по пътя на Мрака, ще се превърнеш в чудовище!") и омраза ("главната ти цел е да унищожиш ситите - приятелите ти не са важни"). Слава Богу, Люк се оказва достатъчно интелигентен, за да тегли майната на Йода и да направи правилната постъпка.

Сега, не че съм във възторг от Люк, но, честно казано, той беше единственият истински джедай в старата трилогия. Трудно да се каже кой точно следва Тъмната страна. Вейдър, който, по презумпция, трябваше да е зъл, се държеше мило с Люк, защити го пред Императора (идеята на Сидиъс беше да убие Люк - Вейдър го разубеди) и не заплашваше никого с Тъмната страна и Божието възмездие, за разлика от изпълнения с омраза Йода. По едно време взех да се чудя кой от двамата точно е ситският лорд.

Ениуей... пак се отнесох.

Думата ми беше, че нито едно от действията на персонажите във филмите не изглежда продиктувано от Тъмната страна. Единственото, което чуваме за Тъмнината, са лични гледни точки на някои от героите, които са точно това - гледни точки. В цялата сага не виждам нито едно неоспоримо доказателство за съществуването на такова нещо като "Тъмна страна". Ако намериш, моля те уведоми ме.

Demon__Hunter написа:
Разбирам ,че отдавна вселената ,която е измислил не е само негова,но все пак той е положил основите и една от тези основи е именно "the dark" и "the light side of the Force"- това е разковничето ,което разделя "добрите" от "злите".А това е особено важно за филмите (визирам само оригиналната трилогия), защото самите филми са създадена , да бъдат "модерна приказка" (приказка в космоса) ,а героите в приказките са или добри или лоши , като обикновено това е изнесено до крайност.

Това би било валидно преди 30 години. Сагата е еволюирала МНОГО за три десетилетия. Не можем да мерим джедаите и ситите със същия аршин с който сме ги мерили през 1977-а.

Филмите също са доста различни. В старата трилогия конфликтът е едностранчив - добрите срещу лошите. Новата трилогия обаче, е доста по-комплицирана. Явно и Лукас е усетил, че не може да продължи по стария начин, ако иска да запази аудиторията и да спечели пари.

Demon__Hunter написа:
Същото е и в сагата - Люк и компания са добри ,красиви ,смели, готови са да се пожертват за приятелите си и тн.(все качества ,коита са дефицит в модерното ни общество,за съжаление) ,докато Империята(забележи ,че в пълзящите надписи на първият филм е наречена "evil Galactic Empire") и останалите около нея са мрачни ,зли ,гнусни(Джаба),безмилостни, жестоки, лукави, унищожават планети и тн.

/Offtopic: Джаба всъщност е ловуван от Империята - има награда от 5 милиона кредита за главата му. В никакъв случай не може да се каже, че той е в добри отношения с нея.

Смешно е да се твърди, че Империята е зла само заради един надпис. Във филмите така и не виждаме какво точно я прави зла - ние не виждаме нито организацията й, нито политическата й система, нито методите й, нито какво мислят собствените й граждани за нея. Всъщност, ние не виждаме абсолютно нищо - сюжетът се върти около персонажите, не около организациите им.

Причината, разбира се, е ясна - филмът е трябвало да се смести в интервал от 2 ч. 20 мин. Ако Лукас се беше впуснал в задълбочени политически анализи, A New Hope спокойно можеше да отпери четири часа. Така че единственото решение е било режисьорът да ни даде един бекграунд, колкото да не е без хич (жълтите надписи) и да ни хвърли направо в екшъна. Това обаче все пак не обяснява защо Империята е "зла".

Demon__Hunter написа:
Но, за да , разбереш логиката ми трябва да оставиш на страна Разширената вселена и философията за истинският свят.Трябва да вникнеш в оригиналната трилогия ,само по себе си ,такава каквато се е опитал да я представи Джордж Лукас.А, той със сигурност не е искал "призказката" му да се окипази със съмнения във "злата" сила използвана от черните лордове ,или във "добрата" помагаща на чистосърдечните джедаи.

Както вече казах, всичко в Разширената вселена, вкл. персонажи като Крея (които направо плюят на философията на филмите), е оторизирано от Лукас.

Единствената причина, поради която сагата все още съществува, е именно промяната на клишираните идеи на Лукас. Колкото и да е забавно да гледаш как добрите побеждават лошите, това в един момент писва и хората започват да искат комплексен сюжет, интересни герои и неочаквани обрати. Гледаш добрите срещу лошите един, два три пъти... и на четвъртия път се питаш "Абе нещо ново няма ли да вкарат?"

Ако сагата беше продължила с клишираните си идеи и едноизмерни комиксови персонажи, досега тя щеше да се валя на бунището на историята. Хората искат комплексни, триизмерни персонажи, със собствени чувства, виждания и гледни точки. Нестандартен, интересен сюжет с нови идеи и неочаквани обрати. Сюжетите включващи Рицаря на бял кон и Големия Лош Вълк вече не са конкурентноспособни - те предизвикват само иронични усмивки у феновете. Вероятно, защото болшинството фенове сме на повече от 5 години.

Спомням си една анкета във форумите на TOR, за това дали харесваме повече идеите на Лукас или тези на Разширената вселена. Над 90% от гласувалите посочиха Expanded Universe като по-добра. Феновете свикнаха с комплексните идеи и персонажи - вече и с бой не можеш да ги накараш да се върнат към "визията" на Лукас.

Demon__Hunter написа:
Двете страни на Силата са олицетворение на самото Добро и Зло.А без Доброто и Злото се губи от епиката ,както и от приказността.

Губи се само евтината епика. Аз бих казал, че новите истории са много по-епични от тези на Лукас.

Да, героите в Разширената вселена рядко спасяват Галактиката, рядко избиват "лошите" наред и рядко взривяват космически станции с размерите на планета. Тези екшън-сюжети дават път на по-фината и изтънчена епика.

Да вземем за пример Джейсън Соло. Той е епичен герой, но не от типа на Люк или Лея. Неговият смъртен враг е... самият той.

Джейсън се бори със своите вътрешни демони. Своите страхове и съмнения. През живота си той минава през много разочарования, загубва брат си и мнозина от приятелите си във войната. Въпреки това, той не се пречупва, а продължава да дерзае. Вместо болката и неуспехите да го сломят, той става все по-упорит и се извисява като колос, когото всички искат да следват. В края на краищата той побеждава страховете си и присъединява противниците към себе си. Точно така - не ги унищожава, а сключва мир с тях и дори им помага да се възстановят от войната.

Масовият фен няма да хареса подобен персонаж. Джейсън не обича да се бие и мисли прекалено много. В неговите книги няма екшън или грандиозни галактически събития - всъщност повечето му книги съдържат предимно вътрешен монолог. Целта на Джейсън е духовно просветление, а не избиване на "лошите". Той не воюва срещу "злото" (като "истинските джедаи"), а се мъчи да обедини хората и лекува раните им. Повечето фенове с по-лек умствен багаж го приемат като най-скучния и глупав персонаж форевър.

Аз бих казал, че мислите, действията и постъпките на Джейсън са много по-епични от тези на който и да е друг персонаж. За да направиш това, което прави той, са необходими колосална мъдрости желязна воля. Да отсечеш главата на сит е лесно. Да се бориш срещу самия себе си и собствените си недостатъци е много по-трудно.

Така че не можеш да кажеш, че в Разширената вселена липсва епика. Да, липсва евтин героизъм от рода на "Рицаря убива злодея, спасява света и целува принцесата". Епиката в книгите е доста по-фина, като за интелигентни хора. По мое мнение така е много по-добре.

Алкохола - враг на пола, с плодов сок - към полов скок!

Профил Skype WWW

Аватар
Заглавие: Re: Re:
Публикувано на: 13 Окт 2009 05:00

Rico написа:
Няма да се впускам в километрични постове. Мисля, че забравяш че единственото, което се смята за канон са филмите. Всичко друго се нарича Expanded Universe.

Не се излагай, моля ти се. Разширената вселена е официален канон. Дарт Бейн (персонаж от книгите) и Анакин Скайуокър (персонаж от филмите) са еднакво канонични.

http://starwars.wikia.com/wiki/Canon

Профил Skype WWW

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 13 Окт 2009 05:09

Unholy Man написа:
Сига с офа, по темата-някой да знае нещо за джедая?Тоя със синия меч?Абе нещо ситите ми изглеждат доста поразкрасени отколкото в Котор.На видеото една бръчка няма младока.

Какви бръчки те гонят бе?

Профил Skype WWW

Заглавие: Re: SW: The Old Republic
Публикувано на: 13 Окт 2009 06:53

Чудно ми е...ако Анакин беше успял да победи Оби Уан , дали императорът е можел да го научи- "Да създаде живот чрез мидихлорините ". Нормално е първо Анакин да се увери в силата на Darth Sidious за да играе на сигурно , а не да рискува така несигурно. :)

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 13 Окт 2009 06:59

Smokekiller написа:
Чудно ми е...ако Анакин беше успял да победи Оби Уан , дали императорът е можел да го научи- "Да създаде живот чрез мидихлорините ". Нормално е първо Анакин да се увери в силата на Darth Sidious за да играе на сигурно , а не да рискува така несигурно. :)

Императорът си признава, че НЕ владее това умение. Той казва на Анакин, че с негова помощ, може да го преоткрие.

Единственият сит, който е можел да манипулира миди-хлорианите е Дарт Плейгис, неговият учител, когото Сидиъс убива без да е научил тайната.

Профил Skype WWW

Публикувано на: 13 Окт 2009 07:38

А нали каза че действията на Анакин са рационални и премислени. Е добре де аз поне съм съгласен с Darth Caedus, че действията на дядо му са били на основата на емоциите. Той използва Силата за лична изгода- в случая да спаси жена си. Докато Caedus използва Силата за благото на галактиката , да въведе мир , по един или друг начин.

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 13 Окт 2009 08:02

Smokekiller написа:
А нали каза че действията на Анакин са рационални и премислени.

Е па такива са.

Ако се присъедини към Сидиъс, има някакъв шанс за преоткриване на тайните на Плейгис. Ако остане с джедаите, смъртта на жена му е стопроцентово сигурна. Залагайки на Палпатин, той направи напълно рационално решение. В най-лошия случай нямаше да загуби нищо. Какво трябваше да направи според теб?

Smokekiller написа:
Той използва Силата за лична изгода - в случая да спаси жена си.

И това е лична изгода?

Профил Skype WWW

Аватар
Заглавие: Re:
Публикувано на: 13 Окт 2009 21:27

Minotaur King написа:
Smokekiller написа:
А нали каза че действията на Анакин са рационални и премислени.

Е па такива са.

Ако се присъедини към Сидиъс, има някакъв шанс за преоткриване на тайните на Плейгис. Ако остане с джедаите, смъртта на жена му е стопроцентово сигурна. Залагайки на Палпатин, той направи напълно рационално решение. В най-лошия случай нямаше да загуби нищо. Какво трябваше да направи според теб?

Smokekiller написа:
Той използва Силата за лична изгода - в случая да спаси жена си.

И това е лична изгода?

Така по случая с Анакин и най-голямата му грешка в живота. Анакин се прецака сам толкова жестоко ,че си заслужава да му се каже "EPIC FAIL".Къде му беше грешката:остави се страхът и паниката да го завладеят ,до толкова ,че си изгуби разсъдъка и не различаваше правилно от грешно и това позволи на Палпатин да си го манипулира както си ще(макар ,че Палпатин го манипулира още от запознанството им).Първо ,не е била 100% сигурна смъртта на Падме.Защо ли?Ами това е видение(не съм сигурен ,че е било от Силата ,по-долу ще поясня защо мисля така) показващо възможното бъдеще .Както казва Йода ,бъдещето е в постоянно движение, следователно виденията не бива да се приемат като буквални и непроменими.Този тип видения показват само вариянт от възможното бъдеще ,което може да стане реалност само при определени действия или бездействия.В смисъл такъв ,усетете иронията ,Анакин се обръща към Тъмната страна за да спаси жена си ,НО именно това му действие ,на практика я убива,или с други думи ,той несъзнателно подпомага сбъдването на видението си.В това е голямата ирония и прецакване.Падме умира ,не защото Вейдър леко я задуши ,а защото не можеше да понесе мисълта ,че човека който е обичала се е превърнал в чудовище.Сигурен съм , ако Анакин беше оставил Уинду да отсече главата на Палпатин и след това да нареже тялото му на 5-6 части (за всеки случай), тя нямаше да умре.Щеше да си роди без усложнения ,а той (Анакин) вече изпълнил пророчеството и станал герой на Републиката и джедайският орден ,щеше да напусне джедаите и с жена си ,щяха да живеят щастливи до края на дните си на Набу или на някоя друга спокойна планета.Само ако не се беше подал на страховете си ,това щеше да е бъдещето му.Като цяло думите на Йода в епизод 1 (Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.) се оказаха пророчески за съдбата на "Избраният".Той се остави страховете да го надвият (първо страхът ,че няма да види майка си отново и най-вече този ,който се оказа съкрушаващ,че ще изгуби и жена си ,както изгуби майка си).След това тези страхове се трансформират в гняв (гняв към пясъчните хора ,убили майка му и гняв към самият него ,че се е оказал твърде слаб ,за да спре смъртта на близките си, гняв към самата Падме ,заради предполагаемото и "предателство" на Мустафар и тн ).И накрая омразата (към тускените ,след това към джедаите , към себе си ) .Всичко това го доведе до неговото СТРАДАНИЕ (и физическото(раните след битката му с Оби-Уан) и душевното(загубата на Падме)) .

Та сега да поясня какво мисля за виденията на Скайуокър.Подозирам ,че те не са "породени" от Силата.Мисля си че зад тях стой не кой да е ,а самият Сидиъс.В смисъл ,цялата война на клонираните беше фарс режисиран от него.В продължение на десетилетия той манипулира хората ,около него ,включително и съвета на джедаите.И джедаите и Републиката , и Сепаратистите си бяха негови пионки.Цялата война беше нагласена (с помоща на Дуку) ,за да може джедаите да паднат жертва на заповед 66.Цялата война беше само заради този момент.Също така ,Сидиъс манипулира Анакин от самото начало ,преструвайки му се на приятел и също именно той е този ,който подкупва пясъчните хора да отвлекат Шми Скайуокър(майката на Анакин).Така че ,подозирам че също така Палпатин е втълпил виденията за смъртта на Падме, за да може да побърка Анакин от страх и по този начин по-лесно да го разврати(и успя).

И като за финал искам да попитам: от какво се получава този характерен бадас жълт цвят на очите на повечето от ситите?В смисъл ,това не е ли доказателсво за съществуването на Тъмната страна?Ако Силата е една ,защо и джедаите нямат такива очи и какви са условията при които стават жълти?Анакин имаше такива очи за кратко след като изкла безмилостно всички сепаратистки лидери, това не доказва ли че все пак Силата реагира на зли действия като това?

Профил

Аватар
Публикувано на: 14 Окт 2009 06:58

Рационално, кура ми янко.

За мен тройката беше убийствен буламач (говоря за филма, не за Expanded Universe). Две думички от Палпатин и Анакин го посече с пълното съзнание, че Дуку нищо не може да направи. 30 минути по късно и няколко битки Анакин отсича (не парира, отсича) ръката на Уинду спирайки го да направи същото което Палпатин го е накарал да направи. 5 минути по късно е готов да заебе всичко и да направи каквото Палпатин каже. След още 5 минути от добрият джедай се превръща в убиец на деца. 10 минути по късно е готов да убие човекът, който го е отгледал, научил на всичко, което може и му е като баща. Надявам се не съм само аз който се чудеше къде му е отишла рационалноста на нашият Избран и дали случайно не е неразкрит психопат. Кой рационален човек би по дяволите действал по този начин? Целият му corruption ми се стори адският булшит.

Да, да жена му и нероденото му дете ще умрат. И пак, кой би действал толкова малоумно заради някакво видение. Да, да така видя и майка му да умира. И пак, ебати нерационалните избори направи Анакинчо.

За това никога не съм бил фен на филмите, колкото на Котор 1,2.

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 14 Окт 2009 08:20

Анакин не се е прецакал никъде. Всъщност, като имаме предвид от колко страни е разкъсван и колко много е преживял, истинско чудо е, че издържа.

Анакин никога не се е оставял на страха да го "води". Дори след като загубва майка си и научава, че ще загуби и Падме, той не се паникьосва и не загубва разсъдъка си. Човек с по-слаба воля би изгубил способността си да мисли и разсъждава логично, но Ани явно е доста силна персона.

И тъй като мразя да презентирам аргументи без доказателства, ето няколко доказателства, върху които да помислите:

Вместо да се поддаде на болката, гнева и страха, Анакин подтиска чувствата си и се опитва да разсъждава рационално. Той прикрива чувствата и безпокойствата си зад маска на весел и щастлив човек, с цел да избегне подозрения - белег на самоконтрол. Той продължава да приема мисии от Джедайския съвет, успявайки да заблуди всички, че всичко е наред. Дори хора като Оби-Уан и Йода биват пратени за зелен хайвер. Това също е знак, че е можел да мисли логично и да се владее - хора, обзети от паника, не могат да поддържат такава маска.

След това, чувайки за ситските умения, Анакин е изправен пред дилема: оправдано ли е да използва забранените изкуства на Тъмните лордове за да спаси Падме? Отново, човек с по-слаба воля просто би си казал "Абе да спася любимата, пък после ще му мислим". Такова безотговорно мислене, разбира се, би му създало безкрайни проблеми по-късно. Анакин отново проявява здрав разум и започва да подрежда приоритетите си. Това го няма във филмите, а само в новелизацията, така че ще го обясня подробно.

Нашият човек се дистанцира от чувствата и емоциите си и започва да разсъждава логично и пресметливо. Той осъзнава, че ако се превърне в сит, всичките му приятели ще го изоставят и дори ще се обърнат срещу него. Той осъзнава, че може да се наложи да убие Оби-Уан и всички свои близки, за да осъществи целта си. И точно тук Ани се проявява като най-рационалният човек в сагата.

Каквото и да предприеме, все някой ще умре. Вместо най-накрая да се пречупи, Анакин започва да подрежда приоритетите си. Той хладнокръвно преценява кой му е по-скъп и стига до заключението, че Падме е по-ценна от Оби-Уан и джедайския орден. Без следа от емоция или паника, Ани решава, че елиминирането на джедаите, които му стоят на пътя, е единственото логично действие. Отново - крайна проява на здрав разум и пресметливост.

След като моралните проблеми са решени, остава въпросът как да се добере до ситския архив в Храма на джедаите. След като разпитва насам-натам, Анакин разбира две неща:

1. Съществува забранен архив със ситски холокрони, амулети, томове, артифакти и пр. Артикулите в него надминават хиляда.

2. Достъпът до архива е разрешен само за членове на Джедайския съвет.

Така се ражда планът да стане член на Съвета, с цел получаване на достъп до забранените познания. Който е чел книгата знае, че Анакин в края на краищата успява.

Няма да ти губя времето с повече Lore, защото това, което казах, е достатъчно. Анакин не е бил роб на страха си. Той хладнокръвно приоритизира и рационализира действията си. И най-важното - той създава планове за бъдещето. Паникьосаните и изплашени хора не мислят за бъдещето и за последствията от действията си - те трескаво се мъчат да избегнат бедите в настоящето, прекалено заслепени от страха си, за да могат да действат разумно. Всичките действия на Анакин са последователни, хладнокръвни, пресметливи и логични. В целия филм няма нито един случай, в който той е направил нещо грешно. Имайки предвид стреса, на който е подложен, това е направо титанично постижение.

Единствената причина, поради която Анакин се проваля е фактът, че целият свят е срещу него. Палпатин, Оби-Уан, Падме - няма човек в живота му, който да не го е предал и да не се е обърнал срещу него. Не можеш да го обвиниш, че е бил в плен на страха и не е действал рационално. Можеш ли да ми покажеш дори една грешка, която той е направил? Поне едно глупаво действие?

Имаш доста погрешно разбиране за виденията. Те се сбъдват в 99% от случаите, по един или друг начин. Те могат да бъдат интерпретирани погрешно, разбира се, но е почти невъзможно да бъдат променени. Анакин със сигурност е знаел това - по това време той е джедай от 15 години. Затова е повярвал на видението - шансът то да се сбъдне е много по-голям от шанса да не се сбъдне.

Ако Анакин беше оставил Мейс да убие Сидиъс... пак нищо нямаше да се промени. Сидиъс само се преструваше на слаб и пак щеше да изхвърли Уинду през прозореца, след което просто да убие Избрания. И пак щеше да се провъзгласи за Император.

Да не говорим за дълготрайните последствия от подобно решение. Във филмите ясно се вижда, че Републиката и Джедайският орден са си изпели песента. Републиката е корумпирана и разядена beyond repair, а Орденът е закостенял и пълен със слаби и глупави джедаи. Единственото, което поддържа солидарността на Републиката е общата заплаха в лицето на Конфедерацията. Изчезне ли веднъж тази заплаха, Републиката ще се обърне срещу себе си и ще продължи да загнива с ускорени темпове. Джедаите, от друга страна, в своята стагнация, са станали толкова слаби и неефективни, че просто няма да могат да я спасят. Положението е неспасяемо. Няма начин нещата да бъдат оправени, тъй като самата система е корумпирана. Единственото решение да да се срине всичко и да се започне отначало.

Действията на Анакин имат по-дълготрайни последствия от това, което виждаме във филмите. Той е един от инструментите, с които се създава по-добра политическа система (Империята) и по-просветен джедайски орден (този на Люк). Естествено, след възцаряването на Новата Република, нещата отново отиват по дяволите, но какво да се прави...

Относно гнева към Падме - Анакин има доста солидни доказателства за изневярата й. И тя действително го предава, именно когато той има най-голяма нужда от нея - спомни си Епизод III.

Относно конспиративните ти теории - не, видението не е пратено от Палпатин. Обръщам ти внимание върху факта, че то се сбъдва в противовес на желанията на Императора, който получава осакатен и отслабен ученик.

Като чуя това с жълтите очи, винаги ме досмешава. Във филмите нямаме нито едно конкретно доказателство, че те се причиняват от "тъмната страна". Сидиъс получава жълти очи и сива кожа след като лицето му е обезформено от светкавиците. Червено-черното лице на Моул е резултат от татуировки. Граф Дуку пък си изглежда напълно нормално. За Вейдър не можем да кажем нищо, тъй като не можем да видим лицето му под маската.

Всъщност повечето сити никога не са демонстрирали жълти очи или каквото и да е било друго. Повечето от тях дори са били доста харизматични. И да, има джедаи с жълти очи. Джухани и Силвар идват наум.

И как точно Силата ще решава кое е "зло" при положение, че всеки акт е "зъл" в известна степен? Как въобще може да "решава" при положение, че не е съзнателно същество, не може да мисли и няма собствена воля? Със същия успех можем да накараме електричеството да решава кой е добър и кой е зъл - и то е енергийно поле, което обгръща всичко.

Профил Skype WWW

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 14 Окт 2009 10:05

Rico написа:
За мен тройката беше убийствен буламач (говоря за филма, не за Expanded Universe). Две думички от Палпатин и Анакин го посече с пълното съзнание, че Дуку нищо не може да направи. 30 минути по късно и няколко битки Анакин отсича (не парира, отсича) ръката на Уинду спирайки го да направи същото което Палпатин го е накарал да направи. 5 минути по късно е готов да заебе всичко и да направи каквото Палпатин каже. След още 5 минути от добрият джедай се превръща в убиец на деца. 10 минути по късно е готов да убие човекът, който го е отгледал, научил на всичко, което може и му е като баща. Надявам се не съм само аз който се чудеше къде му е отишла рационалноста на нашият Избран и дали случайно не е неразкрит психопат. Кой рационален човек би по дяволите действал по този начин? Целият му corruption ми се стори адският булшит.

Рико, това не е аргумент, че Анакин действа нерационално. Това е аргумент, че филмът е тъп.

В горния си пост съм посочил как и защо Анакин действа премислено и логично. Художествените качества на филма нямат нищо общо.

Да, от гледна точка на сюжетната реализация, филмът беше трагедия. Материалът беше толкова много, че е трудно да го събереш в два епизода, камо ли да го натъпчеш в двучасов филм. Именно поради това всичко ставаше много бързо, много неща останаха неизяснени (поне за тези, които не са чели книгите), а за калпаво режисирания романс между Анакин и Падме да не говорим. В рамките на 20 мин. Избраният се превърна от примерен джедай в ситски лорд (по принцип съблазняването му продължава години), след това последва едно меле, в което той използваше висши техники на Тъмната страна (които, по принцип, се придобиват след години обучение), унищожаването на джедаите и възцаряването на Империята се извършиха за половин час... Изобщо, материалът беше прекалено много за един филм - трябваше да направят два (а ако следват всички чупки в сюжета - и три даже). Това, което описваш като "10 мин." всъщност става в продължение на дни, седмици, години и всичко става с причина... Read your lore.

P.S. От друга страна, в боклуците на Лукас, причините за каквото и да е са трудни за забелязване. Направо минавай на книгите.

P.P.S. Вземи оправи заглавието на темата, че като го гледам, гледам и започва да ми бърка в здравето. Каква е тая мазна абревиатура? Дай да покажем уважение към играта и да я наименуваме с пълното й име.

Профил Skype WWW

Аватар
Публикувано на: 14 Окт 2009 10:39

И все пак ,не съм убеден от твоите доводи.Анакин си е виновен ,че се потдал на стаховете си ,става сит и по-този начин помага на видението си да се сбъдне.ТОЧКА.
После ще пиша повече ,че сега нямам време.

Rico, препоръчвам ти да пречетеш новелизвцията на епизод 3 от Матю Стоувър.Книгата, в някои отношения, е по-добра от филма - много неща ще ти се изяснят и ще погледнеш на филма по различен начин.

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 14 Окт 2009 10:49

Demon__Hunter написа:
И все пак ,не съм убеден от твоите доводи.Анакин си е виновен ,че се потдал на стаховете си ,става сит и по-този начин помага на видението си да се сбъдне.

"Не съм убеден" не е аргумент. Подкрепи тезата си с някакви доказателства, като мен.

И какво трябваше да направи според теб? Да си продължи живота сякаш нищо не се е случило и да остави Падме да умре?

Всеки би се изплашил ако узнае, че любимите му хора ще умрат. Това, което отличава силния човек от слабия е готовността да направи всичко, за да предотврати това. И - разбира се - необходимата интелигентност да го направи разумно. Анакин покрива изискванията.

Освен това не бъркай своето познание с това на Анакин. Разсъждавай in-universe. Ти знаеш какво ще стане, защото си гледал филма. Анакин не знае. Той не е гледал филма. Като се има предвид ограничената информация, с която разполага, той прави възможно най-правилното решение. И в никакъв случай не се паникьосва, както ти намекваш. Ти как би постъпил на негово място?

P.S. Виж първия пост на тази страница. Там ти бях отговорил на някакъв по-преден въпрос.

Профил Skype WWW

Аватар
Публикувано на: 14 Окт 2009 10:56

да ви еба в олигофрените, спорите за измислици все едно са реални факти.
кретени.

Профил

Аватар
Публикувано на: 14 Окт 2009 10:58

Sturm написа:
да ви еба в олигофрените, спорите за измислици все едно са реални факти.
кретени.

Щурме, прибра ли се от детската градина, мами? Как беше?

Профил Skype WWW

Публикувано на: 14 Окт 2009 13:56

детската градина е цял ден :D :D :D сигурно е избягъл :D

Профил

Аватар
Публикувано на: 14 Окт 2009 17:24

Чел съм доста неща, които се въртят около епизод 1,2,3. Знам, че лора описва доста повече и определено коръпшъна си е бавен и с години. Говорех по скоро за филма, където е направено супер некадърно. Най малкото очаквах поне Асаж Вентрес да покажат.

Профил

Публикувано на: 14 Окт 2009 18:25

А Minotaur King поне за жълтите зеници бях чел в wookipedia-та че се дължало точно от Тъмната страна.
"It is a sign of the dark side – all your choices, they affect the flesh, rotting it, as the dark side rots you from within."
―Mical

http://starwars.wikia.com/wiki/Dark_side_of_the_Force

Профил

но с големо съ̀рце
Аватар
В момента играе: A dance with rogues
Публикувано на: 14 Окт 2009 18:41

Извадка от линка на горния
Цитат:
Many dark-siders experienced a change in the pigmentation of their eyes, as their normal eye color would transform into a luminous, sulfuric yellow. Often the skin would also lose pigmentation, becoming pale and mottled while veins became increasingly visible. The hair would also lose color, making it appear as though the dark-sider was aging rapidly. The user's voice would also be altered, becoming a few pitches lower and raspier.
The effects generally progressed over time and immersion in the dark side, and would not immediately affect one's appearance. Luke Skywalker suffered none of these effects during his brief bout of intense anger that allowed him to disarm Darth Vader, nor did Kyle Katarn during either of the times that he was (at least partially) driven by the dark side against Jerec and later Desann. In contrast, Teneniel Djo, after calling on the Dark Side to kill a Nightsister in the Battle of Dathomir, instantly acquired a burst blood vessel in her face, something common to the Nightsisters.. Of those that embraced the dark side, different individuals would experience different symptoms: Darth Malak, for example, experienced a change in eye color, but no other effects that could be explained naturally (although he required a vocabulator after his jaw was severed). Only those that devoted almost all of their being to the dark side, such as Darth Sidious, would have their appearance radically altered.
In time, the corruption could go beyond mere cosmetic details and directly impair physical abilities. King Ommin of Onderon was a proficient Sith sorcerer for most of his life, and the dark side held him under its decaying influence until he eventually became incapable of movement and needed support from a cyborg exoskeleton in order to survive. The worst case of this transformation would be Darth Nihilus, who not only was completely consumed by the dark side mentally but also physically. He had become a living entity of the dark side of the Force and uncaring of all life.
The dark side would have a even greater effect on the mind, as the user would become increasingly untrusting and quick to anger. Following Anakin Skywalker's transformation into Darth Vader, he believed his wife was plotting to kill him with Obi-Wan Kenobi. His paranoia and anger lead him to strangle her through the Force. Continued immersion in the dark side could even result in insanity, as in the case of Dark Jedi Boc Aseca, Alema Rar, and Joruus C'baoth.

Профил Skype

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 14 Окт 2009 18:54

Rico написа:
Чел съм доста неща, които се въртят около епизод 1,2,3. Знам, че лора описва доста повече и определено коръпшъна си е бавен и с години. Говорех по скоро за филма, където е направено супер некадърно. Най малкото очаквах поне Асаж Вентрес да покажат.

Това е Лукас все пак. Никой не може да го обвини в притежание на талант.

Строго погледнато, Асадж Вентрес няма какво да прави в Епизод III. По принцип той се концентрираше върху емоционалните изживявания на Анакин, не върху самия сюжет. В новия Clone Wars (който не знам защо мнозина оплюват) Вентрес има доста солидно присъствие.

Също така "corruption" е гледна точка. Аз лично предпочитам термина "ascension".

Цитат:
А Minotaur King поне за жълтите зеници бях чел в wookipedia-та че се дължало точно от Тъмната страна.

"It is a sign of the dark side – all your choices, they affect the flesh, rotting it, as the dark side rots you from within."
―Mical

http://starwars.wikia.com/wiki/Dark_side_of_the_Force

Това не е официален канон, а гледна точка на даден персонаж. Аз мога да ти покажа цитат, който казва точно обратното:

"Flesh does not support easily that great power."
- Възкресеният Дарт Сидиъс, след като тялото му започва да се разпада

Според Сидиъс, разпадането на тялото му се дължи на огромното му могъщество в Силата, което буквално разяжда тялото му, тъй като човешкото тяло не може да поддържа подобна титанична мощ. Той се оприличава на скала, която рухва под собствената си тежест. Неговото мнение има точно толкова покритие, колкото и това на Микал. Гледните точки на персонажите не са официален канон. Да не говорим, че цитатът, който си ми дал, е неканоничен, тъй като Микал го изрича само ако Изгнаницата поеме по пътя на "тъмната страна" - а по канон тя никога не го прави. Ще едитна статията.

Между другото, не те съветвам да се предоверяваш на Уукипедия. Аз съм отдал години от живота си за нея и я виждам като най-брилянтния Star Wars ресурс в света, но в никакъв случай не е перфектна - затова и я редактираме постоянно. Уукито не може да ти замени книгите (или здравия разум).

Профил Skype WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com