Firzen написа:
Финалът щеше да е в пъти по-добър, ако
!
:д
+1
Иначе току що я завърших...
В крайна сметка, след епичната 1ва част и обещаващата 2ра, Mass Effect 3 ме остави с адски странен и силен "meh" вкус...
Най-малкото заради момена в който се усетих че играя заглавие от Bioware ,в което най-изпипаната консистентна и неотменно забавна част е стрелбата и битките....
Историята се беше стандартното "митологично" клише, а за "RPG" системата да не говорим...В играта вече дори няма инвентар да му се невиди...
Начина по който е организирана играта до толкова те предразполага да я възприемаш като 3rd Person Shooter че в един момент дори ти става досадно да мислиш за параметрите на оръжията и караш с каквото имаш(аз за цялата игра съм си сменил оръжията точно 3 пъти, а бронята 2)
За сметка на това имаше моменти, особенно на Тесия и в Базата на Cerberus , когато това колко добре работи бойната система и адреналина от нея ми бяха просто "wow"...
Сега - всичко това щеше да е прекрасно като Mass Effect не беше ШИБАНО РПГ В КОЕТО НИТО ВЕДНЪЖ НЕ СЕ ПОЧУСТВАХ СЯКАШ РЕАЛНО ИГРАЯ РОЛЯ, А ПРОСТО ГЛЕДАМ ОТСТРАНИ ПУСКАЙКИ ПО НЯКОЙ ЗЛОБЕН/МИЛИЧЪК КОМЕНТАР от време на време...
Ако гледаме обективно , единствените ситуации в които избора на играча можеше да има значение бяха свързани със ситуации от предните части - Проблема с кроганите и войната между Куариан и Гет. В всички "нови" ситуации и дилеми избора на Шепард е чисто козметичен.
Понякога даже се усещаше че изборът влияе точно за една реплика, а след това диалогът рязко прескача обратно в оригиналната си полоса.
Явно на Bioware/EA им е писнало да влагат ресурси в реално разклоняващ се сюжет, ако могат просто да ти дадът избора как да се държиш, и това да е достатъчно за повечето играчи....
Другото , което ме подразни беше не толкова идеята за хомо-връзките и тн. а че играта буквално се опитва да ти натрие в носа колко либерана и толерантна е....Нямам нищо против хомосексуалните връзки - нито в истинския живот , нито в игра. Това което обаче ме подразни и беше почти комично е че ВСИЧКО ЖИВО - ЖЕНА,МЪЖ, ИЗВЪНЗЕМНО СЕ НАТИСКА НА ШЕПЪРД. Примери:
-Стар боен другар(Кайдан), който на теория би трябвало да знае че съм имал връзка с Ашли започва да те сваля в болницата и да ти реве на рамото, говорейки за това колко много има да каже но не може(Демек - колко In The Closet хомо е)
-Миранда, която на моя Шепърд му беше хипер неприятна 2рата игра изведнъж започва да ти се обяснява из цитаделата как иска да е с теб, но не може.(ВТФ - Мразех го в червата това НПЦ и бяха в ужасни отношения)
-Пилота на совалката ти оставя съобщение да го видиш в трюма, само за да ти се разреве как е изгубил съпруга си и колко е самотен (ВТФ???!)
-Лиара на 3 пъти и казах "Не - всичко е в миналото! НЕ! НЕ ЩА МА!". До последната мисия нови и нови кътсцени и опити да ми натирят връзка. Даже в един момент тя ти предлага "подарък", който в крайна сметка е еквивалента на секс за нейнара раса...Отново - независимо от отношения, коментари и тн...
-ВСИЧКИ Важни Персонажи минават през капитанската каюта и имат многозначителни диалози със Шепард вътре...
-Гаръс,Кайдан,Лиара, Тали - всеки от тях има поне една кът-сцена на Цитаделата, която можеш да превърнеш в "среща"....
-Тали и тя като Лиара, само че там поне зависи как ще разрешиш куеста и...
Добре пак че Рекс и Легион не тръгнаха да ме свалят че това вече щеше да е....
Просто Байоуеър са отделили толково много време,внимали и услие на романтичните връзки, че в опита си да развият всички възможни ситуации еднакво стават смешни - Едва ли не оставаш с впечатление че Шепард живее в галактика, в която всички са някакви нимфомани, който чакат да им скочиш...
И въпреки че отделните сюжетни нишки може да работят добре, като поставиш играча в ситуация в която буквално на всеки 5 минути някой се опитва да го сваля ефекта се губи изцяло...
В същото време основния сюжет за Риипърите, Цитаделата, Вселената и всичко останало , особенно последната 3ретина - След войната между Куориан и Гет - ми се стори меко казано недоразвита и претупана. Сякаш е трябвало да бъде много по-мащабна и добре развита, а не са имали време(Въпреки че са имали и идеите и бюджета)