Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Аватар
Заглавие: Re:
Публикувано на: 12 Окт 2009 06:33

Minotaur King написа:

Доста по-сложно е, отколкото го описваш. Траун манипулира Дориана да манипулира неймойдианеца, докато неймойдианецът се опитва да ги манипулира и двамата, за да печели време. В същото време Дориана се опитва да манипулира Траун, без да усеща, че е манипулиран от него да манипулира неймойдианеца, докато Траун печели време. Несигурният неймойдианец се опитва да манипулира и двамата, за да печели време докато пристигнат подкрепления. По средата на цялата тая епопея се намесва и Талон Карде, който също се опитва да окаже влияние върху мисленето на Траун и започва един калабалък...

Това ми звучи подозрително много като това, което става покрай покръстването на България...

Иначе за сивите - това няма смисъл от към това, което виждаме във филмите и игрите по Star Wars(романи не съм чел, тъй като не съм чак такъв фен). От думите ти излиза, че не може да си индивидуалист и да си добър едновременно.

Профил

Аватар
В момента играе: Mozilla Firefox
Заглавие:
Публикувано на: 12 Окт 2009 08:04

Sentry написа:
Това ми звучи подозрително много като това, което става покрай покръстването на България...

Има нещо такова, но не е съвсем същото.

Sentry написа:
Иначе за сивите - това няма смисъл от към това, което виждаме във филмите и игрите по Star Wars

Ъъъ... какво?

Нещо не те разбрах... изгуби си мисълта.

Sentry написа:
От думите ти излиза, че не може да си индивидуалист и да си добър едновременно.

Не съм казал това. Казах, че не може да си индивидуалист и джедай едновременно.

Нека се уговорим да не използваме думите "добро" и "зло". Това са абстрактни концепции - в природата не можеш да намериш нещо, което е неоспоримо добро или зло, независимо от контекста.

Джедаите окуражават конформизма и подтискат личната инициатива и свободното мислене. Спомням си култовата реплика на един джедай към непокорния му ученик - "Ако хиляда души мислят по един начин, а ти - по друг, грешният си ти, защото е невъзможно хиляда души едновременно да грешат. Да не се мислиш за по-умен от тях?"

Винаги се пуквам от смях, когато чуя този бисер на джедайското малоумие. Да се доверяваш на мъдростта и здравия разум на тълпите си е чисто самоубийство. Невежите маси се нуждаят само от един харизматичен водач, който може да ги накара да извършат всичко, независимо колко жестоко или глупаво е то. За справка - нацистка Германия. Хилядата души могат да грешат и обществото не винаги е право, но джедаите не са в състояние да разберат това.

За промиването на мозъка спомага и традиционната джедайска идеология. От ранна детска възраст, на джедаите им е набивано, че има една Универсална и Неоспорима Истина, която само те притежават и всяка друга гледна точка е зла и покварена. Разбира се, дори 10-годишно хлапе ще ти каже, че съществува такова нещо като "различни гледни точки", но за джедаите не са в състояние да проумеят това, благодарение на колосалната индоктринация, която получават в Ордена.

Друга джедайска черта е подтискането на индивида за сметка на колектива. На джедаите им е втълпено, че колективът е най-важен. Срещу него не трябва да се върви, не трябва да се рита и не трябва да се възразява. Ако подлагаш на съмнение заповедите, ти си прекалено свободомислещ и - в джедайските очи - склонен към поквара и падение.

Ако обърнеш внимание, ще забележиш, че джедаите, които напускат Ордена, са винаги тези с най-силна воля и най-висока интелигентност. Пешо, посредственият падауан, си остава джедай. Напускат хора като Ксендор, Аджунта Пол, Зо Заан, Фрийдън Над, Екзар Кун, Реван, граф Дуку, Анакин Скайуокър, Ашарад Хет - все хора, чиято воля е прекалено силна и които не могат да бъдат придумани да се откажат от индивидуалността си.

Това са хората, които си казват "Може би има и друга истина, освен тази, която учителят ми разкрива? Може би началниците ми не са универсално прави просто защото са ми началници? Може би истината е различна за всеки и трябва да я открия сам? Може би трябва да мисля със собствената си глава? Може би джедаите грешат?"

Причината за това е ясна - те свободолюбиви хора, които са способни да мислят за себе си и имат достатъчно силна воля, за да се противпоставят на индоктринацията. И това е проблем. Много голям. За орден като джедайския (и особено за Републиката), чиято цел е да направи хората роботи, появата на харизматичен лидер който може да поведе масите към самоосъзнаване е живо бедствие. Орден от глупаци се управлява много по-лесно и Съветът прави всичко възможно да загроби непокорните и свободомислещите. Ксендор и последователите му са избити. Аджунта Пол и граф Дуку са принудени да напуснат Ордена. Чрез подмолни интриги на Куай-Гон е отказано място в Съвета. И прочие и прочие...

Друга джедайска черта е безсмисленото убиване, предизвикано от фанатичната им ярост към всичко "зло". Ситите, разбира се, също убиват, но те обикновено имат логично издържана причина, докато джедаите често вадят меча без основание и раздават самоволна справедливост. Доколко това е справедливо и доколко се покрива със закона, оставям на вас да помислите.

"Воините на Светлината" често са арогантни, свирепи, фанатични и self-righteous (не се сещам за български превод на това) до болка. Като видя джедай и веднага се сещам за някакъв религиозен фанатик-кръстоносец от 14-и век, тръгнал да освобождава Светите земи от неверниците. За тези които не знаят - кръстоносците редовно колели, плячкосвали, убивали и изнасилвали в името на "висшето благо".

Така че да - не може да си индивидуалист и джедай едновременно. Мога да напиша още много по темата, но стана доста дълго, а и ще отнеса флейма от джедайските фенчета...

Алкохола - враг на пола, с плодов сок - към полов скок!

Профил Skype WWW

Аватар
Заглавие: Re: SW: The Old Republic
Публикувано на: 12 Окт 2009 09:05

Ъм... да, значи един избор е да си арогантно копеле, което убива, защото е религиозен фанатик с промит мозък и липса на индивидуалност, другия вариант е да си арогантно копеле, което убива, защото е изпълнен с омраза, гняв и мания за величие? Това твоето си е индивидуална гледна точка, а не lore, кодекс или история. Примерите, които си дал, са примери повече за да се подскаже, че няма универсална истина и тя не трябва да се следва сляпо, отколкото, че вижданията на джедаите са грешни или покварени.

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 12 Окт 2009 09:42

Sentry написа:
Ъм... да, значи един избор е да си арогантно копеле, което убива, защото е религиозен фанатик с промит мозък и липса на индивидуалност, другия вариант е да си арогантно копеле, което убива, защото е изпълнен с омраза, гняв и мания за величие?

Е тук вече се мяташ в крайности.

Не съм казал, че всички джедаи са такива. Казах, че политиката на Ордена е да окуражава религиозни фанатици, но все пак забележи, че съм дал много примери за интелигентни джедаи - Куай-Гон Джин, Силвар, Джоли Биндо, Вергере...

Всъщност сравнително малко сити са "изпълнени с омраза, гняв и мания за величие". Не казвам, че такива няма, напротив. Но все пак добри сити има бол. Пътят на Сит е индивидуален и всеки сит сам решава какво да прави с живота си. Някои искат власт (Дарт Сидиъс, Нага Садоу). Други искат познание (Дарт Когнус, Дарт Риван). Трети се посвещават на ситските учения от привързаност към философска или религиозна идея (Крея, Дарт Върлок). Има и такива, които искат да спасят Галактиката или любим човек чрез митичните сили, които само Тъмната страна може да предостави (Анакин Скайуокър, Дарт Реван, Дарт Каедъс). Други търсят отмъщение или се влюбват в някого от другата страна на барикадата (да и такива има)... Кадан е скромен и не желае власт, а само познание и мъдрост. Дарт Вейдър е популярен сред войниците си, защото винаги се бие рамо до рамо с тях и се излага на същите опасности, без да иска специално отношение. Много сити имат висша цел, като например Каедъс, който се опитваше да спаси Галактиката (и накрая успя). Дженг Дрога, Копеш и Касим са известни като мъже на честта и винаги са държали на своята дума. Крея и Вергере са изключително толерантни учители и поддържат тезата, че за баланса на вселената са нужни и Светлината и Мрака (кога за последно видя джедай да каже нещо такова?). Повечето сити са логични и последователни и не страдат от никакви "мании".

Ениуей... много се отнесох.

Джедаите и ситите всъщност са много по-различни от това, което показват във филмите. Ако си гледал само филмите, няма смисъл да говорим за джедаи и сити - там не е показано нищо от тяхната организация, философия, идеология или манталитет, само екшън със светлинни мечове има.

Sentry написа:
Това твоето си е индивидуална гледна точка, а не lore, кодекс или история.

Напротив, канон е.

Мога да подкрепя всяко от горните си твърдения с канонични доказателства, само кажи.

Sentry написа:
Примерите, които си дал, са примери повече за да се подскаже, че няма универсална истина и тя не трябва да се следва сляпо, отколкото, че вижданията на джедаите са грешни или покварени.

Че няма универсална истина е ясно. Можеш ли обаче да ми покажеш джедай, който мисли като теб? Те всички смятат, че притежават Истината и всичко друго е Лъжа, водеща до поквара.

Има много джедаи, които следват джедайските идеали по предназначение. Те обаче са капка в море от хора, които са решили да унищожат "злото" на всяка цена, без да им пука от последствията. Ще се изненадаш колко много джедаи са отишли към Тъмната страна с това тяхно мислене - например майстор Муртаг използва Тъмната страна за да убие Тъмния Лорд на Сит... и зае мястото му.

Ако щеш вярвай, първите сити са миролюбиви философи, които искат да се грижат за хората. Заради това, джедаите ги избиват. Би ли ми обяснил как това се връзва с миролюбивата философия, която уж следват?

Профил Skype WWW

Аватар
Публикувано на: 12 Окт 2009 10:38

Minotaur King написа:
Извинявам се предварително за поучителния и презрителен тон.

Demon__Hunter написа:
:shock: Припомни ми ,ако обичаш за какви машинации говориш.Че той искаше да накара Траун да му свърши мръсната работа е ясно ,но това става след битката с него.Не си спомням Дориана да е искал да бъде победен така лесно ,докато е на важна мисия ,от която зависи живота му.Траун свърши всичко сам (може и Кардас леко да му бе подсказал ,но това не е от особено значение),а след това Дориана се опита да го въвлече в машинациите си.

Доста по-сложно е, отколкото го описваш. Траун манипулира Дориана да манипулира неймойдианеца, докато неймойдианецът се опитва да ги манипулира и двамата, за да печели време. В същото време Дориана се опитва да манипулира Траун, без да усеща, че е манипулиран от него да манипулира неймойдианеца, докато Траун печели време. Несигурният неймойдианец се опитва да манипулира и двамата, за да печели време докато пристигнат подкрепления. По средата на цялата тая епопея се намесва и Талон Карде, който също се опитва да окаже влияние върху мисленето на Траун и започва един калабалък...

Мога да се закълна ,че в цялата книга нити веднъж не се появи Карде, май си го объркал с Кардас - той и екипжа му бяха "гости" на Траун.Е хубава де ,какво общо имат всичките тези манипулации с уменията на Траун като военначалник???Ако си спомняш дадох за пример победата му над неймойдянската флота,а ти ми отговори с "машициите" на Дориана.Какво общо имат всички тези машинации , които се вихрят след тази битка, със самата битка и уменията на Траун като пълководец?

Профил

Публикувано на: 12 Окт 2009 12:08

Minotaur King, баце ти изкара джедаиския орден като БКП :shock: :lol:

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 12 Окт 2009 12:21

Demon__Hunter написа:
Мога да се закълна ,че в цялата книга нити веднъж не се появи Карде, май си го объркал с Кардас - той и екипжа му бяха "гости" на Траун.Е хубава де ,какво общо имат всичките тези манипулации с уменията на Траун като военначалник???Ако си спомняш дадох за пример победата му над неймойдянската флота,а ти ми отговори с "машициите" на Дориана.Какво общо имат всички тези машинации , които се вихрят след тази битка, със самата битка и уменията на Траун като пълководец?

/facepalm

Верно го обърках с Джордж Кардас :oops: Shame knows no bounds...

Споменах машинациите, тъй като ти каза, че Траун е победил корабите на Търговската федерация благодарение на способностите си на военачалник. Аз контрирах, давайки доказателства, че военните умения на Траун нямат нищо общо с изхода на битката. Тя е решена от трима души, които взаимно се манипулират и биват манипулирани в отговор.

А този пък разговор, от своя страна, тръгна от дискусия, в която ти нарече един гений "мижаво гангстерче" и изкара, че е победил Траун едва ли не на магия. Аз, от друга страна, казах, че "гангстерчето" е велик военен и политически мастърмайнд... и оттук се почна всичко. След това се развихри дискусия за каноничността на играта, в която спорехме коя планета кога е била открита и кога е била retcon-ната.

Боже, дори като го обяснявам ми звучи като пълен хаос :lol:

И, аджеба, каква е тая тенденция да отговаряте с 1-2 изречения на планините ми от текст? Покажете малко уважение - нека отговорът ви да е поне 1000 символа!

Профил Skype WWW

Аватар
Заглавие: Re: Re:
Публикувано на: 12 Окт 2009 12:24

Demon__Hunter написа:
.Е хубава де ,какво общо имат всичките тези манипулации с уменията на Траун като военначалник???Ако си спомняш дадох за пример победата му над неймойдянската флота,а ти ми отговори с "машициите" на Дориана.Какво общо имат всички тези машинации , които се вихрят след тази битка, със самата битка и уменията на Траун като пълководец?

Лично за мен Траун е толкова добър лидер и военноначалник,не само заради уменията си като такъв,а и заради машинациите си.Откъдето и да го погледнеш,той внаги има някой скрит коз в ръкава си,който да хвърли в последния момент.
:idea: Преди няколко дни четох разни спекулации,че досега всеки клас е пуснат през около 8 седмици,което може да означава,че тази седмица ще разкрият нов.Разбира се това са само мой спекулации и на няколко други хора в официалния сайт на играта,така че има висока вероятност да не се сбъдне.
ПС Това,което си написал за джедайте,е много вярно и е една от причините,заради които минах от страата на ситите.Другата причина са точно втория и третия вид сити които подчерта и най-вече втория.
ППС Cheator ти ме разби с това изказване

Профил

Аватар
Публикувано на: 12 Окт 2009 13:03

Minotaur King, прочети си двата поста към мен, моля те. В "религиозен фанатик с промит мозък и липса на индивидуалност" не вкарвам нищо друго, освен образа, който струи от описанията ти, в "арогантно копеле, което убива, защото е изпълнен с омраза, гняв и мания за величие" вкарвам пък противоположната страна за да те накарам да се събудиш от транса, в който си изпаднал, докато си писал предишния си пост, а пък то какво стана ^^

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 12 Окт 2009 13:11

Cheator написа:
Minotaur King, баце ти изкара джедаиския орден като БКП :shock: :lol:

Знаеш ли, всъщност си прав. В контекста на политическите идеологии, борбата между джедаите и ситите отразява борбата между системите на комунизма и капитализма.

Приликите между джедаите и комузнима са очевидни (направо очевадни). Подтискане на личността за сметка на колектива, установяване на материално равенство и омраза към всички различни идеологии са отличителните белези и на джедаите и на комунизма.

От друга страна приликите между ситите и капитализма пък са просто очебийни. В капитализма личността е по-важна от колектива и има право да изгради собствена финансова или политическа база. Капитализмът поощрява акумулацията на лични дивиденти и използването им за лични цели. Капиталистическата държава не се бърка в работите на подчинените си (т. нар. свободен пазар). В етически смисъл, капитализмът може да се разглежда като тирания на силните, умните и способните над слабите, глупавите и неспособните. Всичко това важи с пълна сила за Ордена на Сит.

Magneto666666 написа:
Лично за мен Траун е толкова добър лидер и военноначалник,не само заради уменията си като такъв,а и заради машинациите си.Откъдето и да го погледнеш,той внаги има някой скрит коз в ръкава си,който да хвърли в последния момент.

"All warfare is based on deception."
- Sun Tzu, The Art of War

Magneto666666 написа:
:idea: Преди няколко дни четох разни спекулации,че досега всеки клас е пуснат през около 8 седмици,което може да означава,че тази седмица ще разкрият нов.Разбира се това са само мой спекулации и на няколко други хора в официалния сайт на играта,така че има висока вероятност да не се сбъдне.

Дай Боже!

Дано да разкрият имперски клас, защото почти всички републикански такива вече са разкрити, а за Империята има само два :(

Профил Skype WWW

Аватар
Публикувано на: 12 Окт 2009 19:21

Aйдв бв, мързели!Темата изпадна бяхме я докарали до 3-та позиция като популярна.Са пак тряя да се мъча да натискам изгнилия ми скорл.
Сига с офа, по темата-някой да знае нещо за джедая?Тоя със синия меч?Абе нещо ситите ми изглеждат доста поразкрасени отколкото в Котор.На видеото една бръчка няма младока.

Профил

Аватар
Публикувано на: 12 Окт 2009 19:30

Unholy Man написа:
Aйдв бв, мързели!Темата изпадна бяхме я докарали до 3-та позиция като популярна.Са пак тряя да се мъча да натискам изгнилия ми скорл.
Сига с офа, по темата-някой да знае нещо за джедая?Тоя със синия меч?Абе нещо ситите ми изглеждат доста поразкрасени отколкото в Котор.На видеото една бръчка няма младока.

Джедайте нищо не се знае за тях,освен,че ще са в играта.
Да си сит не означава да си грозен.ѝ и тия все са млади.Ако толкова искаш грозен сит,съм сигурен,че Биоуер ще ти дадат възможността да си направиш един :D

Профил

Аватар
Публикувано на: 12 Окт 2009 19:35

Аз не искам грозен, просто е изненадващ ход от страна на баиоуер.Във всички останали части изгелждат на по "доста" годинки.

Профил

Аватар
В момента играе: CSS, SW: Empire at War, Legacy of Kain
Публикувано на: 12 Окт 2009 19:50

За разнообразие и малко младички да има.
Пък и не върви да имаш дърт персонаж, който тъкмо сега да се научава да използва Силата нали?
Едит: 444 коментара :D

Профил Skype

Аватар
Публикувано на: 12 Окт 2009 19:52

Биоуер вече ни показаха,че ще променят такива вярвания,ако мога така да се изразя, положени във филмите,книгите,комексите и т.н.

Профил

Аватар
В момента играе: CSS, SW: Empire at War, Legacy of Kain
Публикувано на: 12 Окт 2009 19:58

Искам като достигна max level-а да си имам собствен star destroyer :)
Ще ми трябват само някакви си 38 000-50 000 хора екипаж :D
Сигурно може и да ги намалим че ще лагва много :lol:

Профил Skype

Аватар
Публикувано на: 12 Окт 2009 20:19

the_presator написа:
Искам като достигна max level-а да си имам собствен star destroyer :)
Ще ми трябват само някакви си 38 000-50 000 хора екипаж :D
Сигурно може и да ги намалим че ще лагва много :lol:

I shall serve loyally if I am your second in command :lol: :D
plus 5 000 000 credits

Профил

Аватар
Публикувано на: 13 Окт 2009 00:55

Minotaur King написа:
Demon__Hunter написа:
Хм, хубаво да ги оспориш ,ама те Тъмната и Светлата страна са си канонизирани още във филмите ,следователно не подлежат на съмнение ,нали така?

Ами... не.

Във филмите не виждаме НИТО ЕДНА убедителна проява на така наречената "Тъмна страна".

Единственият който казва нещо за нея е Йода. Като контраст, Императорът казва точно обратното. Моите впечатления са, че Императорът казва истината - има многобройни логически и канонични доказателства за това. Да не забравяме и Вергере, която, с нейната теория за Обединяващата Сила, изхвърли "тъмната страна" през прозореца.

"Тъмна страна"... бабини деветини.

Реших да зарежем темата за Траун ,защото доникъде не стигнахме с нея ,(все още не съм разбрал, какво общо имат интригите и манипулациите след битката ,със самата битка ,РАЗВИВАЩА СЕ ПРЕДИ ТЕ ДА ЗАПОЧНАТ :x ) и да се завърнем към безкрайната дискусия за Силата ,Тъмната и Светлата страна ,ситите ,джедаите ... и още нещо...
Добре ,от твоята гледна точка Силата е само една и няма тъмна или светла страна и казваш ,че във филмите няма достатъчно доказателства за нейното "разделение".Но моята гледна точка е ,че е абсурдно да се оспорва нещо което е станало ,като символ на цялата сага.В смисъл такъв ,Лукас измисля историята с ясната нагласа да има "зла" и "добра" сила.Надали ,някога той си е мислил ,че някой ще оспори нещо родено от собственото му въобрaжение.Разбирам ,че отдавна вселената ,която е измислил не е само негова,но все пак той е положил основите и една от тези основи е именно "the dark" и "the light side of the Force"- това е разковничето ,което разделя "добрите" от "злите".А това е особено важно за филмите (визирам само оригиналната трилогия), защото самите филми са създадена , да бъдат "модерна приказка" (приказка в космоса) ,а героите в приказките са или добри или лоши , като обикновено това е изнесено до крайност.Същото е и в сагата - Люк и компания са добри ,красиви ,смели, готови са да се пожертват за приятелите си и тн.(все качества ,коита са дефицит в модерното ни общество,за съжаление) ,докато Империята(забележи ,че в пълзящите надписи на първият филм е наречена " evil Galactic Empire) и останалите около нея са мрачни ,зли ,гнусни(Джаба),безмилостни, жестоки, лукави, унищожават планети и тн.Естествено е че в реалният свят нищо не е изцяло "зло" или "добро" и че в Разширената вселена е показано ,че не всички "имперци" са "зли" и че не цялата галактика ги презира.Но, за да , разбереш логиката ми трябва да оставиш на страна Разширената вселена и философията за истинският свят.Трябва да вникнеш в оригиналната трилогия ,само по себе си ,такава каквато се е опитал да я представи Джордж Лукас.А, той със сигурност не е искал "призказката" му да се окипази със съмнения във "злата" сила използвана от черните лордове ,или във "добрата" помагаща на чистосърдечните джедаи.Двете страни на Силата са олицетворение на самото Добро и Зло.А без Доброто и Злото се губи от епиката ,както и от приказността. Не бива да се забравя и кога излизат филмите - в разгара на Студената война ,когато абществото се нуждае спешно от надежда и оптимизъм и това се е опитал да внесе Лукас със сагата:шепата бунтовници смело се опълчват на кръвожадната империя ,претърпяват тежки загуби,но не се отчайват и в крайна сметка побеждават.Happy end отвсякъде.От това по-приказно накъде?Точно заради това филмите са леко наивни(както самите приказки по принцип), но пък оправят настроението на 100%(аз даже се просълзявам леко на края на епизод 6,просто супер як финал)...Та идеята ми беше ,че трябва да се съобразяваме с факта ,че ТОВА Е ИЗМИСЛЕН СВЯТ И ЛОГИКИТЕ И ФИЛОСОФИИТЕ НА ИСТИНСКИЯТ НЕ ВИНАГИ ПАСВАТ В НЕГО.Давам пример : ти можеш да не вярваш в "савършеното зло или добро"и това може наистина да е така в реалния свят ,но във измислен фентъзи свят(най-голямото фентъзи е " "македонската" "история" " - без следа от каквато и да е логика , с което заприличва на трагикомедия :lol: ,ама аиде да не се отплесвам от темата) авторът му решава ,кое е истинско и кое - не.Та това ,което се опитавах да кажа ,че не ние феновете нямаме крайната дума ,а авторите и не бива да променяме канона ,само защото не ни харесва.
Щях да пиша още по темата ,но Сънчо мина отдавна ,та утре ще допиша (това ми е най-дългият пост бай дъ уей).

Профил

Аватар
Публикувано на: 13 Окт 2009 01:04

Minotaur King написа:

Напротив, канон е.

Мога да подкрепя всяко от горните си твърдения с канонични доказателства, само кажи.

Няма да се впускам в километрични постове. Мисля, че забравяш че единственото, което се смята за канон са филмите. Всичко друго се нарича Expanded Universe.

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 13 Окт 2009 04:48

*изтрито от автора*

Профил Skype WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com