Айде едно непопулярно мнение от мен
Аз гледам да не пиратствам. Не защото е незаконно, лошо за индустрията и т.н, ами просто се кефя да колекционирам дискове на игри. Колекционирам конзоли и конзолни игри, но колекцията ми е малка, защото събирам само това което лично ме кефи, има колекционерска или сатниментална стойност. PC дисковете за мен нямат колекционерска стойност, още повече разните дигитални издания като тези от стийм. Предпочитам замунда пред стийм - като няма красива кутийка с книжка с опцията да си я сложа на рафта, да я разглеждам, продавам или разменям и т.н, то по-добро нещо е iso или rom файлът свален от интернет.
Дърпам игри на компютъра, само за ди ги пробвам дали ше ме изкефят или ако от никъде не може да се намери конзолно физическо издание. Има много редки, безизвестни и в къщото време качествени игри, които ако не беше интернет пиратството, нямаше как да разбера за тях. Често дърпам нови игри на компютъра, само за да видя дали и как ще ми вървят на щайгата или просто за да се убедя, че гейм индустрията действително запада
И преди да си купя каквато и да е игра, освен да се уверя че е нещо наистина стойностно, чакам известно време да поевтинее. Според мен няма тякакова понятие като стара игра, хубавите неща са евъргрийн

. Супер необяснимо ми е как повечето хора, които не пиратстват са склонни да дадат 120 лв за игра само защото е нова и се вдиго шум за нея, а ако същата игра е на няколко години не биха дали и стотинка за нея. Точно този тип потребители стимулират пазара да бълва посредствени игри, а не "пиратите", както е според общоприетото мнение. Щеше да е хубаво ако всички хора които дават парите си за игри, изискваха някакво качество, а не просто да купуват заради някаква суетня, защото ирата е хит и рекламите казват че това е нещо много яко.
За да дам сума ти му пари за преордър или day one покупка, трябва да съм крайно зарибен и надъхан, нещо което не се е случвало от много години, щото просто всички нови игри, в най-добрия случай ми се струват средняшки.
Според мен повече си струват 100лв за колекционерско, любимо и/или рядко PS1 заглавие, отколкото за хитова, "актуална" боза за PS4.
Случаите когато съм дал повече от 40 лв за игра се броят на пръсти, а половината ми игри са втора ръка и съм ги купувал супер евтино. От гледна точка на издатели и разработчици, пазаруването на игри втора ръка е същото като пиратстването, защото от това те не печелят нищо, но както казах, мен си ме кефи да си имам кутийките с дисковете и дискетите на любимите игри