Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Аватар
Заглавие: Re: Re:
Публикувано на: 01 Ное 2009 17:45

Draksis написа:
Хах, същото си мислех и аз за тази сцена. Първия път, ако искаш ми повярвай, даже ме беше страх, че ако избера репликата, в която казвам, че обичам Бастила, оная ще скочи и ще ми види сметката, както съм й се оставил в ръцете.
Тази последователност беше толкова необмислена и сладникава, че думи просто нямам. Следете мисълта - да кажеш на сит, че го обичаш и да се надяваш той да види "светлината", да влезе в правия път и да се хвърли в обятията ти. Сиктир.

Само да припомня ,че това не е прецедент в star wars вселената :финалът на играта Mysteries of the Sith е същия - Кайл Катарн преминава към Тъмната страна ,докато изследва стар ситски храм и ученичката му Мара Джейд (бъдещата съпруга на Люк Скайуокър) отива да го търси там.На финала тя се изправя срещу него ,но по време на битката изключва меча си и се остава на Катарн да я убие.Но , той ,естествено ,осъзнава какво е на път да извърши и се спира навреме ,връща се обратно към светлината.След този инцидент се отказва от Силата и заради това в началото на Jedi Outcast нема force powers...

Вие си правете заключенията...Моите са : и Бастила и Кайл са били твърде малко време под влияние на Тъмната страна и заради това са успели да се осъзнаят навреме ,преди да е станало твърде късно..

Профил

Аватар
В момента играе: Mozilla Firefox
Заглавие:
Публикувано на: 01 Ное 2009 17:53

Цитат:
Изгнаничката получава своята "рана" по време на битката за Малакор 5 ,а известно ли е от къде Нихилъс получава своята?
И все пак не ми се е изяснило докрай.Как може Крея да накара Изгнаничката да унищожи Силата? Това не ми е ясно.Във финалната битка се биха до смърт ,да не би плана на Крея е да я убие и по този начин да унищожи Силата? И тогава Изгнаничката осъзнава ли ,че връзката им е изкуствена ,ако да ,тогава защо Крея я заплашва че ще се самоубие ,ако не отиде при нея да се млатят ?

За Нихилъс не се знае почти нищо. Той е замислен като енигматичен персонаж. По-точно като тъмното отражение на Изгнаницата - ако поеме по пътя на Мрака, тя става същата като него.

Това с унищожаването на Силата е много сложно за обясняване в няколко реда. За да разбереш, по-добре изиграй играта. Накратко, Изгнаницата и Нихилъс поглъщат Силата, както черната дупка поглъща светлината. Евентуално, двамата могат да превърнат цялата вселена в една огромна рана, от която кръвта на Силата ще изтече... метафорично казано. Съжалявам, не мога да го обясня по-добре. По принцип това е много абстрактна идея.

Sentry написа:
Държа само да отбележа, че в KOTOR няма грешен избор, което праща теорията ви за добрите съвети по дяволите.

От геймплейна точка - да, няма грешен избор. Каквото и да направиш си получаваш експириънса и наградата и минаваш планетата. От in-universe гледна точка обаче, Крея винаги предлага най-рационалните съвети.

В спора между иторианците и Зърка тя заема позицията на корпорацията. Това е рационалният избор. Зърка е компания, която има пипала в цялата галактика. Винаги е по-добре да бъдеш приятел, отколкото враг на такава могъща организация. Ако такова чудо ти дължи услуги, това може много да ти помогне. От друга страна, с какво могат да помогнат няколко въшливи иторианци? Те дори нямат идея какво да правят с планетата, само философстват.

Същото е със спора Талия-Ваклу. Крея поддържа Ваклу. Аз също. Талия не е направила нищо за народа си, докато Ваклу е герой от войната и е спасил Ондерон. Кой според вас има право над короната в такъв случай?

Изобщо, съветите на Крея винаги са мъдри, но кой да слуша...

Алкохола - враг на пола, с плодов сок - към полов скок!

Профил Skype WWW

Аватар
Заглавие: Re:
Публикувано на: 01 Ное 2009 18:15

Minotaur King написа:
Цитат:
Изгнаничката получава своята "рана" по време на битката за Малакор 5 ,а известно ли е от къде Нихилъс получава своята?
И все пак не ми се е изяснило докрай.Как може Крея да накара Изгнаничката да унищожи Силата? Това не ми е ясно.Във финалната битка се биха до смърт ,да не би плана на Крея е да я убие и по този начин да унищожи Силата? И тогава Изгнаничката осъзнава ли ,че връзката им е изкуствена ,ако да ,тогава защо Крея я заплашва че ще се самоубие ,ако не отиде при нея да се млатят ?

За Нихилъс не се знае почти нищо. Той е замислен като енигматичен персонаж. По-точно като тъмното отражение на Изгнаницата - ако поеме по пътя на Мрака, тя става същата като него.

Това с унищожаването на Силата е много сложно за обясняване в няколко реда. За да разбереш, по-добре изиграй играта. Накратко, Изгнаницата и Нихилъс поглъщат Силата, както черната дупка поглъща светлината. Евентуално, двамата могат да превърнат цялата вселена в една огромна рана, от която кръвта на Силата ще изтече... метафорично казано. Съжалявам, не мога да го обясня по-добре. По принцип това е много абстрактна идея.

Уф ,пак не разбра въпроса - защо се бият до смърт на края на играта ?Защо Крея иска да се бие с Изгнаничката ,след като тя е ключа към "победата" над Силата?Смъртта на Изгнаничката точно в дълбините на Малакор ,ли е необхдима за смъртта на Силата???

Цитат:
В спора между иторианците и Зърка тя заема позицията на корпорацията. Това е рационалният избор. Зърка е компания, която има пипала в цялата галактика. Винаги е по-добре да бъдеш приятел, отколкото враг на такава могъща организация. Ако такова чудо ти дължи услуги, това може много да ти помогне. От друга страна, с какво могат да помогнат няколко въшливи иторианци? Те дори нямат идея какво да правят с планетата, само философстват.

Аз пък направих точно обратното - помогнах на иторианците.Много ме радват тея ,а Зърка ми са антипатични още от КОТОР 1...Иторианците не можеха да си вършат таботата като хората ,защото Зърка само им пречеше.А и проекта е изключително важен за Републиката и за въстановяването на останалите планети ,пострадали от войните...Така че изборът ми се стори най-логичен...Да слушам Крея ... ХА ,НИКОГА няма да се доверя на бивш сит - вълкът кожата си мени ,но нрава никога ...

Цитат:
Същото е със спора Талия-Ваклу. Крея поддържа Ваклу. Аз също. Талия не е направила нищо за народа си, докато Ваклу е герой от войната и е спасил Ондерон. Кой според вас има право над короната в такъв случай?

Ще изненадам ли някого ,ако кажа че отново не послушах Крея ? Талия си е законната владетелка ,а Ваклу си беше узурпатор ,който отгоре на всичко се опита да ме убие ,докато бях на Dxun...И също така пощадих живота на Ваклу накрая ,въпреки протестите на Талия ... и естествено Крея отново ми се ядоса...пача...ко да говоря.

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 01 Ное 2009 18:38

A, това ли питаше?

Самата планета Малахор е рана в Силата. Крея планира да се пожертва и да отвори тази рана, унищожавайки Силата.

Иторианците нямаха никаква идея как да оправят нещата - те само говореха, че природата е свещена и духовете ще им помогнат. Господството на Зърка щеше да превърне планетата в машина за пари - това вече щеше да е нещо полезно. Иторианците нямаха план, те бяха просто идеалисти, които се надяваха, че нещата ще се уредят от самосебе си. Как да гласувам доверие на такива?

И какъв беше тоя argumentum ad hominem относно Крея? Никой сит не лъже просто за кеф, а само когато има полза от това. На Крея й е все едно дали Зърка или иторианците ще вземат планетата, така че няма мотив за лъжа.

Нападението на Ваклу беше плод на недоразумение - той вярваше, че си купен човек на Талия. Тя е законната владетелка по кръв, нищо повече. Благородството не е в кръвта, а в духа.

Ваклу е рискувал живота за народа си. Талия не е направила нищо. Той си е заслужил трона. Не забравяй пророчеството на Крея относно царуването му - под негово ръководство Ондерон ще процъфтява и народът ще запази идентичността и наследството си. Това звучи доста по-добре от пророчеството за Талия...

И естествено, че Крея ще ти се ядоса, задето си пощадил Ваклу. Ти прост ли си бе? Ваклу има милиони поддръжници на планетата - само да излезе от замъка и ще започне революцията отново. И няма да ти се даде втори шанс да го хванеш в такава беззащитна позиция. Притиснал си го в ъгъла - отърви се от него! Иначе той пак ще започне похода си и всичките усилия ще са бил напразно.

Мислете с главата си, мааму стара...

Профил Skype WWW

Аватар
Заглавие: Re: SW: The Old Republic
Публикувано на: 01 Ное 2009 18:49

Минотавре, Крея винаги избира това, което е най-добро за нея в краткосрочен план, но не взима ничии чужди интереси в интерес, включително и тези на изгнанничката. Пророчествата и са половинчати и никога не можеш да си сигурен дали тя просто не иска да стане нейното, тъй като повечето от думите и са лъжи, така или иначе.

До колко ще и позволиш да те манипулира зависи от теб, не от нещо друго. Тя не е добър манипулатор, напротив - въпреки всичките и планове накрая пак се проваля. Тя не успява да унищожи силата на два пъти - веднъж, когато Нихилъс отказва да върви по свирката и и втори път, когато Изгнанницата го прави същото.

Също така много от това, което прави с екипажа ти може съвсем лесно да бъде предотвратено, ако искаш да го предотвратиш. Ако не го направиш - твой проблем.

Така, защо смятам ученията на Крея за псевдомъдрост. Първо - защото много от тях си противоречат. Крея иска да убие силата защото смята, че светът ще е по-лесен без нея, но в същото време съветва изгнанничката да не помага на никого, защото така ги лишава от възможността да се учат от това, колко корав е живота. Още нещо има в това, че всъщност Крея се надява Изгнаничката да придобие повече сила от контактите си с другите, но във всеки един момент се опитва да ограничи тези контакти. Тя презира силата и в същото време я използва и насърчава използването и. Като цяло това е един персонаж с толкова много противоречия в себе си, толкова несигурен за собствената си цел, че накрая самата тя е виновна за провалите си.

Колкото до прозрачността - още от началото става ясно, че Крея презира както Джедаите, така и Ситите. Скоро след това се показва и нетърпеливия и характер и малките схеми, които се опитва да прави. Тези две неща водят директно до това, че Крея иска да унищожи както Ситите така и Джедаите. Това за самата сила беше малка изненада, но беше така просто защото беше нелогично от всякаква гледна точка.

Като цяло Крея е персонаж, който са се опитали да направят интересен, но са се загубили в опита си. Персонажът не е интересен - напротив, всеки нейн ход е предсказуем точно защото се опитва да бъде толкова манипулативна, пълна е с парадокси, но не изглежда това да и прави впечатление, защото... просто не е добре направена.

Профил

Аватар
Публикувано на: 01 Ное 2009 19:02

Minotaur King написа:
A, това ли питаше?
Самата планета Малахор е рана в Силата. Крея планира да се пожертва и да отвори тази рана, унищожавайки Силата.

Да се пожертва ? Ми тогава що не го е направила още в началото ,вместо да чака Изгнаницата да дойде и да я убие ? То аиде разбирам - иска да е добра учителка и да даде всички отговори на ученичката си ,но по този начин си проваля върховната цел - "смъртта" на Силата! И не разбирам как като Крея се самоубие ще отвори рана в Силата достатъчна да убие Силата и въобще къде е изгнаничката в цялата тази схема?Тя е "ходещата рана " не е ли по-логично Крея нея да пожертва ?

Цитат:
И естествено, че Крея ще ти се ядоса, задето си пощадил Ваклу. Ти прост ли си бе? Ваклу има милиони поддръжници на планетата - само да излезе от замъка и ще започне революцията отново. И няма да ти се даде втори шанс да го хванеш в такава беззащитна позиция. Притиснал си го в ъгъла - отърви се от него! Иначе той пак ще започне похода си и всичките усилия ще са бил напразно.

Да ама революцията не продължава ...Крея предсказва ,че Талия стабилизира планетата и става обичана от целият народ... а това че ондеронците губят идентичноста си след векове ,за това са си виновни те ,аз (героинята ми де) си свърших работата - спомогнах за мира на планетата ,ондеронците да са си пазели идентичността ...

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 01 Ное 2009 20:09

Цитат:
Крея винаги избира това, което е най-добро за нея в краткосрочен план, но не взима ничии чужди интереси в интерес, включително и тези на изгнанничката.

Всъщност тя на няколко пъти спасява живота на Изгнаничката. Да, не защото я обича, а защото е в неин интерес. Но не можеш да кажеш, че не е действала в интерес на Изгнаничката. Половината хора в играта следват протагониста, защото са манипулирани от Крея - Атън, Ханар, Мандалор...

Цитат:
Пророчествата и са половинчати и никога не можеш да си сигурен дали тя просто не иска да стане нейното, тъй като повечето от думите и са лъжи, така или иначе.

Всъщност, канонично, всичките й пророчества се сбъдват. Това й придава достатъчно кредабилност според мен.

И ето нещо интересно: Крея никога не лъже. Тя винаги казва истината, но представена по такъв начин, че да стартира верига от събития, които постигат целите й. Именно затова я смятам за гениален манипулатор - тя нито веднъж не е лъгала никого, защото нейните истина са по-хитри от всяка лъжа. Indeed, the truth is in the eye of the beholder...

Цитат:
До колко ще и позволиш да те манипулира зависи от теб, не от нещо друго. Тя не е добър манипулатор, напротив - въпреки всичките и планове накрая пак се проваля. Тя не успява да унищожи силата на два пъти - веднъж, когато Нихилъс отказва да върви по свирката и и втори път, когато Изгнанницата го прави същото.

Честно казано, от теб нищо не зависи. Планът на Крея е дуракоустойчив - каквото и да прави Изгнаницата, все се стига до Малахор и там я очакват някои изненади. Крея е помислила за всичко.

И между другото, когато Изгнаницата я пронизва, Крея не я мрази за това. Напротив, тя е горда, че ученичката й я е надминала. Ако прегледаш изтритите сцени, ще забележиш един изключително интересен диалог, в който, с последния си дъх, Крея се усмихва и казва, че все пак е победила. На въпросителния поглед на Изгнаницата, учителката й й обяснява, че е постигнала каквото иска - елиминирала е глупавите догми на джедаите и ситите и е оставила нея - същество, което не е нито джедай нито сит. По този начин, Изгнаницата става носителят на нова мъдрост, която отхвърля крайностите в Силата.

Тук вече не можеш да не признаеш гениалността на Крея. Планът й е така построен, че резултатът от дуела няма значение. Ако се пожертва - Силата е унищожена. Ако бъде убита, Силата няма да има нужда от унищожение, защото Изгнаницата не залита нито към Светлината нито към Мрака. Планът е бетон - каквото и да стане, Крея печели. Останах с отворена уста, когато разбрах това.

Цитат:
Също така много от това, което прави с екипажа ти може съвсем лесно да бъде предотвратено, ако искаш да го предотвратиш.

Не е така. Не бъркай player knowledge и character knowledge!

Ти знаеш, че Крея манипулира Атън, защото виждаш диалозите. Изгнаницата обаче не ги вижда. Затова един от първите й въпроси към Атън е "Защо ме следваш?". Естествено, Атън измънква нещо и веднага сменя темата.

Същото и с Мандалор. Първият въпрос на Изгнаницата към него е "Защо се биеш на моя страна?". Той скалъпва някакво обяснение и никога повече не повдига темата.

Изобщо, на много места героинята се чуди защо тия хора я следват, след като тя не може да им предложи нищо, освен евентуална смърт. Отговорът е "защото са обработени от Крея", но Изгнаницата не знае това и се чуди.

И не, не можеш да предотвратиш никоя от манипулациите на party member-ите. Каквото и да направиш, Мандалор се присъединява към теб, Визас и Бриана се намразват, Микал се оказва с изтрита памет, Ханар се грижи за теб, а Бри е използвана за да намери Атрис. Нито едно от тези неща Изгнаницата не ги разбира навреме, камо ли да ги предотврати. Единственото изключение е Атън и това е чиста случайност - ако не бяха ония туи-леки, Крея щеше да го контролира докрая.

Цитат:
Така, защо смятам ученията на Крея за псевдомъдрост. Първо - защото много от тях си противоречат. Крея иска да убие силата защото смята, че светът ще е по-лесен без нея, но в същото време съветва изгнанничката да не помага на никого, защото така ги лишава от възможността да се учат от това, колко корав е живота.

На Крея не й пука за света. Тя иска да възстанови баланса на Вселената, който Силата нарушава. Старицата е абстрактен мислител - за нея са важни идеите, не хората.

И това всъщност не е противоречие, защото, чрез Силата, дори най-слабият и страхлив идиот може да стане велик, а това нарушава законите на природата. Ако Силата изчезне, естественият подбор отново ще заработи - ще се издигат силните и умните, а не тези, които по случайност са се родили с няколко мидихлориани в повече.

Цитат:
Още нещо има в това, че всъщност Крея се надява Изгнаничката да придобие повече сила от контактите си с другите, но във всеки един момент се опитва да ограничи тези контакти.

Ъъъъ... какво?

Крея съветва Изгнаницата, да не се привързва към хората, защото това ще й попречи да ги приема като пионки. Тя окуражава събирането на съюзници, но не харесва това, че Изгнаницата ги има за приятели, а не за марионетки. Съкратено, философията на Крея звучи горе-долу така: "Прави им се на приятел, за да можеш да ги експлоатираш лесно и помни, че те са, в края на краищата, expendable." Аз лично не виждам никакво противоречие тук. Този начин на мислене е напълно рационален.

Цитат:
Тя презира силата и в същото време я използва и насърчава използването й.

Не е точно така. Виж какво казва:

"I use it as I would use a poison, and in the hopes of understanding it, I will learn the way to kill it. It is the ultimate irony, to destroy the Force with itself. Or, perhaps, these are the excuses of an old woman who has grown to rely on a thing she despises."
- Kreia on the Force

Както виждаш, Крея има солидна причина да използва Силата - тя й дава мощта да я унищожи. А и да бъдем реалисти - как ще елиминира Нихилъс и Сион без Силата? С голи ръце ли? Жената е просто прагматична.

Цитат:
Колкото до прозрачността - още от началото става ясно, че Крея презира както Джедаите, така и Ситите. Скоро след това се показва и нетърпеливия и характер и малките схеми, които се опитва да прави. Тези две неща водят директно до това, че Крея иска да унищожи както Ситите така и Джедаите.

Това е вярно, но методът и похватите й бяха уникални. Да унищожиш самата Сила... никога не съм смятал това за възможно. Също така тя провокираше размисъл - наистина, не мислите ли, че без Силата, галактиката щеше да бъде едно по-сигурно място?

Профил Skype WWW

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 01 Ное 2009 20:23

*изтрито от автора*

Профил Skype WWW

Аватар
Публикувано на: 01 Ное 2009 20:29

Minotaur King, това е твоя гледна точка. Според мен Крея е страхлива старица, която се страхува да не бъде отхвърлена и затова стои настрана от хората. Също така тя се страхува да бъде слаба, затова използва силата и не може да се откъсне от нея. Ако можеше то тя нямаше да има нужда от Exile-а за да я унищожи. Просто сама щеше да се откъсне от силата и да образува рана в нея. Всеки един ход на Крея е себичен и страхлив. Тя се опитва да използва другите, защото е прекалено слаба да се справи сама. Тя е готова да пожертва тези хора, но не успява да го направи, заради Изгнанника. В края на краищата - тя не успява да изпълни целта си. Тя не създава свое огледало в изгнанника, поне не и ако не и позволиш. Ако и позволиш - това е друга история.

До това дали света е по-добре без силата - не. Силата е инструмент. Тя е като технологията за нас. Примерно, ако нямаше технология - нямаше да ги има пистолетите, заради които хора умират всеки ден, но в същото време нямаше да я има и Star Wars вселената, компютрите, телевизията, новините, бързият достъп до информацията, която ни трябва. Силата сама по себе си не е зла. Тя е инструмент, който хората избират как да използват. И мога да кажа, че Джедаите според мен използват силата по по-добър начин отколкото ситите. Това, че всеки глупак може да стане силен, защото се е родил с повече усет към силата от друг глупак е тъпо оправдание. Хората никога не са се раждали равни, за да можеш да играеш с този аргумент с каквато и да е валидност.

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 01 Ное 2009 20:31

I suggest we agree to disagree.

Няма начин да го разрешим тоя спор.

Профил Skype WWW

Аватар
Публикувано на: 01 Ное 2009 20:35

Абсолютно. Още преди известно време казах, че възгледите за определен герой зависи от определения човек и вероятно няма да има две еднакви мнения. Това важи особено за хора, взаимно не споделящи възгледите си за света :)

Профил

Аватар
Публикувано на: 01 Ное 2009 20:37

*Изтрито от автора*

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 01 Ное 2009 20:38

Мамка му, къде е оня мръсен пес Драксис, дето трябваше да ми помогне... :x

Профил Skype WWW

Аватар
Публикувано на: 01 Ное 2009 20:41

Sherifa sees all.
А е вярно,че не може да се разреши този спор за възгледите ни.Не бива да ги натрапваме на другите.Enought is enought.

Профил

Аватар
В момента играе: Flame Wars: PCM edition
Публикувано на: 01 Ное 2009 21:32

Minotaur King написа:
Ъъъъ... това към кого и за какво беше насочено?

Не мислиш какво?

MK-не мислите ли, че без Силата, галактиката щеше да бъде едно по-сигурно място?
TC1-Не мислим .

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 01 Ное 2009 21:54

*изтрито от автора*

Профил Skype WWW

Публикувано на: 01 Ное 2009 22:09

Minotaur King написа:
Мамка му, къде е оня мръсен пес Драксис, дето трябваше да ми помогне... :x

Дойде, но за жалост вие вече прекратихте спора.

Както и да е, виждам, че сте постигнали крехък консенсус. Не точно това, на което се надявах, понеже Крея ми е един от любимите персонажи и бих искал да продължим да я разискваме. Все пак, обаче, ако продължим, е вероятно и да се намразим, така че наистина е по-добре, че сме спрели.

Поздрави, ако не друго...

Профил

Аватар
В момента играе: Дзверене в монитор.
Публикувано на: 01 Ное 2009 22:27

НА мен ми се спореше за Бастила, ама... :/

Профил

Публикувано на: 01 Ное 2009 22:50

Бастила я покрихме нея, време е да продължим напред. :o

Профил