Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Аватар
В момента играе: GTA IV, Heroes 6
Заглавие: StarCraft Broodwar Korean proscene
Публикувано на: 11 Сеп 2011 15:16

Кратко встъпление за незапознатите - в Южна Корея играта StarCraft се е превърнала в огромен хит и от над 10 години има професионална лига, в която се състезават професионалисти (т.е. им се плаща специално за да играят, като не визирам пари от наградни фондове), а мачовете се излъчват по телевизията, за което има (поне) два канала, които излъчват само StarCraft свързани неща.

SPOILER WARNINGS!!!
Настоятелно моля, когато се говори за игри, които са се играли преди не повече от седмица спрямо датата на публикуване на мнението, да се слагат тагове за spoiler, като се уточни и за коя игра е ИЗВЪН тага (понеже хората обичаме да отваряме таговете, ако не е посочено какво точно ще ни разкрият). Пример:
Spoiler for "OSL semifinal 1":
Класирали се играчи или победител в мача

От над година и половина вече гледам професионални мачове по StarCraft Broodwar и бих казал, че съм станал истински фен. Признавам си, че не следя активно сцената, а вместо това следя няколко английски коментатора, но се е случвало да гледам мачове без английски коментар, т.е. с оригиналните корейски коментатори, на които нищо не им разбирам, понеже не знам езика. :lol: От известно време тази тема ми се върти в главата, понеже ми се коментира с някого, забелязах, че тук също има хора, които следят просцената, а и исках да обърна вниманието на форумците към този феномен, понеже според мен е забележителен и доста интересен. В навечерието на финалите на OSL, най-сетне реших, че е време да направя темата.

За незапознатите, ето малко по-пълно описание на просцената. Основният турнир се нарича Proleague, с основен спонсор от много време насам ShinHan Bank. В този турнир се състезават няколко отбора (до преди година 12, след това 10, а сега се говори, че още няколко отбора ще се разпуснат), всеки от които разполага с доста голям брой играчи. Те се събират (и дори живеят) заедно и тренират по близо 10 часа на ден в мачове помежду си. По време на самите срещи отборите изпращат няколко от играчите си, които играят един срещу един, а отборът с повече победи побеждава в двубоя. Има няколко формата - 4 от 7 (преди 3 от 5) мача или 4 елиминации на противников играч ("Kill") на принципа "победителят продължава". Преди време е имало и мачове по двойки, но това е било изоставено. Отборите плащат заплати на играчите си, като това е основното нещо, което държи сцената и практически най-важният турнир.
Отделно се провеждат още няколко турнира (STX Masters например), които са от по-нисък калибър. Все пак следващи по популярност са единичните турнири OnGameNet StarLeague (OSL) и MBCGame StarLeague (MSL), които се организират от двата телевизионни канали, които излъчват StarCraft. Форматите им са леко различни, но и двата включват групова фаза, последвана от директни елиминации. Именно индивидуалните турнири са основното мерило за силата на различните играчи, но въпреки това най-големият турнир си остава Пролигата. Всичко това се съблюдава от KeSPA (Korean e-Sports Players Association) и се предпазва от официалното законодателство на страната.
Едни от по-големите и важни събития засягащи просцената бяха скандалът с уредени мачове през 2010, след който 11 от играчите са били принудени да се откажат от играта и са им били отнети всички отличия и дори осъдени на затвор (макар и май само условно), най-известният измежду които е sAviOr. Другото голямо събитие бе съдебните битки за телевизионните права на играта между KeSPA и двете излъчващи телевизии OGN & MBC от една страна и Blizzard и упълномощените от тях GomTV от друга. Резултатът от делата не ми е напълно известен, но явно първите са спечелили или се е стигнало до договорка, понеже първите продължиха да организират турнири.

Последните новини около просцената са, че MBCGame ще става изцяло музикален канал, което означава, че телевизионните излъчвания най-вероятно ще намалеят и със сигурност, че вече няма да има MSL. Също така интересен е и фактът, че STX са сложили всичките си играчи в трансферната листа, което означава, че може да има нови интересни промени по отборите, но също така и че най-вероятно отборът ще бъде разпуснат. :(

Основният източник за гледане на мачовете, при положение, че не сте в Южна Корея, е групата TeamLiquid, които изключително активно събират информация и видео относно StarCraft Broodwar просцената, а след излизането на SC2 - и от нея. Може да ги намерите тук, или да гледате от YouTube канала им за Broodwar. Струва си да се спомене и YouTube user-a Jon747, който беше основният източник на видеа допреди няколко месеца, когато YouTube спряха канала му, понеже нарушавал правата за излъчване на мачове по SC2 в Южна Корея, които са изключителна собственост GomTV. Отделно има няколко агнлийски коментатори, които записват собствените си коментари върху видеото от мачовете и го качват в YouTube. Понеже това е нещо важно за мен, ще направя отделен списък с тях и връзки към каналите им. За съжаление обаче Broodwar все повече губи от популярността си, основно заради излизането на SC2 и все още активните коментатори са доста малко. Ако искате, може да дадете линкове за още коментатори, за да ги добавя (уточнявам, че знам за доста отказали се коментатори, които на първо време няма да добавям).

Активни:
NukeTheStars - покрива изцяло OSL-а, но от време на време коментира и други игри.
moletrap - премина основно към коментари на SC2 игри и в момента е в Корея, където практикува именно това. Все пак все още е фен на Broodwar просцената, може да се види сред публиката на мачовете и също така от време на време качва по някой мач.
DejaVu119 - малко активен, но наскоро коментира целия MSL заедно с Vorosh.
Sc2ggVorosh - също малко активен, но коментира целия последен MSL заедно с DejaVu.
TheShimmyBW - нов коментатор, който дори веднъж вече "се беше отказал". Все пак може би ще продължи да коментира.

Неактивни:
RanshinDA - покриваше изцяло MSL-а, както и правеше коментари на други мачове.
CholeraSC
diggitySC - изглежда е преминал изцяло към SC2 коментари.

Бих искал да направя и списък с едни от най-добрите игри. Чувствайте се свободни да предлагате линкове към други срещи.

Интересни мачове
Stork vs GGPlay - най-дългата игра, която ми е известна - 80 минути, но бих казал, че е изпълнена с екшън от началото до края, така че няма скука в нито един момент!

Относно личните ми предпочитания, бих казал, че съм голям Protoss фен и винаги съм за играчите от тази раса. Любимият ми играч е Stork (клиширано, знам, знам :IMNOOB: :lol: ). Естествено и останалите от протоските дракони са ми любимци - JangBi, Bisu, BeSt, Kal, free. От представителите на останалите раси бих споменал Fantasy, ZerO, firebathero. Flash и Jaedong са ми едни от най-недолюбваните играчи, понеже печелят толкова често, че мачовете им не са особено интересно. Това важи основно за първия, който определено смятам, че е най-добрият играч, който съм гледал. Именно и затова последните два сезона на OSL-а и MSL-а са ми доста интересни, понеже все някой от тези двамата отпада преди финала, а когато започнах да гледам StarCraft, едва ли не всеки финал бе помежду им.
Любимият ми мач е PvZ (Protoss vs Zerg) заради изключителната касапница, която настава, като TvZ с Bio от страна на терана ме кефи поради същата причина. Преди се дразнех на ZvZ-то заради еднообразността му, но в последно време ми е интересно. TvT-то ми беше интересно преди време, понеже е много тактически ориентирано, почти като шах, но напоследък ме изнервя с това, че обикновено е изключително дълго. От mirror мачовете (тези в които и двамата играчи са от една и съща раса) все пак любимо ми е PvP. Накрая ще кажа, че TvP-то нещо не ме радва напоследък, понеже обикновено тераните смачкват протосите и като фен на последните не ми е особено приятно, а също така и мачовете в последно време стават изключително еднообразни и винаги завършващи по един и същи начин.

И така... Очаквам включванията ви. Този уикенд се изигра вторият полуфинал на OSL-а, така че вече ни е известен финала. Той ще се играе идващия уикенд.
Spoiler for Финалисти са:
Fantasy vs JangBi
Пролигата завърши преди няколко седмици, така че след този финал ще има нова неприятно дълга пауза без мачове, но пък винаги има толкова много мачове, които не сме гледали от предишни години, така че сигурно ще се запълни времето до началото на новия сезон. :)

Профил ICQ Skype

Аватар
Заглавие: Re: StarCraft Broodwar Korean proscene
Публикувано на: 12 Сеп 2011 19:47

Аз съм много добър на SC2. Ако искаш ме добави.

Извинявам се ако темата е била за друго, не съм я чел.

Профил WWW

Аватар
Публикувано на: 13 Сеп 2011 12:44

mighty :doh:

Профил ICQ Skype

Аватар
В момента играе: с мерника и мушката на кремъклийката
Публикувано на: 13 Сеп 2011 16:06

В кой сайт ги гледаш?
Аз гледам турнири в justin.tv, когато се организират такива. Не ги следя редовно, даже съм доста непросветен, но много се кефя на игрите.

Рядко попадам на турнири по SC 1(последния беше ISL 2, там даже участваше нашто момче TechnicS), но и тези по SC2 не са за изпускане. Често попадам на GSL, IPL, сега се готви нов NASL.

Профил

Аватар
Публикувано на: 14 Сеп 2011 13:44

Ами основно гледам коментираните видеа, съответно на коментаторите, които съм споменал в първия пост. Виж линковете към каналите им. Те коментират мачове от корейските турнири, докато, ако не се лъжа, тези, които ти спомена, са други, вероятно европейски или северноамерикански. Тях не съм ги гледал, но доколкото знам играчите там са по-слаби. С това не искам да ги обиждам, но си е факт, че откакто корейската просцена е в разцвета си, не е имало некореец, който да е пробил в индивидуалните турнири, а така също и не ми е известен такъв, който да е в първия тим на някой от отборите. Лично ти препоръчвам NukeTheStars, който ми е любимец и обичам да гледам коментарите му и защото самият той ми е супер забавен. :) Както се досещаш, съответно не гледма турнирите "на живо", а записи. Все пак на сайта на TeamLiquid (виж пак първия пост) мисля, че правят live streams, където можеш да гледаш на живо. Дори доколкото знам DejaVu & Vorosh точно това правят в последно време и затова не качват особено много коментари. Отделно може да пробваш http://www.sc2gg.com/ - аз започнах да гледам от там за пръв път. Както и предполага името обаче, доста бързо се преориентираха към SC2, което мен не ме грабна. Все пак повечето коментатори на SC1&2 са членове там и уж клиповете им автоматично се качват там (поне май така беше преди). VODTracker-ът им обаче нещо не е както трябва - преди беше доста по-готин, с линкове към клиповете от същия мач, рейтинг система за зрителите и т.н. Все пак може да го погледнеш. ;)
StarCraft 2 турнири не гледам. Поради някаква причина играта така и не ме кара да я хвана - дори още не съм я играл. Скоро май ще си я купувам и разцъкам, та тогава може и да започна да гледам и турнири по нея (GSL най-вече), но ще видим. Все пак съм гледал 2-3 мача там, например когато Boxer игра там за първи път.

Профил ICQ Skype

Аватар
Публикувано на: 14 Сеп 2011 17:06

Не знам, братле.
Аз клипове на SC Brood war не гледам, само на SC2.
Коментаторите, които следя са:
- HuskyStarcraft
- BlizShouter
- PsyStarcraft
- HDstarcraft
- teamliquidnet

Като цяло са това, имах и още 1 ама той слагаше шибани спойлери на видеата си и го махнах.

Профил WWW

Eroguro Lolies FTW!
Аватар
В момента играе: しんじまえ、でぶぶす!~
Публикувано на: 14 Сеп 2011 17:37

I'LL SEE YOU GUYS NEXT TIIIME

--

като го чуя това и се обръщам в гроба :lol:

Serious Sam написа:
Бих ебал японка с кеф... Но с къса подстрижка... Нито дибидюс, нито джунглясала...

Цитат:
iskam nqkoq bipolqrna s koqto da ne znam dali 6te se sybudq 6toto mi duha ili mi e otrqzala huq

Профил WWW

Аватар
Публикувано на: 19 Сеп 2011 21:55

Току-що изгледах финала на OSL-а и мога да кажа, че беше един от най-добрите финали, които съм гледал! Имаше уникално готини игри, много добри тактики, невероятни ситуации, обрати и какво ли още не - като цяло двама много добри състезатели, които играеха на върха на възможностите си! Горещо го препоръчвам на всеки, които дори някога преди време е обичал да цъка StarCraft, а какво остава за истинските фенове на играта!

Ето линк към плейлист с финала, коментиран от NukeTheStars, който отново е на обичайното си високо ниво, пълно със забавни реплики. :) Форматът е 3 от 5, силно препоръчвам първата и последната игра (така че ще е най-добре да изгледате и тези между тях, за да не си ги развалите, знаейки резултата ;) )!

п.п. Между другото, финалът се проведе във военния мемориал в Сеул, което не знам дали е най-подходящото място за това, но може да се стори интересно на някои хора. :)

Профил ICQ Skype

Публикувано на: 20 Сеп 2011 00:24

Приигра ми се Бруд Уор.
б.т.в. коментатора леко фейлва , оригиналния корейски коментар е къде къде по- емоционален особено като почнат да се вживяват и да се надвивкат.

Профил

Аватар
Публикувано на: 20 Сеп 2011 09:53

Ами ако смяташ, че качествата на един коментатор се свеждат до това колко е емоционален, а признакът за това е колко силно вика, може би си прав. Мен обаче това не ме влече, а и Nuke също си е емоционален, но по друг начин - много е забавен като казва как след всяка загуба на Сторк си взима един килограм сладолед, за да се утеши и започва да се чуди с какъв вкус да е. :D
БТВ, ако ти е интересно какво точно приказват корейските коментатори, погледни това видео (кратко е) - ще видиш, че приказват общо взето същите работи. :)

Профил ICQ Skype

Публикувано на: 20 Сеп 2011 10:59

Не ме разбра - аз си следя мачове по принцип и добре знам кой какво говори. Въпроса че америкаците много често си говорят с някакви домашно микрофони, не се чува качествено и прекалено веселяшки описват играта.

Профил

Аватар
Публикувано на: 20 Сеп 2011 12:13

Съгласен съм, че често коментарите им се получават с някакво веселяшко настроение. Но аз нямам проблем с това, дори ми е забавно, когато правят хубави шеги. И най-вече предпочитам да разбирам, какво приказва коментаторът, вместо да ми надува главата с думи на неразбираем за мен език. С това не казвам, че корейските коментатори не са добри, дори напротив, и на мен ми е забавно как полудяват понякога, но когато говорим за повече от мач на ден, мисля, че предпочитам коментари на английски.
Ти откъде гледаш мачове? :)

Профил ICQ Skype

Публикувано на: 22 Ное 2011 18:39

Бая ги разхвърля. Първо участие на MLG и веднага гепна 50 хиляди :D Иначе стисках палци за NaNiwa, но не му стигнаха силите :(

Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com