Кратко встъпление за незапознатите - в Южна Корея играта StarCraft се е превърнала в огромен хит и от над 10 години има професионална лига, в която се състезават професионалисти (т.е. им се плаща специално за да играят, като не визирам пари от наградни фондове), а мачовете се излъчват по телевизията, за което има (поне) два канала, които излъчват само StarCraft свързани неща.
SPOILER WARNINGS!!!Настоятелно моля, когато се говори за игри, които са се играли преди не повече от седмица спрямо датата на публикуване на мнението, да се слагат тагове за spoiler, като се уточни и за коя игра е ИЗВЪН тага (понеже хората обичаме да отваряме таговете, ако не е посочено какво точно ще ни разкрият). Пример:
От над година и половина вече гледам професионални мачове по StarCraft Broodwar и бих казал, че съм станал истински фен. Признавам си, че не следя активно сцената, а вместо това следя няколко английски коментатора, но се е случвало да гледам мачове без английски коментар, т.е. с оригиналните корейски коментатори, на които нищо не им разбирам, понеже не знам езика.
От известно време тази тема ми се върти в главата, понеже ми се коментира с някого, забелязах, че тук също има хора, които следят просцената, а и исках да обърна вниманието на форумците към този феномен, понеже според мен е забележителен и доста интересен. В навечерието на финалите на OSL, най-сетне реших, че е време да направя темата.
За незапознатите, ето малко по-пълно описание на просцената. Основният турнир се нарича Proleague, с основен спонсор от много време насам ShinHan Bank. В този турнир се състезават няколко отбора (до преди година 12, след това 10, а сега се говори, че още няколко отбора ще се разпуснат), всеки от които разполага с доста голям брой играчи. Те се събират (и дори живеят) заедно и тренират по близо 10 часа на ден в мачове помежду си. По време на самите срещи отборите изпращат няколко от играчите си, които играят един срещу един, а отборът с повече победи побеждава в двубоя. Има няколко формата - 4 от 7 (преди 3 от 5) мача или 4 елиминации на противников играч ("Kill") на принципа "победителят продължава". Преди време е имало и мачове по двойки, но това е било изоставено. Отборите плащат заплати на играчите си, като това е основното нещо, което държи сцената и практически най-важният турнир.
Отделно се провеждат още няколко турнира (STX Masters например), които са от по-нисък калибър. Все пак следващи по популярност са единичните турнири OnGameNet StarLeague (OSL) и MBCGame StarLeague (MSL), които се организират от двата телевизионни канали, които излъчват StarCraft. Форматите им са леко различни, но и двата включват групова фаза, последвана от директни елиминации. Именно индивидуалните турнири са основното мерило за силата на различните играчи, но въпреки това най-големият турнир си остава Пролигата. Всичко това се съблюдава от KeSPA (Korean e-Sports Players Association) и се предпазва от официалното законодателство на страната.
Едни от по-големите и важни събития засягащи просцената бяха скандалът с уредени мачове през 2010, след който 11 от играчите са били принудени да се откажат от играта и са им били отнети всички отличия и дори осъдени на затвор (макар и май само условно), най-известният измежду които е sAviOr. Другото голямо събитие бе съдебните битки за телевизионните права на играта между KeSPA и двете излъчващи телевизии OGN & MBC от една страна и Blizzard и упълномощените от тях GomTV от друга. Резултатът от делата не ми е напълно известен, но явно първите са спечелили или се е стигнало до договорка, понеже първите продължиха да организират турнири.
Последните новини около просцената са, че MBCGame ще става изцяло музикален канал, което означава, че телевизионните излъчвания най-вероятно ще намалеят и със сигурност, че вече няма да има MSL. Също така интересен е и фактът, че STX са сложили всичките си играчи в трансферната листа, което означава, че може да има нови интересни промени по отборите, но също така и че най-вероятно отборът ще бъде разпуснат.
Основният източник за гледане на мачовете, при положение, че не сте в Южна Корея, е групата TeamLiquid, които изключително активно събират информация и видео относно StarCraft Broodwar просцената, а след излизането на SC2 - и от нея. Може да ги намерите
тук, или да гледате от
YouTube канала им за Broodwar. Струва си да се спомене и YouTube user-a Jon747, който беше основният източник на видеа допреди няколко месеца, когато YouTube спряха канала му, понеже нарушавал правата за излъчване на мачове по SC2 в Южна Корея, които са изключителна собственост GomTV. Отделно има няколко агнлийски коментатори, които записват собствените си коментари върху видеото от мачовете и го качват в YouTube. Понеже това е нещо важно за мен, ще направя отделен списък с тях и връзки към каналите им. За съжаление обаче Broodwar все повече губи от популярността си, основно заради излизането на SC2 и все още активните коментатори са доста малко. Ако искате, може да дадете линкове за още коментатори, за да ги добавя (уточнявам, че знам за доста отказали се коментатори, които на първо време няма да добавям).
Активни:NukeTheStars - покрива изцяло OSL-а, но от време на време коментира и други игри.
moletrap - премина основно към коментари на SC2 игри и в момента е в Корея, където практикува именно това. Все пак все още е фен на Broodwar просцената, може да се види сред публиката на мачовете и също така от време на време качва по някой мач.
DejaVu119 - малко активен, но наскоро коментира целия MSL заедно с Vorosh.
Sc2ggVorosh - също малко активен, но коментира целия последен MSL заедно с DejaVu.
TheShimmyBW - нов коментатор, който дори веднъж вече "се беше отказал". Все пак може би ще продължи да коментира.
Неактивни:RanshinDA - покриваше изцяло MSL-а, както и правеше коментари на други мачове.
CholeraSCdiggitySC - изглежда е преминал изцяло към SC2 коментари.
Бих искал да направя и списък с едни от най-добрите игри. Чувствайте се свободни да предлагате линкове към други срещи.
Интересни мачовеStork vs GGPlay - най-дългата игра, която ми е известна - 80 минути, но бих казал, че е изпълнена с екшън от началото до края, така че няма скука в нито един момент!
Относно личните ми предпочитания, бих казал, че съм голям Protoss фен и винаги съм за играчите от тази раса. Любимият ми играч е Stork (клиширано, знам, знам
). Естествено и останалите от протоските дракони са ми любимци - JangBi, Bisu, BeSt, Kal, free. От представителите на останалите раси бих споменал Fantasy, ZerO, firebathero. Flash и Jaedong са ми едни от най-недолюбваните играчи, понеже печелят толкова често, че мачовете им не са особено интересно. Това важи основно за първия, който определено смятам, че е най-добрият играч, който съм гледал. Именно и затова последните два сезона на OSL-а и MSL-а са ми доста интересни, понеже все някой от тези двамата отпада преди финала, а когато започнах да гледам StarCraft, едва ли не всеки финал бе помежду им.
Любимият ми мач е PvZ (Protoss vs Zerg) заради изключителната касапница, която настава, като TvZ с Bio от страна на терана ме кефи поради същата причина. Преди се дразнех на ZvZ-то заради еднообразността му, но в последно време ми е интересно. TvT-то ми беше интересно преди време, понеже е много тактически ориентирано, почти като шах, но напоследък ме изнервя с това, че обикновено е изключително дълго. От mirror мачовете (тези в които и двамата играчи са от една и съща раса) все пак любимо ми е PvP. Накрая ще кажа, че TvP-то нещо не ме радва напоследък, понеже обикновено тераните смачкват протосите и като фен на последните не ми е особено приятно, а също така и мачовете в последно време стават изключително еднообразни и винаги завършващи по един и същи начин.
И така... Очаквам включванията ви. Този уикенд се изигра вторият полуфинал на OSL-а, така че вече ни е известен финала. Той ще се играе идващия уикенд.
Пролигата завърши преди няколко седмици, така че след този финал ще има нова неприятно дълга пауза без мачове, но пък винаги има толкова много мачове, които не сме гледали от предишни години, така че сигурно ще се запълни времето до началото на новия сезон.