Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Заглавие: Английски за работа в кол център - какъв и къде?
Публикувано на: 03 Юни 2017 09:45

Здравейте. Завършил съм История, обаче, честно казано, не успявам да си намеря работа с нормално заплащане, искам да кажа - нормално като за мъж (да се има предвид, че не съм от София и имам и наем да плащам). Виждам, че мои приятели са се ориентирали към преквалифициране, за да работят други неща, напр. в кол центърове като Съдърланд напр. Но за тази цел предполагам, че е нужен много добър английски, а моят не е...
Можете ли да ми кажете - най-добре ако някой работи в такава фирма - какво ниво е необходимо, за да мога да се справям, и евентуално къде да го уча?

Благодаря!

Профил

Аватар
В момента играе: PTSD simulator
Заглавие: Re: Английски за работа в кол център - какъв и къде?
Публикувано на: 03 Юни 2017 14:20

Нужно е да имаш някакво ниво английски (работя в кол център за сайтове за залагания и колегите имат холивудския източноевропейски акцент) и да имаш търпението да се занимаваш с идиоти по цял ден.
Излъжи че можеш да мултитаскваш, а ако не можеш да лъжеш, отбий номера с шега.
В англистан има хиляди кол центрове, болшинството са телемаркетинг. Бачкал съм в няколко такива, хората там не могат да спрягат глаголи, изключително неблагодарна работа.
Излъжи че си мотивиран, мениджърите харесват тия работи, носи костюм с вратовръзка.

Пусни си CN, Discovery, Nat Geo на английски, не вярвам някой в България да е научил английския в училище.

Едит: забравих да спомена: щом започнеш, сам ще си установиш рутина и твоето равнище само ще се подобри.

Профил

Аватар
Публикувано на: 03 Юни 2017 16:32

Gen.Toast написа:

Пусни си CN, Discovery, Nat Geo на английски, не вярвам някой в България да е научил английския в училище.

Само ще кажа, че съм изключително съгласен с това, даже точно по-рано днес го обсъждахме с приятели. Аз, например, в гимназията имах двойки по английски, а бях в английска езикова гимназия. Сега, всеки ден чета бизнес/IT статии на английски, почти всеки ден пиша и сравнително често го практикувам говорно, даже и като съм си в България.

Профил

Дидко Бандитко
Аватар
В момента играе: No man's sky
Публикувано на: 05 Юни 2017 18:26

Аз от 6-7 години не съм си пускал български субтитри на филми и сериали. Освен четенето на новини/статии на английски, и това помага за поддържане на нивото и научаване на фрази от по-разговорната реч

[02:11:17] Алминатора: mejdu drugoto sym si mislel
[02:11:19] Алминатора: che imam leka forma
[02:11:22] Алминатора: na auizym ponqkoga :D

Профил

Аватар
Публикувано на: 05 Юни 2017 19:44

Волтаж, не помня точно но съм почти сигурен че съм имал няколко двойки по анлгийски в гимназията. Или айде, тройки да са, пак е много зле.

Профил

Аватар
Публикувано на: 05 Юни 2017 20:47

Да бе, трябва ти "академичен" английски за кол център. Българския да не си го учил в университета, че можеш да го говориш и пишеш :D

Що си мисля че писах в тая тема и мнението ми е затрито...

Профил

Публикувано на: 06 Юни 2017 13:46

:lol: :lol: :lol:

Профил

Публикувано на: 06 Юни 2017 15:56

Аз пък с граматиката винаги съм бил зле, но от малък израстнах в англоезична среда и си говоря свободно, макар че съм граматически зле :!: Дори в училище не съм учил английски (странно, но нямахме преподаватели). Просто да учиш език от предучилищна възраст е голямо предимство, но човек има ли желание може да го научи свободно говоримо дори при желание и правилен подход :arrow:

Sturm написа:
къв ханс бе...

Профил

Аватар
Публикувано на: 06 Юни 2017 16:41

нелегален написа:
Аз написа:
Аз пък с граматиката винаги съм бил зле, но от малък израстнах в англоезична среда и си говоря свободно, макар че съм граматически зле :!: Дори в училище не съм учил английски (странно, но нямахме преподаватели). Просто да учиш език от предучилищна възраст е голямо предимство, но човек има ли желание може да го научи свободно говоримо дори при желание и правилен подход :arrow:

>граматиката ти е зле

>говориш го свободно

pick one.

Аз примерно говоря английски свободно на доста тематики, но ако някой ме пита защо така съм конструирал изречението нямам никаква идея какво да му кажа :D

Профил

Аватар
Публикувано на: 06 Юни 2017 21:16

Ама да говориш свободно не означава непременно да говориш правилно бе :D Въпросът е да има разбиране от двете страни. А ако отсреща е някакъв етиопец с още по счупен английски, то тогава пък съвсем няма проблем :D

Профил

Аватар
В момента играе: Російський військовий корабель? Іди нахуй!
Публикувано на: 06 Юни 2017 21:43

нелегален написа:
Аз написа:

>граматиката ти е зле

>говориш го свободно

pick one.

В кежуъл международна среда хората шляпат на такъв отвратителен английски, че ако искаш да те разбират, трябва и ти да говориш като слабоумен.

Колкото по-правилно се страрая да говоря и да се изразявам, толкова по-трудно ми е било винаги да комуникирам с отсрещната страна, ако английският не ѝ е роден. Щото явно граматически правилно построеното изречение с правилно употребен предлог е някаква недостижима екзотика :lol:

- Алминатора

"напарфюмиран печен ебач"
- кримсънчето

Профил

Публикувано на: 06 Юни 2017 23:13

Май не се изразих много точно. Граматиката ми е малко зле в правописен и леко по-разбираем аспект, просто нямам нерви да пиша по-сложни неща :!: Иначе боравя (говоримо) с доста голям речник и знам как да правя граматически правилно сглобени изречения. Не съм чул нищо по-различно от комплимент, когато говоря с чуждестранни индивиди от бившата английска империя. Учил съм език в реална чуждоезична среда и затова граматиката ми е аспект, който никога не съм пипал в учебна форма :!: Честно казано, и на български ми е леко трудно да схващам някои неща и ми е некомфортно и малко трудно да се изразявам, какво остава за чуждия език в писмена форма :!:

Sturm написа:
къв ханс бе...

Профил

Аватар
В момента играе: Російський військовий корабель? Іди нахуй!
Публикувано на: 07 Юни 2017 07:53

нелегален написа:
а ок, мерси че ме информирахте. Сега мисля че разбирам защо толкова дълго време не мога да си намеря работа в БГ - явно английския ми е прекалено добър :lol:
таман днес бях на интервю във фирма със съосновател французин. На пича едвам му се разбираше английския (не само заради акцента, а и не намираше думите), а аз с моя плавен английски му оставах неразбран.

И аз си припомнях конкретно мъката в общуването с две французойки - източноевропейците може и да имаме тежък акцент, но е напълно разбираем, това тяхното звучеше много мелодично, но просто нямаше нищо общо с английския :lol:
Нито аз ги разбирах, нито те мен. Тегава работа.

- Алминатора

"напарфюмиран печен ебач"
- кримсънчето

Профил

Аватар
Публикувано на: 07 Юни 2017 09:36

Аз съм имал много премеждия с английския из Европа.
В Полша беше най-трудно, там никой не говори английски. Примерно - в цял магазин тип технополис не можаха да намерят 1 човек, който да може да каже 2 думи на английски, защото се интересувахме от някаква техника. А там съм прекарал най-много време от международните ми ходения.
В Чехия беше две идеи по-добре, защото имаше хора, които можаха да говорят, но мнозинството не вдяваха и дума.
В Германия се научих да не се опитвам да разговарям с по-възрастни хора на английски, защото буквално го приемаха като обида. Виж младежите бяха далеч по-отворени и доста често попадах на можещи.
В Холандия английския сякаш им е като втори роден език. Буквално не можах да намеря млад човек с лошо ниво на английски. Може да съм бил късметлия, не знам. Също така, говорят доста разбираемо.
В Италия беше горе долу като в Чехия, но ми беше трудно да ги разбирам, защото за тия хора не съществува буквата Х. Сещате се как звучат думите, започващи с Х, ама без Хто :lol:
Същото беше и в Испания, но там попадах на по-малко хора, които можеха да говорят на английски.
Същото беше и във Франция, с тая разлика, че там имаше малко повече млади, които се опитваха(неуспешно) да говорят на английски.
В Гърция всеки път ме изумява това, че дори някакви пазачи на паркинг/продавачи на улични будки говорят не лош английски. Буквално не сме попадали на нито един човек, с който да не можем да се разберем на английски.
В Хърватска съм бил само по курортите и логично имаше много хора, които разбираха английски.
С братята сърби дори не съм се опитвал да говоря на английски :lol: разбирахме си се перфектно на българо-сръбски. В Македония също.
В Турция не са на нивото на Гърция с английския, ама пак доста често се намираха хора, които да говорят английски.
В Австрия попаднахме на не малко хора, които говореха добре английския. Беше ни трудно да се абстрахираме от арни-акцента де :lol:
В другите държави съм бил предимно транзитно и не помня какви са ми били впечатленията.
Признавам си, че ми е било най-трудно да разбера английския на... хора от англоговорящи държави :? Така ги въртят думите, че ти идва да им теглиш една майна :lol:

Профил

Аватар
В момента играе: ❚█══█❚
Публикувано на: 10 Юни 2017 13:18

тая тема ми прави деня

Профил

Публикувано на: 11 Юни 2017 18:38

Изчетох внимателно всички отговори. Бих искал да попитам кое ниво по европейската езикова рамка ще ми бъде достатъчно? Виждам, че в повечето езикови школи курсовете са подредени по ниво - А1, А2, В1 и т.н...
И евентуално да ми препоръчате езикова школа.
Благодаря!

Профил

Аватар
В момента играе: PTSD simulator
Публикувано на: 13 Юни 2017 15:24

На хартия моето ниво преди 3 години беше Б2. От тогава не съм си измервал нивото, нито си пазя сертификата.
Езикова школа не бих препоръчал, целият английски който знам е от филми, игри и прочие.

Профил

Публикувано на: 15 Юни 2017 23:45

Работил съм в кол център близо година, надявам се да имам полезен опит за споделяне.

TL;DR: С концентрирани уроци ще научиш много повече, много по-бързо. С всеки друг подход вероятността да си загубиш времето и да не направиш нищо е доста висока, от лични наблюдения.

Дългата версия:

Уроци трябват, ако искаш да научиш езика бързо на добро ниво.
Няколко души тук казаха, че са учили английски само от анимационни филми или сериали. Не мисля, че това ще ти свърши работа поради няколко причини.

1. "ученето" с гледане на филми отнема много време (ако си гледал Cartoon Network от 8-годишен можеш да попиеш някаква част от езика с течение на времето, но това отнема години, а предполагам че искаш да започнеш работа в обозримото бъдеще.

2. Това което ще научиш от филми/музика ще е много ограничено като репертоар. Работата в професионална среда изисква различен езиков регистър от това, което ще видиш по филмите (не по-труден, просто различен) и частен учител ще ти помогне да научиш необходимите фрази за учтиво и професионално общуване много по-бързо.

3. Имам и наблюдения от познати, които се опитваха да учат сами (с учебници и самоучители), с което само си губиха времето. Концентрирано преподаване и адекватна обратна връзка са незаменими, особено ако нямаш много опит с езика от преди това. Без комуникация на живо и без обяснения къде бъркаш прогресът ти ще е ненужно бавен.

Друго нещо, което съм забелязал, е че нивото на английския ти може да има ефект върху заплащането ти, поне в центровете където работех аз. Едно момче от Бразилия с първи език португалски и с много лош английски взимаше към 750лв.; друго момче с немски и английски взимаше 850-900. Други с испански и много добър английски взимаха 1200. Не мога да ти гарантирам по-висока заплата срещу по-добър английски, но е нещо което може да искаш да имаш предвид.

От към типа уроци, идеалната версия би била нещо като British Council или ИЧС. Ако са ти твърде скъпи, знам че в София вече живеят много билингвални хора, които дават частни уроци като freelancers на разумни цени и ще могат да ти помогнат точно с типа английски, който ще ти трябва за работа.

Относно необходимото ниво: тук има таблица с нивата и каква компетенция обозначава всяко. Не съм запознат дали HR имат конкретни изисквания за ниво, когато търсят да наемат нови хора, и съм виждал наети много хора с не напълно перфектен английски (*кхъ-кхъ*), но смятам че А (elementary до intermediate) ще е твърде ниско. На твое място бих се целил от B1 нагоре. Но може и да греша за това, просто мое мнение е.

Добрата новина: работата в кол център е такава, че изисква много ограничен репертоар от заучени фрази, които лесно ще научиш - така че няма да имаш нужда от много уроци.

Профил

Публикувано на: 16 Юни 2017 04:13

Профил

Публикувано на: 16 Юни 2017 13:15

нелегален написа:
бтв, Ернестин, една бележка: "билингвален" не значи точно това, което си мислиш. Билингвален е човек с два майчини езика, а не е просто говорещ два езика човек.

Прав си, беше brainfart. :) Имах предвид native speakers.

Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com