Автор |
Съобщение |
- Алминатора -
|
|
|
|
Заглавие: За свалянето на мптройки и Моридин Публикувано на: 22 Юни 2015 01:07
Преди точно 3 години влезнах в спор с Морко; Обстоятелствата бяха следните: Тогава в обществото много се говореше за авторски права, спиране на торентите, криминализиране на свалянето на пиратствано съдържание и прочее; По този повод беше станало въпрос дали свалянето на mp3-ки е основание срещу някого да се възбуди наказатлено преследване; Тъй като току-що ме бяха приели Право, аз, превъзбуден от този факт и от гледането на Suits цитирах разпоредбата на чл.9, ал. 2 от НК, която гласи: (2) Не е престъпно деянието, което макар формално и да осъществява признаците на предвидено в закона престъпление, поради своята малозначителност не е общественоопасно или неговата обществена опасност е явно незначителна.Като заявих, че поради тази разпоредба, свалянето на емпетройка не може да се квалифицира като престъпление, следователно никой не може да ви вкара в затвора за подобно нещо. Тогава Морко се появи и ми каза, че съм бил само пренадъхан щото току-що са ме приели и че съдията реално можел да реши квото си иска и че аз не съм фактор. Е, сега уча за изпит по НП и ми се ще да заявя следното становище: Не, Морко, в крайна сметка аз съм прав; свалянето на емпетройка не съставлява престъпление именно поради своята незначителност; за да представлява значително деяние, то трябва да отговаря кумулативно на две изисквания:
- трябва да застрашава обществени отношения; - и отрицателното въздействие върху обекта да е в степен, която оправдава използването на наказателна репресия.В случая със свалянето на емпетройка и двете предпоставки не са изпълнени - да, даунлоуда в действителност уврежда нейния създател, но предвид средната цена за свалянето на една песен по легален начин - между 1 и 3 лева, то няма как да обоснове използването на наказателна репресия, тъй като отрицателното въздействие е в прекалено ниска степен, особено ако тръгнем да го оценяваме в пари. Разпростренението, обаче, на емпетройки от едно лице, би било съвсем друга бира.
___________________________________ САМО АЗ СЪМ ОТ КЪРДЖАЛИ ПУТКИ
Все аркадаши сме...!
|
|
|
|
|
- Алминатора -
|
|
|
|
Заглавие: Re: За свалянето на мптройки и Моридин Публикувано на: 22 Юни 2015 01:13
Сега като си чета пак нещата аргументацията ми въобще май не е правилна, обаче тва не променя факта, че Морко сгреши, когато ми каза, че съм тъп и не съм фактор! В крайна сметка аз се оказах прав, 3 години по-късно, и взех окончателно своето отмъщение.
Все аркадаши сме...!
|
|
|
|
|
Маце Борко
|
|
В момента играе: Російський військовий корабель? Іди нахуй!
|
|
Заглавие: Re: За свалянето на мптройки и Моридин Публикувано на: 22 Юни 2015 01:35
Ахахахаахахахах, това изобщо не си го спомням вече Тогава ме скъсаха по наказателно, но очевидно е било крайно справедливо и заслужено. Ти впрочем се размина със Стойнов, заради което си невероятен щастливец. Сега мога да ти отговоря и по друг начин - прав си, естествено, но дори да се закопаем в някакви теоретични спорове кога едно деяние става вече значимо (примерно при един филм? при пет свалени филма? при сто?), простата истина е, че на никой прокурор няма да му се занимава с глупости от тоя сорт, особено в България. Утре имам изпит по наказателен процес, а ти с какво ме занимаваш.
___________________________________ "Моридина, който по принцип е човек интелигентен с богата обща култура, но в същността си е комплексиран простак..." - Алминатора
"напарфюмиран печен ебач" - кримсънчето
|
|
|
|
|
- Алминатора -
|
|
|
|
Заглавие: Re: За свалянето на мптройки и Моридин Публикувано на: 22 Юни 2015 01:42
баце Морко написа: Ахахахаахахахах, това изобщо не си го спомням вече Тогава ме скъсаха по наказателно, но очевидно е било крайно справедливо и заслужено. Ти впрочем се размина със Стойнов, заради което си невероятен щастливец. Сега мога да ти отговоря и по друг начин - прав си, естествено, но дори да се закопаем в някакви теоретични спорове кога едно деяние става вече значимо (примерно при един филм? при пет свалени филма? при сто?), простата истина е, че на никой прокурор няма да му се занимава с глупости от тоя сорт, особено в България. Утре имам изпит по наказателен процес, а ти с какво ме занимаваш. тва е супер важно, сега ми кажи, че съм фактор
Все аркадаши сме...!
|
|
|
|
|
Маце Борко
|
|
В момента играе: Російський військовий корабель? Іди нахуй!
|
|
Заглавие: Re: За свалянето на мптройки и Моридин Публикувано на: 22 Юни 2015 01:57
Ти си сериозен фактор, баце
___________________________________ "Моридина, който по принцип е човек интелигентен с богата обща култура, но в същността си е комплексиран простак..." - Алминатора
"напарфюмиран печен ебач" - кримсънчето
|
|
|
|
|
Kirilicata
|
|
В момента играе: MoneyCrafta
|
|
Заглавие: Re: За свалянето на мптройки и Моридин Публикувано на: 22 Юни 2015 06:08
А ако си свалям mp3то като конвъртвам клипа на песента от ютубе чрез video2mp3, пак ли се брой за незаконно сваляне? Иначе като бях в Австрия съм чувал за случаи, в които интренет провайдъра може да ти изпрати призовка ако те засечат, че сваляш торенти. нз доколко е истина
|
|
|
Gipo
|
|
|
|
Заглавие: Re: За свалянето на мптройки и Моридин Публикувано на: 22 Юни 2015 06:24
Аз от доста време не се занимавам с мп3ки, но няколко пъти съм се пробвал да сваля Морко
___________________________________ Гипчо ( ◕ Y ◕ )
|
|
|
|
|
AcTivE
|
The King of Kings |
|
|
|
Заглавие: Re: За свалянето на мптройки и Моридин Публикувано на: 22 Юни 2015 08:04
- Алминатора - написа: съдията реално можел да реши квото си иска и че аз не съм фактор. След като завършиш и изкараш задължителния стаж ще видиш, че все пак е бил прав За малозначителност и ниска степен на ОП се прави отказ от предварително производство от прокурора и се прекратява преписката, изобщо не стига до съда. Но има и вариант, например при случай на рецидив или свръхамбицираност на прокурора да сe стигне до досъдебното производство и евентуално до обвинителен акт, ако е спазен процесуалния ред изходът на такова дело зависи в голяма част от настроението и нагласата на конкретния наказателен съдия. Тоест по твоята логика можеш да влезеш в супермаркета и всеки път да си излизаш с биричка, без да я платиш и няма да е наказуемо Трябват и други аргументи. Ето част от една преписка, която мина през мен наскоро и нямаше как да не си я снимам Ти ли си съветвал "колежката"
|
|
|
- Алминатора -
|
|
|
|
Заглавие: Re: За свалянето на мптройки и Моридин Публикувано на: 22 Юни 2015 13:45
AcTivE написа: - Алминатора - написа: съдията реално можел да реши квото си иска и че аз не съм фактор. След като завършиш и изкараш задължителния стаж ще видиш, че все пак е бил прав За малозначителност и ниска степен на ОП се прави отказ от предварително производство от прокурора и се прекратява преписката, изобщо не стига до съда. Но има и вариант, например при случай на рецидив или свръхамбицираност на прокурора да сe стигне до досъдебното производство и евентуално до обвинителен акт, ако е спазен процесуалния ред изходът на такова дело зависи в голяма част от настроението и нагласата на конкретния наказателен съдия. Тоест по твоята логика можеш да влезеш в супермаркета и всеки път да си излизаш с биричка, без да я платиш и няма да е наказуемо Трябват и други аргументи. Ето част от една преписка, която мина през мен наскоро и нямаше как да не си я снимам Ти ли си съветвал "колежката" Актив е много прав и в действителност аз греша, обаче той не учи Право в СУ и затова неговото не се зачита
Все аркадаши сме...!
|
|
|
|
|
Omega-x
|
Супер Марио или Смърт |
|
|
|
Заглавие: Re: За свалянето на мптройки и Моридин Публикувано на: 22 Юни 2015 14:00
Абе само набързо да вметна нещо, ако свалянето на мп3/филми е дело с ниска обществена значимост и реално не се преследва, заради гореизказаните членове и алинеи, но разпространението е попада под други членове и е наказауемо, какво се прави в случай на торентите, които действат и като разпространение.
Демек, ако сваля албум и заради това ми дело, няма да бъда преследван, но същевременно съм го качил над 100 пъти размера му(демек примерно от мен са свалени 10ГБ от този албум, било то и на части), то ще бъда ли преследвана и де факто не попадаме ли под ударите на закона, ако сийдваме торенти?
___________________________________ <3Bandaids don't fix bullet holes<3 Taytay.
|
|
|
|
|
Agent
|
|
|
|
Заглавие: Re: За свалянето на мптройки и Моридин Публикувано на: 22 Юни 2015 18:27
Доколкото си спомням, според бълг. законодателство имаш право да сваляш/копираш за лично ползване, но не и да разпространяваш комерсиално/с цел печалба. Вече не си спомням точният текст кой беше.
Торентите* и още повече magnet link-a напълно отговарят на това.
|
|
|
Liberty
|
|
В момента играе: League of Legends
|
|
Заглавие: Re: За свалянето на мптройки и Моридин Публикувано на: 22 Юни 2015 21:56
Ако свалиш ЕДНА МР3-ка, тогава това което казваш има смисъл. Но ако (както всеки човек) си свалил хиляди МР3-ки, на обща стойност 50 000лв. примерно, тогава ко прайм?
___________________________________ http://www.divinitas-crew.com Ghost reporting!
|
|
|
|
|
hyper'
|
|
|
|
Заглавие: Re: За свалянето на мптройки и Моридин Публикувано на: 22 Юни 2015 22:15
Знаех, че тук има прависти, ама какво направихте вие бе, Law Mania Forum направо...
|
|
|
|
|
Agent
|
|
|
|
Заглавие: Re: За свалянето на мптройки и Моридин Публикувано на: 22 Юни 2015 23:08
Liberty написа: Ако свалиш ЕДНА МР3-ка, тогава това което казваш има смисъл. Но ако (както всеки човек) си свалил хиляди МР3-ки, на обща стойност 50 000лв. примерно, тогава ко прайм? Прочети моя пост пак. + Всеки авторски продукт се смята отделно. Също така имаш определен max. брой копия на даден продукт/творба (300/1000? - не си спомням) - над този брой, "излизаш" от личното ползване и вече могат да те разследват.
|
|
|
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|