Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Аватар
Заглавие: Още торенти за bTV: Нещо повече от интереси за Voyo
Публикувано на: 12 Юни 2012 14:06

Ето 2ра част на репортажа против кампанията на БТВ за торентите, и срещу БТВ като цяло
http://www.otizvora.com/2012/06/4503/

Разпространявайте

Профил Skype

Аватар
Заглавие: Re: Още торенти за bTV: Нещо повече от интереси за Voyo
Публикувано на: 12 Юни 2012 14:38

е като даваш линк за втората част, дай и за първата - http://www.otizvora.com/2012/05/4483/

Профил Skype

Аватар
В момента играе: League of Legends
Публикувано на: 12 Юни 2012 16:37

До Serious Sam: Реших да направя Tl;dr - анти-болшевишкият си пост в тази тема. И така:

Напоследък забелязвам нова форма на наглост от страна на болшевико-хипарски настроените люде. Преди те просто казваха, че докато заплатите ни не се изравнят с тези на запад ще си пиратстваме и това е. Дори аз самият бях на това мнение при все, че не се считам нито за болшевик, нито за хипар. Сега наглоста на тези хора стига до там, че вече отричат пиратството за форма на кражба и едва ли не си го предявяват като право??? Тяхната нелепа теза е общо взето това:

Цитат:
Има едни хора, които паразитират върху таланта и интелектуалния труд на други хора. Наричат се правоносители и се възползват от това, което създават художниците, кинотворците, музикантите, писателите… Същите тези правоносители, които са причината за излишното оскъпяване на интелектуалния труд и на плодовете на нечий талант, много се дразнят, когато в уравнението се включат други хора — пиратите, които вадят правоносителите от сметките и предлагат чрез торенти или по друг начин стоката за развлечение: на много по-ниска цена или направо безплатно.

Забавното е, че правоносителите, които са най-големите паразити, познати в световната развлекателна индустрия, водят война срещу далеч по-малките вредители, а именно пиратите. Неприятното и отвратителното е, че воюват с вменяване на чувство на вина в клиентите си, като по този начин си въобразяват, че ще натрапят соствените си правила и цени.

Да започнем с това. Така наречените "Правоносители" са най-общо казано издателите на всеки един интелектуален труд. Отношенията автор-издател са утвърдени векове преди появата на интернет и никой не си е позволявал да ги оспори и да нарече човекът занимаващ се с разпространението и печатането на дадена книга "паразит". С развитието на технологийте става възможно разпространяването чрез носител и на друг вид искуство, каквото е например музиката. Правоносителите са тези които инвестират пари в даден музикант, промотират и разпространяват трудът му, правейки го по този начин по-популярен. Очевидно е че сам творецът трудно би могъл да се занимава с всички неща съпътстващи реализирането в големи мащаби на неговия труд. Ето защо има други хора които се занимават с това. И всеки взима своя дял, според предварително уговорено споразумение. Най-важното е че така наречените "правоносители" държат правата да разпространяват даден продукт въз основа на законно придобито право, след заплащането на съответните проценти на изпълнителите, на държавата под формата на данъци и на всички които участват в процеса. Авторското право (и сродните му права) е нещо, което не датира от вчера и никой до сега не си е позволявал да го поставя под въпрос. Само защото интернета направи изключително лесно и безнаказано нарушаването на авторското право, не го прави по-малко кражба. От най-дълбока древност, кражбата се е считала за най-долно престъпление и не виждам логиката да считаме кражбата за право. Все едно, ако вляза в магазин и си открадна лаптоп примерно за 1000лв. тогава никой няма да се яви и да твърди, че съм невинен. Всеки би казал, че съм крадец и съм извършил нещо за което дори може да се лежи в затвора. Ако обаче сваля филми, музика и софтуер за хиляди и дори за десетки хиляди левове, без да платя за тях. това не е кражба и не е неморално!?! Ако някой каже, че за сваляне от Замунда трябва да се лежи в затвора, се счита за скандално и за нарушаване на правото на свободен интернет. Къде е логиката? И като сме на темата за свободния интернет, ограничаването на пиратството не е цензура. Цензура е да ти се забрани да изказваш мнението си или да разпространяваш материали, чиито авторски права притежаваш или имаш позволението да ползваш. Разпространяването на материали, чиито авторски права не ти принадлежат е престъпление, както и да го гледаш.
Вече обясних каква е ролята на "правоносителите" и на творците. Нека сега видим пиратите. Собствениците на торент сайтове, които предлагат продуктите на чужд труд без да са платили нищо за това. Колкото и разни като автора на статията по-горе да го отричат, това са хора печелещи адски много пари, без да са направили нищо за хората създали този труд. Те вадят от уравнението не само "Правоносителите" те вадят от уравнението и творците и хората които са инвестирали понякога милиони за сътворяването на даден продукт, ако примерно говорим за филм или игра. Те печелят за своя сметка, без да дават и стотинка на тези които са създали съдържанието или имат права над него. Кои са истинските паразити?

В контекста на Българската действителност бих казал и няколко думи в подкрепа на пиратството. Наистина смятам, че ще е несправедливо, при положение че правителството не е никъде близо до справяне с престъпността да отреже Замундата на хората. В Германия хората се страхуват да теглят от торенти, защото полицията може да влезе в домът им и да ги арестува. Напълно подкрепям! Точно така трябва да бъде, защото само така кражбите могат да бъдат спряни. Обче смятам, че у нас това трябва да се приложи, когато достигнем Германците и по останалите показатели.

Накрая нека поразсъждаваме над това болшевишко твърдение!

Цитат:
И съм сред малцината малко или много чуващи се творци, които смятат, че истинският творец живее и работи заради самата култура, а сметките и печалбата са последната му грижа.

Между 1508 и 1512г. Микеланджело изрисува таванът на Сикстинската Капела във Ватикана. И до днес това се счита за безценно произведение на изкуството. Между другото Микеланджело е бил доста щедро възнаграден от Католическата църква за труда си. Разбира се според болшевикът автор на въпросният материал, Микеланджело явно трябва да бъде разглеждан не като един от най-великите творци, а като жалък печалбар и долен мошеник, които представяте ли си, е поискал да му бъде платено за изкуството. Скандално!!!

Профил ICQ

Супер Марио или Смърт
Аватар
Публикувано на: 12 Юни 2012 16:52

Цитат:
В Германия хората се страхуват да теглят от торенти, защото полицията може да влезе в домът им и да ги арестува. Напълно подкрепям! Точно така трябва да бъде, защото само така кражбите могат да бъдат спряни.

И викаш, че не си комуняга, а? Падаш си по дясно-тоталитарния режим, а?

Профил

Аватар
Публикувано на: 12 Юни 2012 17:00

Андрей, за какви кражби говориш? Да си дръпнеш филм с телескрийн качество кражба ли е? Да си свалиш игра без мултиплеър кражба ли е? Когато даунлоудваш от интернет в 90% от случаите сваляш неща с толкова ниско качество, че мъчно би платил пари за тях. Аре не се излагай, моля ти се :lol:

Би ли платил за някоя игра или филм във формата, в който е в Замунда? Не.

Авторът на това творение под същата форма ли ти го предлага, както тракера? Не.

Това, което уж крадеш, е по-скоро един семпъл на истинския продукт, за който ще си платиш. Един вид пробваш нещо, преди да си го купиш.

Ако решиш да си вземеш китара, ще си я вземеш ли, без да си я чул?

Ако решиш да си вземеш някоя дреха, ще я купиш ли, преди да си я пробвал?

Не. И точно заради това съответните производители са принудени да предлагат качествени продукти или пък с твоя размер, защото като ги пробваш и ако не са, естествено, че сделка няма да има.

Все аркадаши сме...!

Профил

Аватар
Публикувано на: 12 Юни 2012 17:08

Теглиш нещо нелегално - веднага в газовата камера!
Така ще се намали пиратството с 98%.

Профил

Горд Пролетарий
Аватар
В момента играе: Serious Sam
Публикувано на: 12 Юни 2012 17:50

Andrey358 написа:
Spoiler for :
До Serious Sam: Реших да направя Tl;dr - анти-болшевишкият си пост в тази тема. И така:

Напоследък забелязвам нова форма на наглост от страна на болшевико-хипарски настроените люде. Преди те просто казваха, че докато заплатите ни не се изравнят с тези на запад ще си пиратстваме и това е. Дори аз самият бях на това мнение при все, че не се считам нито за болшевик, нито за хипар. Сега наглоста на тези хора стига до там, че вече отричат пиратството за форма на кражба и едва ли не си го предявяват като право??? Тяхната нелепа теза е общо взето това:

Цитат:
Има едни хора, които паразитират върху таланта и интелектуалния труд на други хора. Наричат се правоносители и се възползват от това, което създават художниците, кинотворците, музикантите, писателите… Същите тези правоносители, които са причината за излишното оскъпяване на интелектуалния труд и на плодовете на нечий талант, много се дразнят, когато в уравнението се включат други хора — пиратите, които вадят правоносителите от сметките и предлагат чрез торенти или по друг начин стоката за развлечение: на много по-ниска цена или направо безплатно.

Забавното е, че правоносителите, които са най-големите паразити, познати в световната развлекателна индустрия, водят война срещу далеч по-малките вредители, а именно пиратите. Неприятното и отвратителното е, че воюват с вменяване на чувство на вина в клиентите си, като по този начин си въобразяват, че ще натрапят соствените си правила и цени.

Да започнем с това. Така наречените "Правоносители" са най-общо казано издателите на всеки един интелектуален труд. Отношенията автор-издател са утвърдени векове преди появата на интернет и никой не си е позволявал да ги оспори и да нарече човекът занимаващ се с разпространението и печатането на дадена книга "паразит". С развитието на технологийте става възможно разпространяването чрез носител и на друг вид искуство, каквото е например музиката. Правоносителите са тези които инвестират пари в даден музикант, промотират и разпространяват трудът му, правейки го по този начин по-популярен. Очевидно е че сам творецът трудно би могъл да се занимава с всички неща съпътстващи реализирането в големи мащаби на неговия труд. Ето защо има други хора които се занимават с това. И всеки взима своя дял, според предварително уговорено споразумение. Най-важното е че така наречените "правоносители" държат правата да разпространяват даден продукт въз основа на законно придобито право, след заплащането на съответните проценти на изпълнителите, на държавата под формата на данъци и на всички които участват в процеса. Авторското право (и сродните му права) е нещо, което не датира от вчера и никой до сега не си е позволявал да го поставя под въпрос. Само защото интернета направи изключително лесно и безнаказано нарушаването на авторското право, не го прави по-малко кражба. От най-дълбока древност, кражбата се е считала за най-долно престъпление и не виждам логиката да считаме кражбата за право. Все едно, ако вляза в магазин и си открадна лаптоп примерно за 1000лв. тогава никой няма да се яви и да твърди, че съм невинен. Всеки би казал, че съм крадец и съм извършил нещо за което дори може да се лежи в затвора. Ако обаче сваля филми, музика и софтуер за хиляди и дори за десетки хиляди левове, без да платя за тях. това не е кражба и не е неморално!?! Ако някой каже, че за сваляне от Замунда трябва да се лежи в затвора, се счита за скандално и за нарушаване на правото на свободен интернет. Къде е логиката? И като сме на темата за свободния интернет, ограничаването на пиратството не е цензура. Цензура е да ти се забрани да изказваш мнението си или да разпространяваш материали, чиито авторски права притежаваш или имаш позволението да ползваш. Разпространяването на материали, чиито авторски права не ти принадлежат е престъпление, както и да го гледаш.
Вече обясних каква е ролята на "правоносителите" и на творците. Нека сега видим пиратите. Собствениците на торент сайтове, които предлагат продуктите на чужд труд без да са платили нищо за това. Колкото и разни като автора на статията по-горе да го отричат, това са хора печелещи адски много пари, без да са направили нищо за хората създали този труд. Те вадят от уравнението не само "Правоносителите" те вадят от уравнението и творците и хората които са инвестирали понякога милиони за сътворяването на даден продукт, ако примерно говорим за филм или игра. Те печелят за своя сметка, без да дават и стотинка на тези които са създали съдържанието или имат права над него. Кои са истинските паразити?

В контекста на Българската действителност бих казал и няколко думи в подкрепа на пиратството. Наистина смятам, че ще е несправедливо, при положение че правителството не е никъде близо до справяне с престъпността да отреже Замундата на хората. В Германия хората се страхуват да теглят от торенти, защото полицията може да влезе в домът им и да ги арестува. Напълно подкрепям! Точно така трябва да бъде, защото само така кражбите могат да бъдат спряни. Обче смятам, че у нас това трябва да се приложи, когато достигнем Германците и по останалите показатели.

Цитат:
И съм сред малцината малко или много чуващи се творци, които смятат, че истинският творец живее и работи заради самата култура, а сметките и печалбата са последната му грижа.

Между 1508 и 1512г. Микеланджело изрисува таванът на Сикстинската Капела във Ватикана. И до днес това се счита за безценно произведение на изкуството. Между другото Микеланджело е бил доста щедро възнаграден от Католическата църква за труда си. Разбира се според болшевикът автор на въпросният материал, Микеланджело явно трябва да бъде разглеждан не като един от най-великите творци, а като жалък печалбар и долен мошеник, които представяте ли си, е поискал да му бъде платено за изкуството. Скандално!!!

Благодаря за вниманието, трогнат съм, но когато имам възможност - не пиратствам. Тва първо. Второ - по темата не съм казвал нищо, не знаеш мнението ми по въпроса, а адресираш отговора си до мен. В ранга ми всъщност пише какво точно е социалното ми положение, та ще те помоля да спестяваш неточните епитети. :D
Мир и комунизъм, брат. :D

Профил Skype

Публикувано на: 12 Юни 2012 18:12

Andrey358 написа:

Браво, Andrey358!

Мисля, че това беше най-некомпетентно защитената теза срещу пиратството, която съм чел. Информирай се по-добре как стоят нещата, или поне не си противоречи и не пиши алогизми, защото постигаш единствено насмешка... и съжаление. Прочети малко по-задълбочено и история на изкуството и, моля те, не смесвай до безобразие нещата, които и без това явно не са ти много ясни.

Профил

Аватар
Публикувано на: 12 Юни 2012 18:33

Цитат:
Все едно, ако вляза в магазин и си открадна лаптоп примерно за 1000лв. тогава никой няма да се яви и да твърди, че съм невинен. Всеки би казал, че съм крадец и съм извършил нещо за което дори може да се лежи в затвора. Ако обаче сваля филми, музика и софтуер за хиляди и дори за десетки хиляди левове, без да платя за тях. това не е кражба и не е неморално!?!

абе спрете да сравнявате кражбата на ФИЗИЧЕСКИ предмети с пиратство. ако ти откраднат лаптопа си назад с 1000 лв., а ако ти изпиратстват филма нищо не си изгубил, само една потенциална продажба. така че да - по-малко неморално е от това да откраднеш лаптоп. и да - не може да се каже, че е точно кражба.

а това, че тука заплатите са ниски и затова сме оправдани да пиратстваме според мен не е никакъв аргумент в защита на пиратството. просто като нямаш пари за нещо не го купуваш. аз лично пиратствам не защото нямам пари, а просто защото мога :D а дори да съм мега богат пак ще си пиратствам докато мога. дето се вика не е луд тоя дето яде баницата, а тоя дето му я дава. осъзнавам, че това не е морално ама тва е положението.

абе всъщност ако бях мега богат може би ще си купувам продукти само на по-неизвестни/по-малко богати/ъндърграунд автори, които харесвам, тъй като те ще имат по-голяма нужда от моите пари. примерно въпреки че съм им фен, за какво да си купувам албум на металика при положение, че те така или иначе ще имат пари да издадат следващ албум :)

Профил Skype

Публикувано на: 12 Юни 2012 18:59

Der Meister написа:
Цитат:
Все едно, ако вляза в магазин и си открадна лаптоп примерно за 1000лв. тогава никой няма да се яви и да твърди, че съм невинен. Всеки би казал, че съм крадец и съм извършил нещо за което дори може да се лежи в затвора. Ако обаче сваля филми, музика и софтуер за хиляди и дори за десетки хиляди левове, без да платя за тях. това не е кражба и не е неморално!?!

абе спрете да сравнявате кражбата на ФИЗИЧЕСКИ предмети с пиратство. ако ти откраднат лаптопа си назад с 1000 лв., а ако ти изпиратстват филма нищо не си изгубил, само една потенциална продажба.

Моля те, остави този човек, всичките му аналогии са от грешни, по-грешни. За болшивишките препратки изобщо не ми се помисля.

А относно твоето мнение - потенциалната продажба масово се третира като абсолютна загуба от всичките клоуни, които тръбят против пиратството, а това просто не е така. Като в скалъпеният репортаж на bTV - 300 000 изтеглени торента на даден продукт ги изкараха като 300 000 ОТКРАДНАТИ копия, равносилно на загубата от продажбите им, което е меко казано безумно твърдение. Повече от половината от хората, които са го изтеглили този торент никога няма да бъдат клиенти или потребители на дадения продукт, затова не могат да бъдат третирани като потенциални такива. А останалите, при едни или други обстоятелства всъщност си купуват въпросния продукт. Подобни статистики и цифри имат за цел само дезинформираност и изграждане на погрешна представа.

Профил

но с големо съ̀рце
Аватар
В момента играе: A dance with rogues
Публикувано на: 12 Юни 2012 19:52

Андрей, излагаш се с тези бабешки доводи :roll:

Профил Skype

Аватар
Публикувано на: 12 Юни 2012 19:56

аз си мисля, че ако изтегля филма безплатно и ми хареса, шанса да отида да го гледам на кино е доста голям. ако съм ценител разбира се. ама не съм

Профил

Аватар
В момента играе: Російський військовий корабель? Іди нахуй!
Публикувано на: 12 Юни 2012 20:14

Гледам на кино само филми, които смятам, че си заслужават. Тегля разни стари филми, които ги няма в кината или такива, които никога не бих отишъл да гледам и то само след като излязат на блу-рей, щото не обичам да гледам с кофти качество. Ощетявам само тия, дето дават под наем, ама то така или иначе огромна част от приходите са от киносалоните.

Аре пък да не е точно кражба тва. Което не го прави и по-малко неправилно де.

Тази тема може и трябва да се обсъжда на доста по-сериозно ниво, щото да, пиратството е много лошо нещо, но си има и основанията и неща като "пиратство = кражба" или "не съм длъжен да давам пари за резултата от чуждия труд който употребявам" (дори в него да са вложени маса средства) са идиотски тези на хора, които ги мързи да мислят.

- Алминатора

"напарфюмиран печен ебач"
- кримсънчето

Профил

Аватар
Публикувано на: 12 Юни 2012 21:06

Няма да изтрая втората част от бръщолевенията на тоя идиот. Говори и истини за предаването по BTV , ама това са все очевидни неща, дето и едно малко хлапе ще забележи.
Не съм върл фен на пиратството. Проблема не е толкова, че пиратстваме, ами към отношението ни към тези продукти. И тия от btv казаха поне едно правилно нещо - българите нямат психическата нагласа да дават пари за нещо което се разпространява безплатно, независома какви заплати получават. Според мен торентите пък са добър начин да пробваш нещо преди да го купиш, защото си го харесвал. Освен това са и добра реклама, признавам си, доста игри и филми не бих и разбрал, че съществуват ако не ги бях свалил от торент. Някои от тях съм ги харесал и ако имах пари бих си ги купил на носител. А олигофренския нърд дето се прави на голям Интернет революционер, може само да ми го посмуче. Заради такива като тоя, нямаме никакъв пазар и големите фирми ни подминават като експрес малка гара.

Профил

Аватар
В момента играе: League of Legends
Публикувано на: 12 Юни 2012 23:03

vanmx не са само Българите, по принцип никой не би дал пари за нещо при положение, че може да го има безплатно. Просто би било глупаво. За това трябва законите да се прилагат.

А пък за останалите, какво да ви кажа, слаба работа момчета. Алми не се излагай. Какво лошо качество, те гони. В Замундата може да си дръпнеш филми с абсолютно перфектно качество както ДВД, така и блу рей. За какво говорим? Ами музиката? Ами програмите? А игрите, ако ти се пробват си има демо версии и трайъл едишъни, не ми излизайте с номера, че трябва да изпиратстваш цялата игра за да я пробваш. За част от хората е разбираема реакцията им, ама нали си привърженик на свободната пазарна икономика. Ако не си чувал тя се основава на защитата на собствеността. А интелектуалната собственост не прави изключение.

В този ред на мисли, краденето на интелектуален продукт си е абсолютно същото като на физически. Единствената разлика е че е много по-лесно и на практика безнаказано и от там е масово практикувано. Друга разлика няма. Не ми излизайте с номера, че видиш ли като копираш един файл ти не го крадеш, защото собственикът му не губи оригинала. Това е смешно и несериозно. Същността на ителектуалната собственост е ясно дефинирана и по нея няма какво да се спори. И в двата случая придобиваш нещо по незаконен път - крадеш го.

Цитат:
Благодаря за вниманието, трогнат съм, но когато имам възможност - не пиратствам. Тва първо. Второ - по темата не съм казвал нищо, не знаеш мнението ми по въпроса, а адресираш отговора си до мен. В ранга ми всъщност пише какво точно е социалното ми положение, та ще те помоля да спестяваш неточните епитети.
Мир и комунизъм, брат.

Не, бе извинявай не си ме разбрал правилно или аз не съм се изразил добре. Не го адресирам към теб, просто се пошегувах, че дългия пост дето ти го обещах вчера, няма да го постна в онази тема а в тази. Пийс!

asyncdrone написа:
Мисля, че това беше най-некомпетентно защитената теза срещу пиратството, която съм чел. Информирай се по-добре как стоят нещата, или поне не си противоречи и не пиши алогизми, защото постигаш единствено насмешка... и съжаление. Прочети малко по-задълбочено и история на изкуството и, моля те, не смесвай до безобразие нещата, които и без това явно не са ти много ясни.

Мисля, че съм доста добре информиран, за същността на авторските права, най-малкото защото донякъде работя в тази сфера и ми се налага да се съобразявам, за разлика от повечето хора. Не знам на кой кое не му е ясно, но на мен ми е повече от ясно кое е незаконно и кое не.

Цитат:
Моля те, остави този човек, всичките му аналогии са от грешни, по-грешни. За болшивишките препратки изобщо не ми се помисля.

Ха-ха, много са си точни аналогийте ОСОБЕНО с болшевиките. Болшевиките не са зачитали частната собственост. Идвайки на власт те са отнели собствеността от законните и притежатели, с аргумента че последните са "паразити" и с идеята, че богатствата трябва да се разпределят по по-справедлив начин. Същото незачитане на правата на законните собственици на интелектуалните продукти се наблюдава и при отявлените защитници на пиратството. Говоря за тази група хора, която не просто казва че пиратстват защото могат или защото нямат пари, а тези наглеци, които изобщо отричат правото на собственост, наричат правоимащите "паразити" и обясняват как неправомерното копиране на даден файл не било кражба и прочее нелепици.

Всъщност искам да уточня, че това което защитавам дори не е теза СРЕЩУ пиратството. Просто се дразня когато нещата не се наричат с истинските им имена и когато някакви вчерашни келеши, се опитват да променят хилядолетното значение на понятия като "собственост" и "кражба".

Профил ICQ

Аватар
Публикувано на: 13 Юни 2012 08:17

Andrey358 написа:
В този ред на мисли, краденето на интелектуален продукт си е абсолютно същото като на физически. Единствената разлика е че е много по-лесно и на практика безнаказано и от там е масово практикувано. Друга разлика няма. Не ми излизайте с номера, че видиш ли като копираш един файл ти не го крадеш, защото собственикът му не губи оригинала. Това е смешно и несериозно. Същността на ителектуалната собственост е ясно дефинирана и по нея няма какво да се спори. И в двата случая придобиваш нещо по незаконен път - крадеш го.

Защо да е смешно и несериозно? И в двата случая придобиваш нещо незаконно, но както казах вече, в единия случай, този от който си откраднал, губи нещо (актив), а в другия не губи, т.е. нанесени са по-големи щети върху жертвата. Защо мислиш, че този факт не е от значение? Точно поради този факт смятам, че пиратството трябва да се разглежда като половин кражба. Не е ли според теб кражбата на физически предмет по-голямо престъпление? Ако имаше закони против пиратството, според теб, еднакво наказание ли трябва да има срещу пиратите и срещу крадците на физически предмети? Това е все едно аз да ти открадна колата, която струва 2000 лв. примерно, а Пешо да изтегли 20 игри от замунда, всяка по 100 лв. и да твърдиш, че сме извършили еднакво големи престъпления. Престъпленията трябва да се измерват според вредата, която са нанесли, а при физическа кражба имаме по-голяма вреда. Не знам как да ти го обясня по друг начин, но не си прав :wink:

Профил Skype

Аватар
Публикувано на: 13 Юни 2012 09:04

Цитат:
по принцип никой не би дал пари за нещо при положение, че може да го има безплатно. Просто би било глупаво.

Виж някои чуждестранни геймърски форуми и виж колко са глупави западняците тогава. Давам пример с игри, защотото те са ми най-интересни, но същото важи и всичко останало, което се намира по торентите - на запад просто има някакъв пазар, а тук няма.

Ето за този манталитет и отношение към продуктите, които дърпаме говоря. Какво е глупавото? - работиш, изкарваш пари и си купуваш това което искаш. Нали това е част от демокрацията, която така защитаваш. Просто няма логика. От торентите не получаваш всичко така както би било по легалния начин. Аз примерно като съм фен на GTA, кефя се на кутийката с диска плаката и картата на виртуалния град. Този факт не ме прави глупав, просто харесвам нещо и изпитвам някакви чувства, които не бих могъл да обясня. Нещата които получаваш с легалното копие ги няма в торента - получаваш само някакъв iso файл, който няма никаква стойност. При футболните фенове е аналогично - те дават пари за да гледат мачове, купуват си шалчета и тенсики с името на любимия отбор и т.н, въпреки че може и без пари да се мине. И за разлика от футболните фенове, истинските меломани, геймъри и киномани са кът в България, затова се смята, че купуването на тези продукти е глупост.

Според мен пък е яка селяндурщина е да смучеш от нещо, което не ти допада или не ти трябва, само защото е безплатно и мисълта, че видиш ли, егаси гъзара ставаме като хванем авантата. Просто е примитивно това. Освен това откато се появи бързият интернет тук, всеки знаеше, че това екстра за дърпане на тези неща, които сега са по тракерите. Това се превърна в някаква традиция която продължава и ще съществува още дълго време. Интернет доставчиците се рекламират с някакви високи скорости и ние избираме доставчика според това при кой тях ще дръпнем един филм/игра/програма за по-кратко време. Никаква българофобия няма, това са фактите.

Профил

Публикувано на: 13 Юни 2012 11:34

Andrey358 написа:
Какво лошо качество, те гони. В Замундата може да си дръпнеш филми с абсолютно перфектно качество както ДВД, така и блу рей. За какво говорим? Ами музиката? Ами програмите? А игрите, ако ти се пробват си има демо версии и трайъл едишъни, не ми излизайте с номера, че трябва да изпиратстваш цялата игра за да я пробваш. За част от хората е разбираема реакцията им, ама нали си привърженик на свободната пазарна икономика. Ако не си чувал тя се основава на защитата на собствеността. А интелектуалната собственост не прави изключение.

В по-голямата си част пиратските продукти не работят както трябва. Това се отнася в изключително голяма степен за игрите и софтуера (филмите и музиката са друго нещо). Ако твърдиш, че няма разлика между пиратска и оригинална версия на игра, значи може би никога не си играл оригинал. Със софтуера нещата могат да са още по-плачевни. Краковете и за двете неща съдържат вреден софтуер почти винаги, което значи, че излагаш на риск машината си всеки път като се правиш на пират. Ако се занимаваш с нещо професионално рискът е доста голям, тъй като информацията, която можеш да загубиш по един или друг начин обикновено е доста важна. Минал съм оттам, не е особено приятно. Свободна пазарна икономика.... хахахахаха, това е цяла една друга тема. Мога само да кажа, че ако вярваш в това, а също и в демокрацията си най-големият наивник на планетата... е, така де, сигурно не си и единствен.

Andrey358 написа:

Докато продължаваш да отъждествяваш физическата кражба с пиратството ще звучиш некомпетентно и точка по въпроса. Аналогията е просто погрешна. Да казваш, че физическото премахване на нещо и копирането му е едно и също е толкова нелогично, че няма накъде повече. Смешно и несериозно било. По твоята логика (хвани се за стола, мисля, че примерът ще е железен), това е все едно да отидеш до магазина, да си харесаш лап-топ и със силата на мисълта си да създадеш свой-собствен същия като този, който си харесал и да си излезеш. Хареса ли ти кретенската аналогия? Защото е същата като твоите. Дизайна на машината е същия, функциите са може би същите, но лап-топа, който струва примерно 1500 лв, си стои на рафта, ти не си го пипал. Кое му е същото?

Andrey358 написа:
Мисля, че съм доста добре информиран, за същността на авторските права, най-малкото защото донякъде работя в тази сфера и ми се налага да се съобразявам, за разлика от повечето хора. Не знам на кой кое не му е ясно, но на мен ми е повече от ясно кое е незаконно и кое не.

Да, да, повечето, които много се пеним тук до някаква степен сме замесени в сферата и всеки си мисли, че знае повече от другия. Аз не правя изключение. Просто искам да видя мнение, което поне да звучи логично, защото всичко прочетено дотук са горе-долу празни приказки. Не си мисли, че казвам на черното бяло. Ти твърдиш просто, че е незаконно, само че аз не твърдя обратното. Даже не мисля, че прочетох мнение тук, което да твърди подобно нещо. Отъждествяването на пиратството и физическата кражба обаче просто е погрешно.

Andrey358 написа:
Ха-ха, много са си точни аналогийте ОСОБЕНО с болшевиките. Болшевиките не са зачитали частната собственост. Идвайки на власт те са отнели собствеността от законните и притежатели, с аргумента че последните са "паразити" и с идеята, че богатствата трябва да се разпределят по по-справедлив начин. Същото незачитане на правата на законните собственици на интелектуалните продукти се наблюдава и при отявлените защитници на пиратството. Говоря за тази група хора, която не просто казва че пиратстват защото могат или защото нямат пари, а тези наглеци, които изобщо отричат правото на собственост, наричат правоимащите "паразити" и обясняват как неправомерното копиране на даден файл не било кражба и прочее нелепици.

И ето пак. Коренно различно. Какво общо има незачитането на частна собственост, отнемането физически на имущество и т.н. с интелектуалната собственост?! Просто нищо! Какво е общото някой да дойде и да отнеме къщата, в която живееш или нивите, с които изкарваш пари и/или храна, с това някой да копира нещо, с което изкарваш пари? Спираш ли да изкарваш пари, когато ти го копира? Не мисля. Не си изкарал пари И ОТ НЕГО. И какво от това? Липсва ли ти продукта, който те храни? Физически премахнат ли е? Не. Ще изкараш пари от някой друг. Не знам колко по-разлини могат да са двете неща.

Andrey358 написа:
Всъщност искам да уточня, че това което защитавам дори не е теза СРЕЩУ пиратството. Просто се дразня когато нещата не се наричат с истинските им имена и когато някакви вчерашни келеши, се опитват да променят хилядолетното значение на понятия като "собственост" и "кражба".

Да, разбрах, че по някакъв начин се дразниш от факта, че пиратството не е точно кражба. Ами съжалявам, ама не е. В критиката ти се съдържа и самата контракритика. Не можеш да се уповаваш на хилядолетни термини и посулати и да мислиш, че важат в същата сила и степен днес. Логиката пак липсва. Живеем в информационната епоха. Да ми твърдиш с 50-60-70-годишни аналогии, че преди, когато на хората са им отнемали всичко и от заможни са ставали просяци, и сега, когато Майкрософт са направили 923 млн. оборот, вместо 924 млн. е едно и също е грешно, нелогично, тесногръдо и колкото още искаш епитета си сложи.

Разбирам какво искаш да кажеш, но го казваш твърде едностранчиво, а проблемът е доста комплексен, така че пийс, бро, don't get mad и ме убеди, че не съм прав... ако можеш.

Профил

Публикувано на: 13 Юни 2012 11:51

vanmx написа:
Според мен пък е яка селяндурщина е да смучеш от нещо, което не ти допада или не ти трябва, само защото е безплатно и мисълта, че видиш ли, егаси гъзара ставаме като хванем авантата. Просто е примитивно това. Освен това откато се появи бързият интернет тук, всеки знаеше, че това екстра за дърпане на тези неща, които сега са по тракерите. Това се превърна в някаква традиция която продължава и ще съществува още дълго време. Интернет доставчиците се рекламират с някакви високи скорости и ние избираме доставчика според това при кой тях ще дръпнем един филм/игра/програма за по-кратко време. Никаква българофобия няма, това са фактите.

Ето още едно доста плитко разсъждение. Първия път реших, че не си струва да те удостоя с отговор. Сега ще напиша две-три изречения. Не знам от какви хора си заобиколен (явно само от селяндури, авантаджии и простаци), но аз поне не познавам такива. Въпреки това не твърдя, че ги няма. Ти обаче, като че ли твърдиш, че няма други. Не знам кое ти дава подобно право. Изразяваш позицията на целия народ съдейки по... даже не знам по какво съдиш. По изключително бедния си опит явно. Ти НЕ разполагаш с фактите, НЕ знаеш какво мисли всеки един от нас, НЯМАШ ПРЕДСТАВА какви са подбудите ни за едно или друго нещо, затова не твърди каквото и да е извън себе си, тесния ти светоглед и ограниченото ти разбиране. Докато не спреш да натрапваш собственото си мислене и да го представяш като позиция на ВСИЧКИ ти ще си българофоб. Това били фактите... пф!

Профил

Аватар
Публикувано на: 13 Юни 2012 16:19

Spoiler for :
asyncdrone написа:
Ето още едно доста плитко разсъждение. Първия път реших, че не си струва да те удостоя с отговор. Сега ще напиша две-три изречения. Не знам от какви хора си заобиколен (явно само от селяндури, авантаджии и простаци), но аз поне не познавам такива. Въпреки това не твърдя, че ги няма. Ти обаче, като че ли твърдиш, че няма други. Не знам кое ти дава подобно право. Изразяваш позицията на целия народ съдейки по... даже не знам по какво съдиш. По изключително бедния си опит явно. Ти НЕ разполагаш с фактите, НЕ знаеш какво мисли всеки един от нас, НЯМАШ ПРЕДСТАВА какви са подбудите ни за едно или друго нещо, затова не твърди каквото и да е извън себе си, тесния ти светоглед и ограниченото ти разбиране. Докато не спреш да натрапваш собственото си мислене и да го представяш като позиция на ВСИЧКИ ти ще си българофоб. Това били фактите... пф!

Добре, съгласен съм, нямам си никаква представа, току що излязох от гората за първи път, дори днеска за първи път седнах пред компютър и писах във форум :D . Повечето хора с които съм заобиколен наистина са селяндури, авантаджии и простаци. Обаче тези които не са такива, уверявям те, че не пиратстват по тоя олигофренски начин, някои от тях дори въобще не пиратстват. И намирам това за нормално, затова не ги смятам за глупаци, които си дават парите на вятъра. Това е присъщо за бай ганьовците или за тези които са възпитавани така години наред.

Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com