Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Аватар
Заглавие: Re: Българската здравна система - или какво изживях тези 3 д
Публикувано на: 10 Апр 2012 21:59

At least we're not USA.

Профил

Аватар
Публикувано на: 10 Апр 2012 22:10

е сега не са ли ти изписани някви успокоителни бе? уж за болката

според мен би трябвало

Профил

Аватар
В момента играе: опаааааа
Публикувано на: 10 Апр 2012 22:13

ХАХАХАХАХАХАХААХАХАХАХ

Не ме питай 4 дена как живях с мисълта че трябва да си сложа край на живота!
А след това съжалявах че не съм го направил.

Колко много имам да пиша по всички теми за Република България!

Профил Skype

Аватар
Публикувано на: 10 Апр 2012 22:20

Taкава не е ситуацията само в София. На господина ми по физическо 2005-та година му правиха операция във Варна която не мина много успешно. След което го изписаха с отворена рана да ходи до София да го дооправят, и по този начин го заразиха с хепатит.

Профил

Аватар
Публикувано на: 10 Апр 2012 22:30

Vermic написа:
ХАХАХАХАХАХАХААХАХАХАХ

Не ме питай 4 дена как живях с мисълта че трябва да си сложа край на живота!
А след това съжалявах че не съм го направил.

Колко много имам да пиша по всички теми за Република България!

би ли разказал ?

Профил Skype

Аватар
Публикувано на: 10 Апр 2012 22:43

Това е глупавата соц. система, която би трябвало да е изчезнала преди 20 и кусур години. За да стане всичко като хората трябва или да имаш връзки, или да си паралия, да минеш през някаква колосална бюрокрация, дори понякога трябва да изпълниш всички тези условия наведнъж. Гледката на озлобени и дърти хора, които вършат немарливо работа за без пари, на която са уредени чрез роднини и държащи се с останалите граждани като с боклуци е присъща за всичко "държавно" и "национално". Дали ще е болница, съд или университет, всичко е все същото лайно.

Профил

Аватар
Публикувано на: 10 Апр 2012 22:44

И на мен ми разказаха за някой, който от едно малко счупване щял да си остане без ръка, наместили му я не както трябва и той отишал в чужбина да го видят и му казали, че е щяла да изсъхне.

Ама това е ужасно, хора :( :( :(

Аз както съм 60 кила ако ми се беше случило това, щях да умра. Ужасно, отвратително. За здравето на хората става дума все пак, за живота им.

Профил Skype

Аватар
Публикувано на: 10 Апр 2012 23:35

Аз да потвърдим, че това за мустакатите сестри не е ебавка. Имаше една, която имаше много набиващ се на очи, черен, рунтав мустак, не просто мъхче оставено, щот забравила да се избръсне, ами умишлен, тлъст МУСТАК.

Профил Skype WWW

Аватар
Публикувано на: 10 Апр 2012 23:38

Stylized Corpse написа:
Аз да потвърдим, че това за мустакатите сестри не е ебавка. Имаше една, която имаше много набиващ се на очи, черен, рунтав мустак, не просто мъхче оставено, щот забравила да се избръсне, ами умишлен, тлъст МУСТАК.

Ама пък тая жена така ни разсмя, нали брат? :D :D :D

Профил

Аватар
Публикувано на: 10 Апр 2012 23:40

Ей тва е.. Българите сме най-калените.

Профил

Аватар
Публикувано на: 10 Апр 2012 23:49

lips написа:
Stylized Corpse написа:

Ама пък тая жена така ни разсмя, нали брат? :D :D :D

Яз се чудех как да ви я посочим без да стане неловко. Ама то ясно, че всички са я забелязали. На Боби ( МУСТАКА ) жена му :D :D

Профил Skype WWW

Аватар
Публикувано на: 11 Апр 2012 00:09

e тя за респект бе

Профил

Аватар
Местоположение: Aruba, Jamaica, Bermuda, Bahama, a place called Kokomo
Публикувано на: 11 Апр 2012 00:46

ТЛ;ДР ми беше блогпостът, ама знам историята, затова се включвам мощно с две неща:

Първо, лежал съм два пъти в болница. От първия път не помня нищо, 'щото съм бил в безсъзнание.
От втория път помня, че беше гнусно, мръсно, изнервящо, подтискащо и след това се чувствах по-зле откогато влязох. Бях в неврологията под наблюдение за сътресение. Първата нощ, приблизително към 3 часа докараха дин мангал с разбит череп. Брат му го нападнал заради някакви 50 лева. Смърдеше от няколко метра, говореше едва-едва. Откараха го на операция след два часа разпити. Не го видях повече. Дали е умрял, дали е бил в реабилитация - не знам. Оставиха дрехите му в един чувал в банята и така и не го прибраха. Смърдяха ми на кръв, стара пот, пикня, спирт и мърша до края на престоя ми.
За 72 часа не ми смениха чаршафите веднъж. Не мина чистачка. Докторът минаваше веднъж дневно и ме питаше дали аз съм пациентът. Донесоха ми храна два пъти. През останалото време разчитах на няк'ви неща, донесени ми от наш'те и едни 10 лева, които отидоха за кроасани и цигари. Нямаше питейна вода. Кенефът нямаше седалка. Сестрата изпуши половината ми кутия в стаята заедно с мен - не, че се оплаквам, обичам да имам компания докато пуша, ама май е против протокола.
Като ме изписваха дори не провериха шевовете - пичът ме пита дали се чувствам добре, аз казах да и си тръгнах.
Това в окръжна.
Няма замисъл и поука в историята, просто си я излагам като няк'ъв вид онтопик.

Второ, познавам количество медици и голяма част от тях са покъртителни олигофрени. Има и доста свестни хора (Доста се отнася към свестни, не към хора). Но по-голямата част... 45-годишен човек, кардиолог ми обяснява как за 40 лева ще ми напише бележка за освобождаване от физе и си разцъква из фейсбул, докато в коридора го чакат пациенти, които действително имат проблеми, малко по-възрастен психиатър ми предлага рецепта за кинетон срещу скромната сума от 20 лева...
Като цяло - цирк.

Warbringer » 16:12 » написа:
и една малка таблетчица може да те прати на марс, синко

Профил

Шефа на Кенефа
Аватар
В момента играе: на троянска чушка
Публикувано на: 11 Апр 2012 02:34

Нямам кво да кажа. То какво и да кажеш... Ебаси мамата. Мислим си че сме европейци докато не опрем дотам да видим какво лежи под завивката. А тя е една грозна и гнусна, та да си ебе...

Бащата е чакал 3 часа линейка, в 2 през нощта. Трафик ли е имало, задръствания нещо да кажеш... 3 часа. С бъбречна криза, пред припадък, щото в тоя случай след време просто не издържаш и губиш съзнание.

Една съученичка в 11-ти клас катастрофира със скутер, на който се вози отзад. Удря ги кола странично, крака й е смлян, счупен на 16 места, половин година не можеше да ходи, още половин беше на патерици, и цел живот с титаниев прът в костта. Лежи на асфалта, звънят на бърза помощ, а те им казват, че нямали бензин в линейката. Плащат им скапания бензин, стигат до Пирогов, лежи тя и реве докато чака лекарите да дойдат да й надупчат крака с бормашина без никаква упойка, а сестрата й се кара, кво се била правила, знаела ли с кви по-лоши случаи се били занимавали преди това. Теб те е страх да не си изгубиш крака, а те ти се карат, все едно мрънкаш безпричинно.

На ви и сравнение:
Швеция, 1 и нещо през нощта
Пиян младеж. Просто пиян, но бая. Идва полиция, извеждат го отвън. Виждат че е прекалено интоксикиран за да го закарат до тях. Вадят му столче от клуба и му викат линейка. Той седи и едва се държи на стола, те го придържат и го галят по главата (буквално!) и го успокояват. Пича иска да пуши, полицая му пали цигара, дава му я в устата, от време на време я взима, изтръсква я и му я връща в устата. След 10 минути пристига линейка, а това се случва в малък град, почти предградие на Гьотеборг, без собствена болница със звено за спешна помощ. Лекарите го преглеждат, той дотогава се е поосвестил, държи се сам на стола, виждат че няма опасност и го оставят и си тръгват. Полицаите го качват в патрулката и го прибират.
Там ако си пиян те галят по главата.
Тук ако ти изтича кръвчицата те обвиняват че си пиян и че ги занимаваш с глупости, докато цамбуркаш в собствения си живец.

Нема оправия тука пичове, всичко е в пуберските ни надежди. Щото никой не си представя на 20 години че ше живее в мизерия цял живот. 50 годишната чистачка на нашите години също не си е представяла живота така. И да има надежда, ше огрее доста след нашето време. Мен лично ме е яд, че не забегнах някъде. Даже след като завърша може и да го сторя. Вярно, спират ни някакъв патриотизъм, принадлежност, семейство, навик, собствена среда... Ама като усетиш, че когато опре до оцеляване и никой не те пита колко ти е IQ-то и кви книжки четеш, шансовете са ти малки. Много малки. И виждаш какво значи "стандарт на живот". Не колко ти е чиста улицата пред блока, нито какъв процент от заплатата си даваш за ток или наем. А че ако на теб лично някой ден ти се наложи да разчиташ на друг за оцеляването си, друг на който това му е работата, можеш да се пишеш жив мъртвец, като би трябвало да очакваш заради принадлежността си към това общество, някой да се погрижи за теб, както ти за тях, най-малкото с 10-те си процента от заплатата и 20-те от потреблението цял живот, освен осигуровките. А те те гледат като мръсно животно и се надяват да не ги занимаваш особено. Я доподскачай насам, или пък до Варна, ти си много лек случай, не си за нас, докато не ги опръскаш в лицето с кръв. Поне след първоначалната им дебилна реакция са осъзнали закво иде реч и са свършили нещо де, иначе не ми се мисли...

Чукни на дърво и иди запали свещ Митаче, въпреки всичко си имал късмет...

Профил ICQ

Цар
Аватар
В момента играе: с чурка
Публикувано на: 11 Апр 2012 03:59

Много се ядосах, като прочетох как са се отнесли лекарите към тебе, Митко. В края на краищата някой специалист е спрял кървенето, като е зашил и дезинфекцирал и убеден съм, лечението минава успешно и ще се възстановиш напълно скоро. Проблемът все още не е в уменията и наличността на специалистите, явно тях ги има. А и след близо средно 11 години учене и работа, един медик се научава да бъде поне добър в действията си.
Обаче много тъжно и гадно ми стана от организацията, отношението към теб като пациент и въобще мотивацията на хората в здравната система. Тия хора са гадни циници и кофти мъже и жени като цяло. Това е безумие, дето си преживял в началото. Може в спешните отделения е така, техният бюджет нали е извън този на другите и явно е десетократно по-нисък от средноевропейския, ама от един някога студент по медицина, после млад лекар, да стане някакво куче, изрод, както го описваш - а аз ти вярвам - тези хора в нормалните държави ще са някак порицани - съдени или поне глобени. Тук е Занзибар.
Един от най-основните принципи, на които ни учат по медицина, е ако не можеш да помогнеш, поне не вреди. Primum non nocere е на латински. Това важи и за психотравмата, която причинява лошото отношения и заплахата.
Най-доброто лечение е превенцията. Пазете се пичове и си защитавайте своето, ако ви се опъват.

Профил

Аватар
Публикувано на: 11 Апр 2012 07:28

Здравната система пиши я бегала, за това сме говорили мн пъти.
Но не бива да плюем по лекарите, пичове.

Има само две професии, пред които падам на колене и бия чело в земята.
Това са свещенослужителят в Православната църква и лекарят.

И двата вида са незаслужено бедни у нас. Срам ме е, не Ви лъжа.
За един пукнат калник тутакси даваме 4-5 стотачки на тенекеджията, а за пукната кост плащаме малоумните такси по здравна пътека и ни се свиди да наградим труда на лекаря, който ни спасява здравето.

Гладно мече хоро не играе, и който вярва на здравни системи, писани от социалисти, а не на пачка паре кеш, сам си е виновен.
Половината ми рода са доктори, и от двете страни. Много добре знам какви кански усилия полагат, за да вземат степен или специализация. Това е небивал труд, нямащ равен из средите на другите професии, понеже изпитните комисии са ЦЕРБЕРИ и нема празно, късат те на мига, независимо дали специализираш в Хайделберг или София.
Е как подобен човек да търпи на некакви смешни суми?!

Нищо няма да подобри системата, ако не се вдигнат внезапно още днес заплатите на лекарите. Минималната трябва да е 4 хиляди евро.
Всичко друго е прах в очите, вервайте.

Профил

Аватар
Местоположение: Aruba, Jamaica, Bermuda, Bahama, a place called Kokomo
Публикувано на: 11 Апр 2012 07:55

ае да сваляме правителството

Warbringer » 16:12 » написа:
и една малка таблетчица може да те прати на марс, синко

Профил

Аватар
Публикувано на: 11 Апр 2012 09:54

Преди няколко месеца в Англия дойде на гости приятелката на единия ми съквартирант. За нещастие обаче се натрови с няква бактерия и дигна 40 градуса температура със зверски болки в корема. Съквартиранта ми я заведе в болницата ест. Без да плаща нито 1 лев (и естествено без да има никви осигуровки), я прибраха в болницата за 2 нощи и се грижиха за нея се 1 е дъщеря на кралицата. Дадоха и сумати лекарства безплатно, храниха я по 3 пъти на ден, че даже и няква нощница бонус :lol: Та да откъм отношение няма база за сравнение. Само че и е факт че са много по-некомпетентни от нашите доктори. Поставиха и греша диагноза и единствено намесата на българските лекари я спаси от доста сериозни усложнения.

Профил ICQ Skype

Цар
Аватар
В момента играе: с чурка
Публикувано на: 11 Апр 2012 10:44

Тогава, както право дума Трупо, треа по-добро разпределение на потоците пари. Нали всяка година баницата, т.е. бюджета на МЗ се увеличава и сега е 4 или 5 милиарда. Е тогава заплатите средно защо стоят 10-15 ПЪТИ по-ниско от Западна Европа? Тва е се едно в БГ парите, които получавам, да са равни на вноската за автомобила, който бих изплащал с немската заплата, а тая вноска е една десета от немската заплата. Или британската.
Едно приятелче, което на четвъртата година от следването си за програмист, т.е. още без да е бакалавър дори, започна да бачка за 1600 на месец и се издържаше сам и често му просих пари на заем, ми каза реално, че в чужбина не би вземал повече от 50, макс. 100% от парите, дето взема тука, ама там и стандартът на живот по-висок, тъй че реално тук в БГ му излиза по-изгодно да работи и живее с тези 1600лв, вместо там с 1600 Евро.
Може би само в съсловието на медиците разликата е толко фрапантна. Ама споко. Човек или се адаптира, или бяга. Важи и за лекари, и за пациенти.

Профил

Аватар
Публикувано на: 11 Апр 2012 11:12

Така е, учиш 10 години за да работиш нещо супер отговорно и трудно за без пари и в гадни условия. Направо се чудя и в същото време възхищавам на хората които имат мерак да са лекари в България.Да си отговорен за физическото състояние или направо живота на даден човек, мен тази идея направо ме плаши.

Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com