Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Аватар
Заглавие: историята ни далеч не е толкова велика
Публикувано на: 02 Ное 2011 00:13

Не че искам да засягам силно вграденото у вас българско честолюбие и патриотизъм,

обаче няма как да не отбележа, че цялата ни представа, че сме имали велика средновековна история е един пълен фарс.

Тъй като моя милост преди около половин година се засили да става юрист в СУ, започна да учи усилено българска история и тъй като се имам за човек "ентелегентен", реших познанията ми да не се ограничават до това, дето го пише в темата, защото то не ми дава достатъчно обширен и обективен поглед върху нашата история, а просто текст, който трябва да науча наизуст.

Затова започнах да чета и научна литература, като досега съм се запознал с трудовете на Божидар Димитров, Стефан Цанев и, разбира се, Васил Златарски.

И изводите, които си направих, след като се запознах обстойно с това къде, как и защо е ставало по нашите земи, си направих няколко извода, които ще споделя с вас:

1. Българската история е история на българо-византийските отношения. Това е поради факта, че нашите мили прадеди не са имали навика да пишат. Естествено, съществува теорията, че всичките ни писмени домашни извори са били изгорени първо от османските турци, а след това, каквото случайно е останало - и от гръцките фанариоти.

Това естествено е лесно оборимо, като имаме предвид факта, че за всякакви значителни и незначителни литературни трудове, излезли изпод перото на средновековните българи, съществуват преписи. Доста наивно би било да вярваме, че след като има 2 руски и 1 сръбски препис на "Именник на българските ханове", не е имало преписи и на останалите български книги. Всичко което го е имало, е било преписано.

Но дори и да е имало ( а то е нямало ) османските турци биха били последните хора, които ще изгорят българските книги. На първо място, защото ако не друго, то поне на книга се изписва името на Алах, а мюсюлманите са доста сантиментални на тази тема ( дори и в 21ви век, сещате се, в Дания и Франция ), и второ - защото изгарянето на книгите би означавало опит за асимилация на новопокореното население, какъвто е нямало. При покоряването на България, единствено в Източните Родопи е направен опит да се потурчи населението. Никъде другаде. Просто защото не е това начина, по който една империя може да се задържи за дълго като такава и през 15 век това е било ясно на всички.

Просто книги не сме имали и толкоз.

Единственото, което сме произвели през великия "Златен век" на Симеон са били преписи на византийски богослужебни книги. Найс.

2. Историята ни е история на непрестанни войни. През цялото Средновековие, от всичките 550 години свободна българска държава имаме всичко на всичко 60-70 години мир. През останалото време българските владетели са се надпреварвали кой ще избие повече ромеи/ сърби/ маджари. Конкретно за сърбите, не знам колко пъти унищожаваме Сръбската държава, но е една доволна цифра - в момента се сещам за нещо от сорта на 2 пъти при Симеон и 1 път при Самуил, но може би има и още, които не мога да назова в момента :D

Като заговорихме за Симеон и Самуил, няма как да не отбележим факта, че историята на българската държава не е само история на постоянни войни с нашите съседи, но и история на безсмислени войни с нашите съседи.

Нужно е само и единствено да споменем тези двама царе, и тази теза ще има достатъчно доказателства.

Симеон избива населението на цяла днешна Гърция и изравнява всичките ромейски градове със земята, просто от яд, че не може да превземе Константинопол.

Същото прави и Калоян, само дето той просто си е клал и рушил, без някаква особена цел. Че се и самопровъзгласява за Ромеоубиец.

Самуил е по-интересен случай. Когато приема управлението през 976 година (след като убил брат си Арон и изклал целия му род до девето коляно), пича наследява една отслабена силно отслабена българска държава, с територии обхващащи днешните Македония, Албания и Хървтско. След като Йоан Цимисхи ( византийският император, който ни е набутал по това време до тази малка територия) умира, нашият човек използва избухналите размирици във Византия, за да си възвърне част от териториите и наистина успява - Северна България (земите между Стара Планина и северна Добрдужа) отново е под български контрол. Но вместо да се опита да укрепи възвърнатите земи, Самуил започва да извършва военни набези в Тракия и Тесалия. В продължение на 25 години той върши само и единствено грабежи във византийските земи и когато през 1001 година император Василий II пречуква арабите и за първи път от 976 насам решава да се заеме сериозно с българите са му нужни точно 3 похода от по 20 дена, за да смаже съпротивата на Самуил.

И до днес историците се чудят, защо аджеба тоз пичага, вместо да укрепи и без това малката си държавица, я изтощава с допълнителни войни.

3. Не сме имали уникална българска култура. Даже самият Христо Ботев заявява, че през 863-864, когато е извършено покръстването, ние дефакто сме убили всичко уникално в нея и тя просто се е превърнала в копие на тогавашната "православна византийско-идиотска култура". Което в действителност е факт. Както отбелязах по-горе, книгите ни са преписи от Византия, Симеон е управлявал според византийските доктрини (не случайно са го нарекли "емиаргос"), даже е построил Велики Преслав като един малък Константинопол. Всъщност единствената причина да не бъдем тотално асимилирани още през робството от 1018-1185 е било чистата глупост на наследниците на Васлий II. След като покорява България, човека не променя нищо - управниците си остават същите, патриарха - и той българин. Просто прави от гражданите на България, пълноправни граждани на Римската империя (имали сме 2 императрици,а един от синовете на Иван Владислав без малко да стане император). И те нашите, като не са се чувствали роби, са нямали и желание да се освобождават. Така рано или късно, щат не щат - щели да бъдат асимилирани. Както славяни, арменци и прочее.
Но след смъртта на Васлий II, неговите наследници превръщат българите във втора класа поданици и оттам почва и борбата на народа ни за освобождение. Не случайно първия бунт срещу новата власт е 15 години след смъртта на Българоубиеца.

tl;dr version - миналото ни представлява просто едни непрестанни и безсмислени войни, като същевременно не само, че не даваме на света нищо хубаво и уникално, но и пречим за развитието на околните.

Все аркадаши сме...!

Профил

Аватар
В момента играе: На стражари и апаши. И покер.
Заглавие: Re: Собственият ни фарс
Публикувано на: 02 Ное 2011 00:21

Много вода ще изтече докато разберете, че националната принадлежност е нещо ненужно, малоумно и остаряло. Да бе, знам, че баба ви ви говори друго яче. Слушайте я. Продължавайте да си живеете с главата в гъза.
Да се гордееш би трябвало да е свързано с някакви постижения, а не с това, че си се родил в един отрязък от пространство в дадено време. Това е късмет, а не постижение. Бъдете щастливи, че сте българи. Но не се гордейте, защото нямате причина да го правите. Героите ви са мъртви. Отдавна. Липсват ви съвременни герои.
Спрете да живеете в миналото. Миналото е мъртво. Вместо това кажете на майка си и баща си колко ги обичате, защото един ден те ще си заминат завинаги. После гордейте се, че сте българи. Обаче ще сте толкова човешки същества, колкото една хлебарка.
Историята се ПИШЕ. Тоест, подлежи на редакция. Схванахте ли? Ако не - заеби, бате.

These words I write keep me from total madness.

How many of you people know you're REALLY alive ?!

Профил

Заглавие: Re: историята ни далеч не е толкова велика
Публикувано на: 02 Ное 2011 00:27

Ако искаш да учиш право в СУ, ще ти се наложи да ги забравиш всички тези разсъждения. Феодалните старци ги интересува основно с колко точно стенобойни машини е обсадил Крум Константинопол и други такива "белези".

Профил

Публикувано на: 02 Ное 2011 00:32

Това е синдромът на кандидатстудентстването от последния учебен курс преди изпитите :!: И аз имах такива зачатъци, чувството е все едно "баси, как това в час не съм му обръщал внимание", стараех се да пиша дълги изречения с един тон вметнати думи и прочее :arrow:

Sturm написа:
къв ханс бе...

Профил

Аватар
Публикувано на: 02 Ное 2011 00:56

Джони Спагети написа:
tl;dr version - миналото ни представлява просто едни непрестанни и безсмислени войни, като същевременно не само, че не даваме на света нищо хубаво и уникално, но и пречим за развитието на околните.

Добре де, това не важи ли за историята на цяла Европа? Доколкото знам повечето европейски държави (племена) са били така поне до края на следновековието. След това започва т.нар ренесанс, когато на хората им омръзва да се избиват, осъзнават че войната е тъпотия и започват да напрягат мозъчните си гънки, вместо мускулите и хуя (за второто не съм сигурен :D ).

Явно трябва да се мине по пътя на злото, за да можем днес да си седим на топло в уютните къщи , нахранени, безгрижно да си цъкаме в интернет пред компютрите, без да се притесняваме че някой по-силен може да ни отнеме живота, свободата или нещо друго.
Да се фукаме че сме българи е глупаво, защото в нашата история няма нищо уникално, което да изпъква на фона на цялата европейска история. Поне аз незнам за такова нещо.

Профил

Аватар
В момента играе: Російський військовий корабель? Іди нахуй!
Публикувано на: 02 Ное 2011 01:49

АЛМИНАТОРЕ, стигнах ти до това изречение, копеле

Цитат:
Затова започнах да чета и научна литература, като досега съм се запознал с трудовете на Божидар Димитров, Стефан Цанев и, разбира се, Васил Златарски.

и се смях на глас. Стефан Цанев е драматург, не знам дали го знаеш това. В тоя смисъл всичко на историческа тематика, което е писал, е точно с нулева степен на достоверност и ОЩЕ не мога да си прежаля парите за книгите, дето му купувах. А темите, които учиш, ако са хубави, така или иначе ще са по разработки на Златарски, Гюзелев, Бакалов, Димитров и т.н. В общи линии квото си написал, не че е невярно, ама тия лекции ходи ги изнасяй на децата в предгимназия, все пак само малоумниците не са наясно, че не сме били най-великият европейски народ.

- Алминатора

"напарфюмиран печен ебач"
- кримсънчето

Профил

Дидко Бандитко
Аватар
В момента играе: No man's sky
Публикувано на: 02 Ное 2011 01:53

Е книгите на Цанев може да не са достоверни, ма пак си бяха интересни :)

[02:11:17] Алминатора: mejdu drugoto sym si mislel
[02:11:19] Алминатора: che imam leka forma
[02:11:22] Алминатора: na auizym ponqkoga :D

Профил

Аватар
Публикувано на: 02 Ное 2011 01:56

Абе аз имам спомен даже, че снимах и пусках във форума страница от книгата, където някой от хановете ни "пърдеше гръмовно" в лицето на византийски император... :D

- Алминатора

- кримсънчето

Профил

Аватар
Публикувано на: 02 Ное 2011 02:14

Яааа раздуй, че ми стана интересно. What's you point here, дето се вика?

- Алминатора

- кримсънчето

Профил

Шефа на Кенефа
Аватар
В момента играе: на троянска чушка
Публикувано на: 02 Ное 2011 02:18

High_voltage написа:

Ти си тъп. Много. Честно казано не знам как някога съм си внушил, че искри някакъв разсъдък в теб.

Просто си прекалено слабоумен, че да вържеш някоя проста дедукция. Целият ти живот е базиран на внушения.

А, бтв, Цанев е шибан олигофрен. :D

Алми излез, темата ми се стори tl;dr, но я прочетох щото нямаше какво да правя докато сера

Профил ICQ

Цар
Аватар
Публикувано на: 02 Ное 2011 09:03

В крайна сметка, величието в историята на народа ни е до края на т. нар. Първо царство и най-вече преди началото му.. Известни проблясъци е имало и също по времето на Асеневци, но оттам насетне започва един непрестанен упадък.. чийто резултати могат да се наблюдават и до ден днешен, във форума на РС Мания. :lol:

QVOD
·EST·INFERIVS

Профил WWW

Аватар
Публикувано на: 02 Ное 2011 09:18

Алми, ти откри топлата вода. Чакай, да не би да казваш...че българския народ не е най-великия и че средовековните ни постижения не са толкова велики?! Не, не, твърде много информация, просто умът ми не го побира как може толкова хора да живеят в заблуда. Добре, че беше ти, единственият човек, сетил се за това! Ти си ми пътеводната звезда в живота, идол и любов. Аре еби си майката :lol:

Дисте, хем си прав, хем не си прав. Просто пропускаш в разсъжденията си, че смисълът на националната принадлежност и самочувствие е отговорността към другите. Това, че за да се създадат тия идеи през 19 и 20в. са използвани доста откровени лъжи и манипулативни методи вече е друг въпрос :D Правилно е да не вярваш на тия лъжи ама също е правилно да си отговорен към другите хора. Нацията си е общност и ти решаваш дали да се причислиш към нея. Никой не може да те съди.
VLM написа:
оттам насетне започва един непрестанен упадък.. чийто резултати могат да се наблюдават и до ден днешен, във форума на РС Мания. :lol:

:D :D :D

Профил

Аватар
В момента играе: Severance:Blade Of Darkness
Публикувано на: 02 Ное 2011 10:23

Има нещо вярно, по-голямата част от законите ни са взаимствани от византииските (византииската еклога и т.н), до някъде добре че са тия, иначе още дълго сме щяли да бъдем езическа и варварска държава

Профил

Аватар
Публикувано на: 02 Ное 2011 12:00

Стефан Цанев може и да е драматург, обаче нищо не му пречи да представя нещата далеч по-обективно от Божидар Димитров например. И затова ми хареса много :D

Все аркадаши сме...!

Профил

Публикувано на: 02 Ное 2011 12:45

Деба, великата ни история, та историята... Уважавайте и се учете от миналото, каквото било - било, ама мислете най-вече за бъдещето.

Профил

Аватар
В момента играе: dota 3
Публикувано на: 02 Ное 2011 12:50

как си личи че тоя бот алминатора е от кърджали... сигурно баща му е в депесето.

Профил WWW

Футболен разбирач
Аватар
В момента играе: Football Manager 2007
Pro Evolution Soccer 2013
Публикувано на: 02 Ное 2011 15:08

Да ти еба майката, псевдо-разбирач напикан.

Профил

Публикувано на: 02 Ное 2011 15:14

Алминатора е рязан турчин.
И се хващам на бас че е гласувал за Хасан Азис.

Профил

Аватар
Публикувано на: 02 Ное 2011 18:44

Джони Спагети написа:
Стефан Цанев може и да е драматург, обаче нищо не му пречи да представя нещата далеч по-обективно от Божидар Димитров например. И затова ми хареса много :D

Това е просто невярно. Ти като си тръгнал да развиваш теми по история, най-добре от всички знаеш, че за всяко значимо събитие свидетелстват някакви исторически извори, а самото събитие се подлага на няколко вида анализ - предпоставки, развой, последици и т.н. Изворите също се анализират, впрочем и в зависимост от контекста и обстоятелствата се прави преценка доколко са достоверни. Някъде из темите от средновековие сигурно си срещнал вече, че онова с изсичането на лозята из цяла България по Крумово време е освидетелствано само в чужд извор - Византийската еклога, ако не ме лъже паметта. И историците, логично, слагат на тоя елемент от Крумовите закони едно "легендарен/непотвърден характер".

А какво правят с учебниците в училищата - там не се съобразяват с това доколко обоснована е някаква теория или какви са обстоятелствата около даден исторически процес. Затова и сега, като си прочел нещо по-смислено, макар и съвсем стандартно, си толкова впечатлен. Ако искаш да блеснеш с нещо, чети като Княза някви по-ъндърграунд работи, дето и Господ не знае верни ли са, не са ли :D Прочее, горе долу на тоя училищен хал е и Стефан Цанев. В най-добрия случай той е писал научнопопулярна книга за тийнейджъри, а не исторически труд. Като предпоставка за вътрешен конфликт съм се нагледал на обяснения от вида на "ами то понеже българите сме свадливо племе, Драган реши да отрепе болярина Петкан и да продаде главата му на византийците". Книгата е пълна с фрапантни събития и тълкувания, за които просто ЛИПСВА какъвто и да било исторически извор. Тъпи теории, представени като факти, още по-тъпи обяснения с цел да забавляват някой 12 годишен пикльо... Еми да ти сера и на обективността и на самоиронията, обещавам. Такива обосновки са резултат от импотентност в тълкуването, щото човекът, пак повтарям, не е историк. Това е все едно баща ти да седне, да прочете десетина книги за Средновековна България, и да им направи преразказ със "забавни" елементи. Не става така, това не е историческо изследване, а още по-интересното е, че и той човекът си го казва в книгата и по интервюта - не претендира за достоверност, направил е просто леснодостъпна поредица, която грубо да те запознае с историята на България. Просто не слагай Цанев и Златарски (то не че тоя си няма кусурите) в едно изречение, щото никой няма да ти гледа сериозно на мнението.

Или, да ти го кажа по-ясно - сериозен исторически труд е само този, който има неизброимо количество препратки и като го четеш, те приспива :D

- Алминатора

- кримсънчето

Профил

Аватар
Публикувано на: 02 Ное 2011 19:14

алми, ТУРЧИНО ГЪЗОРЪК, излез

Профил Skype WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми