Вече съм пускал подобна тема, но нещо не мога да я намеря.
Накратко - в нея описах неприятните си усещания при гледане на 3D IMAX и 3D Dolby Digital прожекции и несъвършенствата на триизмерните ефекти в тях.
Останах изненадан, че никой друг не беше забелязал тези дефекти и на никой друг не пречеха.
Неудобства и дефекти:
IMAX - неприятно натоварване на очите при промяна на фокуса от по-далечен към по-близък обект (и обратно); размазване и стробиране на бързодвижещите се обекти, които не са на фокус; понякога виждаш по-рките части от обектите предназначени за другото око; всяка прашинка, капка или отражение в обектива ги възприемаш, като дефект в окото си (това е ясно, че не може да се избегне)
Dolby - няма проблем с бързо движещине се обекти, но натоварва очите (като четене на книга от CRT екран); в тъмните сцени поне аз виждах множество келедоскопични "артефакти", около ярктите обекти (крушки, фенерчета) - при махане на очилата в "двойната картина" нямаше такива артефакти (лошо филтриране? лош дигитален водеоматериал, в който след филтриране се фиждат артефакти? аз съм нещо кьорав?)
Понеже през тази и следващата година се очаква огромна инвазия от 3D филми ("Гръм" и "Чудовища срещу извънземни" са само началото естествено), според мен е важно да се установи дали тези неудобства идват от оригиналната технология или са просто неизправности причинени от "пестеливостта" на нашенските съдържатели на киносалони.
Днес случайно попаднах на следната статия -
http://www.slate.com/id/2215265В нея не всички мои въпроси получават отговор, но е описано защо настоящата технология е толкова изморителна за очите и защо може да предизвика временни проблеми със зрението.
Ако някой друг е забелязал подобни неудобства при 3D прожекции (хубаво е да спомене и технологията IMAX, Dolby или нещо друго), нека пише тук.