Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта

Kойт от достигналите до финален етап 5 символа, бихте избрали вие?

Мадарския конник    35%  35%  [ 14 ]
 Кирилицата    28%  28%  [ 11 ]
 Царевец    13%  13%  [ 5 ]
 Рилския манастир    5%  5%  [ 2 ]
 Розата    13%  13%  [ 5 ]
 Или пък друг символ.    8%  8%  [ 3 ]
Общо гласове : 40
Автор Съобщение

Аватар
Заглавие: Мадарския конник - "нов" български "глобален" символ.
Публикувано на: 30 Юни 2008 12:02

Не знам да ли сте засичали тъпата инициатива по БНТ.
Накратко - това гласуване трябваше да избере нов глобален символ на България (каквото и да означава това) и ако хорада в борда на БНБ са достатъчно благосклонни, да го сложат върху монетите на българското евро.

За това колко безсмислено е това официално-неофицялно гласуване и колко грешно беше проведена рекламната му кампания, няма да коментирам.

Само ми е любопитно, койт от достигналите до финален етап 5 символа, бихте избрали вие. (Или пък кой друг символ.)

Мадарския конник
Кирилицата
Царевец
Рилския манастир
Розата (и розовото малсло? WTF? защо не и мускалите на Бай Ганьо?)

Спечели Мадраския конник и аз съм съгласен. Мисля че за българите, той значи много повече от останалите неща в списъка.

Профил

Аватар
Заглавие: Re: Мадарския конник - "нов" български "глобален" символ.
Публикувано на: 30 Юни 2008 12:03

Аз бих избрал дебелите като салам пръсти, символ на България!

Профил

Аватар
Публикувано на: 30 Юни 2008 12:09

Ето какво би седяло чудесно като наш символ:

Профил

The King of Kings
Аватар
Публикувано на: 30 Юни 2008 12:14

Бай Ганьо напълно олицетворява цялата ни нация БЕЗ абсолютно никакво изключение.

Профил ICQ

Аватар
Публикувано на: 30 Юни 2008 12:18

Пълна кретения, наистина... И аз бях за Мадарския конник, поради лични пристрастия, макар че и той не ми се вижда много... глобален... и какво по дяволите е глобален? о.О Как каквото и да е изобщо може да изчерпва всичко, символ на България, трънки... Нямаме си нещо чак толкова обобщаващо, че... Но щом става въпрос за монетите, нека седи. Интересно как щяха да сложат розово масло на тях...

Профил WWW

Аватар
В момента играе: EndWar & HAWX
Публикувано на: 30 Юни 2008 12:22

AcTivE написа:
Бай Ганьо напълно олицетворява цялата ни нация БЕЗ абсолютно никакво изключение.

Тоз' па и той нихилиста - аре бега бе.

Профил

Публикувано на: 30 Юни 2008 12:33

AcTivE написа:

Ами Алеко?

Иначе, Конникът единствен от изброените става. Двуизмерен образ, лесно разпознаваем. Не знам кому е хрумнало да предлага за символ стилизирания двуизмерен силует на полуразрушена крепост.

Профил

Аватар
Публикувано на: 30 Юни 2008 12:34

pure pwnage написа:
Убявавяме некви каманаци за глубален симбвол а после защо даржайата ни била зле.

Даржайата ни е зле заради неграмотници с претенции.

Профил WWW

The King of Kings
Аватар
Публикувано на: 30 Юни 2008 12:43

TenHornedBeast, бегай трупаш експириънс и недей да ми даваш квалификации.

Бай Ганьо е събирателен образ на цялата българска общественост. За да не голословя, а и в момента не мога да цитирам дословно произведението, понеже съм го чел преди няколко години, но wikipedia дава най-точно описание на Бай Ганьо.

Цитат:
С книгата „Бай Ганьо“ Алеко Константинов се изправя пред сложните икономически и социалнопсихологически въпроси на своето време — пътя на България и целта на нейното развитие, мястото ? сред другите страни, съдбата на националните добродетели, морал, бит, нрави. Под формата на забавни приключения на дребен амбулантен търговец на розово масло, втурнал се да забогатява чрез търговия и политика, Константинов засяга болезнени проблеми на националния живот, бит, психология, манталитет, култура и се смее над тях с пречистващ смях. Емоционалният градус се движи от добродушно-снизходителния, опрощаващ и разбиращ смях през тъжната горчивоиронична усмивка до гръмкия присмех и острото сатирично изобличение. Творбата е своеобразно преодоляване, мъчително по същество, но изпълнено с лекота, хумор и артистичност, на национални комплекси и социални пороци. Тя е особено популярна поради близостта на героя до масовата социална психология на грубия практицизъм, ниските духовни хоризонти. Бай Ганьо е колоритен и изключително витален образ. Обикаляйки Европа, в контакт с други нрави, отношения, култура, той изпада в комични ситуации. Въпреки скъперничеството, арогантността, липсата на морални принципи, ниската култура, физическата нечистоплътност този образ не отбльсква, а разсмива, уравновесен от Алековата благородна артистична личност. Във втората част на книгата, когато героят се връща в България и започва да „прави“ политика, смехът утихва, удавен в погнуса, гняв, разочарование от тревожните и страшни тенденции в обществения живот, чийто изразител става Бай Ганьо. Неговият образ е най-дискутираният в българската литературна критика. Оценките на същността му — национална или социална — са противоречиви, понякога полюсни. Социално-исторически детерминиран, героят носи и специфични български черти, и белези на устойчивия, жизнен във всички времена човешки тип — изразител на грубия практицизъм, ниските нива на съзнанието, примитивната психика, бездуховността.
В „Бай Ганьо“ е заложен реален исторически трагикомизъм, породен от бързото разместване на социални пластове в новоосвободена България и от припрения ? стремеж за догонване на „другите“...

В одебелените места припознахте ли някой някой познат, държавик, форумец (или себе си)?

Символите преди да минат цедката бяха повече от 20 доколкото се сещам и имаше далеч по интересни и характерни, но от 5-те изброени също Мадарският конник е най-заслужилия символ - на прабългарите, на великите ханове, конят - символ на миграцията и т.н. Царевец и Рилският манастир едва ли биха говорили нещо на някой поляк примерно и изобщо не мога да проумея какво е толкова символичното на Рилския манастир, а розовото масло като символ няма да коментирам. Кирилицата също е добър избор, но мисля, че при положение, че изключително малък процент българи са добре грамотни - главно в големите градове и столицата, не мисля, че е особено уместно. Ей там горе има един пример. Впрочем, ракията също е добър символ :D

Профил ICQ

Аватар
Публикувано на: 30 Юни 2008 13:26

Просто нямам думи к'ви са педали тия. Защо в днешно време всичко трябва да е състезание? И сега като е Мадарския конник все едно се омаловажават другите. Т'ва е като оная другата простотия дето избираха най-велик българин :shock: К'ви са тия гласувания - т'ва да не е Биг Брадър. Бе аман от педали.

Профил Skype

Аватар
В момента играе: EndWar & HAWX
Публикувано на: 30 Юни 2008 13:30

Ледник написа:
Ами Алеко?

Алеко е вече друга история. ;р

Профил

Публикувано на: 30 Юни 2008 13:37

Аз попълвах такава анкета и гласувах заа пещерите или еделвайса мисля, не си спомням. Според мен от тези 5 рилския манастир заслужава най-много въпрек и че имаше и по-добри предложения. С тоя мадурски конник много еднообразно ще стане нещо, в смисъл сега на стотинките ми се мъдри некъв каубой отзад, сега пак кон.

Профил

Аватар
В момента играе: Singularity
Публикувано на: 30 Юни 2008 14:06

Символа ще е турски фес обърнат като купа ( с пискюл , с всичко ) и напълнен с лайна .

Профил

Аватар
Публикувано на: 30 Юни 2008 14:35

1. Странно защо модераторът е превърнал темата ми в анкета...лошо няма, но ще го отбележа, за да знаете, че идеята не беше моя...просто исках да отворя малка дискусия...статисктиката не ме интересува.
2. За Бай Ганьо...като малък го четях и се смеех...като поодъртях припознах повечето черти на този герой у себе си...и пак се смях.
3. Това което ми харесва в Конника е, че е хем излъчва сила, хем е малко мъгляв и мистичен.
Примерно Царевец би трябвало да излъчва същото, но гледайки порутените му зидове, не знам защо - сещам се по-скоро за края на II-рото българско царство, вместо за началото му.
За розата не ми се коментира - в предаването шматката японистка, направи паралел с японската сакура...само дето малко пропусна да спомене, че поради спецификата на японската култура, цветовете на декоративната вишна имат много по-дълбоко значение отколкото простата естетическа красота.

Кратък цитат от wikipedia

Цитат:
in Japan the cherry blossoms are believed to exemplify the transient nature of life, because of their short blooming times. Cherry blossoms also symbolize clouds due to their nature of blooming en masse, besides being an enduring metaphor for the ephemeral nature of life,[4] an aspect of Japanese cultural tradition that is often associated with Buddhistic influence,[5] and which is embodied in the concept of mono no aware.

Т.е. за японците сакурата е филисофско-религьозен символ, за разлика, от това което означава розата за нас - маслодайна култура, коя е БИЛА важен фактор от икономиката ни.

ПП
No, просто като пиша - бързам, като бързам допускам още повече правописни грешки отколкото обикновено, а на всичкото отгоре, после не проверявам текста.

Профил

Аватар
Публикувано на: 30 Юни 2008 15:26

Розата няма как да бъде, защото тя може да се смята за символ и на Великобритания (Войната между "Бялата" и "Червената" роза). Рилският манастир е уникален, но наистина трудно би се изобразил. Лично според мен, кирилицата е най-уникална и е хубаво да се свърза с България, но за съжаление не спечели. Въпреки това се радвам и за Мадарския конник, нищо че не се вижда много добре вече...

Профил

Супер Марио или Смърт
Аватар
Публикувано на: 30 Юни 2008 15:31

Не помня за кой национален символ гласувах, но помня за кой столичен симво гласувах - БИАД!

Профил

Аватар
Публикувано на: 30 Юни 2008 15:45

У мое село (Казанлък) кмето много се надява вчера розото да стане номер 1, ама го духа голям. Иначе много 'ора 'би'а дошли ни гледат. :shock:

Профил

Аватар
Публикувано на: 30 Юни 2008 17:42

В маркетинга се използва термина unique sales point - уникалната черта на продавания продукт, това което го отличава от масата, с което би се запомнил.
За България това е кирилицата. В ЕС имат манастири много по-красиви от рилския, конници, барелефи, барелефи на конници, рози и цветя също. Никой от тези символи не може да ни открои, освен кирилските букви. Жалко че не ги избраха.

Можеше и по-зле да се представим, като тук:

Профил

Публикувано на: 30 Юни 2008 18:56

AcTivE написа:

Да.

Профил Skype

Аватар
Публикувано на: 30 Юни 2008 19:13

Nordvargr написа:
AcTivE написа:

Да.

+1

Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com