Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

но с големо съ̀рце
Аватар
В момента играе: A dance with rogues
Заглавие: Момчета, може ли помощ с няколко въпросчета?
Публикувано на: 05 Юни 2008 17:27

Свързани са със физиката. Имам проблем със отговарянето на някои от 15 за класното въпроса:

1. Може ли да се чуе ехо в степта?

2.При летене повечето насекоми издават звук. Обяснете това.

3. Защо при проверка на колелата на вагоните през време на престой на влака ги почукват с чук?

4. Защо куршумът излиза от оръжието със свистене, а хвърленият с ръка куршум лети безшумно?
Знам, че е свързано със скоростта, но не знам точно обяснение

5. Ако удариш с чук единия край на дълга механична тръба стоящия от другия край на тръбата ще чуе двоен удар. Защо? (WTF?!)

6. Ако приближим до ухото си рапан или стъклена чаша чуваме звук, който ни напомня шум то морето. Обяснете.

7.Защо при продажба на фаянсов или стъклен съд продавачът почуква леко с молив по него?

Профил Skype

Аватар
Заглавие: Re: Момчета, може ли помощ с няколко въпросчета?
Публикувано на: 05 Юни 2008 17:31

Мога да ти помогна за третия :

Мисля че беше за проверка за пукнатини по колелата на вагоните.

Профил Skype WWW

но с големо съ̀рце
Аватар
Публикувано на: 05 Юни 2008 17:48

Отговорих на 1,2,3,5,7 въпрос. Надявам се на малко помощ за останалите.
Duke, почти си прав. Излезна, че колелата имат някакво покритие, което стопено се нанася върху тях. Това покритие се проверява дали е здраво :wink:

Профил Skype

Аватар
Публикувано на: 05 Юни 2008 17:50

DukeNukem написа:
Мога да ти помогна за третия :

Мисля че беше за проверка за пукнатини по колелата на вагоните.

Много му помогна обаче.... :mrgreen: Надали на класното само това ще мине... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

За удрянето по чашите - според мен, за да провери дали не са счупени също. Пробвах сега с 2 чаши за фрапе - едната с пукнатина, другата без. Тази без има трептене след удара, а при пукнатата трептенето го няма - янто се образува затихване в следствие на фрикцията при пукнатината.... бах ли го...

По принцип всички неща вибрират (а щом вибрират и звука който чуваме е същия) по приблизително един и същ начин... Но какво играе точно структурата на материяла и възможната вътрешна пукнатина в колелото - как се обяснява това на физичката ... нз...

За куршума - пробвай да умуваш над това, че въздуха пред куршума е сгъстен и при движението си той издава някакъв шум... При пчеличките същото май...

Ехо трудно ще чуеш, ако викаш нагоре/надолу няма да има ехо - атмосферата ще го заглуши звука при разреждането на газта...

Зачети се тука: http://wave-sound.hit.bg/ излиза на търсене в гугълЪ и има неща за теб... не съм чел, може да има обяснено за повечето простотии дето ги казах...

ЕДИТ - Кво покритие бе? Те ако не са монолитни колелата няма да издържат на натоварването - цялата ос заедно с колелата е една единствена отливка при влаковете. При трамвайте има разни екстри в колелото, който спомагат за по-ниските нива на шума и вибрациите...

Профил

Аватар
Публикувано на: 05 Юни 2008 18:00

1. Може ли да се чуе ехо в степта?
Ехото е отразен звук, в степта няма какво да отразява. Тоест не може

2.При летене повечето насекоми издават звук. Обяснете това.
Шумът издаван от крилете им? Насекомите размахват крилете си много бързо, при което създават високочестотни вълни във въздуха, които се възприемат като звук от ухото

3. Защо при проверка на колелата на вагоните през време на престой на влака ги почукват с чук?
Е тука мислих сума време, ама еба ли му майката що :-D

4. Защо куршумът излиза от оръжието със свистене, а хвърленият с ръка куршум лети безшумно?
Предполагам, че се дължи на ефект подобен на ударната вълна при свръхзвукова скорост?

5. Ако удариш с чук единия край на дълга механична тръба стоящия от другия край на тръбата ще чуе двоен удар. Защо? (WTF?!)
Първо чуваш звуковите вълни предадени по метала, втория път тези във въздуха. Звук се разпространява много по-бързо в метал, отколкото във въздуха.

6. Ако приближим до ухото си рапан или стъклена чаша чуваме звук, който ни напомня шум то морето. Обяснете.
Многократно отражение на звуковите вълни във вътрешността на чашата/рапана. Взаимно се усилват и гасят.

7.Защо при продажба на фаянсов или стъклен съд продавачът почуква леко с молив по него?[/quote]
Да види да не е счупен? :-D

Музиката от Star Wars ли е това или бъркам? Щото тя е Търъдъдъъън дъъън дъръдъдъъън а твойта версия някво различно ми звучи :?

Профил ICQ

но с големо съ̀рце
Аватар
Публикувано на: 05 Юни 2008 18:10

The.Rampage.Rado написа:
ЕДИТ - Кво покритие бе? Те ако не са монолитни колелата няма да издържат на натоварването - цялата ос заедно с колелата е една единствена отливка при влаковете. При трамвайте има разни екстри в колелото, който спомагат за по-ниските нива на шума и вибрациите...

Бандаж се нарича
Ето.
Поне мисля, че бандажът е това...

Благодаря ви за помоща.

Морт само още нещо, ако може. Относо рапана - тези множество отразени звуци, какво им е общото със морето, за да бъде сходен шумът, като на море?

Профил Skype

Аватар
Публикувано на: 05 Юни 2008 18:45

Zoidberg написа:
Относо рапана - тези множество отразени звуци, какво им е общото със морето, за да бъде сходен шумът, като на море?

Нищо. :oops:

В случая се касае за т.нар. ПРЕДпоставка, ПРЕДразсъдъци, (МНИМИ ПРЕДИКАТИ)
тоест,
съзнанието, оставено само на себе си, отпочва да дири подобия,
че барем се лови за нещо си ...

Дай рапан на невидял морето,
и той ще "чуе гласът на саваната", примерно ...

++++++

Пичове,
кой ви ги пуска тия несретни тестове,
че да му прата стихия връз празната кратуна? :roll:

МОРТ е блестяш в отговора си,
но той не си дава сметка за подводните камъни.

Леелееее, аз ако да бех в тфа даскало,
на този ми акъл,
шех да сторим пачка, задето ме ИЗНУДВАТ ДА ИЗРИЧАМ НЕБИВАЛИЦИ,
честно.

Няма неправилни отговори, има тъпи въпроси.

Профил

Аватар
Публикувано на: 05 Юни 2008 21:02

За рапана до колкото знам, звукът е движението на кръвта. Може и да не е вярно, но това е което съм чувал.

Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com