Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Аватар
В момента играе: опаааааа
Заглавие: ПРИКАЗКА ЗА СТЪЛБАТА
Публикувано на: 08 Ное 2007 09:30

ПРИКАЗКА ЗА СТЪЛБАТА
на Христо Смирненски

Посвещава се на всички, които ще
кажат: "Това не се отнася до мене!"

"Кой си ти?" - попита го Дяволът.
"Аз съм плебей по рождение и всички дриплювци са мои братя! О, колко грозна е земята и колко нещастни хората!"
Това говореше млад мъж с изправено чело и стиснати юмруци. Той стоеше пред стълбата - висока стълба от бял мрамор с розови жилки. Погледът му бе стрелнат в далечината, гдето като мътни води на придошла река шумяха сивите тълпи на мизерията. Те се вълнуваха, кипваха мигом, вдигаха гора от сухи, черни ръце, гръм от негодувание и яростни викове разлюляваха въздуха и ехото замираше бавно, тържествено, като далечни топови гърмежи. Тълпите растяха, идеха и облаци жълт прах, отделни силуети все по-ясно и по-ясно се изрязваха на общия сив фон. Идеше някакъв старец, приведен ниско до земи, сякаш търсеше изгубената си младост. За дрипавата му дреха се държеше босоного момиченце и гледаше високата стълба с кротки, сини като метличина очи. Гледаше и се усмихваше. А след тях идеха все одрипели, сиви, сухи фигури и в хор пееха протегната, погребална песен. Някой остро свиреше с уста. Друг, пъхнал ръце в джебовете, се смееше високо, а в очите му гореше безумие.
"Аз съм плебей по рождение и всички дриплювци са мои братя! О, колко грозна е земята и колко са нещастни хората! О, вие, там горе, вие..."
Това говореше млад момък с изправено чело и стиснати в закана юмруци.
"Вие мразите онези мъже?", попита Дяволът и лукаво се приведе към момъка.
"О, аз ще отмъстя на тия принцове и князе. Жестоко ще им отмъстя заради братята си, заради моите братя, които имат лица жълти като восък, които стенат по-зловещо от декемврийските виелици! Виж голите им кървави меса, чуй стоновете им! Аз ще отмъстя за тях! Пусни ме!"
Дяволът се усмихна:
"Аз съм страж на онези горе, и без подкуп няма да ги предам."
"Аз нямам злато, аз нямам нищо, с което да те подкупя. . . Аз съм беден дрипав юноша. . . Но аз съм готов да сложа главата си."
Дямолът пак се усмихна:
"О, аз не искам толкова много! Дай ми ти само слухът си!"
"Слухът си? С удоволствие. . . Нека никога нищо не чуя, нека. . ."
"Ти пак ще чуваш!" успокои го Дяволът и му стори път. "Мини!"
Момъкът се завтече, наведнъж прекрачи три стъпъла, но косматата ръка на дявола го дръпна:
"Стига! Спри да чуеш, как стенат там долу твоите братя!"
Момъкът се вслуша. Странно - защо те започнаха изведнъж да пеят весело и така безгрижно да се смеят! . . . И той пак се завтече. Дяволът пак го спря:
"За да минеш още три стъпала, аз искам очите ти!"
Момъкът отчаяно махна ръка:
"Но аз тогава няма да мога да виждам нито моите братя, нито тези, на които отивам да отмъстя!"
Дяволът: "Ти пак ще виждаш. . . Аз ще ти дам други, много по-хубави очи!"
Момъкът мина още три стъпъла и се вгледа надолу. Дяволът му напомни:
"Виж голите им кървави меса!"
"Боже мой! Та това е тъй странно: кога успяха да се облекат толкова хубаво! А вместо кървавите рани, те са обкичени с чудно алени рози! . . ."
През всеки три стъпала Дяволът взимаше своя малък откуп. Но момъкът вървеше, той даваше с готовност всичко стига да стигне там и да отмъсти на тези тлъсти князе и принцове: Ето едно стъпало, само още едно стъпало и той ще бъде горе! Той ще отмъсти заради братята си!
"Аз съм плебей по рождение и всички дриплювци. . ."
"Млади момко, едно стъпало още! Само още едно стъпало и ти ще отмъстиш! Но аз винаги за това стъпало искам двоено откуп: дай ми сърцето и паметта си!"
Момъкът махна ръка:
"Сърцето ли? Не! Това е много жестоко!"
Дяволът се засмя гърлесто, авторитетно:
"Аз не съм толкова жесток. Аз ще ти дам в замяна златно сърце и нова памет! Ако не приемеш, ти никога няма да минеш това стъпало, никога няма да отмъстиш за братята си - тези, които имат лица като пясък и стенат по-зловещо от декемврийските виелици."
Юношата погледна зелените иронични очи на дявола.
"Но аз ще бъда най-нещастния. Ти ми взимаш всичко човешко!"
"Напротив - най-щастливия! . . . Но? Съгласен ли си: само сърцето и паметта си?"
Момъкът се замисли, черна сянка легна на лицето му, по сбръчканото чело се отрониха мътни капки пот, той гневно сви юмруци и процеди през зъби:
"Да бъде! Вземи ги!"
. . .И като лятна буря, гневен и сърдит, разветрил черни коси, той мина последното стъпало. Той беше вече най-горе. И изведнъж в лицето му грейна усмивка, очите му заблестяха с тиха радост и юмруците му се отпуснаха. Той погледна пируващите князе, погледна долу, гдето ревеше и проклинаше сивата тълпа. Погледна, но нито мускул не трепна по лицето му; то бе светло, весело, доволно. Той виждаше долу празнично облечени тълпи, стоновете бяха вече химни.
"Кой си ти?" - дрезгаво и лукаво го попита Дяволът.
"Аз съм принц по рождение и боговете ми са братя! О, колко красива е земята и колко са щастливи хората!"

Поствам това литературно произведение,защото е прекрасно и защото има хора който ще кажят,че не се отнася за тях.

Профил Skype

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 08 Ное 2007 09:44

Браво за темата, но постави и името на автора.
Не се сещам на кой е, но не е твое.

Профил Skype WWW

Аватар
Заглавие: Re: ПРИКАЗКА ЗА СТЪЛБАТА
Публикувано на: 08 Ное 2007 10:12

Vermic написа:
ПРИКАЗКА ЗА СТЪЛБАТА
на Христо Смирненски

АrchAngel написа:
...постави и името на автора.

:doh: :doh: :doh: :doh: :doh:

Профил Skype

Заглавие: Re: ПРИКАЗКА ЗА СТЪЛБАТА
Публикувано на: 08 Ное 2007 10:14

Nhaz'Ul написа:
Vermic написа:
ПРИКАЗКА ЗА СТЪЛБАТА
на Христо Смирненски

АrchAngel написа:
...постави и името на автора.

:doh: :doh: :doh: :doh: :doh:

Цитат:
Последната промяна е направена от Vermic на 10:03 - 8.11.07; съобщението е било променяно общо 2 пъти

:roll:

ПП: Обичам дребнотемието.

Четете "Разкази с принц Кирил".

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 08 Ное 2007 10:17

Мдаа, Лед, недоглеждане от моя страна...

Вермик, причината ясна, ама конкретният повод да го постнеш тук и сега? Не се заяждам, питам :)

Профил Skype

Заглавие:
Публикувано на: 08 Ное 2007 10:20

Много добро стихотворение. Винаги ми е било приятно да го чета. Толкова истинно, че направо плаши. :)

Sturm написа:
къв ханс бе...

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 08 Ное 2007 10:23

Стихотворение? О.о.О

Профил Skype

Аватар
В момента играе: на сигурно...
Заглавие:
Публикувано на: 08 Ное 2007 10:41

Помня, как преди време в училище се разиграваше пиеса точно върху това произведение и един хлапак адски добре се справяше с ролята на плебея...Ех, и колко истинско е написаното!

Все агенти сме!

Профил ICQ Skype WWW

Аватар
В момента играе: опаааааа
Заглавие:
Публикувано на: 08 Ное 2007 11:07

Nhaz'Ul написа:
Стихотворение? О.о.О

Мда,стихотворение е,но от мястото от където го копнах беше така написано.На мене това произведение ми пълни душата,постнах го защото има хора който ще кажят,че не е за тях,апък виж началото и ще разбереш за кой е.

Профил Skype

Заглавие:
Публикувано на: 08 Ное 2007 11:33

Nhaz'Ul написа:
Стихотворение? О.о.О

Потвърждение и от мен.

Първоначално като видях темата, си помислих, че авторът цели намек към някого, но явно причината е въздействието на "Приказка за стълбата" върху него. В този ред на мисли може би заглавието леко подвежа.
Мисля, че добре би било да се заформи дискусия с отпавна точка именно това произведение, вместо да си задаваме реторични въпроси. Например, как някои хора, катерейки се нагоре, стигайки до върха, забравят какви са били и спират да съчувстват на доскорошните си приятели и близки.
Вземете един по нагледен пример, какъвто е този при хората на кормилото на властта! Преди да я вземат те са били от тази маса хора, искаща социална справедливост, едни от нас, искащи бъдеще за своите деца. Идват тези хора на власт и забравят за какво са се борили, какви са били и се самоосакатяват нравствено и морално.

Профил

Аватар
В момента играе: Heroes IV-WoW (Winds of War)
Заглавие:
Публикувано на: 08 Ное 2007 12:22

СТАРИЯ МУЗИКАНТ ми е любимото на Смирненски ! Уви много малко хора днес четат пролетарска литература...

Профил Skype

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 08 Ное 2007 14:07

Смирненски е бил пич...ако му издирите непартийните стихотворения, ще видите че има страшно готини неща...
Просто се чудя как това "за стълбата" се е промъкнало.

Профил

Eroguro Lolies FTW!
Аватар
В момента играе: しんじまえ、でぶぶす!~
Заглавие:
Публикувано на: 08 Ное 2007 14:10

И на мен това стихотворение ми беше направило много приятно впечатление като го учихме, жалко , че не му отделихме и 2 часа . Пф... А иначе - Вермик, поста ти е добър БЕЗ последното изречение за КРАЯ, махни го. :roll:

Serious Sam написа:
Бих ебал японка с кеф... Но с къса подстрижка... Нито дибидюс, нито джунглясала...

Цитат:
iskam nqkoq bipolqrna s koqto da ne znam dali 6te se sybudq 6toto mi duha ili mi e otrqzala huq

Профил WWW

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 08 Ное 2007 15:44

Тоя текст го има в стихотворна форма, тъй ли ?
Я покажете.

Профил

Цар
Аватар
В момента играе: с чурка
Заглавие:
Публикувано на: 08 Ное 2007 16:03

Приказката не е стихотворение.

Профил

Curse of the Sands
Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 08 Ное 2007 16:05

Разказа е еднин от любимите ми.

Профил WWW

Аватар
Местоположение: In my den, staying in the corner Професия: Scientist Интереси: Technologies
Заглавие:
Публикувано на: 08 Ное 2007 18:30

Разказа е много хубав, също и много смислен.

"Най-необяснимото на света е, че той е напълно обясним."
Алберт Айнщайн

Профил ICQ Skype

Цар
Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 08 Ное 2007 19:33

Добър е, но до колкото си спомням го учихме още в 9. клас - Веньо, сега ли го откри? :|

QVOD
·EST·INFERIVS

Профил WWW

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 08 Ное 2007 19:36

Хич не е толкова готино предпочитам Бъчи от Оцеляване да ми разказва изтуркани поговорки отколкото да го чета тва

Профил Skype WWW

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 08 Ное 2007 19:57

Христо Смирненски е гений, за разлика от съвременника му (всъщност дори не съм сигурна, че си живело по едно време) Любен Каравелов. Който умее да пише чисто, разбираемо и все пак богато - може, ей на. Който не може - пише "Маминото детенце"...

Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com