Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Аватар
Заглавие: Честит ви празник.
Публикувано на: 06 Сеп 2007 10:34

Който иска да постави един исторически цитат, на мен не ми трябват такива неща, ма нали понеже се пускат теми за РД-та, за големи именни дни и разни празници, рекох че някой може би празнува и на този ден. Е, хайде, честито отново !

Профил

Дидко Бандитко
Аватар
В момента играе: No man's sky
Заглавие:
Публикувано на: 06 Сеп 2007 11:36

Честит празник на всички българи!

Грях е че вече 2 часа никой не е отговорил тука..

[02:11:17] Алминатора: mejdu drugoto sym si mislel
[02:11:19] Алминатора: che imam leka forma
[02:11:22] Алминатора: na auizym ponqkoga :D

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 06 Сеп 2007 11:42

Хайде, честито! Две полвини не са едно цяло, докато не се съберат. СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА.

Профил WWW

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 06 Сеп 2007 11:43

Верно бе, бях изключил че днес е 6-ти.
Честит празник на всички българи. :)

Профил Skype

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 06 Сеп 2007 11:46

Честит Ни Празник!!!Съединението Прави Силата!!! :)

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 06 Сеп 2007 11:54

Айде честит празник и пожелавам на всички да ви накаже бог дано :D

Readonly написа:
- Какво получило глухото, нямо и сляпо детенце на Коледа?
- Рак!

:D

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 06 Сеп 2007 12:46

Честит ни празник

[25.9.2007 г. 20:45:20] Bator каза: милчо е ибаси калашника уа
http://goroz.forumotion.com/
^Нов адрес
Пънко

Профил

Заглавие:
Публикувано на: 06 Сеп 2007 13:02

Къв празник бре ?

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 06 Сеп 2007 13:18

Frosty написа:
Къв празник бре ?

Съединението на България с Източна Румелия... А аз си мислех, че сме четвърти, петък. Все тая...

Профил WWW

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 06 Сеп 2007 13:24

Честит ни празник!

Бъдете винаги единни,както праотците ни са го завещали...

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 06 Сеп 2007 13:33

Били написа:
Честит ни празник

Профил Skype

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 06 Сеп 2007 13:34

А, честит да ни е празника, хубаво, ама в момента сме толкова заспали, че се чудим кой ни е будил по-рано. Е, честито все пак!

Edit: Е, аз съм още по-заспал, но няма значение. Идиот съм.

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 06 Сеп 2007 13:39

Освен да гракна едно "Честита годишнина от Съединението" към общия хор и (о, Боже, не думай) да се почувствам за една секунда горд, че съм българин и да се ядосам, че Съединението не се чества наравно с 3 март... друго не ми остава да напиша.

Профил Skype

Заглавие:
Публикувано на: 06 Сеп 2007 14:04

Честит празник, и нека си вземем от него поуката, че когато един народ има воля и добри управници, може да върви напреки на интересите на "големите"... и да спечели! Както каза Волен: "Не просто гордост, а достойство."

(из Калдата: )

"Моето мнение е, че не мога да не приема Съединението.
Предлагам да дам немедленно заповед да се мобилизира войската, да тръгна с Вас наедно за Пловдив и да се вземе в ръце управлението на страната.
Като пристигна в Пловдив, ще да направя един телеграфически циркуляр до великите сили, че признавам сюзеренните права на Турция и че Съединението се прави по един народен дух и никак не с враждебна цел против Турция, и да моля всичките сили да признаят този извършен акт.
Ще гарантирам за имуществата, живота и честта на турското население,
ако турците не припознаят това, клания ужасни ще бъдат като последствие/.../"

из Телеграмата от княз Александър Батенберг до Министерския съвет за признаване на Съединението
Варна, 6 септември 1885 г.

6 септември – ден на Съединението на Княжество България и Източна Румелия

6 септември - ден, символ на национално единство.
На 6 септември 1885 г. българският народ извършва едно от най-забележителните дела в своята нова история – Съединението на Северна и Южна България. Предисторията на това събитие започва от 1878 г., когато Берлинският договор разпокъсва българските земи и създава препятствия пред тяхното икономическо и политическо развитие. Затова борбата за тяхното пълно национално освобождение и обединение започва скоро след освободителната за България Руско-турска война. Особено болезнено българското общество изживява изкуственото създаване на автономна област Източна Румелия в земите на днешна Южна България. В началото на 1884 г. въпросът за съединението с Княжеството е вече в центъра на предизборната борба между двете южнобългарски партии - Народната и Либералната. Но след назначаването на Гаврил Кръстевич за главен управител на Източна Румелия, Народната партия, станала управляваща, се отказва от борбата за съединение, като се позовава на неблагоприятното международно положение. Тогава с каузата се заемат по-радикално настроени личности. По инициатива на ветерана от осводителните борби Захари Стоянов през февруари 1885 г. в Пловдив е организиран Български таен революционен централен комитет (БТРЦК). На 25 юли 1885 г. е свикано негово заседание, на което е взето решение да се започне борба за "съединението на Южна със Северна България под скиптъра на княз Александър”. Комитетът установява връзки с представители на румелийските либерали и командирите на въоръжените сили в Източна Румелия - майор Райчо Николов и майор Данаил Николаев. Решено е акцията да започне към средата на септември. През втората половина на август в много селища започват вълнения и демонстрации; най-масови са в село Голямо Конаре /днес град Съединение/.
Сигналът за въстанието е даден на 2 септември 1885 г. в столицата на Априлското въстание Панагюрище. Две хиляди души излизат по улиците на бунтовния град, гърмят пушки, бият църковните камбани, възторжените възгласи "Долу Източна Румелия" и "Да живее Съединението" ехтят във въздуха.
Примерът на панагюрци е последван от бунта на Чардафон Велики (Продан Тишков) в Голямо Конаре. Революционната вълна постепенно залива цяла Източна Румелия.
През нощта на 6 септември войсковите дружини, предвождани от майорите Данаил Николаев, Димитър Филипов и Сава Муткуров, напредват към източнорумелийската столица Пловдив, като по свря път се присъединяват към въстаналия народ. Пред конака, където е сградата на правителството, майор Данаил Николаев строява своята дружина, развява опълченското знаме от Шипка и се обръща към войниците: "Ето вече 5-6 години сме на служба на изкуствено създадената Източна Румелия, която е пряко подвластна на 500-годишния тиранин - султана. Тази нощна мен се падна честта да би поведа против турското правителство." Захари Стоянов и Иван Андонов влизат в конака и заявяват на, последния управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич, че е свален и Съединението е извършено, на което той отговаря: "И аз съм българин. Не мога да не чувствам известно удовлетворение в тази минута."

На 8 септември Александър Батенберг издава манифест към българския народ. В него князът съобщава за провъзгласеното Съединение и за решението си да го приеме като общонародно дело. На другия ден той е посрещнат тържествено в Пловдив, откъдето изпраща телеграма до правителствата на европейските Велики сили: "Старата Източна Румелия престана да съществува и народът ме провъзгласи за свой княз."
След Съединението България изпада в трудно международно положение. Османската империя започва да съсредоточава войски към българската граница. Под предлог, че се нарушава равновесието на Балканите, на 2 ноември 1885 г. сръбският крал Милан, подкрепян от Австро-Унгария, заповядва на армията си да нападне България. В защита на Съединението се разгаря масово патриотично народно движение. Победата на България в тази война прави невъзможно възстановяването на статуквото. След дълги и сложни дипломатически маневри Съединението получава международно признание с подписването на българо-турската спогодба през 1886 г.
Обединяването на Северна и Южна България има решаващо значение за по-нататъшното развитие на страната. България се превръща в сериозен фактор на Балканите. Благодарение на самоотвержената и героична борба на българския народ е премахната една от най-тежките неправди на Берлинския конгрес и се разчиства пътят за независимото държавно съществуване на страната.

6 септември е и празник на град Пловдив.

След като през 1878г. като най-голям, богат и оживен град става столица на Източна Румелия, през 1885г. "духовната столица на Европа", както е наричан Пловдив, има основната заслуга за акта на Съединението на княжество България и Източна Румелия.

Профил

Заглавие: Re: Честит ви празник.
Публикувано на: 06 Сеп 2007 14:47

Nocturno написа:
Който иска да постави един исторически цитат, на мен не ми трябват такива неща, ма нали понеже се пускат теми за РД-та, за големи именни дни и разни празници, рекох че някой може би празнува и на този ден. Е, хайде, честито отново !

Ми щото никой не е знаел какъв празник е днес :P
:clap: честит празник на всички

Профил

Eroguro Lolies FTW!
Аватар
В момента играе: しんじまえ、でぶぶす!~
Заглавие:
Публикувано на: 06 Сеп 2007 14:50

Мда, честит да ни е...

Serious Sam написа:
Бих ебал японка с кеф... Но с къса подстрижка... Нито дибидюс, нито джунглясала...

Цитат:
iskam nqkoq bipolqrna s koqto da ne znam dali 6te se sybudq 6toto mi duha ili mi e otrqzala huq

Профил WWW

Аватар
В момента играе: Knight online
Заглавие:
Публикувано на: 06 Сеп 2007 14:56

The Chameleon написа:
Мда, честит да ни е...

^^

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 06 Сеп 2007 15:32

Една година разединение... каква мъка е било не мога да си представя :lol:

Иначе, все пак си е повод, да ни е честито!

Windows 2015 for users. Minimum requirements: 486 processor, 4 MB RAM, mouse. Requirements for more or less acceptable operation: Pentium XII-33 GHz, 64 GB RAM, digital Internet connection, game gloves.

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 06 Сеп 2007 15:44

Поливача написа:

Една година? :roll:

[25.9.2007 г. 20:45:20] Bator каза: милчо е ибаси калашника уа
http://goroz.forumotion.com/
^Нов адрес
Пънко

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 06 Сеп 2007 16:10

Били написа:
Поливача написа:

Една година? :roll:

Ооопс, всъщност 8 години. Поводът за радост от празника май се засилва :D

Windows 2015 for users. Minimum requirements: 486 processor, 4 MB RAM, mouse. Requirements for more or less acceptable operation: Pentium XII-33 GHz, 64 GB RAM, digital Internet connection, game gloves.

Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com