Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Аватар
Заглавие: Re: Кандидат-студенти 2009 :>
Публикувано на: 26 Мар 2009 20:46

Натфиз

Don't sit down it's time to dig another one

place-for-rest
*Ghost Master

Профил WWW

Аватар
Публикувано на: 26 Мар 2009 20:56

Ами не предлагам нищо. Излагам гледна точка по-скоро (:
Плановете съм ги гледал, да. По-късните години Информатиката изпуска няколко математики, за сметка на няколко компютърни специалности, докато в ПМ си остава почти само математика.
Честно казано нямам намерение да оставам до тези по-късни години. Записах СУ, колкото да съм някъде, докато се изясни как, кога и къде ще замина, което, поради собствената ми несериозност и глупост може би няма да стане тази година (:

БТВ нека споделя на още няколкото сериозно занимаващи се с програмиране студента във форума, че от онзи ден се приемат кандидатури за Google Summer of Code, една чудесна възможност да се запознаете с някой интересен Open Source проект, да поработите 3 месеца върху него и да вземете едни $4500 за това. Уви, тази година позициите са по-малко - 1000, срещи 1200+ миналата.

Музиката от Star Wars ли е това или бъркам? Щото тя е Търъдъдъъън дъъън дъръдъдъъън а твойта версия някво различно ми звучи :?

Профил ICQ

Публикувано на: 26 Мар 2009 21:20

Telba написа:
А ако се умрели за женско сте добре дошли в английската филология :lol: ! Че ми писна да няма с кой да пия бира като бели хора :lol:

ПС:Мдааа,не сме много мъжете,има си и добри и лоши страни. :P

Учителят ми по английски учи е с английска филология. :lol:

Иначе аз съм си се насочил към молекулярна биология в СУ, на 26 април имам предварителен, дееба...

Профил

Публикувано на: 29 Мар 2009 19:02

@Морт, изопъчаваш думите ми, особено с думата "само" която никъде не съм споменал, и очевидно не си прочел всичките ми постове, тъй като ако беше щеше да знаеш за какво говоря и мнението ми за университетите като цяло. Това което казвам е, че нито математиката прави програмиста нито голата информатика без грам математика, а проефсионалния опит играе може би над 75% от ролята в и след образованието. Също така има огромно значение и какво ще програмираш, тъй като в зависимост от това варира и нивото математика което ти трябва. Един web developer примерно е необходимо да знае далеч по-малко математика отколкото един алгоритмик или програмист в game идустрията, правещ engines, на когото ще му трябва даже и физика. Реално погледнато е невъзможно да се направи учебен план покриващ всичко, и както казах преди - не това е целта на университета. Не се заяждам, но малко попрекаляваш с изкарването на важността на математиката, тъй като голяма част от висшата математика не е особено нужна на един обикновен програмист, а и нуждите варират.

Академичната среда е значително по-полезна от самоучението, и не, не го казвам на теория а от личен опит. Това какво и как ще научиш в академична среда зависи от университета и учебния план, завтова човек трябва не само да знае какво ще учи, а и къде. Логично е, че ако учебният план е повърхностен, е все в гъза дали имаш диплома или не. От друга страна, ако учебният план е добре замислен, за годините прекарани в такъв университет човек би научил значително повече отколкото същото време прекарано вкъщи с книжки и Google.

За въпросния цицат от Slashdot - такива хора има много, и това са безхаберни хора, които дори не знаят ЗАЩО са избрали да следват това. Човек, който знае какво и защо го следва, е имал достатъчно акъл да се сети къде да го приложи, или най-малкото да направи проучване на ключови зони в сферата ако не от рано, то поне като наближи края на следването.

Ти го каза - въпрос на гледна точка ;)

Профил

Аватар
В момента играе: Рефреш на PCM форума (epik high score!)
Публикувано на: 29 Мар 2009 19:35

†Soul Hunter† написа:
Ами приет съм в Salford (на две минути път от стадиона в Манчестър, ще ходя да гледам Берба :) ) и общо-взето сега само си чакам дипломата и заминавам.

Еййй, ШЕФЕ ! Разкажи повече за туй, че звучи интересно :o 'Оти на мен догодина ми предстои през ваш'та клизма да минавам :Д И честито, че си приет, между другото ^.^

Профил WWW

Дидко Бандитко
Аватар
В момента играе: No man's sky
Публикувано на: 31 Мар 2009 19:50

Кой се е явявал сега тоя уикенд в УНСС? Я споделете резултати тва-онова :)

[02:11:17] Алминатора: mejdu drugoto sym si mislel
[02:11:19] Алминатора: che imam leka forma
[02:11:22] Алминатора: na auizym ponqkoga :D

Профил

Дидко Бандитко
Аватар
Публикувано на: 31 Мар 2009 23:25

Еми долу-горе подобен случай знам аз - една от моя клас по бг имала 7 грешки и 2 по математика (но на 40-те по география няма грешки) и има 5.97... много чудно ми стана как за 9 грешки са взели само 3 стотни... :lol:
Като гледам, за човек като мен, който няма място, което да му е сигурно, ще се пусна и там.... :roll:

Профил

The King of Kings
Аватар
Публикувано на: 01 Апр 2009 00:17

denik, нормално, балът се определя от общото представяне на кандидат-студентите. Аз също на изпита в НБУ например имах процентил 98,8% (тоест това е процента на по-зле представилите се кандидатстващи), а въобще не се бях готвил за ТОП-а, колкото за изпитите в другите университети. Тази година чух, че нивото било паднало още на приемното стъпало, значи ще ви е по-лесно. За съжаление One Vision е прав - българското висше образование не е на свръхвисоко ниво, а образование в чужбина не всеки може да си позволи. Все пак, нека не сме наивни - и много западноевропейски университети не успяват да подготвят отлично кадрите си. Много от тях бълват тесни специалисти, които имат много добри, но тесноспектърни познания в дадена област и когато тази област попадне в криза, много от тях се заемат с преквалификационни курсове именно поради тази причина. Искам да кажа, че факта, че някой е завършил образованието си в чужбина не гарантира неговата реализация спрямо този, завършил в България. Отдавна никой вече не вярва на митовете, че американците не си заключват вратите и закусват всяка сутрин с фъстъчено масло, ако мога така да се изразя.

Остават ми още няколко месеца до завършване на първият семестър и мога да твърдя, че съм доволен от образованието, което съм получил за този период. Какво да си кривя душата - учат се адски много излишни глупости, но мнозинството преподаватели са мотивирани в работата си и се стремят да бъдат крайно полезни, аз не виждам от това какво повече може да се желае от страна на образователния апарат като система за предаване на знания (като организация е пълна смрад обаче). Друг е въпросът кой какво разбира, кой какво учи и кой какво му остава в главата. За недоволството на One Vision, че някои излизащи кадри са със завишено каличество може да се обясни с елементарна теория от пазарната икономика. Естествено, че например ще излизат страшно много архитекти - че огледай се колко строежи в момента в София и изобщо навсякъде, професията си е благодарна към умеещия я, има си места за кадрите. Не казвам, че има глад за кадри, но не смятам, че има и пренасищане - напротив, конкуренцията още повече стимулира бранша и това, че има хора, които не могат да се реализират е въпрос на лична непереспективност и или малко контакти с хора, които могат да ти подадат ръка. Не искам да се заяждаш ако не ти допадне нещо в мнението ми, понеже със сигурност имаш по-добри наблюдения за нещата и нека така да си остане.

Профил ICQ

Аватар
В момента играе: RL - worst game ever.
Публикувано на: 01 Апр 2009 00:30

Смея да кажа за архитектите няколко думи. Бтългария губи огромна част от населението си всяка година. Ние намаляваме. Хората, които отиват в чужбина оставят домовете си и се махат. Не идват нови хора. Математиката ме е научила да събирам и изваждам до една степен, та си сметнах, че имаме прекалено много жилищни помещения. Огледайте София - много нови сгради стоят празни, а въпреки това се стори постоянно. Странна работа. Та ако си архитект с идеята да работиш у нас (тоест не си много добър архитект), просто до 5 години ще си нощна смяна в магазин захарни изделия-цигари-алкохол.

Журналистите: не знам колко журналисти се търсят всяка година от вестниците, медийте, ... , но предвид това, че завършващите са над 200, а и от други специалности им навлизат в пазара не е голям шанса да се успее. Премислете с какво ще се занимавате, деа, и дали обществото има нужда от вас в крайна сметка. Това е като стоте египтолози, които всяка година завършват. Like, wtf?

Профил

The King of Kings
Аватар
Публикувано на: 01 Апр 2009 00:50

Според мен мнението ти за архитектите не е адекватно по простата причина, конкретно да вземем жилищните градски собствености. Не е задължително едно семейство да има един апартамент или този апартамент няма нужда дори да е собственост на българин, дори няма нужда обекта е в собственост на обитателя и т.н., мога да ти давам примери до утре.

Профил ICQ

Аватар
Публикувано на: 01 Апр 2009 01:10

В България има повече жилища, отлкото хора. Дори и полвината да са собственост на 1 човек, те пак са празни - той не печели от тях. Сиреч няма смисъл да се правят нови.

Нежилищните помещения се проектират от опитни архитекти и ако завършиш след година-две ще прекараш деситилетие в чертаене на гаражи...

Профил

Дидко Бандитко
Аватар
Публикувано на: 03 Апр 2009 19:11

Пожелайте ми успех! Утре съм на пробен по гео във Варна! :D

Профил

Аватар
Публикувано на: 03 Апр 2009 21:47

denik написа:

Успех Дилдо. :D

Профил

Аватар
Публикувано на: 03 Апр 2009 21:51

denik написа:

Успех! Аз пък други ден съм на пробен по гео в СУ. Знам към 5 теми горе-долу от 16 ама пък се падат 2 :)

Профил Skype

Аватар
Публикувано на: 03 Апр 2009 22:05

Успех и на теб Der Meister. :D

Профил

Аватар
Публикувано на: 03 Апр 2009 22:06

denik написа:

Успех! :D

Der Meister написа:
Аз пък други ден съм на пробен по гео в СУ. Знам към 5 теми горе-долу от 16 ама пък се падат 2 :)

Успех и на теб! :)

Профил

Публикувано на: 04 Апр 2009 23:42

indeedhewas написа:
Журналистите: не знам колко журналисти се търсят всяка година от вестниците, медийте, ... , но предвид това, че завършващите са над 200, а и от други специалности им навлизат в пазара не е голям шанса да се успее. Премислете с какво ще се занимавате, деа, и дали обществото има нужда от вас в крайна сметка. Това е като стоте египтолози, които всяка година завършват. Like, wtf?

Не винаги е добра идея да се захванеш с нещото което се търси. Даже в повечето случаи е възможно най-голямата грешка, която човек може да направи.

ВИНАГИ трябва да се избере за следване това, което можеш и с което искаш да се занимаваш. А ако има повече от 1 такова нещо, тогава може да прецениш кое е по-търсено и би ти свършило по-добра работа.

Примерно може да се търсят адвокати и да се плаща супер високо и доволно, но като нямаш желание да се занимаваш с това, не ти е интересно и те дразни, дали ще го избереш? Дори един фактор да има, който да не ти понася към специалността е достатъчно да си пропилееш образованието и нищо да не научиш.

Няма човек който да може всичко, че да избира на посоки което е най-изгодно. Ако беше така нямаше да има хора с висше образование без работа из цял свят, а от всяка специалност щеше да има по достатъчно много хора и нямаше да има търсене ;)

А когато се занимаваш с нещо което ти е в кръвта нещата седят по много по-друг начин. Винаги има по-добри, това е факт. Но и винаги ще има хора, от които си по-добър и такива ги изместваш. Фирми/компании винаги отсяват по-добрите.

Профил

Аватар
Публикувано на: 05 Апр 2009 07:30

Донякъде си прав, но да видим моя случай.

Искам да съм палеонтолог, да се занимавам с разкопки, да пътувам по света, да откривам разни парчета от историята на Света. Но ако завърша такова образование и се занимавам сериозно и само с това, то просто ще съм беден и нещастен.

Ако от друга страна се занимавам с нещо доходно ще мога да си взимам 2 месеца отпуск и да ходя доброволец на такива разкопки, да ги финансирам дори. Ще ми е много по-добре и ще съм сигурен в съществуването си в капиталистическия свят.

Парите, колкото и да не ви се харесва, са мноооооооогоо важен фактор в щастието. Лесен достъп до щястие е скъпата пура, добрата храна, последната джаджа, лукса и уюта на собствения дом. А ако имаш достатъчно сигурен достъп до финанси, то другия кеф идва от хобито ти, това вече е нещо, което те радва и ти докарва трайна усмивка.

Трябва да избираш това, в което можеш да просперираш. Ситуацията е микс между мога и печелившо е. Горе стана дума за журналистите - хора, които ги бива в тази зона могат често да се изявяват като социолози, политолози, психиатри, писатели, преводачи (всичко това след съответното образование, разбира се). Така че трябва да погледнат къде ще са най-сигурни в дългосрочен план и да се мятат там. Щастието идва след работа и най-вече след заплатата, такава се системата в момента.

Предполагам гледал си Духът на времето 2 и по-точно частта за проекта Винъс. Е, идеята е добра, но докато стигнем до там (поне полвин век) ще се наложи да изкарваме пари, ако искаме да сме щастливи с положението си.

А и още нещо - преди да си ме контрирал с "американския синдром", за "every day is exactly the same" и в този дух - хоби. Една дума, решава всички проблеми. Мисъл, която да ти помага да работиш омразната ти професия, в която обаче си добър.

Профил

Аватар
Публикувано на: 05 Апр 2009 16:50

One Vision, ставане в 6:40 - 6:50 за лекции, пътуване пеш до университета. 12:50 свършват лекциите, 13:40 почва работата. Готвене, стоене над скара / фурна, миене на съдове, спорене за 1 стотинка ресто, за цените, за стари стоки, за куп глупости, които не зависят ама никак от мен, после спор и с шефовете, задето споря с клиентите. 2 почивки по 10 минути. В 22.00 свършва работата, но до 22:30 - 22:40 няма как да съ тръгна, защото има неща за довършване и почистване. 23:30 съм вкъщи, по пътя съм провел няколко разговора по мобилния с близките хора - няма кога иначе да се говори с тях.

Лекциите са 4 или 5 дни седмично, работата е 6 дни в седмицата.

Не съм спрял да чета книги, да играя игрички, да излизам с тайфата при възможност, че дори и да прекарвам час-два лежейки на кревата и гледайки тавана в мисли за по-добър свят.

Вижда се, че не съм "избрания", но при правилното отношение всичко се нарежда и имаш време за хобитата и интересите си. А семейството е най-занимателното хоби (дай Боже на всички!).

Профил

Аватар
Публикувано на: 05 Апр 2009 16:59

indeedhewas написа:
Ако от друга страна се занимавам с нещо доходно ще мога да си взимам 2 месеца отпуск и да ходя доброволец на такива разкопки, да ги финансирам дори. Ще ми е много по-добре и ще съм сигурен в съществуването си в капиталистическия свят.

Това съм написал. В момента уча, за да мога после да работя нещо с поносимо работно време и малко нерви. Проучил съм и не мисля, че ще ми е трудно да се вмъкна във въпросната сфера (Network tech.). Не бих казал, че да съм общар в хранителен обект е "нещо доходно", нито че носи особена "сигурност в капиталистическия свят" :)

А и при получаването на образование и нормален работен ден тип сутрин->късен следобед ще имаш доста време. Празници, уикенд, отпуск.

Алтернативата да работиш това което искаш, но без никакъв финансов разултат просто ще ти остави горчивия вкус на разбитите ти мечти и в крайна сметка ще си нощен пазач / продавач на дюнери, живеещ в гарсионера или с родителите си.

Мечтите искат да им се положи стабилна основа и достатъчно финансова подкрепа, иначе умират.

Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com