Дойде ми музата да пиша.
tl;dr имам плочки, захарта е лоша
Пълната история:
Преди 2 години почнаха да ми се появяват миниатюрни ранички по кожата. Впоследствие някои от тях придобиха размер на "пребил се с мотор". 4 дерматоложки не успяха да помогнат, защото не знаеха какво е, но пък стабилно пих и се мазах с някакви лайна (кортикостероиди и тн). Петата се оказа златна, разбра какво ми има и почнах лечение, което не включваше абсолютно никакви лекарства, а само "не яж това, това и това". Не знам как предишните не го разбраха, но се оказа нещо, което откакто свят светува мъчи около 1% от населението. Това е псориазис

Разбрах, че това не е кожно заболяване, а чревно заболяване в комбинация с ненормална реакция на имунната система. Червата пропускат някои неща, които не трябва да пропускат, кожата реагира тотално неадекватно и започва да произвежда слоеве ~6 пъти по-често и така се образуват рани. Съответно трябваше да се съобразя с тия "болни" черва, за да не прави така кожата.
Трябваше да спра няколко неща:
1. бялата захар (тоест може мед, агаве и някои по-щадящи видове захар и др.);
2. млечните продукти (с изключение на кис. мляко и козе мляко/сирене);
3. всичко с глутен;
4. рязко намаляване на червени меса;
5. да експериментирам с чушките и доматите, защото заради киселина в тях, също биха могли да правят проблем.
Захарта винаги е била единствения ми хранителен порок, но си е чиста проба наркомания. Радвам се, че я спрях. Иначе се хранех много разнообразно и полезно. Млечните продукти са голямата ми болка, защото хем са полезни, хем много ги обичам. Глутенът сам по себе си е безвреден, освен, ако нямаш нетолерантност или както в моя случай - псориазис. Но аз така или иначе от много години не ям хляб, спрях пшеничените спагети, макарони и тн. Червените меса... мъка братче, но хапвам веднъж седмично. Чушките и доматите в моя случай влияят, уви, и ги намалих.
Така, причината, поради която пиша тия глупости и то в тая тема, са страничните ефекти, които изпитах покрай новия хранителен режим.
При започването на режима бях 96кг, които бяха съвсем добре за ръста ми от около 190см. В най-бруталната ми фитнес форма бях 99, но съм hard gainer и не издържах дълго. За 2 месеца, в които целенасочено хапвах повече от нещата, които мога да ям, за да компенсирам, свалих
12 килограма. Пълен ужас, паника, аз се притесних, приятелката ми се притесни, родителите ми също

. Тоест станах 84кг гърч. Лека полека трупам и сега съм 87. А плочките се виждат много

. Хубавото в цялата работа е, че без промяна на начина на живот (все така си тренирам със собствено тегло, много разходки), започнах да се чувствам стократно по-добре. Много повече енергия, сила и издръжливост. Без да преувеличавам, все едно ме сложиха в ново тяло. От месеци съм като в някаква реклама на WS Teleshop, само дето е истина.
С други думи - хора, спирайте бялата захар, това е ебаси котвата. Супер много ме е яд, че трябваше да ми дойде тая тъпотия, за да я спра, а не съм го направил много отдавна.
След захарната абстиненция в първите седмици, останаха няколко неща, които ми се хапват на устата, но не и на мозъка. Всякакви боклуци като милка и тн изобщо не ме привличат. Но неща като тоблерон, линд, сладолед, направо ме просълзяват