Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Аватар
В момента играе: League of Legends
Заглавие: Re: ЕС неофициално ни заплашва с изгонване!
Публикувано на: 13 Май 2008 23:13

Отдавна не бях писал обширен коментар, но ето че съм в настроение :) Първо започвам с MetalGearRex. За пореден път ще дам малък урок по икиномика, а именно отговор на въпроса как и защо едно предприятие може да бъде продадено за стойност по-малка от неговата скрап. Много е просто. Когато едно предприятие работи години наред
на загуба, то натрупва дългове към кредитори (доставчици на ток, газ, суровини, банки и пр.). По цял свят в подобни случай предприятието се обявява в несъстоятелност, имуществото се разпродава за да се обезщетят до някъде кредиторите, а собствениците влизат в затвора. Когато то е държавна собственост обаче обикновено продължава да работи дълго време по политически причини (защото никой не се осмелява да го затвори). Единственото решение е такова предприятие или да бъде ликвидирано или приватизирано. Във втория случай цената се определя на принципа на търсенето и предлагането. Търси се инвеститор който освен, че поема дълговете на предприятието, трябва също да вложи средства за да го задвижи правилно. При всички случай стойността на дълговете многократно надхвърля тази на остарялата техника и желязария, ето защо не се очудвай, че може да бъде продадено за 1$.

В политически план съм съгласен с No. Чувал съм десетки митове за Иван Костов, за това че имал незнам си колко фирми, не знам си колко хотела на морето, че се къпел в кръв от младенци и т.н. Независимо от всичко, едно нещо никой не може да отрече (Аз поне в периода 1998-2001 бях на достатъчно зряла възраст за да осъзнавам икономическото състояние на държавата), а именно съществуваше стабилно покачване на доходите на населението съчетано с практически нулева инфлация. Заплатите в бюджетната сфера (а те обикновенно се следват и от частния сектор) се повишаваха с около 20% два пъти в годината (значи 40% годишно) и това са чисти цифри тъй като инфлация нямаше. Ако тези темпове на икономическо развитие се бяха запазили и след 2001г. сега щяхме да сме на нивото поне на Полша, Чехия и Унгария, ако не и по-добре.

И в този ред на мисли е време да направя прелюдия към постовете на Ледник, който продължава да слага СДС, в един кюп с мафията НДСВ, БСП, ДПС, Герб и т.н. естествено говорейки за Атака като единствената алтернатива за спасението на нашата страна. Истината е че винаги съм отдавал особено внимание на постовете на Ледник, защото е човек с когото възгледите ни до голяма степен се припокриват, но за съжаление той насочва енергията си в погрешна посока, отдавайки се на този национализъм и на несериозна политическа формация каквато е Атака. Ледник твърди, че народа се подлъгва по медийната звезда Бойко борисов, който дължи популярността си на факта че пъчи мускули по телевизията и се прави на пич. Ледик разбирасе е прав, Бойко много напомня на президента от филма "Идиотокрация", ако не сте го гледали-гледайте го. На него обаче му обягва една малка продробност. Волен Сидеров е абсолютно същия медиен герой, какъвто е и Бойко. Именно, той навлезе в политиката хвърляйки шокиращи фрази, образът му на Новия Хитлер, не е несправедливо оформен от медийте, а умишлено търсен ефект от самия Сидеров. Той знае, че по този начин ще се радва на широк медиен интерес (както и стана), което ще го направи популярен сред тези слоеве от населението, които биха гласували именно за талъв политик. Една голяма истина е, че лоша реклама няма и подобно на един политически Азис, със скандалните си изяви, той спечели достачно голяма подкрепа. Самата Атака е набързо скалъпена партия състояща се от "отпадъци" от други политически сили или напълно анонимни хора. Платформата на Атака през годините общо взето се върти около откровен популизъм, като отваряне на блоковете на АЕЦ, обратно удържавяване на "несправедливо приватизираните дружества" и разбирасе малко маскиран в рамките на закона хейт по отношение на малцинствата. Ако Ледник ми каже, че съм заблуден от медийта, аз ще му отговоря, че почти не гледам телевизия и че в последните години основната информация за развитието на Атака като партия идва от самия него. Дори на скоро писах пост по повод програмата на Атака съдържаща взаимнонесъвместими действия.

И ще направя едно последно сравнение между някогашното СДС и Атака. Още много преди Волен да се появи на политическата сцена и да основе собствена партия Иван Костов беше казал че Ахмед Доган е най-големият враг на българската демокрация. СДС и в частност Костов винаги са водили непримирима борба спрямо ДПС. Разликата идва тук. СДС напада ДПС, Атака напада самите турци създавайки омраза и предпоставки за етническо напражение. През 4 годишния си мандат Костов направи много срещи с местни турски лидери из населените с турци общини включително имаше срещи и с турците зад граница. Политиката на тогавашното правителство беше правилна и национално отговорна. Тя целеше отслабване на властта на ДПС над българските турци, като последните бъдат убедени, че като граждани на България могат да гласуват за когото си поискат и че съществува партия която би се грижила за тях по-добре отколкото ДПС. Това се нарича политическа интеграция. Обратно Атака предизвикава единствено чувство на омраза у самите турци, понеже самите те са поставени в ролята а вековен враг на българите. Засилващият се български национализъм води единствено до консулидиране на турското малцинство под флаговете на ДПС, защото то се чувства заплашено. С две думи ПОЛИТИКАТА НА АТАКА ЗАСИЛВА ВЛАСТТА НА ДПС, докато политиката на СДС я ерозираше. За сметка на това Волен получава подкрапата на скинарите в българия, които вярват, че той ще се справи с турците и ще направи циганите на сапун, макар и да не го заявява открито по телевизията.

Последно ще отбележа, че на тригодишнината на Атака Волен отправи призив за общи праговори на всички политически сили включително ДПС с цел национално спасение (или нещо такова беше). Сергей станишев пък заяви, че Атака вече е една зряла политическа сила с място в политическия живот на страната. Нищо чудно след време да се коалират. И си мисля дали не си продадоха душите и те? Бих препоръчал и на Ледник да помисли над въпроса преди отново да сравни Волен Сидеров с Васил Левски.

Трябва да ви кажа, че този пост ми отне доста време и усилия и дано някой си даде труда да го прочете, а не отиде зян.

Профил ICQ

Аватар
В момента играе: GTA IV, Heroes 6
Публикувано на: 14 Май 2008 18:00

Андрей, ясно ми е това за дълговете на предприятията, ясно ми е, че поради тази причина самата държава не дава материалната база на въпросните предприятия за скраб. Обаче всъщност много голям процент от тези предприятия бяха купувани, разпродадени и... нищо повече. После за някои се мъчеха да се съдят, ама то предприятието купено през дъщерна фирма на не-знам-си-какво си и т.н. В крайна сметка бая хора намазаха пари от тонове метали, дълговете си останаха, а и предприятия няма.
Тук не се обявявам против приватизирането - то беше общо взето неизбежно, поради липсата на пари у държавата, която да ги поддържа. Не съм съгласен обаче с начина, по който бяха продадени - хората от комисиите по приватизация на редица предприятия напълниха гушките от рушвети. И не ми разправяй, че това не е така. А управлението на Костов си имаше също редица други кусури, така че това далеч не е изолиран и единствен "гаф". Най-лесният пример е с нашите медици - доказа се, че бая време преди да настане кризата се е знаело, че ще се получи така, и затова всички други страни са си изтеглили хората от Либия. Не и нашите. Те се туткали, естествено.
С това искам да кажа, че май до момента не сме имали правителство, което да не е правило гафове, в което да не е имало корупция, което да не ни е разочаровало. Само дето ние не можем да го приемем това, а продължаваме яростно да сменяме управляващите. Сред които пък, както вече писах, рядко има приемственост и затова бая неща все остават недовършени, започват се нови и т.н. Не казвам, че трябва да се примирим, че нямаме качествени управляващи, напротив, но е нереално да сочим моментните управляващи, че са "лоши", а на тяхно място да искаме бившите управляващи, които били "добри".

Друг един, според мен, голям проблем на българската политика в последно време е прекомерното раздробяване на политическите партии. Общо взето само левите са що-годе единни (и до голяма степен заради това управляват в момента). "Централни сили" бяха НДСВ, които пък на всичкото отгоре преди няколко дни също се раздробиха. Десните са, с извинение, но смешни с прекомерното си джафкане помежду си - СДС, ДСБ, на Софиянски как се казваше партията, вече и Бат Бойковия ГЕРБ, че дори и АТАКА май трябва да ги сложим вдясно.
И от това прекомерно раздробяване на електората мога да ви кажа, че печели именно така неприятното ни/ви ДПС, понеже техният електорат е общо взето константен. Като прибавим и ширещото се "разочарование от всички" сред българите, то е напълно нормално ДПС да събира голям процент гласове и да вкара много депутати в парламента (или други органи на власта, като европарламента например).
И в заключение, кажете ми БСП с кого трябваше да се коалира на последните избори, при положение, че всичките десни не искаха да са с тях, НДСВ седяха "в центъра" и се чудеха ли маеха. Предсрочни избори ли трябваше да има? Които щяха да свършат по същия начин, може би с малко по-голяма избирателна активност. ДПС ще са във властта, докато имат голям брой депутати и всички останали имат недостатъчен брой такива за да свормират правителство.
Преди десетина години май го нямаше този проблем, понеже моделът беше двуполюсен - ляв и десен, и който спечелеше изборите, си правеше кабинет без проблеми. Най-много да вземат някое БЗНС например.

Профил ICQ Skype

Аватар
Публикувано на: 14 Май 2008 20:11

MetalGearRex, общо взето съм съгласен с теб. Никога не съм твърдял че правителството на Иван Костов не е имало гафове или слаби моменти в управлението. Аз обаче съм на мнение че посоката в която тогавашното мнозинство на ОДС водеше страната беше правилна и начинът макар и не съвършен беше с приемливо качество. Може би си прав, че хората се разочароваха, но това се дължеше на нереалистичните свръхочаквания, както и на некоректните медий. Разликата със сегашните управляващи е че последните целенасочено тласкат страната в мафиотско-олигархичен строй по-подобие на този, който съществува в Русия в момента.
Двуполюсният модел, кйто беше така ненавиждан от медийте навремето, беше нещо добро. Десницата беше консулидирана и това даваше възможност тя да печели избори и да управлява. Сега това не е така. В ляво е само БСП, докато в дясно, както ти сам отбеляза има 1000 партийки и всички се борят за един електорат. И понеже темата е за ЕС, аз лично не виждам друга надежда освен тази именно от ЕС да свиват перките отвреме на време, на нашата мафиотизирана и арогнатна управляваща върхушка.

Профил ICQ

The King of Kings
Аватар
Публикувано на: 14 Май 2008 21:47

Само да спомена, че аз не се чувствам ощетен или разочарован от правителството на Костов... И аз не знам кои са тези "всички", освен купчина соц-мислещи пенсионери и заблудени от медиите човеци. Не казвам, че е било съвършено, но на фона на всички други до сега, аз не виждам никое по-успешно...

Профил ICQ

Аватар
Публикувано на: 14 Май 2008 21:52

AcTivE написа:
Само да спомена, че аз не се чувствам ощетен или разочарован от правителството на Костов... И аз не знам кои са тези "всички", освен купчина соц-мислещи пенсионери и заблудени от медиите човеци. Не казвам, че е било съвършено, но на фона на всички други до сега, аз не виждам никое по-успешно...

Напълно си прав, но 7 от десет българи, ако има споменеш за Иван Костов, те ще ти кажат "Е как, точно той беше най-големия крадец!". Повярвай ми чувал съм го от много хора и не само пенсионери комуняги. Хората са масово убедени в това.

Профил ICQ

Аватар
Публикувано на: 15 Май 2008 19:26

Andrey358 написа:
Напълно си прав, но 7 от десет българи, ако има споменеш за Иван Костов, те ще ти кажат "Е как, точно той беше най-големия крадец!". Повярвай ми чувал съм го от много хора и не само пенсионери комуняги. Хората са масово убедени в това.

А не са ли масово убедени и в това, че Станишев е руска подлога, Бойко е мафиот, царя не го е еня за България, Софиянски прибираше яко рушвети, докато беше кмет на София, Доган е антибългарин и управлява турската мафия, а Сидеров е побъркан последовател на Хитлер? Извод - колкото ти смяташ Костов за "чист", а другите за "мръсни", толкова и човекът отсреща мисли точно обратното. И по никакъв начин не можеш да кажеш, че ти си прав, а той е крив, без доказателства. А доказателства май в България нямаме за нито едно от тези твърдения. Уви - поне щяхме да знаем кой е крал най-много! :lol:

Профил ICQ Skype

Аватар
Публикувано на: 15 Май 2008 20:09

Andrey358 написа:
Заплатите в бюджетната сфера (а те обикновенно се следват и от частния сектор) се повишаваха с около 20% два пъти в годината (значи 40% годишно)

Bzzzt, busted... 1 х 20% х 20% = 1,44 т.е. повишението е 44%

Иначе с всичко друго написано съм (почти) съгласен.
Само Елена Костова да я нямаше, с нейните фондации, на които фирмите бяха окуражавани да даряват, СДС нямаше да ги изхвърлят от властта. Но не, Елена трябваше да изнуди и половината вестници и телевизии за дарения, както и повечето техни рекламодатели... платиха си, чувах, но после медиите си отмъстиха, като разрушиха репутацията не само на Костов, но и на цялото ОДС.

Профил

Аватар
Публикувано на: 15 Май 2008 21:15

MetalGearRex написа:
А не са ли масово убедени и в това, че Станишев е руска подлога, Бойко е мафиот, царя не го е еня за България, Софиянски прибираше яко рушвети, докато беше кмет на София, Доган е антибългарин и управлява турската мафия, а Сидеров е побъркан последовател на Хитлер? Извод - колкото ти смяташ Костов за "чист", а другите за "мръсни", толкова и човекът отсреща мисли точно обратното. И по никакъв начин не можеш да кажеш, че ти си прав, а той е крив, без доказателства. А доказателства май в България нямаме за нито едно от тези твърдения. Уви - поне щяхме да знаем кой е крал най-много! :lol:

Aми не съм съгласен с теб. Проблемът е в нашето общество. Може 100% от хората да са наясно, че примерно президента Първанов е агент Гоце, както и куп други публични личности, но далеч не 100% от хората считат, че в това има нещо лошо. За разлика от другите бивши соц страни, сега членки на ЕС, където тези неща са изяснени, в България голяма част от хората имат не просто леви възгледи, а про комунистически и проруски (което е най-лошото). Ако дори вземеш за пример потребителите от този форум (които не са пенсионери) ще видиш, че голяма част не питаят уважение към ценностите на демокрацията, а се възхищават от страни като Русия и Китай, които са пример за деспотични политически системи, незачитащи човешките и граждански права. Колкото и странно да звучи властта в момента е отражение на волята на българския народ, ето защо докато този народ има подобна ценностна система, не мисля че ще се оправим, наистина.

Профил ICQ

Аватар
Публикувано на: 16 Май 2008 01:13

А пък ти спри да възприемаш социалната политика като "комунизъм", което пък дори го оприличаваш на тоталиратиръм, наличието на досие в ДС за най-големия грях на света и проруските настроения като "антибългарски". Защото не си прав за нито едно от трите!

И понеже няма да се съгласиш, айде, скъпи ми Андрейчо, дай ми доказателства, че "агент Гоце" е "колил и бесил", както обичате да оприличавате всеки от бившето ДС. Дай ми пример, че БСП се опитва да върне тоталитарното управление, или пък някакви действия на същата тази "проруска партия", които явно ощетяват България. Чакам, защото ми писна да разправяте как всеки говорел на изуст, а вие самите го правите.

Профил ICQ Skype

Публикувано на: 16 Май 2008 02:28

Проблемът с БСП и ДС не е че са проруски или че са комнунисти или че са колили и бесили. Проблемът е, че те са създали(веднага с идването на 'демокрацията') и поддържат(и са част от) организараната престъпност в България. (Защо? За власт и за пари естествено). ДС също източи огромни количества пари от държавата точно надвечер падането на 'комунизма', обявявайки фалит у множеството компании-призраци създадени в западните страни с формална цел шпионаж, неформална - изкарване на капитал за лична изгода.

Та когато БСП са на власт има инфлация, правителството прави нищо(колкото и да плюете НДСВ, доста се вършеше в периода 2001-2005, не е като да са стояли със скръстени ръце. Сега: нищо, ама абсолютно нищо не се върши(както беше и при предишните управления на БСП) (нищо официално де, неофициално се източват пари и подпомагат която престъпна групировка е под закрилата на БСП(всяка партия си има престъпна групировка под крилото, за това БСП и СДС(или каквото остана от СДС) не биха се коалирали никога)))

Иначе, ДС досиетата не значат нищо, не съдържат никаква конкретна информация кой какво всъщност е правил, съответно досие може човек да има и само заради опит да бъде завербуван, независимо дали е успешен или не.

Профил

Аватар
Публикувано на: 16 Май 2008 07:28

Като ни изхвърлят от Европейския съюз, дали ще го направят официален празник, че да не ходим на даскало

Профил

Аватар
Публикувано на: 16 Май 2008 08:06

MetalGearRex написа:
А пък ти спри да възприемаш социалната политика като "комунизъм", което пък дори го оприличаваш на тоталиратиръм, наличието на досие в ДС за най-големия грях на света и проруските настроения като "антибългарски". Защото не си прав за нито едно от трите!

И понеже няма да се съгласиш, айде, скъпи ми Андрейчо, дай ми доказателства, че "агент Гоце" е "колил и бесил", както обичате да оприличавате всеки от бившето ДС. Дай ми пример, че БСП се опитва да върне тоталитарното управление, или пък някакви действия на същата тази "проруска партия", които явно ощетяват България. Чакам, защото ми писна да разправяте как всеки говорел на изуст, а вие самите го правите.

Никога не съм оприличавал социализма на комунизъм, в Европа съществува Социал демократическа партия. И изобщо не става дума аз това. Разсъжденията ти за Агент Гоце са показател за това което говорех. В полша никой не си задава подобни въпроси. Щом си бил член на ДС, това означава не друго, а че си доказал на 100% лоялността си към тях, лоялност към един отминал и отречен режим, следователно ти не можеш да бъдеш лоялен към настоящото демократично общество. Така е във всички държави, дори в Румъния. Само при нас си казваме "Е, какво като е работил за ДС, той е бил само историк, или само разузнавач или само нещо си там!". И ще гледам да не се повтарям много с phr34k, мафията в България е пряко продължение на силовите структури на бившия режим (същата тази ДС). Сега си задай въпроса добре ли е за нас, хора лоялни към ДС да са в държавното управление.

Профил ICQ

Аватар
Публикувано на: 17 Май 2008 16:02

Много ги разбирате тия работа... Лоялност към ДС и към "стария режим"... Много, много...
Плямпайте си к'вото си искате, за мен това че си бил разузнавач не означава нищо. А мнозинството са били такива.

Профил ICQ Skype

Аватар
Публикувано на: 17 Май 2008 23:07

MetalGearRex написа:
Много ги разбирате тия работа... Лоялност към ДС и към "стария режим"... Много, много...
Плямпайте си к'вото си искате, за мен това че си бил разузнавач не означава нищо. А мнозинството са били такива.

Мнозинството не са били "раузнавачи", а са тормозели инакомислещите тук, в България. Дядо ми е бил в затвора за виц за Тодор Живков и изгонен от София. Заради 1 виц. Преебан от ДС-доносници и офицери. Ето тези лайнари не трябва да са на власт. Но са... те, децата им и техните марионетки като Симеон и ББ.

Профил

Аватар
Публикувано на: 18 Май 2008 10:42

MetalGearRex написа:
Плямпайте си к'вото си искате, за мен това че си бил разузнавач не означава нищо.

И понеже голяма част от хората мислят като тебе, ще си тънем в мизерия още дълги години...

Профил ICQ

Аватар
Публикувано на: 18 Май 2008 13:57

Андрей, нали не си мислиш, че бивши агенти на ДС има само в БСП?
Няма да се правя на спец по ДС, защото не съм, но ме съмнява всеки агент еднолично да е решавал, че трябва да отидеш в затвора за виц. Всичко това е било по-скоро доктрина, наложена от върха.
И мизерията, на която сме свидетели, дори да предположим, че е наложена от агенти на ДС, то това не са агенти като "Гоце". Ама к'во ви разправям, за вас думата "агент" е мръсна дума.
Не, не ми се спори повече. Това за агентите винаги е до схващане. Вие го намирате за най-големия грях на света, аз не.
БТВ, бъдете спокойни, на следващите избори най-вероятно пак ще има смяна на правителството. Ще ги видим и новите, които, естествено, ще са като старите, независимо кои са. Това ви го гарантирам!

Профил ICQ Skype

Аватар
Публикувано на: 19 Май 2008 21:19

Агенти има и в други партий прав си. И пак ще кажа, въпросът не опира само в това с какво се е занимавал Гоце или някой друг. Въпросът е в това, че ако искаме да бъдем демократична и развита страна, не бива да допускаме да бъдем управлявани от същите хора, които са държали властта преди 89г. Именно с оглед на това в останалите бивши социалистически републики е напълно недопустимо агент на службите от режима да заема обществени длъжности. Само в България го приемаме (чак и президента на Републиката е агент Гоце).

Профил ICQ

Аватар
Публикувано на: 19 Май 2008 22:27

ПОЖЕЛАВАМ СИ ДА НИ ИЗГОНЯТ!Не сме за там!

Союз нерушимый республик свободных
Сплотила навеки Великая Русь!
Да здравствует созданный волей народов
Единый, могучий Советский Союз!

Профил

Аватар
Публикувано на: 20 Май 2008 14:32

Chernobyl написа:
ПОЖЕЛАВАМ СИ ДА НИ ИЗГОНЯТ!Не сме за там!

Еби си пичката тогва, келеме разпрано...

No CNN or media now ...

Профил

The King of Kings
Аватар
Публикувано на: 20 Май 2008 16:02

http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=1200388

Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com