Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Дидко Бандитко
Аватар
В момента играе: No man's sky
Заглавие: Re: Аман от Дантета,Петрарки и Бокачовци!
Публикувано на: 26 Окт 2009 16:47

това са класики бе мама му стара :x
неслучайно именно тези произведения са се превърнали в класики, а не някои други :?

чети и трай, пък като не ти харесват - твой си проблем

единственият минус в училище са съчиненията разсъждения - трябва определено да се заменят с друга форма на препитване - тест, есе или както сметнат за най-добре.

[02:11:17] Алминатора: mejdu drugoto sym si mislel
[02:11:19] Алминатора: che imam leka forma
[02:11:22] Алминатора: na auizym ponqkoga :D

Профил

Аватар
Местоположение: Dark pits of darkness and despair descending down decaying decrypted doom-damned dungeons
Публикувано на: 26 Окт 2009 16:52

ека внесам малко уточнение:
Намирам "Божествена комедия" за брилянтна форма на социална критика, описваща чрез метафори политическия,социалния и нравствен живот и разбиране за света през очите на един напредничаво критичен поглед върху човешката култура и природа.
Смятам че съответното произведение спомага неимоверно за опознаването на мисленето чрез което ренесансовия творец е прозирал света и за богобоязливата митологичност на мисленето на обикновенния човек...
Харесвам Сонетите на Петрарка - намирам ги за идеалистично - пасторални, макар и на места пекалено откровенни....
Харесвам драмите на Шекспир(личните ми фаворити несъмнено ще са Крал Лир и Макбет) - смятам че съответните представляват една стимулираща въображението на читателя плетеница от събития и емоции,разкриващи начина по който чуствата и очакванията са способни да манипулират съдбите на хората.
НЕ ХАРЕСВАМ сонетите на Шекспир - намирам ги за прекалено идеализиращи и представящи в почти абсурдна крайност чистотата на чуствата - нещо което не присъства в драматургичните му образи,където персонажите са плътни, емоционално - пъстри и реалистично вариращи във всички характерни за истински индивид състояния - Лейди Макбет не е просто студена и манипуативна - тя е също така грижовна, лояна и отдадена на своя съпруг и тан.
А Бокачо и неговия "Стоднев" признавам познавам само с онова, което е било необходимо за подготовката ми в гимназията, но от 6 истории си спомням единствено нещо средно между крайно долнопробни еротични новели,профанен хумор и някаква социално-хералдическа сатира, която няма никаква стойност извън своя контекст.
Буквално презрението ми към "Декамерон" се гради на факта че това е книга, която точно както евтините криминални и любовни романи(и в последно време - такива за да речем...вампири или непълнолетни магьосници) няма какво да даде на читателя, отвъд някакви елементарни сюжетни "наслади" , които съвременен читател дори не би бил способен да оцени.
Точно заради това не разбирам как нещо, което е буквално тогавашния еквивалент на "булеварден роман" успява да намери място до такива триумфи като "Божествена Комедия" и "Сън в Лятна Нощ".
Всъщност имам и ясен, при това добър отговор, даден ми от моя преподавател по литература, когато му зададох същия този въпрос.(Тук е момента да уточня че в 10ти клас по литература ми преподаваше може би единствения учител, които ще си спомня с нещо добро):
"Изучава се, защото е първо по рода си , като популярност и разпространение - Декамерон е доказателство за това че вече духа може да изразява своята свобода във всички отношения - дори и желанията и представите на най-низшите и примитивни по дух"
В заключение - Декамерон не е тиумф - той е контрапункт на тиумфа - естествено появяващото се извращение на всяко едно постижение на човешкия разум, създаденно за онези, които искат да са съпричастни на едно интелектуално явление, много по-висше от това, което някога биха могли да преумеят...

А сега нега синтезирам накратко идеята на първия си пост в темата и това което желаех да кажа с него:
Алми - образователната ни система не струва и наистина има доста неща , които трябва да се преразгледат като стойност(АБЕ ВИЕ НЯМА ЛИ НАЙ-НАКРАЯ ДА СПРЕТЕ ДА СИ ЧЕШЕТЕ ИСТОРИЧЕСКОТО САМОЧУСТВИЕ С "Под Игото"????) но това че го казваш нито те прави нещо по-различно от тъпото копеле,което си(или което се правиш че си за да забавляваш една общност от виртуални социопати) нито те оправдава че си такова и другите като теб...

I see the stars come out tonight
I see the bright and hollow sky
Over the city's ripped backsides

I look to you
How you carry on
When all hope is gone
Can't you see

PS: Misery Loves Company - I AM NOT A GOTH!

Профил

Аватар
В момента играе: Рефреш на PCM форума (epik high score!)
Публикувано на: 26 Окт 2009 17:43

Ъргх, няма да седна да ви чета постовете, щот' са много дълги, а и някои от вас са дебили и нищо не разбират :lol:

За Данте и Бокачо - ъъъ, Данте мисля, че го пропуснахме, а от "Декамерон" имам крайно бегли спомени. Въпросът е, че останалта част от ренесансвота/следренесансовата литература, изучавана в десети клас, са най-стойностните произведения, на които ще попаднете по време на образованието си в училище. Плюс няколко български творби, между другото. Така или иначе реализма беше мега добър, а "Граф Монте Кристо" и до ден днешен си остава шедьовър. "Бел Ами" също е Велико, както и "Дядо Горио".

И освен това всичко дружно изпускате същността на проблема. Идеята не е да научите кога е роден Балзак или какво включва романтизма като литературно направление. Учителите, а и вие покрай тях, са тъпи, затова и всички остават с впечатлението, че това е важното в часовете по литераутра. А всъщност не е. Литературата е хуманитарна наука, сиреч - човекология. Идеята е да те научат на човещина и да те научат да мислиш. Анализите, дет' се правят в час, и дет' после пишете теми върху тях - туй развива мозъчна и творческа дейност, спомога за формиране на ясен и разбираем изказ.

Но образователната ни система куца. Факт. Който спори - видяло се е, че му е бил промит мозъка от същата тая образователна система. Реформи трябва да има и най-вероятно някой ден ще има. Личното ми мнение - учебния ден трябва да почва в 8:30 и да свършва 18:30. Ученик си - значи ще седиш цял ден в училище. Но истината е, че всичко почва и свършва с учителите. Там мамата си е ебало и порочния кръг. Учителската работа е зле платена и неблагодарна, затова учителите са некадърни, затова учителската работа е зле платена и неблагодарна. И като цяло от това страдаме ние, учениците.

Профил WWW

Eroguro Lolies FTW!
Аватар
В момента играе: しんじまえ、でぶぶす!~
Публикувано на: 26 Окт 2009 17:46

Цитат:
учебния ден трябва да почва в 8:30 и да свършва 18:30.

:shock: :banli:

:lol: Не, наистина, това би било доста грубо!

Serious Sam написа:
Бих ебал японка с кеф... Но с къса подстрижка... Нито дибидюс, нито джунглясала...

Цитат:
iskam nqkoq bipolqrna s koqto da ne znam dali 6te se sybudq 6toto mi duha ili mi e otrqzala huq

Профил WWW

Аватар
В момента играе: Рефреш на PCM форума (epik high score!)
Публикувано на: 26 Окт 2009 17:51

За децата поне би било добре. Най-малкото родителите няма да трябва да се чудят какво да ги правят, докато са на работа. :wink:

За по-големите вероятно може да се намери алтернатива, но фактът е един. В училище се учи по-добре, отколкото у дома. Много приятели, които принципно не са особено умни и реално представляват т.нар. средно ниво на ученик у нас, нееднократно са ми казвали, че много по-лесно научават разните неща като слушат в час обясненията на даскала. А така или иначе кой сяда да учи вкъщи?

Профил WWW

Аватар
Публикувано на: 26 Окт 2009 18:14

Sentry написа:

Идиотизмът на wannabe се изразява в това, че е горд, че не може да пише на собствения си език.
Първо,не виждам къде съм написал че съм горд,второ,кво общо има литературата с тва как пиша?

Профил ICQ Skype

Аватар
Публикувано на: 26 Окт 2009 18:24

Какво ли наистина...

Профил

Аватар
В момента играе: Mozilla Firefox
Заглавие:
Публикувано на: 26 Окт 2009 18:44

Алми, благодаря ти за тази тема. Така не съм се смял от седмици.

А темата не е просто за смях - тя повдига някои много интересни въпроси за културата и манталитета на днешната младеж.

Цитат:
Начи от началото на годината в даскало само за тия мангали от Ренесанса говорим - Петрарка,Бокачо,Данте и не знам си още кой.
Тоя кво казал,оня кво написал.Нищо че на Божествена комедия една дума не мога да й схвана и реално единственото,което разбрах,беше от УИКИПЕДИЯ.
Нали сядам си аз да си чета,както обикновено,малко преди да заспа,прочитам 5-6 страници и заспивам и като се събудя - тряс!греда - трябва да почвам отначало,защото нищо не съм разбрал
Чел съм само първите три глави от "Ад" и кура да ми отрежете,не мога да ви кажа за какво иде реч в тях.Че даже в даскало ни и изпитват - питат ни какво значела вълчицата,пантерата и лъва.Е аз откъде примерно да знам че точките на пантерата символизират борбата в Италия между гвелфите и гибелините?Tbh,като чух за първи път думата "гвелфи" си помислих за няква кръстоска между гном и елф!Честно!И още ги мисля за нещо такова!

Това, че не си могъл да схванеш, си е твой проблем.

Символизмът на Данте е прост, та дрънка. С изключение на трите животни в началото, всичко останало е лесно разбираемо - лъжците, чиито езици се превръщат в змии, скъперниците, оковани в златни мантии (символично заробване от златото) и т.н. Стилът на Алигиери е лек и ненатоварващ - дори неграмотните италиански селяни през XIV век са го разбирали и е било ползвано като средство за манипулация от духовенството. Единственото трудно нещо са препратките към неизвестни днес личности като Бонифаций, но затова са бележките под линия.

Петрарка и Бокачо пък си е направо кеф да ги четеш. Особено Петрарка, който описва идилични места, пасторални обстановки, слънчеви пейзажи, любов и щастие. Няма символизъм, няма нищо - просто радост. Анекдотите на Бокачо пък са доста хитри и добре измислени, за разлика от модерните мръсни вицове, на които хората се кефят.

Цитат:
Не ми е ясно,защо трябва да учим такива глупости и то в такива големи количества?Нищо чудно,че учениците имат слаби оценки и бягат от час - съвсем нормално е,при положение,че си е чиста загуба на време.

Учениците имат слаби оценки, защото предпочитат да ходят по кафенетата и по момичетата вместо да учат. Бягат от час по същата причина - защото така е по-лесно и защото се надяват, че ще им се размине. Виж се сам какво казваш - ти окачествяваш световната поезия и литература като "губене на време". С такова отношение интелигентен човек не се става.

Цитат:
Основният проблем на нашето образование е,че не е мръднало от времето на социализма.На запад,и да учат авторите от Ренесанса,съм сигурен,че ги учат в някаква далеч по-лека форма,а не в такава,дето нищо не можеш да разбереш.

По времето на социализма имахме много добро образование. Оттогава има непрекъснат регрес. Опитай се да намериш кръжок по нещо в днешните училища.

Ходил съм в Америка и да - там ги изучават в по-лека форма, но учениците ако знаеш какви галфони са... Дори нашите идиоти ще се изчервят, ако знаеха, че има американчета, които не знаят коя година е основана държавата им.

Цитат:
Миналата година също беше така."Ходене на богородица по мъките","Шестоднев" и не знам си още кво - все неща,които са ме карали да правя фейспалм през ред,докато ги четох.

Ето ви един цитат (по памет) от "Шестоднев":

"Сърцето е съставено от едно голямо коремче,което пък е разделено на три по-малки коремчета".

Имаше и още едно,където Йоан Екзарх възкликваше как,аджеба,бог осигурява въздух за всички живи същества.

Йоан Екзарх е духовник. Средновековен духовник при това. Естествено, че той ще се прехласва пред силите на необяснимата природа. Откъде се появява въздухът? Кой праща светкавицата? Как се е появил човекът? Нали знаеш, че по това време "атмосфера" и "теория на еволюцията" не са били широкоразпространени понятия...

За него има един-единствен логичен отговор - Бог ги е създал. Животът на средновековния човек се върти около религията, а това важи още повече за Йоан, който е свещеник. Трябва да съдиш за произведението по това кога е било написано, не по днешните стандарти. За времето си то е било революционно и е оставило дълбок отпечатък върху българската книжнина - затова се смята за класика и се учи и днес.

Цитат:
Другото произведение,което смятам да визирам,е "Война и мир".Започнах да го чета с голям ентусиазъм,но тъй като трябваше да си местя погледа надолу на всеки 5 реда,защото все щеше да има нещо на ФРЕНСКИ бързо се отказах.

Това е, защото по времето в което се развива романът, френският е езикът на аристокрацията. Само селяните са говорели руски и е било голям срам ако благородник не знае френски. Главните герои в книгата са дворяни, така че си прави изводите. И какво толкова ти струва да хвърлиш един бърз поглед на бележките под линия? Това вече си е чиста проба мързел.

Цитат:
И не ме разбирайте погрешно - аз в действителност обичам да чета книги,много пъти съм игнорирал компа заради някоя наистина интересна книга,но това,което учим в даскало,по скоро ще ни откаже от четенето.

Силно ме съмнява, че оценяваш литературата, имайки предвид всичко казано дотук. Да се разберем - калпавите романчета като "Здрач" и еротичните френски новели не са изкуство - те са просто боклук.

Разкольников написа:
ППС: И все пак малка утеха за десетокласника автор на темата - да Бокачовия "Декамерон" е боклук...

"Декамерон" е сборник с анекдоти. Не очаквай нещо задълбочено от него. Значението му се корени в това, че е бил изключително иновативен и революционен за вреемто си. Скандалите около него са били по-големи от тези около днешните "Шок" и "Жълт тигър".

Между другото, някои истории от "Декамерон" са наистина свежи и добре написани. В сравнение с днешните мръсни вицове и черен хумор, Бокачо е направо интелектуалец.

Dante написа:
Програмата ни куца. Отвсякъде. Карат ни да учим пълни, и никому ненужни, глупости. Заливат ни с домашни, контролни и изпитвания и на никой не му пука колко имаш да учиш. Забавно е, защото имаме по около 10-15 предмета. Точно 90% от нещата, които учим няма да ни трябват абсолютно никога и даже ни карат да затъпяваме и ограничаваме начина си на мислене. Изключително пренатоварената програма я има само в България и не работи. Никак. Повечето от българската малдеж се отчайва и просто спира да учи, поради простата причина, че го заливат с всякакви лайна, които няма да му помогнат по абсолютно никакъв начин.

15 предмета е абсурд да имате. Обикновено са 7-8. И би ли ми обяснил как повечето знание те кара да затъпяваш?

Учителите не са виновни за бързите темпове на учене. Насаждат им ги от министерството на просветата. Даскалите даже се мъчат да ви улеснят и НЕ СЛЕДВАТ плана, въпреки, че им е забранено. Затова за цялата година минавате само половината учебник - по план трябва да минете целия. Представи си какво би било тогава.

Преподавателите правят каквото могат, за да ви улеснят. Като се има предвид на какви келеши и по какви учебници преподават, това си е направо морален подвиг от тяхна страна.

Al Shu написа:
От уроците по литература ще научиш и един печален факт - голяма част от книгите не се тълкуват обективно от читаталите. Мнението им е изкривено през призмата на критиците. Т.е. трябва да знаеш, че има две книги - тази която е написал писателя и тази която обществото си мисли, че е написал автора.

+1 :D

Имаш една голяма бира от мен за този коментар.

Орк - Паладин написа:
Много добре разбирам каква е идеята като се залага Данте в учебният план.Но нима символизъм не се използва в някои далеч по-лесни за възприемане произведения?Защо не се набляга на теми,които биха били интересни за учениците?За бога,90% от тях не знаят (пък и не се интересуват) какви са политическите проблеми в днешно време,а пък какво остава за средновековна Италия!

Защото, ако дадем на учениците само това, което е близко до ума им, в учебника по литература ще останат само "Хари Потър" и мутренските саги на Георги Стоев.

Че 90% от учениците са идиоти и не се интересуват от собствената си история и политика не ме интересува - те сами са си виновни за това. При толкова библиотеки, университети и всеобщо достъпно образование, да си останеж невеж е форма на изкуство - само най-тъпите и мързеливите успяват да го направят.

Цитат:
Да, някой ден ще са ти много полезни в работата, в издържането на семейството и ще са ключови за способността ти да се справяш с проблемите :lol:

Чудех се кога ще се покаже някой като теб...

Прагматизмът е хубаво нещо. Но не когато е за сметка на цялостното развитие.

Когато наситиш стомаха, идва ред да наситиш душата. Да, от литературата и философията няма никаква директна полза - ни пари, ни нищо. Ползата от тях е ефемерна - те дават духовна храна. А тя често пъти е по-важна от физическата.

Това, което казваш, ми звучи като мутренската философия - грубият прагматизъм, при който важни са парите и кяровете, а учените хора са нищо, щом са бедни. Известна е изключително тъпата народна поговорка "Като си толкоз умен защо си беден?"

Как според теб трябва да задоволяват духовните си нужди хората? По кафе-шантаните ли? Или в БИАД?

Wannabe написа:
И за мене литературата е най малоумното нещо,за тва хабер си нямам от нея.И кво от тва,в дипломата по литература имам 5.50 от преписване и ме боли кура.

Човек не учи за оценки, а за знание. Ако си тъп, колкото и шестици да имаш, все си оставаш тъп.

Sentry написа:
По темата - проблемът на българското образование, поне според мен, не е в това, че се учат безсмислени неща, а че се учи всичко. На един човек едва ли ще му трябва това всичко, но на различните хора ще им трябват различни неща от него. Ако беше възможно да се избират нещата, които да се учат, и да има само три или четири задължителни предмета на година, тогава, поне според мен, интереса към училищата щеше да е доста по-висок.

Ееех, мечти...

Sentry написа:
Естествено, има го и проблема, че много ученици са мързеливи гаменчета, ама то като цяло това не е тяхна вина...

А на кого е?

ТРУПОНАРЕЗЕНинс написа:
Всъщност, никак не се коси. Проблемът не е в теб, а в измислената човешка представа, че всеки става за всичко. Тоест, че хората са равни. Нема такъв филм. Литературата не е за всеки. Театърът също. Музиката пък особено повече. Изобразителните изкуства са същата работа. Не се сърди на себе си,
а на системата, която изисква от непосветен, да усеща като Посветен, против заложбите му.

Подкрепям с две ръце.

В съвременното общество царува илюзията на егалитарността - погрешното разбиране, че всички хора са родени еднакви, с еднакъв потенциал и трябва да получават еднакво отношение. Във всеки един от нас се криел гений, човек който можел да промени света, стига да иска.

Да... ама друг път.

Това е нещо, което светът не може да разбере: Не можеш да направиш говедото човек, ако то самото не иска да стане такъв.

Говедото е доволно там, където е. То обича да се валя в собствената си мръсотия и ще реагира негативно, ако се опитате да го измъкнете от нея. На него там му харесва. Чак грухти от доволство. Нерядко, за благодарност, то ще ви ухапе, задето го измъквате от тинята, която то счита за рай.

И въпреки всичко, съвременната образователна система продъжава да се опитва да направи насила говедата хора.

Това никога няма да стане. Болшинството от човечеството ще си остане стадо и дори ще се гордее с това. Затова предлагам, след завършване на 8-и клас, тъпите ученици да бъдат назначавани на някаква мануална работа - в завода, в мината, каквото там има - а останалите да продължат образованието си и да им се отдели специално внимание. Сред тъпанарите разлика няма да се забележи, а интелигентите поне ще имат мотивация да учат.

Айде стига толкова, че стана прекалено дълго. Другите постове ще ги адресирам по-късно.

Dixit.

Алкохола - враг на пола, с плодов сок - към полов скок!

Профил Skype WWW

Eroguro Lolies FTW!
Аватар
В момента играе: しんじまえ、でぶぶす!~
Публикувано на: 26 Окт 2009 19:00

tl;dr.

И да ме рипортваш, и да не ме - фактите са си налице. :Oooops:

Serious Sam написа:
Бих ебал японка с кеф... Но с къса подстрижка... Нито дибидюс, нито джунглясала...

Цитат:
iskam nqkoq bipolqrna s koqto da ne znam dali 6te se sybudq 6toto mi duha ili mi e otrqzala huq

Профил WWW

Аватар
Публикувано на: 26 Окт 2009 19:12

Ако Алми прочете половината от тоя пост ще бъде сензация просто. Само дето си си изпочупил пръстите...

Профил

Аватар
В момента играе: Dark Messiah of Might and Magic, Dynasty Warriors 6.
Публикувано на: 26 Окт 2009 19:39

Dante написа:
Цитат:
15 предмета е абсурд да имате. Обикновено са 7-8. И би ли ми обяснил как повечето знание те кара да затъпяваш?

Ако си примерен ученик и си зубкаш редовно уроците по всички предмети, в главата ти се събира толкова много излишна информация, че започваш да губиш връзката. И общо взето не научаваш нищо, след като си си изкарал бележката. След като ти се набиват в главата едни и същи глупости и морални правила от изкуфели даскали просто спираш да мислиш, забавяш развитието си. И това сме си ги говорили с госпожата ми по Философия. А тя е от ония истинските учители (Расколников, за Тодорова говоря).

7-8 предмета викаш? По-долу е бележникът ми от 10-ти клас. Сам ги преброй.
За останалата част от поста ти съм напълно съгласен.

Ти къде по дяволите учиш?

Like I believe in pain?
Nobody died for you, somebody pray for me!

Профил Skype

Аватар
В момента играе: Dark Messiah of Might and Magic, Dynasty Warriors 6.
Публикувано на: 26 Окт 2009 19:50

Е, тогава е нормално да имаш повечко предмети

По темата : Расъжденията на орка са глупави. Данте и Бокачо са така да се каже, основателите на модерната литература, и задължително всеки жив човек трябва знае кои са и какво са писали. А Война и мир стой на почетно място в библиотеката ми. Книгата е страхотна, а това че има френски изрази може само да ти обогати културата - може някой светъл ден да ти се наложи да използваш някое от тези изречения.

Like I believe in pain?
Nobody died for you, somebody pray for me!

Профил Skype

Публикувано на: 26 Окт 2009 20:00

Enemy написа:
Ако Алми прочете половината от тоя пост ще бъде сензация просто. Само дето си си изпочупил пръстите...

Аз го прочетох,въпроса е ти прочете ли го?
За мен не е важно колко е дълъг един пост,стига да е интересен и написан на разбираем език 8) .А не като "Ад" :lol:

@Данте,учите старогръцки и старобългарски?WTF?И това сега ако не е загуба на време,тогава какво е?

@Minotaur King,нали разбираш,че ако не бях представил нещата през погледа на обикновения ученик,нямаше да се получи дискусия? :)
Съгласен съм с теб за всичко,освен за "Война и мир".Да си местиш погледа надолу всеки път,когато някой в книгата реши да каже нещо - е това е способно да откаже всеки :) Убива ми почти целия кеф от четенето.Нямаше да умре Толстой,ако беше решил да си го напише на руски,нали?

Цитат:
Да се разберем - калпавите романчета като "Здрач" и еротичните френски новели не са изкуство - те са просто боклук.

Наистина са боклук.Не съм имал предвид тях,защото съм 100% сигурен,че там елементи на символизъм няма :lol:
Но например да изберат някоя лесна за разбиране творба и да ни кажат "Ето това е символизъм,разчита се по този начин,ако се интересувате от други подобни творби прочетете това,това,това и това.GL&HF"

Профил

Аватар
В момента играе: Mozilla Firefox
Заглавие:
Публикувано на: 26 Окт 2009 20:01

Данте, твоят случай е изключение. Изучаването на старобългарски и старогръцки език НЕ Е част от стандартната учебна система.

Току-що намерих моя бележник от 10-ти клас - имаме точно 7 предмета. Разните му там рисуване и пеене не съм ги смятал - те са за отмора. Да не говорим, че 11-и и 12-и клас са предимно ЗИП-ове и там можеш да си избереш каквото ти харесва.

Алкохола - враг на пола, с плодов сок - към полов скок!

Профил Skype WWW

Аватар
В момента играе: Російський військовий корабель? Іди нахуй!
Публикувано на: 26 Окт 2009 20:14

Общо взето много неща са казани вече по темата за образованието, някои прочетох, други - не, понеже ме боли главата.

Само искам да ударя едно рамо на споменалите многото предмети и несъстоятелността на задържането им до последните класове в училище. На запад съм чувал, че след първите два курса в гимназията вече можеш сам да избираш част от предметите, които изучаваш, като естествено има такива, които остават задължителни.

Примерно литературата, математиката плюс още някой предмет остават, а опцията да избереш още един от физика, география или история да е само твоя. Мисля, че за девет-десет години в училище човек все пак успява да се ориентира кое му върви и кое - не, за да ми тряскат за задължителни някакви физики и географии (а химията и биологията, примерно, ми отпадат - е защо, по каква логика?) в 12 клас, още повече, че съм профил математика и информатика.

---

Иначе за ренесансовата литература: хареса ми как Орка (измисли си нов ник, моля те, тоя звучи ужасен за използване при обръщение, а Алми да ти викам не мога да се насиля :D ) чете книгите за училище - точно преди лягане. Е нормално е да ти се доспи бе, мой човек. Скучни са, някои са откровено глупави, но какво да се прави - дават ти представа за начина, по който са живели в историческата епоха. За мен Декамерон като литературна стойност е не нула, ами някакво число с минус отпред, но пък е интересен от гледна точка на времето, хората и порядките, които представя. За другите не ми се пише... харесвам ги е общи линии.

---

Цитат:
Току-що намерих моя бележник от 10-ти клас - имаме точно 7 предмета.

Аз в 12-ти клас имам 10 предмета. Безумие. Да не говорим за това на Данте...

- Алминатора

"напарфюмиран печен ебач"
- кримсънчето

Профил

Аватар
Заглавие: Re:
Публикувано на: 26 Окт 2009 21:49

Minotaur King написа:
Данте, твоят случай е изключение. Изучаването на старобългарски и старогръцки език НЕ Е част от стандартната учебна система.

Току-що намерих моя бележник от 10-ти клас - имаме точно 7 предмета. Разните му там рисуване и пеене не съм ги смятал - те са за отмора. Да не говорим, че 11-и и 12-и клас са предимно ЗИП-ове и там можеш да си избереш каквото ти харесва.

Добре бе, ти в какво училище си учил?!
Сега като си погледна настоящия бележник(10ти клас, да) имаме 13 предмета, барабар с тъпия ЗИП...

Профил

Аватар
Заглавие: Re:
Публикувано на: 26 Окт 2009 22:05

Minotaur King написа:
Sentry написа:
Естествено, има го и проблема, че много ученици са мързеливи гаменчета, ама то като цяло това не е тяхна вина...

А на кого е?

Родителите им...

Профил

Публикувано на: 26 Окт 2009 22:15

E то така не е честно,ебаси :lol:

Профил

Публикувано на: 26 Окт 2009 22:18

Алминатора` написа:
E то така не е честно,ебаси :lol:

Какво стана с оркестъра, баси...

Профил

Аватар
В момента играе: Fifa 2007
NFS MW
Публикувано на: 26 Окт 2009 22:20

Абе или аз не виждам, или старогръцки е написано старогръТСки.. Ако е така.. Too bad.. Личи си, че не учиш като хората.

GLORY, GLORY, MAN UNITED!

Профил Skype
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com