Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Супер Марио или Смърт
Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 08 Ное 2007 20:00

Lunacy написа:
Христо Смирненски е гений, за разлика от съвременника му (всъщност дори не съм сигурна, че си живело по едно време) Любен Каравелов. Който умее да пише чисто, разбираемо и все пак богато - може, ей на. Който не може - пише "Маминото детенце"...

Кой има 2ка на Каравелов, а? н00б.
За Смирненски... БОГ ДА ГО ПОЖИВИ! Заради него иам 6 по литература в гимназията.

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 08 Ное 2007 20:05

Sascha of clan Tzimisce написа:
Добър е, но до колкото си спомням го учихме още в 9. клас - Веньо, сега ли го откри? :|

Осми, осми ;) .

@Hova - stfu.

Профил

Заглавие:
Публикувано на: 08 Ное 2007 20:06

Lunacy написа:
Христо Смирненски е гений, за разлика от съвременника му (всъщност дори не съм сигурна, че си живело по едно време) Любен Каравелов. Който умее да пише чисто, разбираемо и все пак богато - може, ей на. Който не може - пише "Маминото детенце"...

Хахаа, скрий се бе. :oops: Писна ми от мрънкачи, които обвиняват писателите за това, че речника им е толкоз беден, че като четат откъс от Вазов, си шушукат: "Абе, тва е руски уе! Как шго анализираме ся?" (реален разговор в час по литература)

Nhaz'Ul, разбрах причината защо го пуска сега. Човекът е дванайсти клас и са взимали това произведение тази седмица, както и ние. ;) Явно не го е чел в осми клас и чак сега му е направило впечатление.

Профил

Супер Марио или Смърт
Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 08 Ное 2007 20:10

@Ледник, всъщност емпиричния опит, който е натрупал в годините между 8 и 12 клас го е променил. За това и сега му е направило впечатление.

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 08 Ное 2007 20:24

Sophos написа:
Lunacy написа:

Кой има 2ка на Каравелов, а? н00б.
За Смирненски... БОГ ДА ГО ПОЖИВИ! Заради него иам 6 по литература в гимназията.

О, ама моля ти се... Всъщност, някой има единствената шестица на Каравелов, просто не го харесвам. Цял ден ме занимават с него и просто забелязах контраста между стила на Каравелов и стила на Смирненски. н00б, адски слабо ме познаваш.

Ледник, ти сериозно ли си мислиш, че съм от тоя тип хора? И в интерес на истината, едно от малкото неща, които харесвам в себе си, е именно речника и езиковата ми култура. След като има хора, които не разбират Вазов - хубаво, аз какво общо имам? Чудесно разбрах езика на Каравелов, просто не го харесвам. Мнооого държите да ме напеднете, ей... Жалко, че няма да ми направи впечатление, 'щото го правят форумните интелектуалци, за което ви уважавам и двамата. Но беше излишно да ме нападете и да ме причислявате към гилдията на Реконекта и Алми. (:

Профил WWW

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 08 Ное 2007 20:47

Ти пак не правиш разлика между собствено мнение е действителност. Искаш двете да съвпадат - е, не може така. Колкото е страхотен Каравелов, толкова е и Смирненски, а предпочитанията са си твои.

Аз никога нищо лошо няма да кажа, няма как просто, за нашата си литература. Който и автор да чета - винаги се наслаждавам. Просто прескачам мненията на критиците и общоприетите принципи, чрез които е наложено да се "тълкува" и си правя кефа.

Eпа, Асен Разцветников изтърваш. И Гео Милев.

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 08 Ное 2007 20:51

Leviathan написа:
Ти пак не правиш разлика между собствено мнение е действителност. Искаш двете да съвпадат - е, не може така. Колкото е страхотен Каравелов, толкова е и Смирненски, а предпочитанията са си твои.

Аз никога нищо лошо няма да кажа, няма как просто, за нашата си литература. Който и автор да чета - винаги се наслаждавам. Просто прескачам мненията на критиците и общоприетите принципи, чрез които е наложено да се "тълкува" и си правя кефа.

Че кога съм казала, че трябва да съвпадат? И не, Каравелов не може да стъпи на малкото пръстче на Смирненски. Лично мнение. Нашите си автори? Петър Искренов, Людмил Станев, Богомил Райнов, Димитър Димов, Талев, Петя Дубарова, Радка Александрова, Любен Дилов (и Бог знае кой още изпускам)? Тц, Петко Славейков... Недей ме разбира погрешно и не се прави, че те няма в скайп. ^^

Профил WWW

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 08 Ное 2007 21:18

Lunacy написа:
И не, Каравелов не може да стъпи на малкото пръстче на Смирненски.

Пораснете бе, дечица. Изкуството не се мери.

Профил

Цар
Аватар
В момента играе: с чурка
Заглавие:
Публикувано на: 09 Ное 2007 06:30

Lunacy написа:
н00б, адски слабо ме познаваш.

Хахаха, затапка по неговите правила. :lol:
Lunacy написа:
Ледник, ти сериозно ли си мислиш, че съм от тоя тип хора? И в интерес на истината, едно от малкото неща, които харесвам в себе си, е именно речника и езиковата ми култура. (:

Страшно ми напомняш по мислене на бившата ми. Но ти си някак по-различна. Не знам на колко си, предполагам си 11 клас (поправи ме, моля те), но се забавлявам, когато те чета. :wink:

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 09 Ное 2007 11:18

Това ми е любимото българско произведение! Направи ми голямо впечатление още в 8 клас (и от тогава се каня да го преведа на английски ама... все времето не стига). Смирненски е мислител (нищо, че е комуняга), в почти всяка творба и има голям филосовски смисъл. Той обаче е скрит за литературните инвалиди - като го четохме за първи път някой от класа коментира: "Егати и касапската творба!" Прочетете и "На гости у Дявола" - много е добро.

п.п. И бай дъ уей е разказ.

Профил Skype

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 09 Ное 2007 11:51

Защото изглежда на разказ ли е разказ, или защото вие мислите така ;Р

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 09 Ное 2007 13:06

creator написа:
Lunacy написа:

Lunacy написа:
Ледник, ти сериозно ли си мислиш, че съм от тоя тип хора? И в интерес на истината, едно от малкото неща, които харесвам в себе си, е именно речника и езиковата ми култура. (:

Страшно ми напомняш по мислене на бившата ми. Но ти си нещо повече. Не знам на колко си, предполагам си 11 клас (поправи ме, моля те), но се забавлявам, когато те чета. :wink:

7 клас е, брат.

Профил

Eroguro Lolies FTW!
Аватар
В момента играе: しんじまえ、でぶぶす!~
Заглавие:
Публикувано на: 09 Ное 2007 14:02

:lol: :wink:

Serious Sam написа:
Бих ебал японка с кеф... Но с къса подстрижка... Нито дибидюс, нито джунглясала...

Цитат:
iskam nqkoq bipolqrna s koqto da ne znam dali 6te se sybudq 6toto mi duha ili mi e otrqzala huq

Профил WWW

Аватар
В момента играе: Medieval 2: Total War
Заглавие:
Публикувано на: 09 Ное 2007 15:35

Leviathan написа:
creator написа:
Lunacy написа:

Lunacy написа:

Страшно ми напомняш по мислене на бившата ми. Но ти си нещо повече. Не знам на колко си, предполагам си 11 клас (поправи ме, моля те), но се забавлявам, когато те чета. :wink:

7 клас е, брат.

Смятай бившата за какво я е имал :lol:

The jingle is complete

Fading gently,
Jingling through

Nothing else can jingle

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 09 Ное 2007 16:11

Leviathan написа:
creator написа:
Lunacy написа:

Lunacy написа:

7 клас е, брат.

... уич мийнс 13. ^^

Създателю, забавляваш се, защото съм смешна, или защото ти е интересно какви ги дрънкам? Уточни се, моля, да знам да ме е срам ли. Между другото, като го прочетох това 11 реших, че ме смяташ за 11 годишна... Е, 11 + 2. :Р

Мартин, мери се. ^^ Нали за това е изкуство.

И последен, но не по важност - Leviathan, мислех, да напиша и Асен Разцветников (там, при Петко...), но не бях сигурна дали го четеш. Гео Милев има и добри творби. Ако говорим за изпуснати автори - много изпуснах, изпуснах Мелконян например. Който в моите очи е най-великия и в България, и в Армения, и в света, и навсякъде... ^_^ В моите очи. С теб за литература няма да споря, нали "от Витоша по-високо нема"... Така де, да не вземеш да ми се обидиш - знаеш ме...

Профил WWW

Цар
Аватар
В момента играе: с чурка
Заглавие:
Публикувано на: 10 Ное 2007 04:09

Lunacy написа:
Е, 11 + 2. :P

Невероятна си. Днешните деца растат по-бързо, отколкото съм дръзвал да си представя. Но внимавай! Повечето (остро)умни като теб си остават на същото ниво и на 20 години, така че "компенсират" ранната зрялост. Вярвам, че ти няма да стоиш на това ниво, а ще се развиваш напред. I respect you.

Профил

Цар
Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 10 Ное 2007 10:38

creator написа:
Lunacy написа:
Е, 11 + 2. :P

Невероятна си. Днешните деца растат по-бързо, отколкото съм дръзвал да си представя. Но внимавай! Повечето (остро)умни като теб си остават на същото ниво и на 20 години, така че "компенсират" ранната зрялост. Вярвам, че ти няма да стоиш на това ниво, а ще се развиваш напред. I respect you.

R.E.A.L.I.T.Y ain't always the truth. ;p

QVOD
·EST·INFERIVS

Профил WWW

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 12 Ное 2007 11:54

Цитат:
R.E.A.L.I.T.Y ain't always the truth. ;p

"Пътеводителят не греши...реалността често греши..."

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 12 Ное 2007 16:52

Лунаси, що си ти уе ? :lol: :lol: Такива изцепки отдавна не бях чел ... Сравнява Смирненски и Каравелов пахахаха .. То 7 клас е така де :) И другите гьонове - "то тва е стихотворение, ама го има и в повествователна форма" ...

Приказка за Стълбата е едно от "перфектните" произведения в българската литература ... Толкова гениално и същевременно толкова просто поставено и разбираемо и за малки деца. Съвършенно ...

Смирненски не ми е голям любимец принципно ... Да кажем "Зимни Вечери", "Юноша", "Братчетата на Гаврош" ( и като цяло "Децата на Града" ), са ми харесали но ги чувствам някак далечни. Просто времето си е казало думата. От друга страна "Приказка за Стълбата" го прави класик ... В това е и разликата - класическо е произведение, което се докосва до проблеми които не се решават с времето, докато злободневната тематика на голяма част от творчеството създава граница с днешните разбирания.

Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com