Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Аватар
Заглавие: Re: Защо продължава тази глупост?
Публикувано на: 08 Май 2012 12:36

Ледник, евала напълно съм съгласен с всичко което си написал, не знам как имаш нерви да ги пишеш тия постове.

Аз не вярвам в религията по принцип, но смятам, че е възможно да има някаква висша сила, която в никакъв случай няма нищо общо с бог както е описан в библията. Религията за съжаление по една или друга причина е свързана с: войни; пораждане на омраза между хората, изповядващи различни религии; горене на "вещици"; кръстоносни походи; джихад; биене с камшици при изневяра, забрана на капутите и хомосексуализма; забавяне развитието на науката и т.н. простотии. Вие християните ще кажете, че не религията е виновна, а че тя е просто инструмент за постигане на определени цели и ако не чрез религия, те ще се постигат по друг начин. Еми хубаво тогава, обаче защо трябва да го има този инструмент? Ако няма религия - да видим какво друго ще се измисли и тогава да го премахнем и него.

За варварщините описани в библията винаги ще кажете, че трябва да се чете между редовете, че стария завет не се брои, че бог е трябвало да накаже хората и т.н. не ми се спори на тая тема.

От друга страна все пак в една свободна държава не може да се забранява религията, така че нека си я има, нямам против, стига да не се стига до горепосочените варварщини. Хората сами трябва да осъзнаят, че няма нужда от религия според мен.

Профил Skype

Аватар
Публикувано на: 08 Май 2012 12:53

А Декстъре на тебе специално тотално ти издишат аргументите. "В днешно време християните нямали роби, нямало жертвоприношения, а пък тогава така бил устроен света" :lol: Ама нали във вашата книжка пише, че трябва да има жертвоприношения и роби бе :lol: Значи ти си признаваш, че не си съгласен с библията така ли да разбирам?
А за педерасите не виждам защо това трябва да е грях. Вредят ли на някой? Като ти се роди син педал да те видим какво ще правиш. То по същата логика ако в библията пишеше да не ядем сладолед примерно, ти какво - нямаше да ядеш сладолед ли само защото така пише ли? Нещо което не вреди на никой не виждам защо трябва да е грях.

Профил Skype

Аватар
Публикувано на: 14 Май 2012 09:04

Добро утро, пичове. :D

Дееба, цел уикенд писах и трих, трих и писах, не Ви лъжа.
Ами, не ми се получават текстовете, нещо нямам вдъхновение ли, не знам.

Затова, възнамерих да препечатам тук основните понятия за религията. Нека видим заглавието на темата, и как авторът е нарекъл религията глупост.
И въобще, лафът ни не се получава, щото не сме си уточнили понятията. Затова, нека уточним първо Що е религия, колко вида бива и т.н.

Ако вникнете наполовина в написаното, стотици от заяждащите въпроси ще отпаднат от самосебе си.

+++

Религия (от лат. набожност, почитане на светините)

Най-общо религията е взаимоотношението между Бога и човека, общението на човека със свръхестественото и резултатите от тази връзка за човешката душа. В религията има елементи на знание, чувства и морални задължения, но не те са причина за религията. Религията сама поражда стремеж към религиозно знание - тя възбужда религиозни чувства, тя ни кара да се съобразяваме с нейния морал. Религията е самостоен елемент в човешката душа и не може да се замени с други прояви на човешкия дух.

Понятието за божеството е вродено у човека и не случайно на етнографите не са известни нерелигиозни народи. Няма човешко общество без вяра в божество, няма град без светилище, без молитвени, жертвени или други обичаи. Всички притежават своя система от традиции, обреди и съответствуващо поведение, основани на определено духовно учение. Между най-разпространените днес религии има формално много общо: установено и регламентирано "богослужение" в специално приспособени за това помещения ("има много богове и много господевци" 1 Kор. 8:5), обряди, тайнства и свещени предмети, определен морал, йерархия, развити теории за тълкуване на съответните писания, практика на взаимоотношения със светските власти, гражданските институции и обществото.

Несъмнено не всяка религия е самата Истина (иначе не биха били толкова много), а самоопределяща и самодостатъчна духовна система, смятаща себе си за истинна и претендираща за единственост. Но истината е една и тя е Христос (Иоан 14:6).

Християнството не е религия, система от канони и обреди, а принадлежността към Христос. Християнството не се изразява в набожност, религиозност, обрядност и формализъм, които не изключват опасността от лицемерие, лъжа и идолопоклонство. Християнството е простата, чистата, пълната детска вяра в Господа и Спасителя на човешките души - Иисус Христос, Божия Син.

----

АПОЛОГЕТИКА

1. ПОНЯТИЕ ЗА РЕЛИГИЯТА
Етимология на думата и най-обща дефиниция за нея

Думата "религия" е латинска и от древност съществува различни мнения за нейното значение.

Цицерон – религио – re legere – обмислям, обсъждам, препрочитам, т.е. разсъжда¬вам върху прочетеното, което е писано в свещените книги, където са изложени религиозните вярвания. Цицерон свързва произхода на думата "религия" с култа на римската религия. Тази религия е била предимно религия на обредността, на култа.

Лактанций – религио – religare – свързвам, обвързвам, задължавам, т.е. религията е един вид договор, обвързващ взаимно боговете и хората. Според него религията съдържа нормите за техните взаимоотношения.

Блажени Августин – най-напред той се колебаел между мненията на Цицерон и Лактанций и накрая се присъединил към Лактанций със значение "възсъединявам", "съединявам отново".

Цицероновото обяснение има предимство и е за предпочитане. Първичното значение на religio според него е: "точно, старателно обмисляне на всичко, което се отнася до почитане на боговете".

Религията е връзката, общението на човека със свръхестественото и резултатите от тази връзка за човешката душа.
В религията има елементи на знание, чувства и морални задължения. Те, обаче, не са причина на религията, а обратно – религията поражда стремеж към религиозно знание, тя възбужда религиозни чувства, тя ни кара да се съобразяваме с нейния морал.
Религията е самостоен елемент в човешката душа и не може да се замени с други прояви на човешкия дух.

Православните богослови обикновено определят религията като завет или съюз между Бога и човека. Проф. Н. П. Рождественски:
"Религията по своята най-вътрешна същина е духовен съюз на човека с Бога, съюз богочовешки, който предполага:
а) възхождане на човека към Бога
и
б) снизхождане на Бога към човека.
В това се състои най-дълбокия смисъл на религията".

Такова определение е напълно вярно по отношение на истинската, богооткровена религия. Но то не подхожда за другите религии.

В езическите религии ние не можем да допуснем съюз, завет, между Бога и човека. Ала все пак и там има някакво отношение не само на човека към Бога, а и на Бога към човека, тъй като и в езическия свят Бог не е преставал да свидетелства за Себе Си. И в живота на езическите народи ние виждаме, че и тях промислителната Божия десница е насочвала към търсене на истинския Бог, на истинска връзка с Него и намиране на истинската религия.

Затова православния богослов и философ проф. В. Д. Кудрявцев-Платонов определя религията изобщо, като взаимоотношение между Бога и човека. Тази дефиниция може да се приеме като най-обща дефиниция за религията.

+++

http://www.pravoslavieto.com/docs/durzh ... pologetika

Профил

Публикувано на: 16 Май 2012 19:30

Мерси за лиричното отклонение, но нямаше нужда от толкова дълъг пост, несвързан с нищо дискутирано тук, при положение че в последните си два поста ти зададох доста конкретни въпроси и изложих доста конкретни аргументи, които направо си игнорирал. :? Ако някой ден решиш да си защитиш позицията, насреща съм.

Профил

стига спамил
Аватар
В момента играе: real_life.exe
Публикувано на: 31 Май 2012 15:48

I'll just leave this here...

Профил

Аватар
В момента играе: Сам срещу един
Публикувано на: 31 Май 2012 18:38

Господа-джентълмени, най-важното във вашата полемика е добрият ви речник и богатата обща култура. Другото е съвсем излишно, но щом искате да си тровите живота за нечия религия, ваша си работа.

Аз имам един въпрос към "активистите" и от двете страни. Имаме три световни религии - тези най-полулярни, те са се наложили през вековете. Въпросът ми е:
- Щеше ли да бъде различно, ако някоя източна и наистина духовна религия/философия се е била наложила над света? Будизъм, Индуизъм, Хиднуизъм и т.н.?
- Щеше ли да бъде различно, ако езическите религии бяха запазени - всякакви скандинавски, келтски, немски Богове?
- Не е ли потъпкване на човешката свобода да му се налагат измишльотини?

Ето ви тематика, която да тълкувате:
http://www.youtube.com/watch?v=Y697CvJd ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=vIm6yJGj ... plpp_video
http://www.youtube.com/watch?v=a1I6pFbwhWU - Схизма.

По-скоро някакъв Шаманизъм предлагам аз. Мир!

Профил

Eroguro Lolies FTW!
Аватар
В момента играе: しんじまえ、でぶぶす!~
Публикувано на: 31 Май 2012 18:46

аяхуаска, мескалин и салвия са моите богове :!:

Serious Sam написа:
Бих ебал японка с кеф... Но с къса подстрижка... Нито дибидюс, нито джунглясала...

Цитат:
iskam nqkoq bipolqrna s koqto da ne znam dali 6te se sybudq 6toto mi duha ili mi e otrqzala huq

Профил WWW

Горд Пролетарий
Аватар
В момента играе: Serious Sam
Публикувано на: 31 Май 2012 18:49

Бог е един! И е от Стомана! 8)

Профил Skype

Аватар
Публикувано на: 16 Окт 2012 08:17

Ернестин, приветско!

Надявам се, че те намирам в добро разположение на духа и тялото, така както това се полага на качествените хора! :D

Лятото свърши, присетих се, че съм дал дума, да се изприказвам, и доста четох от съвместната ни разлафка. И така и не намерих с какво допълнително да ти отвърна. Струва ми се, че съм отговорол на всичко, но както и да е.

За да е мир, най-чистосърдечно те поздравявам и приемам думите ти с благодарност.

Признавам се за победен в спора. Не се гъбаркам, искрен съм.

Просто вижданията ни за тези неща са много диаметрално противоположни и няма как, нито ти да приемеш с разбиране думите ми, нито аз твоите виждания.

Затова, ще отстъпя и ти казвам, че и занапред ще избягвам да ти връзвам на подобни теми, за да няма раздори.

Впрочем, защо не те виждам да пишеш тук? Дано нямаш грижи.

Профил

Аватар
Публикувано на: 16 Окт 2012 16:52

“Абе аз ли нещо бъркам, или нагазихме в блатото на теологията?” Тери Пратчет “Глинени крака” :)

Сега сериозно, темата е доста тежка и ако не сме склонни да проявим толерантност към виждането на другия, нещата много бързо ще загрубеят, хубавото е че толерантност има. Този спор няма да бъде разрешен тук, но май не това е целта. Целта е да бъдат поставени някой въпроси, по които да се замислим и ако е възможно, всеки да стигне до някакъв извод сам за себе си, или поне да поупражнява мозъка си. На теория всяка религия е създадена като нещо добро, като духовно учение, имащо за цел хм, да ни направи по-добри хора. На практика всяка религия е опорочена от нашата човешка същност. Ние, хората, сме слаби, суетни, заблудени същества и съответно тази наша същност е отразена и в религиите ни. Доста е тенденциозно да се вадят изводи от контекста, а именно – при християнството е немислимо да се използва само стария завет като илюстрация, защото старият завет е не толкова християнство, колкото може би юдейски родов и семеен закон(тук има и доста прилики с исляма, създаден на базата на арабския семеен кодекс на честта). Именно заради това се явяват и разликите между новия и стария завет. Въпрос поставян от много хора е защо Бог в стария завет е толкова различен от Бог в новия завет? В стария завет Той е гневен и поразяващ, докато в новия завет е благ, любящ и всеопрощаващ. Откъде идват тези разлики? Някои по-простички хипотези гласят че тогава извънземните често са щъкали по земята и съответно в новия завет просто е течал мандатът на друг “губернатор”. Въпреки че аз също вярвам че преди хилядолетия сме били навестявани чат-пат от извънземни, тази хипотеза е доста комична и я споменавам просто като забавен факт, още повече че може би има доста по-обикновено обяснение и то изскача като погледнем назад в историята на древен Израил. В онези години еврейската държава се дели на две царства – Израил и Юдея(горен и долен Израел). В Израил нравите са доста по-толерантни, израилците вярват в своята обща съдба с човечеството, докато в Юдея са на власт едни малоумни расисти – сектата на левитите, създатели на расовата доктрина, автори на първия закон за защита чистотата на нацията и инициатори на идеята за превъзходството на юдейската раса над останалите. И така, именно тези хора са и авторите на стария завет. Между другото същите хора разпъват и Исус. Нима е чудно тогава, че става дума за убийства, наказания, есзекуции с камъни и други подобни изродщини. Но това все още не е християнство, това е юдаизъм, при това в най-лошата му форма. Разбира се ако ще се заяждаме с християнството, много е лесно да прибегнем до по-късни периоди – поне пет или шест папи са били серийни убийци, а всички, с изключение на последните трима-четирима са били масови убийци, има я и инквизицията, да не забравяме и стотиците години геноцид над милиони хора коренно население в името на “правата вяра” и прочее и прочее. Също така когато използваме библията като доказателство, не трябва да забравяме че тя е преди всичко исторически документ(особено стария завет) и като такъв е била редактирана и цензурирана много пъти. Наример, по време на вселенския събор в Константинопол през 13в. От библията са премахнати осемдесет и пет евангелия и е решено Исус да бъде признат за син Божи(въпреки че над 90% от присъстващите епископи са против). Но религията ли е виновна? Или нашата човешка същност? Тази човешка същност опорочава всяко духовно учение без значение дали е зороастризъм или будизъм – мюсюлманите например, се разделят на сунити и шиити още на следващия ден след смъртта на пророка Мохамед и оттогава кротко се избиват помежду си, знаем колко християнски секти има, съществуват дори будисти-терористи(Непал, Тибет), което е пълен абсурд, но това не му пречи да е факт. И така, всяка религия в началото е създадена като учение на духовното усъвършенстване, учение което да ни превърне доколкото е възможно, в по-съвършени хора, но тук думата “хора” е възловата – ние просто сме хора. С всички недостатъци произтичащи от това. Насилието е в кръвта ни, а войната е в природата ни, затова и всяка религия е обречена рано или късно да води война. Казано е много пъти – не ножът убива, а човекът който го държи, ножът е просто инструмент. Същото е и с религията, в нея сама по себе си няма нищо лошо, но в ръцете на един суетен, амбициозен човек тя може да се превърне във всичко – може да бъде инструмент за мъчение, механизъм за изнудване, оръжие за масово изтребление… И обратно, в ръцете на хора като Исус, Мохамед, Буда, тя е светлина и сила. Утеха и опрощение. Знание и мъдрост. Така че каква ще е религията, все така си зависи изцяло от нас хората – каквато си я направим :)

Профил

Псевдо рейцър
Аватар
В момента играе: Всичко без аниме игри
Публикувано на: 16 Окт 2012 17:04

http://www.youtube.com/watch?v=uAm-kbzT7xw
Гледайте поне до 3мин. ако искате след тва го изключете.

От Чернобил съм, единственият регистриран гражданин. Дръжа една баржа на брега на река Припят и я отдавам на безделници като теб. Цената за една нощувка е 2 бутилки водка и 5 минути да си удряш чатала с тухла.

Профил

Аватар
В момента играе: с пишката си
Публикувано на: 18 Окт 2012 18:29

Религиите са се появили като нови форми на морал и ценностна система, които се налагат на дадено общество. Смисълът е, че създателят на религията и/или негови последователи налагат тези морални норми (подплатени с митология за да звучат по-достоверни) чрез сила или пропаганда.
Мислиш, че е естествено човек да има морални възгледи върху доброто и лошото, но забравяш, че тези понятия са човешки творения. Те не съществуват в природата. Религията е един вид единна ценностна система, а без единна ценностна система всеки си казва "аз съм център на вселената, аз знам най-добре кое е добро и кое - лошо" (както е в България) :) .
Физически бог най-вероятно не съществува. Боговете са по-скоро психическа функция при хората. Значи ли това, че не съществуват :wink: ? В един стар български филм, забравих вече кой български владетел казваше нещо от рода на: "Всеки бог е истински стига да има хора да вярват в него."

Профил

Аватар
Публикувано на: 20 Окт 2012 12:13

В сряда се запознах с некви мормони от САЩ, големи пичове бяха :D

Все аркадаши сме...!

Профил

Аватар
Местоположение: Aruba, Jamaica, Bermuda, Bahama, a place called Kokomo
Публикувано на: 20 Окт 2012 13:27

Преди около седмица с един приятел скипвахме лекции и отидохме да си вземе маклайна от макфегътс на НДК. Пред макфегътс стояха двама мормони и тръгнаха да ни спират. Естествено, нашият отговор беше "Не, мерси". Не знам дали мормоните забелязаха, че всъщност със пича сме смъкнати нещастници, които смърдят на марихуана и си въртят няк'ва цигара, измуфтена от рандъм човек на улицата. Може да са решили, че имаме остра нужда от Иисус. На излизане от макфегътс не ни спряха. Май беше, защото бяхме свили един пепелник оттам и тръскахме втора измуфтена, въртяща се между нас цигара в него, докато вървяхме. Май се отчаяха и се чудеха "Where's our god now?". После оставих пепелника до 35то и отидох на лекции. Das Ende.

Warbringer » 16:12 » написа:
и една малка таблетчица може да те прати на марс, синко

Профил

Аватар
В момента играе: Російський військовий корабель? Іди нахуй!
Публикувано на: 20 Окт 2012 14:18

Не можах да разбера за вас събитие ли е, че са ви обърнали някво внимание тия мормонски отрепки, дето са готови да се хвърлят в краката на всеки нещастник, който погледне в тяхна посока?

- Алминатора

"напарфюмиран печен ебач"
- кримсънчето

Профил

Аватар
Публикувано на: 20 Окт 2012 16:11

Големи са пичове, некви усмихнати и с вратовръзчици, бая дълго си лафих с тях :D

Нищо, че беше фейк и че само искаха да им се присъединя към църквата, просто е готино да приказваш с усмихнати и весели хора :D

Освен това много ме кефи как се мъчат да говорят на български, сигурно 2-3 минути ги гледах как се гърчат преди да сменя на английски, много забавно беше :lol:

Все аркадаши сме...!

Профил

Latinica
Аватар
Публикувано на: 20 Окт 2012 18:07

Джони Спагети - написа:
Големи са пичове, некви усмихнати и с вратовръзчици, бая дълго си лафих с тях :D

Нищо, че беше фейк и че само искаха да им се присъединя към църквата, просто е готино да приказваш с усмихнати и весели хора :D

Освен това много ме кефи как се мъчат да говорят на български, сигурно 2-3 минути ги гледах как се гърчат преди да сменя на английски, много забавно беше :lol:

malko ti trqbva da si shtastiv na teb mai?

без книжка
съм карал без колан
чужда кола
пълна с крадена царевица
облечен като полицай

Профил

Шефа на Кенефа
Аватар
В момента играе: на троянска чушка
Публикувано на: 21 Окт 2012 14:44

Джони Спагети - написа:

пита ли ги "вие в исус там вервате ли в рапа"?
http://vbox7.com/play:cc08f50d

беха зачезнали последните години, ма вчера и аз ги видех да щъкат по витошка
как да е, НА БЕЛИТЕ РИЗКИ ДА СЕ ИЗСЕРЕМ

Профил ICQ

Дидко Бандитко
Аватар
В момента играе: No man's sky
Публикувано на: 21 Окт 2012 16:00

http://www.southparkstudios.com/full-ep ... ut-mormons

[02:11:17] Алминатора: mejdu drugoto sym si mislel
[02:11:19] Алминатора: che imam leka forma
[02:11:22] Алминатора: na auizym ponqkoga :D

Профил

Аватар
Публикувано на: 21 Окт 2012 16:39

Дидко, питаха ме откъде съм чувал за мормоните и аз "Ми от Саут Парк" и те - ама нали знаеш, че това са невярни работи и т.н. :lol:

Все аркадаши сме...!

Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com