Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Заглавие: Re: Защо продължава тази глупост?
Публикувано на: 02 Май 2012 20:19

ТРУПО е блестящ както винаги, респект.

Бог е един, и това е СПАСИТЕЛЯТ ХРИСТОС.
Вие безбожници ще се пържите в Ада, само приелите безрезервно правдата господня ще наследят царството небесно.

Алми, чети си корана и не се занимавай с глупости.

Профил

Футболен разбирач
Аватар
В момента играе: Football Manager 2007
Pro Evolution Soccer 2013
Публикувано на: 02 Май 2012 21:41

Прочетох "рахат" и ми стана драго, щото вилата ни така се казваше "Бъди рахат" и ся се сетих кви домати ядях навремето и в крайна сметка се саднах.
А още повече се садва, като знам колко пунктуационни грешки направих.

Профил

Аватар
Публикувано на: 03 Май 2012 09:26

Цитат:
As a Christian I have no duty to allow myself to be cheated, but I have the duty to be a fighter for truth and justice.

:D

Профил

Публикувано на: 07 Май 2012 02:00

Рекох да не пиша повече в темата, защото всичко, което Газали споменава в предишния си пост, вече съм го адресирал.

Но рекох, че ако сега го оставя, следващия път щом въпросът възникне, ще започне да говори същите простотии, та реших да го оборя докрай.

Така, Трупо, преди две страници имах търпението да отговоря на половината от твоите 40 идиотски въпроса; паралелно с това повдигнах много въпроси към теб, които ти направо игнорира, и продължи да размахваш цитати от Библията. В този пост ще подчертая някои от въпросите си, моля те да им обърнеш внимание, вместо за четвърти път да споменаваш за ритането против ръжена.

Няколко думи за светския морал

Както подчертах в предишния си пост, светският морал не е произволен. Той се гради върху разбирането, че не живеем в изолиран балон, и че последствия има от всяко наше действие в обществото.

За да обориш основата на светския морал не си си мръднал пръста - единствено декларираш, че е "кух". Същевременно обаче статистиките говорят против теб - най-"атеистичните" държави по света, вкл. Япония, Норвегия, Великобритания и т.н. имат най-малко изнасилвания, аборти и убийства на глава на населението. В САЩ например, най-религиозните щати имат най-висока статистическа инцидентност на изнасилвания (над 34 на 100 000 души), а най-"атеистичните" - най-ниската (28 на 100 000 души). Статистиката с убийствата е същата:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... -world.png
Забележи как процентите умишлени убийства скачат в южните, консервативни, религиозни щати; същевременно процентът е мижав в западноевропейските, "атеистични" демокрации, в контраст с консервативна християнска Русия или ислямска Турция.

Ето първия ми въпрос: Статистически обществата, заменили религиозния "морал" със светски, имат по-ниска степен на престъпност и по-висока степен на образованост, и това е факт. Светна ли ти лампичката? Някакъв опит да защитиш твърдението си, че светският морал е кух?

След това ти, изверг такъв, твърдиш, че последиците от изнасилването са въпрос на гледна точка:
Цитат:
Педофилът не върши гнусота, той „доставя ласки” на лишените от това деца. Той е горд, че гали дечица, купува им вафли!

Щетите, които изнасилването нанася върху детската психика и физика, както и нарушаването на елементарните човешки права на детето, са очевидни и не са въпрос на лично тълкуване - те са факт. Как можеш да не забелязваш това?
Защо да наказваме педофилията?
Защото аз не искам никой да закача МОИТЕ деца, затова и искам да се обградя с хора, с които имаме споразумение, че педофилията е забранена. Нещо повече - на хората, като социални животни, им е еволюционно заложено да се грижат за близките си и най-вече за децата си; подобно поведение има у всякакви живи твари, вълците и лъвовете до месоядните пирани. (Бих ти привел много статии на тема алтруистично поведение у животните, но ти се постара да ме убедиш, че няма да прочетеш нищо, което пусна тук - да не би случайно да се окаже вярно.) Тези закони са активни в огромното мнозинство от човешкия вид (малцината, които не притежават емпатия, съжаление или елементарен усет за законите на обществото си наричаме социопати - тях никакво учение, религиозно или не, не може да ги поправи, както опитът е показал).

Социопати като теб, Газали.

Ето какво имам предвид:

Няколко думи за християнския "морал"

Разгледахме накратко какво представлява ИСТИНСКИЯТ морал и от къде идва той. Какво обаче представлява християнският морал?

Газали тук ни дава прекрасен пример за това как, според вярващия, доброто и злото, помощта и мъчението нямат никакво реално измерение, ако не съществува Бог:
Цитат:
Педофилът не върши гнусота, той „доставя ласки” на лишените от това деца. Той е горд, че гали дечица, купува им вафли!
Наркодилърът не продава отрова, не, той върши нещо, което „ако не е той, друг ще върши”.

Сиреч, според теб, ти се въздържаш от това да убиваш и изнасилваш единствено защото ще бъдеш поставен на съд пред "реален обективен коректив", който те наблюдава през всяка секунда от живота ти и чете мислите ти. Ти си социопат до дъното на душата си и за теб човешкото страдание не значи нищо, ако подобен коректив (Бог) не съществува. Без този вездесъщ полицай ти не виждаш причина, която би те възпряла да убиваш, крадеш и измъчваш.

Отговори ми: прав ли съм?
Ако да, то цялата християнска система се доказва като морално банкрутирала - тя няма нищо общо с морала и намаляването на човешкото страдание, а е просто дресировъчна система, базирана на награда (рай) и наказание (ад).
Ако не - ако виждаш защо да причиняваш страдание е грешно само по себе си, дори ако няма вездесъщ бог, който да те смъмри за това - то поздравления, брат, и добре дошъл на светлата страна. :)

И ето ни отново на проблема, който посочих на Декстър преди няколко страници, но момчето не го схвана - чудовищните учения на Стария завет, където Бог според християни и според евреи:
    * настоява за кървави жертвоприношения;
    * настоява израилтяните да избият десетки хиляди души от околните си племена и да изнасилят жените им;
    * одобрява робството;
    * одобрява изнасилванията, стига да си заплатиш в брой;
    * одобрява дискриминацията на жените; ("Не позволявам жена да поучава мъжа или да има власт над него. Тя трябва да мълчи." - 2 Тимотей, 2:5)
    * настоява за убийството на несъществуващи вещици;
    * настоява за убийството на непослушни деца;
    * настоява за убийството на хора от други вероизповедания ("трябва да предадете такъв човек на Сатана, за да се погуби грешната му човешка природа, така че в Господния Ден духът му да бъде спасен." - 1 Коринтяни 5:5)
    * наказва със смърт мастурбацията, яденето на морски дарове, бръсненето, носенето на дрехи от смесени материи;
И тъй нататък, и тъй нататък, списъкът е безкраен...

Сега, Декстър се опита да се измъкне с класическото "Това е било в Стария завет, не се брои" (цитатите, които съм пуснат горе, са от Новия).
Но той не разбра идеята на примера, който давам тук. Ето ти Бог, който според Библията е вечен, непроменлив, всеможещ и всезнаещ. Този Бог в един момент дава един морален кодекс, в следващия момент - напълно друг. И тук не говорим за корекция или дребна промяна - говорим за одобряване и даже настояване за едни от най-противните и варварски практики в човешката история.
Според теб Бог наистина ли някога е изисквал от поданиците си подобни чудовищни дела? И според теб те били ли са морални?

Ако Бог е дал тези закони и те са били морални - значи практически всичко, включително изнасилвания, убийства на деца и заробване, може да стане морално, ако Бог го нареди. Тук не говорим просто за относителен морал, говорим за пародия на морал.
Ако Бог е дал тези закони и те не са били морални - значи моралът е нещо отделно от Бог и нямаме нужда от небесно откровение, за да го опознаем. Освен "добрите" учения, в Библията има и изключително варварски такива, и не можем да я използваме като морален ориентир.
Ако Бог не е дал тези закони - значи описаните в Библията събития са фикция и "Божият закон" не е с нищо по-божествен от всяка друга митология, писана в онзи период.

Надявам се да ми отговориш на горните подчертани въпроси.

Когато приключиш, имам и още два:

1. Ако описаните в Стария завет (специално в Левит и Второзаконие) закони със смъртното наказание за бръсненето и яденето на морски дарове отпадат, значи ли че отпада споменатия на същото място закон против хомосексуалните актове? Отпада ли също законът да "не пилееш семето си"? :) Съвременната църква (и католическата, и БПЦ ако щеш) приема тези два закона много насериозно и се бори против ползването на противозачатъчни и против легализирането на гей-браковете. Какво е твоето мнение по въпроса?

2. Ако утре Бог проговори едновременно на цялото човечество и обяви, че да притежаваш друго човешко същество като вещ е морално позволено, даже желателно (както вече е правил, според Библията!) - тогава ще бъде ли морално то?

Поздрави!

Профил

Аватар
Публикувано на: 07 Май 2012 08:23

Добро утро!

Ернестин,
само аз ли имам чувството, че си бил на психотропни вещества, докато си ме чел?

Човече,
ти наистина ли ме тълкуваш чак толкова много извратено?
Не мога да повярвам!

Примерите, които ти дадох означават само едно - че
светският морал не струва пукната пара,
не за друго, но
понеже човекът е променлив, ако НЯМА ВЯРА и Страх Господен,
които да го държат в доброто;
без диктатурата на пушката, човекът без истинна вяра в Господа става звяр.

Това е ДОКАЗАНО!

Човекът е слаб.
Той е като лъва. И лъвът е добър, докато е сит.
Но огладнее ли, мигом пуска кръвта на газелата.

Е, ние хищници ли сме?
Нали затова е Божият закон, именно, за да крепи добрите нрави ДОБРОВОЛНО. Доброволно не спрямо диктаторите и земните царе, а спрямо Божията Воля.

(Истина, истина ти казвам,
ако човеците спазваха Божите заповеди,
нямаше да има нужда от съдилища и затвори.)

А светският морал е прекрасен, но няма ли я пушката на надзирателя, човеците лесно напускат добрите нрави.

---

Като ти писах примера за педофила, нямах предвид друго, а че той иначе може да е добър музикант, художник или ваяч на скулптори, примерно;
но НЯМА Страх Господен, който да го възпира ДОБРОВОЛНО от посегателства върху беззащитни.

---

Направо не мога да повярвам, докъде може да изпаднеш в извратеното прочитане на думите ми.
.

Ернестин,
не се сърди когато пиша: "Срещу ръжен не се рита".
Така издаваш, че си противник на Бога, понеже това не са мои думи, а на Самият Христа Бога.

---

Сега конкретно.

Днес, а и тази седмица, едва ли ще мога да отвърна подобаващо.
Но многото ти думи ме задължиха да отвърна и на теб, освен обещаното на автора.

Ако искаш се цупи, ако искаш бъди печен и изчакай, наистина ще ти отговоря;
макар отсега да знам, че май пак ще ме прочетеш, както дявола Евангелието;
но все пак тук четат и много други хора, нека спрямо тях бъдем почтени в обещанията си.

---

P.S.

Френдове, които ме разбирате,
към Вас не пиша умишлено, за да не ме упрекнат, че си диря подкрепа.
Моля Ви, не се сърдете. Така трябва.
Иначе ще превърнем хубавата тема в барикада; нещо тъпо, спрямо 21 век, ми се струва.

Поздрави, и не унивайте, помнете, че
Църквата е наковалня, в която са се разбили хиляди чукове!
И че
безбожниците, от Творение света до днес, са милиарди,
но победил Господа няма, и не може да има.
8)

Те мислят, че спорят с мен ... Наивните ...

:D :D :D

Профил

Аватар
Публикувано на: 07 Май 2012 09:07

ТРУПОНАРЕЗЕНинс написа:

хамелеона ти е набарал паролата, а? :lol:
:lol: :lol: :lol:

Профил

Аватар
Публикувано на: 07 Май 2012 09:16

Хамелеон е печен, но те ти разбрах репликата, човече?

Профил

Аватар
Публикувано на: 07 Май 2012 09:27

Цитат:
Бих ти привел много статии на тема алтруистично поведение у животните, но ти се постара да ме убедиш, че няма да прочетеш нищо, което пусна тук - да не би случайно да се окаже вярно

Я ги дай насам. Аз за такова нещо като алтруистично поведение при животните не съм чувал (освен в обвързаните с предаване на гени случаи). Че и при тях не винаги :lol:

Профил

Аватар
Публикувано на: 07 Май 2012 10:26

Ернестин,

имаш проблеми с разбирането на Христовото учение, понеже не четеш от правилните извори, а се информираш от сводките на светските издания, които са пълни със светска плява, привързана рехаво с някоя истина от светите книжа.

От години ти повтарям,
ако си жаден не ходиш да пиеш от бензколонка, а от чист извор, нали?

Защо като те вълнува толкова много разликата между Стар и Нов завет на Господа, не отвориш православен сайт?

Защо?

То е все едно - жаден човек, вместо да си сипе вода от чешмата, да иде и да засмуче от варел с нафта.

+++

Чуй сега, защо „сега, Декстър се опита да се измъкне с класическото "Това е било в Стария завет, не се брои" (цитатите, които съм пуснат горе, са от Новия).
Но той не разбра идеята на примера, който давам тук. Ето ти Бог, който според Библията е вечен, непроменлив, всеможещ и всезнаещ. Този Бог в един момент дава един морален кодекс, в следващия момент - напълно друг.”

Виж сега, говориш така, щото не знаеш Писанията, нито силата Божия;
да не говорим, че не си отварял истинна литература, а черпиш само от изворите на зелената светска отрова.

(Умишлено ще ти отговаря без да цитирам! Това е опасно, щото аз неминуема ще изтърва несъвсем правилна дума или мисъл, но ти дължа личен лаф. Днес майсторът прави нещо по покрива и нема да ме занимава с пиене поне до обяд, тоест, имам време да ти върна поне на този абзац.)

Чуй сега.
Ще бъда умишлено схематичен, щото имаш слабостта да се средоточаваш върху отклоненията, вместо върху основното.

Някога Бог създал човека, мъж и жена го създал.
Но човекът не понесъл свободата, и предал Господа, като се изкушил от дявола, чрез змията, и нарушил Господнята воля, като вкусил от забранения плод.

Бог му дал свободна воля, но го поставил на земята, като с ТРУД да вади хляба си, а жената с мъка да ражда.

Сетне.

Понеже Бог е всеблаг и милостив, видял, че човеците потънали в греха, и понеже много ни обича, сключил ЗАВЕТ с нас.
Пуснал Десетте Си заповеди, заедно с наставления, към Своя богоизбран народ.
Това е Вехтия Завет, между Бога и Неговия народ.

Да, там е пълно с наставления, които днес ни звучат не само архаично, но и жестоко.

Но ако ти бе живял тогава, щеше да разбереш, че падението е било на такава висота, че друг начин очевидно е нямало.

Минали векове.
Бог видял, че законите му не поправили човеците.
Човеците дотолкова много потънали в греха, че започнали да спазват БУКВАТА на закона, но сърцата им били студени като някога.

Тогава Той решил да даде шанс на всички, които искрено Го обичат, и пазят Неговата воля.
Пратил Сина Си, Сам Самият Иисус Христос, за да изкупи вината ни; и ни покаже, че МОЖЕМ, чрез покаяние, да изкупим греховете си.

Чрез Христа на земята слязъл Новият Завет, законът на Любовта.
Евангелската любов, а не междукрачният гъдел и прочие лигави реверанси между половете.

+++

Това е, най-схематично казано.

Християнинът не отрича Вехтия завет, но начева Вярата си от Новия.

Хиляди неща от Вехтия, вече над 2000 години, не съществуват, но ти си сляп за това.

Предпочиташ да дъниш въпроси за Синайското законодателство, дадено на евреите, когато Бог е бил сърдит на човеците все-още ...

+++

Аре бегам, че заприличах на некоя машинописка, деба. :oops:
Сетне пак, ако е късмет. :D

Профил

Аватар
Публикувано на: 07 Май 2012 14:03

Кефите ме, ама ТРУПО, пич, яко издишаш.

Профил

Футболен разбирач
Аватар
Публикувано на: 07 Май 2012 15:11

Всъщност за всичката тая кръв, дето се лее в Стария Завет, основна вина имат евреите, които постоянно обръщат гръб на своя Бог и се увличат по чуждите богове. Като направят така, обикновено се намира някой, поставен от Господ (съдия/цар), който да ги избави побеждавайки техните противници, с цел проста - останалите народи да познаят, че израилският Бог е истинния такъв. И, Леднико, това, че Господ помага на народа Си, в никакъв случай не означава, че те са били прави в пътя си. Просто си опитва да им помогне...

И пак до теб.
Кажи ми в наши дни извършват ли се кървави жертвоприношения, от християни, за да умилостивят Бог?
Избиването на чужди племена - в наши дни е варварско, но тогава светът е бил устроен така. А и чуждите племена са увличали евреите по фалшивите богове, което може да бъде изтъкнато като причина за "пречистването", въпреки че пак си звучи варварско :D
Освен това, безпричинно не са започвали да колят и бесят, едва, когато е имало война са ставали подобни погроми.
В наши дни християните държат ли си роби?
Това пък къде го прочете (за изнасилванията)?
"Дискриминация" е силно казано. А това подчинение е условно. Все пак жената си има свободна воля, но това не означава да води мъжа за носа. Все пак, той е създаден първи, а жената бива сътворена, за да бъде "помощница".
Вещиците са били убивани от католиците навремето, сега тази практика май я няма, а? И не става въпрос само за вещици, но и врачки и тем подобни, чиито дарби не идват от Бог.
За децата... пълни глупости пишеш тука.
Грешиш грубо. Изобщо не става въпрос за хора от чужди вероизповедания, а " 1. Дори се чува, че между вас имало блудодеяние, и то такова блудодеяние, каквото нито между езичниците се намира, именно, че един от вас има бащината си жена." Тия въпроси копираш ли ги отнякъде, или просто си ги нагласяш както ти е удобно?!
Мастурбацията е грях, защото идва в следствие на това, че си пожелал чужда жена/мъж, сиреч си се съблазнил. А историята с мастурбацията в Стария Завет (Битие 38:8-10) е следната - Онан е накаран от баща си да влезе в съпругата на брат си, за да може тя да има наследство. Но врътката е, че това наследство ще се препише на брат му, а не на Онан. Така, в гордостта си, той отказва, но и незачита бащината си заповед - два гряха. И тъй като е прецедент, Господ го премахва, за да послужи пример на хората след него.
Какво разбираш под "морски дарове"? Нима Исус не нахранва (2 пъти) народа с хляб и риба?! Да ги убие всички, защото са яли риба, която самия Той е дал ли?! Забрани за другите две не знам къде си прочел...

По нататък. Да, можело е да стане морално, но Бог не го изисква от християните, с въвеждането на Новия Завет. Сиреч, опираш до догадки, които не отговарят на истината. С хипотези всеки може да борави.
Хомосексуализмът е отвратителен грях. Не забравяй, че мъжът и жената са създадени, за да бъдат ЗАЕДНО, а не половете да се съвкупляват помежду си. Първо, това е безсмислено, второ - основната цел на сексуалния акт е създаването на живот, а хомосексуалните сношения са плод на похот и разгул.

"2. Ако утре Бог проговори едновременно на цялото човечество и обяви, че да притежаваш друго човешко същество като вещ е морално позволено, даже желателно (както вече е правил, според Библията!) - тогава ще бъде ли морално то?"
Само дето никога няма да стане тая работа. (пак си боравиш с хипотези свободно)

Профил

Публикувано на: 07 Май 2012 15:48

Трупо, не отговори на нито един от въпросите ми, а се опитваш да се измъкнеш с проповеди.

По-добре да си беше замълчал.
Цитат:
Но ако ти бе живял тогава, щеше да разбереш, че падението е било на такава висота, че друг начин очевидно е нямало.

Ти си морално банкрутирал, Газали...
Както и предполагах - в онзи исторически контекст явно това са били морално приемливи заповеди:
Исая 13:16
16. И младенците им да бъдат смазани пред очите им; къщите им да бъдат разграбени, и жените им обезчестени.

Това ли е най-доброто, което твоя бог е успял да измисли?
Ето ти задача за домашно - опитай се да измислиш заръка към израилтяните, която би била по-неморална и по-чудовищна от дадената тук.

Както три пъти ти посочих горе: въпросът не е дали старото законодателство още важи, въпросът е що за извратен психопат би издал подобни закони.

Прочее, горе съм цитирал все текстове от НОВИЯ ЗАВЕТ:

"Не позволявам жена да поучава мъжа или да има власт над него. Тя трябва да мълчи."
- 2 Тимотей, 2:5
"Ако някой не пребъде в Мене, бива изхвърлен навън, както пръчката, и изсъхва; и събират пръчките, та ги хвърлят в огън, и те изгарят."
Йоан, 15:6
"трябва да предадете такъв човек на Сатана, за да се погуби грешната му човешка плът, така че в Господния Ден духът му да бъде спасен."
- 1 Коринтяни 5:5

Попитах те: "Без този вездесъщ полицай ти не виждаш причина, която би те възпряла да убиваш, крадеш и измъчваш."
Ти отговори: "светският морал не струва пукната пара, понеже (...) без диктатурата на пушката, човекът без истинна вяра в Господа става звяр."

Сиреч, ти си учебникарската дефиниция за социопат.

Не мога да пропусна извратените, безчовечни глупости които си писал за "Своя богоизбран народ", "Бога и Неговия народ". Какво ми споменаваш Хитлер в предишните си постове, при положение че по шовинизъм, жестокост и безчовечност твоят бог стократно го засенчва?

Не можеш да прикриеш факта, че светски устроените общества имат по-ниски нива на престъпност и по-висока грамотност от религиозните. Посочих това в последния си пост, а ти направо го игнорира.

Питах те също: Ако дори най-неморалните, противни и безчовечни дела бъдат одобрени от Господ, това прави ли ги морални?

Отговорът ти, за нещастие, е "Да". И с цялата си наглост ми твърдиш, че аз съм нямал стабилен морал...

Профил

Аватар
В момента играе: dota 3
Публикувано на: 07 Май 2012 16:10

Не, че ви чета постовете, но като видя такива извадки извън контекста, които звучат парадоксално и ме напушва смях.

Профил WWW

Публикувано на: 07 Май 2012 16:18

Дал съм ти точното име на книгата и главата, които цитирам. http://bibliata.com/ - тук имаш 4 алтернативни превода за всеки един текст, можеш да си свериш. Аре моля те, покажи ми как се променя идеята им в контекста.

Бонус точки получаваш ако обясниш по какъв начин "Избий децата и изнасили жените" придобива морална окраска в какъвто и да било контекст.

Профил

Аватар
В момента играе: исбутване на 45 граджсова лек преса сас акцент варху ватрешната част на бедрата
Публикувано на: 07 Май 2012 16:46

САМО ЕДИН Е МОЙАТ БОГ!!!

мн здрав!

Dulce nina

Профил

Футболен разбирач
Аватар
Публикувано на: 07 Май 2012 21:14

Ернестин написа:
Дал съм ти точното име на книгата и главата, които цитирам. http://bibliata.com/ - тук имаш 4 алтернативни превода за всеки един текст, можеш да си свериш. Аре моля те, покажи ми как се променя идеята им в контекста.

Бонус точки получаваш ако обясниш по какъв начин "Избий децата и изнасили жените" придобива морална окраска в какъвто и да било контекст.

Я ми прочети моя пост, май не ти отговорих на всички въпроси, но на част от тях поне...

Профил

Публикувано на: 07 Май 2012 22:08

Прегледах го, но не отговарям умишлено, защото ще стане твърде хаотична дискусия ако отговарям на двама ви едновременно. Аз от Газали не мога да изстискам един отговор, камо ли от двама ви. :)

Специално за хомосексуалността каза плашещо глупави неща и пак ще трябва да ти изнасям лекция за това колко са сбъркани на баба ти консервативните възгледи, но това е материал за друга тема.

Набързо ще отбележа с какво не съм съгласен в твоя пост:

Цитат:
Всъщност за всичката тая кръв, дето се лее в Стария Завет, основна вина имат евреите, които постоянно обръщат гръб на своя Бог и се увличат по чуждите богове.

Това няма нищо общо с примера, който ти дадох. В Стария завет Бог заповядва да бъдат избивани околните племена. Заповядва също деца да бъдат убивани с камъни, задето са непослушни. Заповядва също жена, която бъде изнасилена, да я убият с камъни, ако не е викала достатъчно силно (сиреч, ако й е харесало):

Второзаконие 22
23. Ако някоя млада девица бъде сгодена за мъж, и някой я срещне в града и легне с нея,
24. то и двамата доведете при вратата на оня град и ги пребийте с камъни до смърт: момата, задето не е викала в града, а мъжът, задето е опорочил жената на ближния си: тъй изтребвай злото изсред себе си.

Тъй че говорим за леене на кръв не по вина на израилтяните - говорим за жестокост, изисквана от Господ.

Левит 1
1. И повика Господ Моисея и му каза от скинията на събранието, думайки:
2. обади на синовете Израилеви и им кажи: кога някой от вас иска да принесе Господу жертва, то, ако е от добитък, принасяйте жертвата си от едър и дребен добитък.
6. и да одере жертвата за всесъжение и да я разсече на части;
9. а вътрешностите на жертвата и нозете й да измие с вода, и свещеникът да изгори всичко върху жертвеника: това е всесъжение, жертва, благоухание, приятно Господу.
14. Ако ли принася Господу всесъжение от птици, нека принесе жертвата си от гургулици, или от млади гълъби;
16. да отдели гушата й заедно с перата й и да я хвърли до жертвеника към изток, на пепелището;
17. и да я скърши между крилете й, без да ги отделя, и свещеникът да я изгори на жертвеника, върху дървата, които са на огъня: това е всесъжение, жертва, благоухание, приятно Господу.

Господ обича миризмата на кръв и горящи животински трупове. А после блек метъла бил пълен с насилие. What the fuck man, what the fuck...

Цитат:
В наши дни християните държат ли си роби?
Вещиците са били убивани от католиците навремето, сега тази практика май я няма, а?

Това казвам и аз - с отслабването на властта на църквата, много от тези практики спират. Един вид, християнството се принуди да се цивилизова, след като му се отне политическата власт в Европа. Това обаче не означава, че Инквизицията е плод на "погрешно тълкуване на Библията" - именно според Библията (една много мъдра книга, както ти я нарече) Господ одобрява робството и настоява за избиването на вещици, с пълното знание, че вещици не съществуват.

Цитат:
Това пък къде го прочете (за изнасилванията)?

Второзаконие 22
28. Ако някой срещне несгодена девойка и я изнасили, и ги намерят,
29. тогава онзи, който е лежал с нея, да даде на бащата на момата петдесет сребърни сикъла; и тя да му стане жена, понеже я е обезчестил; не бива да я напуска през целия си живот.

Цитат:
Какво разбираш под "морски дарове"? Нима Исус не нахранва (2 пъти) народа с хляб и риба?!

Левит 11
9. От всички животни, които са във водата, яжте тия, които имат перки и люспи във водата, в моретата, или в реките; тях да ядете.
10. Всички пък плаващи във водата и живеещи в нея, било в морета, било в реки, които нямат перки и люспи, мръсни са за вас;
11. те трябва да бъдат мръсни за вас: месото им не яжте и от труповете им се гнусете;
12. всички животни, които нямат перки и люспи във водата, са мръсни за вас.

Второзаконие 14
9. От всички водни животни яжте всички ония, които имат перки и люспи;
10. а всички, които нямат перки и люспи, не яжте: това е нечисто за вас.

Някой не си е чел Библията. :)

Сега идва и въпросът, който зададох на Газали, но той го игнорира: в Стария завет, предимно в книгите Левит и Второзаконие, Господ забранява категорично яденето на морски дарове, бръсненето, да "пилееш семето си" и да легнеш с мъж. От тези наредби първите две отдавна са отречени от Църквата, и двамата с Газали например твърдите, че никой вече не е длъжен да ги спазва. Другите две обаче са част от основната политическа линия на Църквата да се обявява против използването на презервативи и против узаконяването на гей-браковете. Как решихте, че първите две заповеди не важат, а другите две са все още валидни? :)

Профил

Аватар
Публикувано на: 07 Май 2012 23:39

ернестин написа:
...
Току виж си научил цялата Библия в резултат всичките тея спорове :D

Профил

Аватар
Публикувано на: 07 Май 2012 23:41

аз па още си чакам статиите за алтруистично поведение при животните :lol:

Профил

Публикувано на: 08 Май 2012 01:21

->Изход<- написа:
аз па още си чакам статиите за алтруистично поведение при животните :lol:

Няма да давам пълните текстове, ето само няколко референции:

Aaltola, E. (2004). The Moral Value of Animals: Three Versions Based on Altruism. Essays In Philosophy, 5(2), 1-23.

Holmes, S. J. (1945). The reproductive beginnings of altruism. Psychological Review, 52(2), 109-112. doi:10.1037/h0060511
Spoiler for Abstract:
In the light of comparative psychology, genuine altruism may be regarded as a deep-seated trait resting upon basic instincts that go far down in the animal kingdom. With all social animals, altruism has a very real value in the struggle for existence. The care of parents for offspring represents the earliest form of overt altruism. Altruism is not derived from egoism, but the two are coeval and as old as life itself. Egoism and altruism have their roots in two life activities: perservation of the individual and perpetuation of the race. Thus certain features of man's altruism can be understood properly only by following the long and singular course of its evolution.

Barber, N. (2004). Kindness in a cruel world: The evolution of altruism. Amherst, NY US: Prometheus Books.
Spoiler for Abstract:
Making the case that people are naturally helpful to others seems a hard sell in a world preoccupied with global terrorism, corporate swindlers, and pedophile priests. Yet, none of these manifestations of evil minimizes the altruistic motive that springs eternal in the human breast. Kindness exists, but it struggles to stay afloat on an ocean of cruelty that is the default condition for organisms competing for existence on this planet. This book describes actions rather than philosophies. It is also more concerned with concrete examples of helpful behavior than with the computer models many scholars use to decode them. Altruism is defined as actions that help another individual at some cost to the altruist. The main advantage of this approach is that it allows us to discuss human altruism in terms of the evolutionary ideas that account for altruism in other species. The biological definition of altruism is sometimes criticized as defining altruism out of existence by implying that apparent acts of selflessness are really only selfishness in disguise. The argument goes that such acts are undertaken to (1) make the altruist feel better, (2) increase the reproductive success of the altruist, or (3) increase the prevalence of genes for altruistic behavior. Yet, altruism is real, in the sense that it is predicated on evolved moral emotions like empathy and shame. Moreover, it is possible for humans and other species to engage in altruistic actions that have no ulterior motive, except whatever pleasure comes from the action itself, and no delayed benefit of any kind.

Heath, J. (2009). Three Evolutionary Precursors to Morality. Dialogue: Canadian Philosophical Review, 48(4), 717-752.
Spoiler for Abstract:
Recent evolutionary thinking suggests that morality may have three distinct roots, corresponding to the three "master concepts" in the history of philosophical ethics: sympathy, virtue, and duty. Evolutionary biologists are nearly unanimous in the view that there are two distinct mechanisms that can generate altruism in other animal species, and there is increasing recognition that there must be a third mechanism at work among humans. Altruism in the biological sense is not the same thing as morality, but it is a precursor to morality. An examination of such precursors can help us gain a deeper understanding of morality proper.

И малко от добрата стара Уикипедия: http://en.wikipedia.org/wiki/Altruism_i ... l_altruism

EDIT:

Присетих се днес за нещо, което ми направи впечатление още докато Трупо се опитваше да спори:

Цитат:
Защо като те вълнува толкова много разликата между Стар и Нов завет на Господа, не отвориш православен сайт?

И реших това и да направя:

http://www.pravoslavieto.com/docs/homos ... /index.htm

"Православието", доколкото ми е известно, е сред най-авторитетните православни сайтове в България, и самият Трупо поне на два случая е пускал статии от там. Ето какво пише там за хомосексуалността:

Цитат:
Хомосексуализмът е грях, който води към вечна погибел, ако не бъде изповядан и изкоренен. Св. Писание говори за него в Книгите Битие 18:20-22, 19:1-29; Левит 18:22, 20:13; Второзаконие 22:5;

Да оставим настрана думата "хомосексуализъм", сякаш сексуалната ориентация може да бъде "-изъм" като политическа идеология; Впечатление прави това, че в статията много охотно се цитират текстове от Стария завет, специално тези от Левит и Второзаконие - по-горе съм пуснал и други цитати от тези книги, според които хомосексуалността води до вечна погибел, наравно с бръсненето, яденето на стриди и носенето на дрехи от смесени тъкани. Излиза, че когато законите на Стария завет показват Библията като архаичен текст, писан от необразовани хора, тогава "хиляди неща от Вехтия, вече над 2000 години, не съществуват, но ти си сляп за това". Когато обаче църквата иска да си прокарва хомофобската, женомразката и прочее политика - тогава трябва да се взимат напълно сериозно. Сиреч, всички закони от Левит и Второзаконие отпадат, освен тези за гейовете. Понеже гейовете те дразнят.

Трудно мога да измисля по-добра илюстрация за това колко безумно е нещото, което църквата ти нарича "морал". Още по-безумно е на този фон да ми твърдиш, че АЗ нямам как да различа редно от нередно. :D

Аре, успех с ремонта.

Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com