Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Аватар
В момента играе: Дзверене в монитор.
Заглавие: Re: Вярата
Публикувано на: 30 Окт 2009 02:32

Атеист съм и не визирам религията.

Профил

Аватар
В момента играе: Mozilla Firefox
Заглавие:
Публикувано на: 30 Окт 2009 02:33

An unmovable object has been struck by an unstoppable force...

Алкохола - враг на пола, с плодов сок - към полов скок!

Профил Skype WWW

Публикувано на: 30 Окт 2009 02:36

Хърфордиан написа:
Може да има, може и да няма. Идеята ми беше, че концепции, изглеждащи абсурдни от човешка гледна точка са напълно в реда на нещата, просто защото "Ред" не е това, което си представяме ние.

+

Хърфордиан написа:
Атеист съм и не визирам религията.

=

Претендираш за интелигентност, не виждам кое не разбра. За един атеист, религията е концепция, изглеждаща абсурдна от човешка гледна точка.

П.П.
Ше взема да спра с едноредовите постове, темата на момичето (?) се развиваше доста добре, с оглед на липсата на подобни такива в последните месеци(години?).

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 30 Окт 2009 02:38

Мисля, че той говори за Реда като философска абстракция, не като религиозна догма.

Профил Skype WWW

Аватар
Публикувано на: 30 Окт 2009 02:54

Random Idiot написа:
Няма как религията да си противоречи с реалността, докато не е намерена Абсолютната Истина. Въпросната такава не е доказана от никоя наука, да се чете - никоя наука не обяснява напълно аргументирано създаването, развитието, та дори настоящето на нашия свят. Имаме група теории, действащи формулки и някакви константи, които не знаем откъде идват.. да не говорим, че въпросните действащи формулки колапсират при опит да се слеят в едно унифицирано цяло. Докато въпросната Истина не бъде открита, въпросните рационални и логични хора като нас нямат право да отхвърлят напълно религията, освен въз основа на собствени виждания (което е в разрез с самата ни/им логика - хем искаме доказателства за наличието на Бог например, хем нямаме/нямат подобни, че Бог не съществува).. Безкраен е спорът по темата, аз живо се интересувам от физика и астрономия и въпреки това не бих си позволил да твърдя неща по начина, по който Краля на минотаврите го прави от няколко страници, просто защото това значи да си противореча доста сериозно.

Извинявам се, но имам влечението да мисля, че нещата съществуват, защото има доказателства, че съществуват, не защото няма доказателства, че не съществуват. Примерно не можеш да ми дадеш никакви доказателства, че на планетата земя не съществува хипопотам с пеперудени крилца, който пръцка сапунени мехурчета. За цялостната концепция на религията ще дам два примера - The FSM и The IPU.

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 30 Окт 2009 02:57

Сентри, бях дал същия пример с хан Муньо преди няколко страници - няма да те разберат. Езотерик ли е - бой по мутрата.

Профил Skype WWW

Публикувано на: 30 Окт 2009 03:00

Sentry написа:
Извинявам се, но имам влечението да мисля, че нещата съществуват, защото има доказателства, че съществуват, не защото няма доказателства, че не съществуват. Примерно не можеш да ми дадеш никакви доказателства, че на планетата земя не съществува хипопотам с пеперудени крилца, който пръцка сапунени мехурчета. За цялостната концепция на религията ще дам два примера - The FSM и The IPU.

Колкото до хипопотама, мога.. принципно.
Досега се опитвах да ти обясня, че няма доказателства, за това, че съществуват. В смисъл, т'ва, че ти наричаш допира си с камък (например), доказателство за съществуването му, си е лично твоя работа. Ма подхващам толкова абстрактна тема, че направо се чудя дали има смисъл да поствам това, което поствам. Както казах, съвременната физика е далеч от обясняването на създаването, развитието и настоящето на света.. Кое не разбра?

Профил

Аватар
Публикувано на: 30 Окт 2009 03:08

Разбрах, че отклоняваш темата от това, което казвам, защото или не можеш да го осмислиш, или просто не искаш да го приемеш. Второто е по-вероятно.

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 30 Окт 2009 03:10

Сентри, това е все едно да обясняваш на религиозен фундаменталист, че Бог не съществува. Веднъж дадох на един такъв над 30 причини за това и той продължи да си държи на своето. В момента не се бориш срещу рационален разум, а срещу сляпа вяра. Няма смисъл.

Профил Skype WWW

Публикувано на: 30 Окт 2009 03:11

Вие решихте, че съм нещо от рода на религиозен фанатик, или ? Далече сте. Извинявам се, че не съм толкова краен във вижданията си, колкото вас.

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 30 Окт 2009 03:13

Има разлика в това да си краен привърженик на науката и на религията. Първото е рационално, второто не е.

Профил Skype WWW

Аватар
Публикувано на: 30 Окт 2009 03:26

Random Idiot, отиди на първа страница на темата и прочети първия ми пост там и после пак ми разправяй как съм краен :)

Minataur King, не може да си краен привърженик на науката, понеже тя сама по себе си не е крайна и се променя според това, което предлага реалността. Тя търси обяснение за нещата, а не казва какви са. Науката не е нещо, което е светообразуващо, тя е просто симплификация на света, за да може да бъде възприето по-лесно. Научният подход съвсем лесно може да бъде приложен за свят с основни закони съвсем различни от този, в който живеем.

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 30 Окт 2009 03:28

OK, да не впускаме пак в дебати кое кое е и как стои философски. От два часа правим това в чата и взе да ми омръзва.

Профил Skype WWW

Аватар
Публикувано на: 30 Окт 2009 12:16

.

Профил

Аватар
Заглавие: Re:
Публикувано на: 30 Окт 2009 12:17

Minotaur King написа:
WidowmakeR написа:
Божествени си има и живото доказателство за това е Ванга.
тук
тук
тук
тук
тук
тук

Прегледайте ги и ще видите какво имам в предвит. Особено горещо!

Ей, бях написал такъв хубав материал за Луцифер, а Ернестин дойде и ми забрани да го постна... :(

Та, за Ванга:

(copyright Kaka Cuuka)

Най-невероятно ми се струва това, че големи хора (не деца, да речеш), рационални на пръв поглед, с нормални професии, доста от тях млади, говорят за баба Ванга с някакво… де да знам, уважение може би. Не, че вярват на екстрасенси, не, че отричат науката… просто “може да има нещо” и “на много хора е познала“.

Това ме счупва от смях, честно…

Ще речеш, че Петричката врачка е още жива и още фъфли глупостите си на хилядите лековерни и/или отчаяни хора, редящи се на опашка да я слушат. А те са се редили, по времето на комунизма, когато на Държавна сигурност и съответните там органи обикновено такива не са им минавали и понеже единствената официална религия е бил комунизма, всички останали свръхестествени култове са били натиквани в миша дупка, а разпространителите им - в затвори и лагери.

Така по някакво странно стечение на обстоятелствата роднините на една сляпа жена използват и подхранват очевидните й психически отклонения, за да изградят около нея една индустрия, превръщайки я в лечител, гадател, българските Кашпировски и Нострадамус едновременно.

Ето това ме шашка - уж разумни хора, които не вярват в екстрасенси, продължават да толерират писанията във вестниците и всякакви легенди за баба Ванга, сякаш в тях може да има някаква истина. И бас хващам, че поне половината от вас в момента си мислят “Ами то може да има някаква истина“. Може, таратанци.

Много са хората, които вярват “малко” и се имат за разумни, логични, доверяват се на науката, но… смятат че “може да има нещо” в някои екстрасенски работи. Не осъзнават обаче, че може само или да приемаш науката, или да приемаш суеверията за верни.

Няма как да се наричаш разумен човек и едновременно да уважаваш мнение, че бъдещите събития по някакъв неведом начин изпращат информация назад в пространствено-времевия континуум така, че само определени хора да виждат “картини” от тях. Какви са тия картини? Кой ги вижда в бъдещето тия образи, за да ги препраща телепатично назад до “пророка”? Информацията за събитията не съществува “от самосебе си” така, че някой да може да я “улови” - някой вижда или пише нещо. Кой? Защо? Как?

Вижте сега, или вярвате в съществуването “свръхестествени” явления, екстрасенси, караконджули, парапсихични способности, духове и пророчества, или не вярвате. Не може да вярвате “само малко”. Ако смятате, че е възможно някой по някакъв магически път да получи прозрение свише за бъдещи събития - просто си признайте, а ние ще ви изпроводим с подигравателен кикот.

Едва ли нужно точно аз да привеждам някакви доказателства за това, че екстрасенството е или плитка измама или психично отклонение, на които потърпевшият много иска да повярва. Но въпреки това ще дам няколко примера, защото… защото са ебаси смешните, затова :)

Феноменът Ванга:

Виждам ги от около една година време. Те са прозрачни. Изглеждат така, както човек вижда образа си, отразен във вода. Облечени са в дрехи като брони, които блестят като люспи на риба. Казват ми, че идват от земята Вамфим, или поне аз го чувам така, и че тя е трета от Земята. Много често, като се прибирам в дома си в Петрич, ги намирам насядали в стаите. Говоря с тях.

На сите планети от нашата Вселена има разумен живот. И на Марс, и на Сатурн – на сите. Дезинформират ни, оти сме на най-ниското ниво на развитие. Страх ги е да не ги стъпкаме поради невежеството си.

Въпрос: Говориш ли с духове?
Ванга: Идват много и най-различни. Някои от тях не мога да ги разбера. Но тези, които идват и са около мен, ги разбирам. Един идва, чука на вратата и ми казва: „Тази врата не е добра, смени я!”

Както виждате, а можете да се убедите и от стотиците други “пророчества” и всякакви нейни цитати по медии, книги и сайтове, ако съдим по думите й, в главата на Ванга обитава някаква странна, смесена тълпа от библейски, митологични и космически създания - извънземни, ангели, караконджули, дяволи, хора-риби, духове, богове, самодиви. Цяла пасмина фантасмагорични създания, с които тя се среща, говори, които й идват на гости в къщи, тя ходи при тях, преследват я, измъчват я. Не съм специалист по окултното, но халюцинации, смесени с някаква депресивна психоза ми звучат много по-вероятно отколкото свръхестествени дарби, в случая.

ВЪПРОС:: Колко банки ще има в бъдеще?
ОТГОВОР: Ми, 5!

И двете лица не са наясно, че:
1. Банките освен във времето са и в пространството. Както се казва на тъп въпрос - тъп отговор. Къде в бъдещето ще има 5 банки: община “Оборище” в София; София; България; Европа; света?
2. Бъдеще звучи твърде общо! Кога в бъдещето ще има 5 банки - утре; догодина; след 100 години; някога? Ако се окаже, че бъдещето на човечеството приключи в 2012, отговорите от Х и повече години биха били неверни :)
3. Банкови услуги на дадена територия могат да се предоставят и без на нея да има банки (ако сте специалисти във финансовата сфера сигурно сте чували за правата на установяване и свободата на предоставяне на услуги в ЕС).
4. Има по-важни неща за банкерите от броя на банките, и едно от тях е продължителността на живота. Как онзи не се сети да пита Ванга за това? Как Ванга не се сети да му каже (без той да я пита)?

Преди време имаше един сайт - vanga.info, който вече не работи, но може да го видите през archive.org. Там има “случаи”.

Ако от верващите все още има останали, да им покажа ЗАЩО изглежда, че ванга е познавала (по същество заради няколко човешки слабости в “психиката” и възприятието).

Вижте:

- Откъде сте?
- От Скакалевица.
- Е, защо носите толко захар?
- Имаме умрел, имаме сираче… Брат ми почина…
- Ама, за тебе идеш?
- Да, за мене.
- Ми за тебе идеш. Женена, деца?
- Едно.
- Защо се накани да дойдеш?
- Защо се наканих? Ми, да кажеш за брат ми, за мене, за детето.
- Кога се записа ти?
- През септември месец.
- Що ке кажем, едно детенце имаш, брат ти загина. Брат ти е виновен. От що почина?
- Беше войник, не знам как е починал, от що е починал, утепа ли се…
- Ето го, я! Не ви ли казаа от болницата?
- Казаха, че танк го е утрепал.

Всичко, което Ванга е правила в този случай е да пита, да получи отговор и да го повтори, който вярващите опиянено разпознават като “гледане” или “познаване”.

Когато Ванга набързо зададе много въпроси, човек после не може и да си спомни какво точно й е казал и какво не е.

По нататък:
- Вие не сте четири деца?
- Три сме.
- Татко ти лежи, къде е татко ти?
- Работи.

Хитрата Ванга задава въпроси, които могат да се тълкуват като заявления. С правилната интонация разбира се. Ако бяха четири деца щеше да е голямо попадение и въпроса да изглежда като учудване, в случая като са три излиза, че тя си е казала, че не са четири.

Бащата на питащата се предполага, че е стар и: 1. или е умрял 2. или е на легло… “лежи” може да означава и двете.

- Работи, не е тракторист?
- Не.
Същата хитрост. Когато знаем за някой нещо може да питаме учудени “(той пък) не е (ли) тракторист?”, т.е. ние така знаем, я потвърди или отречи.

Също много интересни са въпроси от рода на “Баща ти пита за по-малката”. Ванга уж говори с починалия баща на някой а бащата ще се обръща с “по-малкия” или “по-големия”. Недай си да има пет деца сигурно ще казва “бащата пита за предпоследния”…

Часове чакане на десетки хора пред дома й, през което чакане всеки си казва болежките на другия са много хубава почва за подслушване и разузнаване на всякаква информация. След няколко срещи с Ванга и след бомбардиране с въпроси един вярващ може да си каже всичко за него, без дори да обърне внимание. Останалото е добро познаване на човешката психика.

Знаете ли , че според някои хорица тя е “предсказала” едновременно, че светът ще свърши през 2012 (въх!) и че през 2100 щяла да се осъществи първата среща с извънземно. Поне така ми разправяше един човечец, според когото тя била много велика… Това за 2100 г. сигурно означава, че след като свърши светът, веднага ще започне отново от същата година… Учудващо е как може хорицата да вярват на такива глупости, наистина.

Някой казва “Ванга ме разпита за всичките ми приятели поименно?” По-добре да разясни какво толкова тя е знаела за неговите приятели. Аз също мога да питам: “какво прави Кольо, Сашо, Гошо, а какво прави съседа ти, ъъъ, как му беше името?”. Разпитването е типичен признак за cold reading, проверете термина в Уикипедия.

С врачките трябва да се постъпва рационално и нерелигиозно. Някой трябва да изгледа всичкия архивен филмов материал за Ванга и да видим какво толкова предсказва. Имам спомен, че по филмите обикновено казва “що дирите вие”, “оставете ме”, “ааааа добре правите” или “махайте се”, журналистите я представят като строг пазител на вселенското познание. А предсказанията са: “България ке я биде”, “ке е зле, зле, ама после ке се оправи”. По-горе постнах други нейни потенциални реплики, в които всеки би намерил своето.

Просто е. Ванга е духовният мир, който отчаяните хора, имащи нужда от духовни патерици, търсят.

И някои хора са ходили при нея за лечение?!? Като бях малък ми попадна една книга за Ванга - копирана на ксерокс, тогава такива книги бяха забранени, а и копирните машини бяха малко. Спомням си, че методите за лечение, които “пророчицата” била препоръчвала на пациенти варираха от увиване с чаршаф, напоен с пролетна роса, до натриване с фъшкия от вълк-единак (не, не се ебавам) за прогонване на злите духове и добиване на сила.

Така че стига сте изтърквали името й и нервите ми, моля ви. Оставете Ванга да почива в мир, какъвто така и не е дочакала приживе (поради дефицита на торазин тогава).

+1. Science ftw

Профил

Аватар
Публикувано на: 30 Окт 2009 14:41

Вярвам в това, че единственото сигурно нещо е, че няма нищо сигурно. Следователно единственото нещо, в което може да сме сигурни е съмнението. Това май го беше казал някой философ ама забравих кой беше :oops:

Профил Skype

Аватар
Публикувано на: 30 Окт 2009 20:12

Der Meister написа:
Вярвам в това, че единственото сигурно нещо е, че няма нищо сигурно. Следователно единственото нещо, в което може да сме сигурни е съмнението. Това май го беше казал някой философ ама забравих кой беше :oops:

Това е глупав парадокс защото по тази логика трябва да поставим под съмнение и самата теза.

Профил Skype

Аватар
Публикувано на: 30 Окт 2009 20:25

PurpleSoul написа:
Това е глупав парадокс защото по тази логика трябва да поставим под съмнение и самата теза.

Добре дошъл в царството на абстрактната философия...

Профил Skype WWW

Аватар
Публикувано на: 30 Окт 2009 20:35

High_voltage не мога да се съглася с теб,че сме постигнали пълното право да обявим независимостот природата.Няма да постигнем това право,докато използваме дори най-малкото нещо дадено ни от природата.Ние се храним с нея,пием от нея и т.н..

Профил

Аватар
Публикувано на: 30 Окт 2009 20:45

Fanatic написа:
Всичко е енергия. Защо да не може човек да манипулира тази енергия чрез волята си.

Много го обичам тоя аргумент. Точно толкова научен е колкото да кажеш "Всичко е пилешка супа". Каква енергия, кви пет лева? Ти за елементарни частици да си чувал?

Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com