Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Аватар
Заглавие: Re: Пътуване във времето?
Публикувано на: 13 Фев 2008 11:43

darky` написа:
Aуе снощи си мислех едно нещо- да предположим че има начин за наблюдение на черни дупки в реално време. Знаем къде действа в момента и тъй нататък. Ако се насочи някакъв мощен лазер с цел да се получи някаква информаация кво ще стане? нека по запознатите да ми обяснят ако искат.

Дори светлината не може да избяга от гравитацията на черната дупка, така че няма да можеш да извлечеш никаква информация. Лазерът дори няма да успее да влезе. Ще бъде изкривен и погълнат на момента.

Профил

Публикувано на: 13 Фев 2008 11:59

Лазерният лъч ли имаш предвид или устройството като цяло ще бъде погълнато. Аз имах предвид, не устройствотода е разположено пред самата черна дупка ами на няколко светлинни години разстояние. иначе ми е ясно че светлината не може да напусне обекта. гледаите документалният филм на БиБиСи по темата: Черните Дупки. Има го качен в Замундата и е доста интересен. Но май тоя вид филми за правени за хора с базови познания и интерес по темата, така че няма е много интересен ако предварително имаш интерес по темата.

aka Arcatraz

Профил

The King of Kings
Аватар
Публикувано на: 13 Фев 2008 12:14

ivanatora написа:
Гоше, имам една много хубава книга на Азимов - учебник по физика. Никаква научна фантастика. Написана е така че може да се разбере от всеки човек с познания от училищната физика, а засяга много интересни теми като тези за черните дупки, неутронните звезди, възникването на Вселената и др. Ако искаш може да ти я дам уикенда или друг път като съм в Стара Загора?

С удоволствие! И без това не съм те виждал от векове. Тони мисля, че ми има скайпа, но все пак: theredoctober.

А Ледник, единствено за последният факт бих потвърдил, че сме на едно мнение.

Профил ICQ

Аватар
Публикувано на: 13 Фев 2008 12:22

Salad Fingers написа:
Е това ще рече, че тея от МИР и т.н.. пътуват във времето о.0

Говорим за скорости клонящи към С, не знам как овъгления корпус на МИР, които е на дъното на океана (може би, освен ако руснаците не са си го отнесли вече) някога се е движел с подобна скорост.

Профил

Аватар
Публикувано на: 13 Фев 2008 13:02

Коментираше се преди години по новините, как за някой си астронавт, прекарал 8-9 месеца в орбита, при скорости от порядъка на 22-50 000 км/час, е изминало време с някакви секунди по-малко отколкото за нас, прикованите към земята.

@darky мисля вече на 2 места в предните си постове съм описал какво сее случва с всичко около черната дупка.
Тук е момента да се спомене за така наречения Хоризонт на събитията. В общи линии това е периферията около черната дупка извън която скоростта нужна за откъсване от влиянието на дупката става свръхсветлинна. Тоест един обект, навлязал отвъд хоризонта на събитията не може да се върне обратно.

@Ледник,
Теорията за пулсиращата Вселена в момента е далеч по-правдоподобна от тази за Бог. Защото имаме преки наблюдения как тя се разширява, има теоретични данни (не от онези изсмукани от пръсти теории) как евентуално тя би започнала да се свива. В какво се свива и разширява ли? Ами нищо не пречи да е в безкрая. Това, че както казах линията свършва след 30см или масата след 1м, а Земята така или иначе има краен диаметър варираш около 14300 и 14700км не значи, че всичко трябва да е крайно.
Ти умираш. Животът ти е краен. Империите рухват. Животът им е краен. Нормално е човешката психика да не може да обхване безкрая. Аз лично не виждам проблем, ако приемем, че Вселената в момента е на около 15 милярда години, преди 25 милярда да е имало друга Вселена, която да се е свивала до някакъв момент, от който да започва нашия Голям Взрив.
Наблюденията на свръхотдалечени галактики, на над 10 милярда свл.год. показват невероятно интересни неща и става дума за брутално мащабни зараждания на звездни купове и наличие на почти само леки, прости елементи. Все още не са се били образували тежките.
По същия начин не виждам причина след някой и друг милярд и нашата да започне да се свива.

Музиката от Star Wars ли е това или бъркам? Щото тя е Търъдъдъъън дъъън дъръдъдъъън а твойта версия някво различно ми звучи :?

Профил ICQ

Аватар
Публикувано на: 13 Фев 2008 14:26

Mорт написа:
Коментираше се преди години по новините, как за някой си астронавт, прекарал 8-9 месеца в орбита, при скорости от порядъка на 22-50 000 км/час, е изминало време с някакви секунди по-малко отколкото за нас, прикованите към земята.

22 000 км/ч спрямо кое? :P
Ние, които стоим на земята не се ли движим много по-бързо обикаляйки около Слънцето, а не се ли движим още по-бързо обикаляйки галактическия център?

Профил ICQ WWW

Аватар
Публикувано на: 13 Фев 2008 14:41

Споменах вече, че скоростта и движението са много относително нещо. Той (в орбита) се движи спрямо нас (на Земята) обикаляйки в кръг. Движението около галактическото ядро е равно за нас и за него (:
Реално погледнато абсолютно нулева скорост практически няма. Дори когато седиш се движиш спрямо слънцето и то с доста сериозна скорост.
Реално погледнато изхождайки от фактът, че скоростта на светлината е константна за всички, без значение релативната скорост на обекта излиза, че за да бъде това така времето тече различно за всички обекти с различна скорост. Тоест когато тичаш времето тече по-бавно. Е, разликата е толкова абсолютно пренебрежимо малка, че за да стигнеш разлика от 1 секунда вероятно ще трябва да потичаш няколко хиляди години.
Парадоксално е и честно казано ми е малко трудно да си го обясня, най-малкото, защото ако обект се движа с досветлинна скорост спрямо земята, то ако светне фенерче светлината от него ще се движи със светлинна скорост спрямо него, но пък няма да доближи 2хсветлинната скорост за земята.
И както вече ivanatora спомена се стига до границите на функцията, където се ДОБЛИЖАВА безкрайност, но не може да бъде достигната (което е доста интересно и ми напомня миналата седмица бях на консултации в БАН за дипломната работа и там един луд професор (класически пример за такъв) ми доказа как една безкрайност може да бъде по-безкрайна от друга безкрайност или две безкрайности да бъдат равни :-D (става дума за множества числа и например дали множеството на реалните числа е по-голямо от множеството на числата между 0 и 1))

Музиката от Star Wars ли е това или бъркам? Щото тя е Търъдъдъъън дъъън дъръдъдъъън а твойта версия някво различно ми звучи :?

Профил ICQ

Аватар
Публикувано на: 13 Фев 2008 15:09

Включих се и аз "интелектуално" в тази дискусия, но един глупав въпрос се роди в главата ми и мисля да попитам...

Добре, приемам, че ако едно тяло се движи със скоростта на светлината ще му е нужно безкрайно много време, за да стигне от точка А до точка Б. Добре...светлината нали също (уж) е съставена от частици. Те се движат със (о чудо!) скоростта на светлината, но не им е необходимо безкрайно много време, за да стигнат до Земята примерно.

Профил

Аватар
Публикувано на: 13 Фев 2008 15:12

Къде пише, че ще стигне за "безкрайно много време"?

Профил

Аватар
Публикувано на: 13 Фев 2008 15:14

Нали времето за обекта спира напълно? Значи му е нужно безкрайно много за да се предвижи. Може и да не съм се изразил правилно.

Профил

Публикувано на: 13 Фев 2008 15:16

Mорт написа:
@Ледник,
Теорията за пулсиращата Вселена в момента е далеч по-правдоподобна от тази за Бог. Защото имаме преки наблюдения как тя се разширява, има теоретични данни (не от онези изсмукани от пръсти теории) как евентуално тя би започнала да се свива. В какво се свива и разширява ли? Ами нищо не пречи да е в безкрая. Това, че както казах линията свършва след 30см или масата след 1м, а Земята така или иначе има краен диаметър варираш около 14300 и 14700км не значи, че всичко трябва да е крайно.
Ти умираш. Животът ти е краен. Империите рухват. Животът им е краен. Нормално е човешката психика да не може да обхване безкрая. Аз лично не виждам проблем, ако приемем, че Вселената в момента е на около 15 милярда години, преди 25 милярда да е имало друга Вселена, която да се е свивала до някакъв момент, от който да започва нашия Голям Взрив.

Това хубаво, но как е възникнала тя?
И тя от голямо свиване и голям взрив, да. Но нали все някога трябва да е имало първоизточник на материята?

@Дист
Ти имаше една крилата фраза за Господ и твоята биба.

Не знам какво исках да кажа с това, честно. :oops: Просто се сетих и се развеселих.

Профил

Аватар
Публикувано на: 13 Фев 2008 15:29

За обекта времето не спира. То си тече. Една секунда си е една секунда. Погледнато отстрани обаче ще изглежда забавено.

Профил ICQ

Цар
Аватар
Публикувано на: 13 Фев 2008 15:34

И тук, изглежда, отново стигаме до въпросът - от чия гледна точка, аджеба, ако се движим със скорост c, ще изглежда че за нас времето тече по-бавно?

QVOD
·EST·INFERIVS

Профил WWW

Аватар
Публикувано на: 13 Фев 2008 15:51

ОК. Значи само за страничните наблюдатели изглежда забавено. Тогава как ние не виждаме светлината да се приближава баааааавно към нас, след като тя се движи с тази скорост?
Прощавай за глупавия въпрос, Морт, просто ми е интересно. :)

Профил

Аватар
Публикувано на: 13 Фев 2008 15:57

Светлината не се приближава бавно, приближава се с 300 000 км/сек. За това са нужни 8 минути и 20 секунди, за да дойде от слънцето. Радио комуникацията (радио вълните се разпространяват с досветлинна скорост) с Марс, например, е 2 минути в едната посока.

@Eyedea & Abilities
От гледна точка на този, спрямо когото скоростта е с (:

Профил ICQ

Цар
Аватар
Публикувано на: 13 Фев 2008 16:31

Скоростта трябва да е с спрямо всичко, след като би следвало да приемем, че с е най-високата скорост във Вселената. Оттук аз мога да заключа, че теорията, според която ако пътуваш със светлинна скорост, времето за теб тече по-бавно, е вярна единствено и само в случай, че се приеме за вярно, че когато нещо е еди-как-си според всички, то става така, независимо от това дали то наистина е така. А това е доста анти-утопично, ако разбираш на къде бия... ;р

QVOD
·EST·INFERIVS

Профил WWW

Аватар
Публикувано на: 13 Фев 2008 16:52

Аз пак ти казвам, че зависи спрямо какво мериш скоростта. Колата се движи с 50 км/ч спрямо неподвижния път. Спрямо слънцето ти също имаш някаква скорост (:
Неподвижни обекти във вселената нЕма.

Профил ICQ

Аватар
В момента играе: опаааааа
Публикувано на: 13 Фев 2008 17:45

Някой писа за МИР по отгоре:На всякаде по всяко време,времето тече различно.Следователно в космоса минават дни,а на земята часове за това на човека са му нужни милиони години за да стигне до марс.

Пътуването във времето е неусъществимо,причината е как ще бъде създадено нещо,което да те накара да изчезнеш напълно да "прескочиш" няколко епохи и пак да се материализираш,следователно трябва да има такава машина,която да те материализира.

-------------------------

Ще я видим тази машина на времото,що за стока е.

Профил Skype

но с големо съ̀рце
Аватар
В момента играе: A dance with rogues
Публикувано на: 13 Фев 2008 18:29

Vermic написа:
Пътуването във времето е неусъществимо,причината е как ще бъде създадено нещо,което да те накара да изчезнеш напълно да "прескочиш" няколко епохи и пак да се материализираш,следователно трябва да има такава машина,която да те материализира.

Казаха го още в началото....
Преди 2000 години са смятали, са смятали че земята е плоска, а католическата църква приема това твърдение за вярно през 1992 г. (aко се не лъжа).
До 1901 година са мислели, че летящите машини могат да съществуват единствено във фантазиите, а на следващата година е изобретена първата.
Смятали са, че телеграфията е върхът на телекомуникациите, а само за десет години тел. системи еволюират до СМС-и.
Какво пречи след 5-10 години примерно да не бъде изобретена тази машина?
п.п. това е може би най-хубавата тема от тази година, чета ви с интерес :D

Профил Skype

Публикувано на: 13 Фев 2008 18:42

Вермик , микровълновото фоново лъчение е доказателството за еднаквотечащото време в различните части на вселената ни :)
Не искам да се впускам в подробности , но то е факт . Въпреки че галактика А и галактика Б се отдалечават една от друга , поради разширявавнето на вселената , времето си остава еднакво .. те не се движат през пространството е заедно с него :/
Не е лесна тая материя дет я подхванахте , има маса въпросителни , а Хокинг е забележителен учен , но не е измислил ТВ , Дисте ..

Като гледам нивото на форума и се чудя на някой хора , респективно се респектирам от други и знанията им.
Разбира се , че физиката не е интересна за всекиго материя , но тук прочетох някой коментари , които ми се сториха наистина елементарни .. Как , да го еба , не сте се запитвали и търсили отговор на тея въпроси досега ? Нз , честно , чуда ви се. Може би аз сам ненормалния , де ..

Иначе , мен теорията за Големият Взрив и Голямото Свиване ми изглежда най-логична , заедно с инфлационната теория .. бях чел някви по-точни обяснения , та ме плениха с логичността си в сравнение с другите неща :).

и бтв , открай време не е имало по-интересна дискусия у форумо , за което евала

Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com