Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Аватар
Заглавие: Re: Относно здравеопазването ни (сериозна тема, бичез)
Публикувано на: 20 Авг 2013 08:55

Сериозна тема, викам си ще драсна нещо.
После...Ицо Хазарта...

Nah, not worth it.

Профил

The King of Kings
Аватар
Публикувано на: 20 Авг 2013 09:50

Винаги съм бил доволен от лекарите (личните и специалистите) и съм им имал доверие. Материалната база, предпоставките за корупция, пропуските в клиничните пътеки и престъпната немърливост на персонала според мен са най-големите проблеми. Иначе колкото да се говори против системата е факт, че хора от цяла Европа идват да се оперират в България заради добрите специалисти и ниските цени. В крайна сметка не съм ходил много по болници, но като здравноосигурен за 5лв ще минеш при джипи и специалист и за 20 кинта ще ти направят всякакви изследвания, за още 15 кинта ще си вземеш антибиотика против грипа. В Щатите примерно само да викнеш линейка и да те закара до болницата струва от 500$ до 2500$. Тъй че като за този жизнен стандарт, емигрирането на лекари и предвид лошия човешки материал в България здравеопазването се справя според мен на този етап, но като перспектива в бъдеще като че ли корабът потъва :lol:

Профил ICQ

Аватар
В момента играе: Російський військовий корабель? Іди нахуй!
Публикувано на: 20 Авг 2013 12:31

Лекарите са корупмпирани, щото такава им е средата, а не обратното.

И те са хора като всички други.

Но знам какво е пет различни лекари да слагат пет различни диагнози. За да нямаш притеснения - частна клиника.

- Алминатора

"напарфюмиран печен ебач"
- кримсънчето

Профил

Шефа на Кенефа
Аватар
В момента играе: на троянска чушка
Публикувано на: 20 Авг 2013 12:42

НИКОЙ НЕ ИДВА В БАЛГАРИЯ ДА СИ ПРАВИ ОПЕРАЦИИ ШОТО ТУКА ИМА СПЕЦИАЛИСТИ ВЕ
ИДВАТ ШОТО Е ЕВТИНО
И СЕ НАМИРАТ ПРАКТИКИ КОИТО СА ЗАБРАНЕНИ ПО РОДНИТЕ ИМ СЕЛИШТА

ТАКАВА АБСУЛЮТНА РИАДКОСТ СА ДОБРИТЕ ЛЕКАРИ ТУКА ЧЕ АКО НАМЕРИТЕ СИ ГО ПАЗЕТЕ И ГО НАПИШЕТЕ В БЕЛИА СПИСАК В БЕГЕМАМА

КАЧЕСФТЕНИА НИ МЕДЕЦИНСКИ ПЕРСОНАЛ БИАГА В ЧОЖБИНА ШОТО ТАМ ИМ ПЛАШТАТ ПОДОБРЕ И НЕ РАБОТАТ ТУКА В МИЗЕРИАТА

СТИГА СТЕ СЕ ВРАЗВАЛИ НА ОНЯ ДЕБЕЛ КУМУНИСТ МАЙКАЛ МОР ТОЙ Е ТЪП И ДЕБЕЛ ПОШТИ СИЧКИ ХЕЛТ ИНШОРАНСИ В АМЕРИКА ПОКРИВАТ АМБУЛАНСА А И ДА НЕ ГО ПОКРИВАТ ЦЕНИТЕ НЕ СА ТОЛКОВА ВИСОКИ ЗА ТЕХНИА СТАНДАРТ ОСВЕН ТОВА ТАМ АКО ЛЕНЕЙКАТА ТИ НЕ ДОИДЕ ДО 5 МИНОТИ НАЛИ ШЕ ГИ ОВОЛНИАТ ТИЯ ПАРАМЕДИЦИ ТАЙ ЧЕ УСЛОГАТА ИМА ПО ВИСОКА ЦЕНА ОПРАВДАНО
ШОТО ТОКА КАТО ЧАКАШ ЛЕНЕЙКА НАД ЧАС И ПАЗИ БОЖЕ ЖИВОТА ТИ ДА ЗАВИСИ
ПИШИ СЕ ОТПИСАН
А ПРЕСТАИ СИ ДЕТЕТО ТИ ДА БЕРЕ ДУША ЛИНЕИКАТА ДА ТИ КАЖЕ НЯЯМ БЕНЗИН БРАТ (РИАЛЕН СЛОЧАИ) И ДА ПРЕСТИГНЕ С ПОЛОВИН ЧАС (БАШТА МИ Е ЧАКАЛ И 3 ЧАСА) ЗАКАСНЕНИЕ АМА В ПРОТОКОЛА ДЕБЕЛАТА ЛЕЛКА ДА СИ ВПИШЕ ЧЕ Е ДОШЛА ЕДВА ЛИ НЕ ПРЕДИ ДА СА УБАДИШ
И ПОСЛЕ НЯЯШ ПРАВО ДА ГИ МАРИЗИШ ШОТО ШЕ ТЕ ЗАТВОРАТ А ТИЯ ТАКА БИХ ГИ ИЗЧЕБАСТРИЛ ЧЕ НЕМА СЕ ОСАЗНААТ КАДЕ СЕ НАМИРАТ ШЕ ИМ ВИКАМ ЛЕНЕЙКА КОЙ ВИКА ЛЕНЕЙКА НА ЛЕНЕЙКАТА

С РЕДКИ ИЗКЛИОЧЕНИА
КВО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ВЕ МОМЦИ
АКО ВИ СЕ НАЛОЖИ
СЕДАЙТЕ ДА СЕ МОЛИТЕ
ПО ГОЛЕМ ЕФЕКТ ШЕ ИМА

Профил ICQ

Аватар
Публикувано на: 20 Авг 2013 12:59

Слава богу не всички лекари са корумпирани.Има и такива,които съвестно си вършат работата,но много станха и корумпираните,на които ако не им дадеш пари може и да те оставят да умреш пред очите им.Иначе здравната ни ситема умишленно се прави все по-корумпирана и алчна,защото фармацевтичните корпорации нямат наяждане.Аз съм виждал как пред кабинетите на лекарите чакат някакви добре облечени хора,пререждат се и сключват договори с лекарите да предписват техните лекарства на пациентите им и те го правят без да се съобразят,че даденото лекарство на дадената фирма може и да не е най-добрия начин за лекуване на съответния пациент.Ами ако се появят странични ефекти?Ами за фирмите производители на лекарства това е още по-добре,защото ще могат да си продадат другите лекарства,които уж се борят със страничния ефект,а тези лекарства и те може да имат странични ефекти и така се сещате какво става.И всичкото това е,защото се позволява в световен мащаб да има фармацевтични транснационални корпорации и най-вече като Байер,която е произвеждала химически оръжия на нацистите и хората очакват от тази компания да ги лекува,а при американските фармацевтични корпорации става още по-страшно,защото хората,които ги управляват са същите,които управляват наркокартелите така,че си правете сметка като пиете лекарства от големите фармацевтични корпорации какви хора са ги правили и с каква цел.

Профил

Аватар
Публикувано на: 20 Авг 2013 16:17

ToxicRed написа:
Сериозна тема, викам си ще драсна нещо.
После...Ицо Хазарта...

Nah, not worth it.
Ти прочете ли статията вобще или tl;dr и храна по default. Като 95% от простия български народ

За здравеопазването не знам,но за образованието в България наистина трябва реформа. Реформа която да насочи образованието в съвсем различна посока. Аз, като човек който и учил и в България и на запад мога да кажа коя е основната разлика в образователната ни система - това че ни карат да зубриме а не ни позволяват грам да развиваме собственото си мнение и да си създадем някав мироглед. Така е от 1ви клас до висшето включително и очевидно това е система присъща на един народ оправляван под диктатура, но не и на една демокрация и пазарна икономика. Защото това образование ни оставя един много грешен навик и това е че ставаме зависими. Не се развиваме предприемачески ами живеем с грешната мисъл че едва ли не всичко зависи от правителството и трябва някой "да ни оправи". Това е което и хазарта имаше предвид в статията ама не е написана много добре. Примера с Костове беше изключително правилен - Костов просто улесни индивидуалното развитие на Българина - това към което всяка западна страна се стреми. Но поради факта че сме си робско и комунистическо племе ние просто не можем да се развиваме сами. Прост и затворен народ сме и за това дясната политика ни е чужда и не знаем как да се възползваме от нея. Именно за това всички намразиха Костов който реално беше единствения политик направил нещо наистина радикално добро за тая държава. И да, за тоя проблем както споменах в началото допринася много и образованието. По скоро образованието не помага да се превъзмогне този проблем, ами налива масло в огъня.

Профил ICQ Skype

Аватар
Публикувано на: 20 Авг 2013 19:44

Темата се появява в доста деликатен момент за мен, тъй като вчера майка ми почина от мозъчен аневризъм и последните дни имах доста вземане-даване с лекари, болници и т.н., та ще си изкажа мнението.

Като за начало ще кажа само НИКОГА ДА НЕ ХОДИТЕ В ТОКУДА! Тези хора ми убиха майката. Огромна грешка беше да изберем да я заведем там. Общо взето всеки един доктор знае, че мозъчната аневризма е изключително сериозно заболяване и веднага трябва да се направи операция или емболизация (това е сравнително нов, много по-ниско рисков метод за лечение на аневризми, при който се слагат платинени спирали в мозъка, които спират кръвоизлива). В Токуда, главния неврохирург - д-р Кондов ни каза, че кръвоизлива бил на много гадно място и нищо не можело да се направи и да чакаме 10 дни, след което евентуално да се направи нещо. Това разбира се са пълни глупости, но ние нямаше как да знаем. Просто явно самия д-р Кондов не може да направи нищо и не ни пренасочва към друг доктор, за да не си признае, че е неспособен. После три дни след това съвсем случайно намерихме друг доктор (д-р Мирослав Лилов) във Военномедицинска Академия, който се оказа, че е най-добрия в тази област, тъй като прави емболизации най-отдавна в България (от 2007 г.) и има над 300 успешни емболизации. Показахме му рентгеновите снимки и той каза, че може да направи такава емболизация, но е трябвало да се направи веднага. При положение, че в България има-няма 10 доктори, които правят такива емболизации, от Токуда със сигурност знаят за д-р Лилов и можеха да веднага да ни пренасочат към него, ама не. И така решихме да я преместим във ВМА обаче се появиха други проблеми. Първо се оказа, че във ВМА нямало свободна стая в реанимацията. Впоследствие това всъщност май се оказа, че не е баш така, тъй като имахме връзки и в крайна сметка успяхме да уредим стая, но пък изгубихме цял един ден в разправии, което за такова сериозно заболяване е изключително лошо. Ами ако нямахме връзки какво правим? После пък тия педераси от Токуда казаха, че искали някакви 2000 лв. за престоя на майка ми там, тъй като, въпреки че тя беше здравно осигурена, понеже сме били решили да я местим, клиничната пътека се била прекратила и здравните осигуровки вече не важели. Това не знам дали е така (ако има някой по-запознат да каже), но на платежната бележка, която ни дадоха от Токуда след като платихме, пишеше дарение (wtf?). Докторите във ВМА после казаха, че това въобще не било в реда на нещата и от Токуда въобще нямали право да ни искат тези пари. Както и да е прежалихме ги тези пари. След това се оказва, че здравната каса ще покрие самата емболизация, но няма да покрие консумативите (платинените спирали), които струват 30 000 лв. Накараха ни за 1 ден да съберем тези пари иначе нищо няма да направят и ще оставят майка ми да умре. В крайна сметка успяхме да съберем парите, но колко семейства в България могат да си позволят да съберат толкова пари за 1 ден? Доколкото съм чувал на запад ако ти е застрашен живота, първо те лекуват пък после искат парите, но тука явно е обратното. В крайна сметка доктора успя да направи успешно емболизацията, въпреки че била изключително трудна, но лошата новина беше, че през тези 4 дена, в които нищо не правено се е появил втори кръвоизлив, като последствията от него били много сериозни и като цяло не ни даваше големи надежди. И в крайна сметка няколко дена след това майка ми почина. В момента съм съсипан, никога през живота си не съм губил толкова близък човек.

В крайна сметка, който ми е прочел целия пост, сам ще се убеди, колко е сбъркано здравеопазването тука. Добрите доктори, които са се излъгали да останат тука са изключително малко, а и всичко останало е толкова зле, че няма накъде.

Профил Skype

Шефа на Кенефа
Аватар
В момента играе: на троянска чушка
Публикувано на: 20 Авг 2013 20:08

Моите съболезнования човече...
Всичките дебили тук не можем и да си представим трагедията, която изживяваш. И дано на никого не му се наложи...

Поредната ужасяваща история за Токуда. Мислех че само в спешното им са олигофрени, щото наистина има няколко имена нагоре в звената, които се смятат за светила. Но уви, Токуда е толкова опорочено място спрямо това, което трябваше да бъде, че думи нямам... Дарение ли? Бой и мъчения за такива изроди. Не може да изнудваш хората на гърба на времената, които изживяват бе. А и не е трябвало да им плащате. Да ви осъдят ако искат. Най-много да дойдат да ви вземат телевизора. Боклуци.
ВМА наистина остава най-доброто място. Само че всички знаем, че там се влиза с връзки.

Това са ни специалистите и това ни е здравеопазването в скапаната държавичка. На никому не пожелавам сблъсък с тая реалност. В действителност всички имаме такова количество ужасяващи истории за българското здравеопазване, колкото сме нямали страшни истории да си разказваме като малки с децата в квартала. Всеки е чувал по много, а някои и са видели, и горко им. А после седим и ревем как българските деца напуснали страната и горката България... напускайте и живейте. Щото в САЩ и да задлъжнеете доживот като ви спасят животеца, няма да чуете намери ми 30 бона днес или умирай.

Профил ICQ

Аватар
Публикувано на: 20 Авг 2013 20:19

Der Meister, съболезнования, знам какво е да загубиш близък, преживях го преди 4 години. :cry:

Профил

Аватар
Публикувано на: 20 Авг 2013 20:47

Der Meister написа:
Темата се появява в доста деликатен момент за мен, тъй като вчера майка ми почина от мозъчен аневризъм и последните дни имах доста вземане-даване с лекари, болници и т.н., та ще си изкажа мнението.

Като за начало ще кажа само НИКОГА ДА НЕ ХОДИТЕ В ТОКУДА! Тези хора ми убиха майката. Огромна грешка беше да изберем да я заведем там. Общо взето всеки един доктор знае, че мозъчната аневризма е изключително сериозно заболяване и веднага трябва да се направи операция или емболизация (това е сравнително нов, много по-ниско рисков метод за лечение на аневризми, при който се слагат платинени спирали в мозъка, които спират кръвоизлива). В Токуда, главния неврохирург - д-р Кондов ни каза, че кръвоизлива бил на много гадно място и нищо не можело да се направи и да чакаме 10 дни, след което евентуално да се направи нещо. Това разбира се са пълни глупости, но ние нямаше как да знаем. Просто явно самия д-р Кондов не може да направи нищо и не ни пренасочва към друг доктор, за да не си признае, че е неспособен. После три дни след това съвсем случайно намерихме друг доктор (д-р Мирослав Лилов) във Военномедицинска Академия, който се оказа, че е най-добрия в тази област, тъй като прави емболизации най-отдавна в България (от 2007 г.) и има над 300 успешни емболизации. Показахме му рентгеновите снимки и той каза, че може да направи такава емболизация, но е трябвало да се направи веднага. При положение, че в България има-няма 10 доктори, които правят такива емболизации, от Токуда със сигурност знаят за д-р Лилов и можеха да веднага да ни пренасочат към него, ама не. И така решихме да я преместим във ВМА обаче се появиха други проблеми. Първо се оказа, че във ВМА нямало свободна стая в реанимацията. Впоследствие това всъщност май се оказа, че не е баш така, тъй като имахме връзки и в крайна сметка успяхме да уредим стая, но пък изгубихме цял един ден в разправии, което за такова сериозно заболяване е изключително лошо. Ами ако нямахме връзки какво правим? После пък тия педераси от Токуда казаха, че искали някакви 2000 лв. за престоя на майка ми там, тъй като, въпреки че тя беше здравно осигурена, понеже сме били решили да я местим, клиничната пътека се била прекратила и здравните осигуровки вече не важели. Това не знам дали е така (ако има някой по-запознат да каже), но на платежната бележка, която ни дадоха от Токуда след като платихме, пишеше дарение (wtf?). Докторите във ВМА после казаха, че това въобще не било в реда на нещата и от Токуда въобще нямали право да ни искат тези пари. Както и да е прежалихме ги тези пари. След това се оказва, че здравната каса ще покрие самата емболизация, но няма да покрие консумативите (платинените спирали), които струват 30 000 лв. Накараха ни за 1 ден да съберем тези пари иначе нищо няма да направят и ще оставят майка ми да умре. В крайна сметка успяхме да съберем парите, но колко семейства в България могат да си позволят да съберат толкова пари за 1 ден? Доколкото съм чувал на запад ако ти е застрашен живота, първо те лекуват пък после искат парите, но тука явно е обратното. В крайна сметка доктора успя да направи успешно емболизацията, въпреки че била изключително трудна, но лошата новина беше, че през тези 4 дена, в които нищо не правено се е появил втори кръвоизлив, като последствията от него били много сериозни и като цяло не ни даваше големи надежди. И в крайна сметка няколко дена след това майка ми почина. В момента съм съсипан, никога през живота си не съм губил толкова близък човек.

В крайна сметка, който ми е прочел целия пост, сам ще се убеди, колко е сбъркано здравеопазването тука. Добрите доктори, които са се излъгали да останат тука са изключително малко, а и всичко останало е толкова зле, че няма накъде.

Моите съболезнования!
За съжаление вашето преживяване доказва колко алчно,корумпирано и нехуманно е така нареченото здравеопазване в България.От това,което си написал става ясно,че повечето лекари в България не се държат като лекари и не спазват хипократовата клетва,а се държат като някакви безкруполни и нагли рекетьори,които си играят и се гаврят с живота и здравето на хората.

Профил

Аватар
Публикувано на: 20 Авг 2013 22:15

Моите съболезнования .

Профил

Аватар
Публикувано на: 20 Авг 2013 23:34

Мерси, момчета.

Аз всъщност покрай всички тия тъпотии около здравеопазването ни, забравих да кажа най-важното, заради което даже изобщо тръгнах да пиша поста си.

Значи този д-р Мирослав Лилов, който направи успешно емболизацията на майка ми е наистина светило в областта на неврохирургията. Както казах вече той е първия, който прави безкръвно лечение на аневризми в България, има голям опит в тази област, тъй като е правил над 300 успешни емболизации, една от които наистина уникална - на бременна жена, като е спасил и майката и бебето. Просто наистина много добър доктор и адски точен и скромен човек. Една стотинка не ни е взел, тия 30 000 лв. отидоха за човека, който внася консумативите в България. Д-р Лилов даже е дал заявка към здравната каса да поема тези консумативи. Човека просто направи абсолютно всичко, което зависи от него да спаси майка ми, но за съжаление не беше достатъчно.

Та идеята ми е който както може да го популяризира тоя човечец по някакъв начин. Нека знаят хората да ходят във ВМА при него, вместо в тъпата Токуда :)

Профил Skype

Аватар
Публикувано на: 21 Авг 2013 01:55

Съжалявам за загубата ти, братче. Дори не мога да си представя какво изживяваш в момента.

За Токуда това е нещо като капак на всичко, което имам като досег с болницата. Никога не бих стъпил там отново и ще разубеждавам всеки, който се е запътил натам. Друго какво можеш да направиш изобщо...

- Алминатора

- кримсънчето

Профил

Аватар
В момента играе: League of Legends
Публикувано на: 21 Авг 2013 17:51

Мойте съболезнования. До някъде знам как се чувстваш. През 2007-ма баща ми почина от инсулт. Линейката дойде за 45 минути. Наложи се да се обадя на личната лекарка за да я питам как да процедираме като мерки за първа помощ, докато линейката пристигне. Преди една седмица по друг, за щастие не толкова спешен случай, пак виках линейка и дойде за 40 минути, засякох по часовник. Явно им е нещо като стандарт.

Профил ICQ

Аватар
Публикувано на: 21 Авг 2013 18:20

То с тая скорост направо да пращат катафалки, дееба педалите, за кво са ти линейки вече. :?

Ма няма как, тва е ситуацията и не виня лекарите, а цялата здравна система, въпреки че това наистина е областта, в която и една стотинка идея си нямам какво може и трябва да се промени, за да не е иконата по-ефективна от обаждането до близката болница.

- Алминатора

- кримсънчето

Профил

Аватар
Публикувано на: 01 Окт 2014 12:30

Странно. Абсолютно никога не ми се е случвало подобно нещо.

Иначе в бг не е имало никога толкова наркомани и отрепки колкото в момента, защо се учудваш на реакцията им.

- Алминатора

- кримсънчето

Профил

Горд Пролетарий
Аватар
В момента играе: Serious Sam
Публикувано на: 01 Окт 2014 12:33

what if they get me? написа:
Пичове, давам си сметка, че голяма част от неразбирателствата, които изпитваме с лекарите са свързани с това, че младата ни възраст ни пречи да ни вземат насериозно. Което е глупаво, защото точно нашето поколение е живяло в най-турбулентния период и дори и за малкото си на брой години сме виждали лайна, дето никой не трябва да вижда. Ама ходи да обясняваш това на нагушения лекар, на който му се разширяват ноздрите от пачката.

Не бе, пич, не е за това. Те просто са в конспирация срещу тебе и са в един кюп с оная продавачка дето ти крие монстъра.

Профил Skype

Аватар
В момента играе: ❚█══█❚
Публикувано на: 01 Окт 2014 14:38

Добре, бе, Сашо, сериозно питам, какво те кара да си така силно убеден, че целият свят е против тебе? :roll:

Профил

Аватар
В момента играе: MoneyCrafta
Публикувано на: 02 Окт 2014 00:23

За щастие все още съм млад не ми се е налагало да имам сериозен здравословен проблем. На лекар ходя веднъж в годината и то най-вече за нещо малко, без да бройм счетоводни работи.

Но пък си спомням в 9ти клас имах остри болки в сърцето, от които е имало нощи, в които не съм спал. След две седмици се видя, че това може би е нещо сериозно и тръгнахме с баща ми да обикаляме болниците. От тук следват няколко седмици в ходене по лекари, като всеки от тях прави едно-две изследвания и ни праща при някой друг. Да не говорим, колко трудно ни беше въобще да се свържем с някои от тях. Това беше декември и повечето бяха в празнична отпуска. Аз не знам какъв лекар трябва да си, за да имаш един месец отпуска. С мойто 15 годишно мислене се бях наплашил, че може да е рак или някаква друга серозна болест, и насирацията беше на макс :lol: . В крайна сметка болките спряха от самосебе си. Така и не разбрах, какво ми е имало, защото явно няма професионалист в Пловидив, който да ми каже.

Тази история понякога ме кара да се питам, ако найстина имах сериозен проблем, какво ли щеше да се случи с мен. Също така колко хора си отиват ей така, зареди насраната организация на българското здравеопазване.

Надежда в бъдещето също нямам, защото имам познати, които учат медицина и ми казват какви хора искат да стават лекари, и как си взимат изпитите.

По-добре направете връзки с доверени частни болничи. Хората много обичат да дават пример със западното здравеопазване, но там ако кажа какви са здравните такси, и то за студент, не ми се мисли, каква ще е реакцията на българското население, ако такова нещо се въведе тук.

не искам да имаме никакви взаиомоотношения.

Профил

Аватар
Публикувано на: 02 Окт 2014 20:26

Der Maister, и моите съболезнования. Радвам се, че сподели историята, защото май наште бяха ходили в Токуда, и ше е добре да им преразкажа това, ако не са го дочули вече.

Иначе точно онзи ден с приятелката ми си говорихме, тя понеже е в Медицинския, викат половината от колегите й са толкова немарливи, така през пръсти карат, нея щяло да я е страх да иде при тях някой ден, ако се наложи. Някаква асистентка пък на 2-часовоупражнение идвала, давала им какво да правят, и излзиала за 40 минути, а мълвата е, че и тя като цяло не е от най-кадърните и за какво им преподава един господ знае. Така че гледам да ям плодове и някъв спорт, когато мога, че ако може да не ходя по лекари, че по принцип се изприщвам от болнични заведения.

Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com